E.ON och SvFF miljonsatsar på landsbygdsföreningar - bildar Energifond

Energikoncernen E.ON och Svenska Fotbollförbundet (SvFF) har ingått ett unikt avtal och bildat en så kallad Energifond för 2011 till och med 2013. Totalt satsar E.ON och SvFF 3 miljoner kronor. Målsättningen är att de cirka 1.500 föreningar som äger och driver sina anläggningar ute i landsbygden - på orter med mindre än 3.000 invånare - ska kunna söka bidrag för att minska sitt elberoende och hitta alternativa energilösningar.

E.ONEnligt en undersökning uppger föreningar att ca 1/3 av driftskostnaden för en anläggning idag ligger på elsidan. Många av anläggningarna använder fortfarande direktel. Föreningarna såg också stora svårigheter i att kunna finansiera drift och investeringar. Dessutom går det åt i snitt ca 1.000 ideella arbetstimmar per år för att hålla en landsbygdsanläggning i gott skick.

Energifonden ska ses som stimulansåtgärd för att få landsbygdsföreningarna att ta initiativ till energibesparande åtgärder. Satsningen ligger också helt i linje med SvFF:s paroll "En förening i varje by" och det Landsbygdsprojekt som pågår runt om i landet för att bibehålla och utveckla fotbollen i olika sammanhang på ort och ställe.

- Vi är oerhört stolta och tacksamma över att E.ON gör den här satsningen tillsammans med oss och för våra breddföreningar ute i landsbygden. En riktad fond som ger dem goda möjligheter att söka ersättning och till viss del underlätta föreningsarbetet, så att mer av den ideella ledarens kraft går till själva fotbollen. Det är en helt ny och unik möjlighet som öppnar sig säger SvFF:s ordförande Lars-Åke Lagrell.

E.ON är sedan tidigare en viktig partner till SvFF. Det här stärker samarbetet på ett djupare plan.
- Vi är sedan länge engagerade inom svensk fotboll. Genom Energifonden utökas detta samarbete och vår roll som sakkunnig rådgivare i klubbarnas energiförbrukning blir ännu tydligare. Vi vill tillsammans skapa förutsättningar för smartare klimatlösningar och energibesparingar som gagnar både klubbarna och miljön, säger Carina Brorman, varumärkes- och kommunikationsdirektör på E.ON Sverige.

Fakta

Från den 1 januari 2011 kan föreningar ansöka om bidrag ur fonden.

Inriktningsregler för Energifonden

  • Maxbidrag blir 25000 kr.
  • Energideklaration ska gärna bifogas.
  • I ansökan ska anges vad investeringen avser, vad den beräknas kosta och vilken effekt man beräknar uppnå.
  • Projekt som vill gå från direktel till alternativa energikällor för att minska elberoendet prioriteras.

Ansökningsförfarande

  • Löpande ansökningstid fr.o.m. 1 januari 2011. Endast nya projekt beviljas.
  • Ansökan ställs till Svenska Fotbollförbundet, Att: Ronni Lundqvist, Box 1216, 171 23 Solna.

Beslut

  • Tas på delegation i Anläggningskommittén i den takt ansökningarna kommer in och utan geografisk fördelning.
  • Bidrag betalas ut vid "projektstart" mot ett löfte om redovisning efter 1 år via anläggningsansvarig i respektive distrikt.
  • Föreningar kan bara ansöka en gång per år.

Se även denna sida för mer information.