Så äter allsvenska spelare

Kostmedvetenheten hos allsvenska spelare och klubbar borde vara bättre. Det visar den undersökning som kostrådgivaren Henning Svendsen och läkaren Ulf Ståhle gjort för SvFF:s och SEF:s räkning. "Det skiljer ljusår i kostmedvetenhet mellan allsvenska spelare och individuella elitidrottare", säger Henning Svendsen.

Kostundersökning

Denna artikel är hämtad ur Magasinet Fotboll #2 2014.

Undersökningen gjordes under 2013 och omfattar 338 spelare i 15 allsvenska klubbar.

Spelarna fick, anonymt, svara på 45 frågor rörande kost. Dessutom mättes spelarnas kroppsfett. Magasinet Fotboll har tagit del av studien, som även finns tillgänglig för de allsvenska klubbarna. Klubbarna har dock endast fått reda på sitt eget resultat.

Studien visar bland annat detta:

  • 16 procent av spelarna har aldrig fått någon kost- eller näringsundervisning i sin klubb.
  • 32 procent av spelarna upplever att klubbarna bryr sig om kosten, men att ingenting händer.
  • Nio procent av spelarna äter inte frukost.
  • 27 procent av spelarna äter snabbmat en till tre gånger i veckan.

Henning SvendsenPå frågan om han är förvånad över resultatet svarar Henning Svendsen:
– Nej, vi var nollställda inför undersökningen, visste ingenting. Jag hade som alla andra mina fördomar om att spelarna äter slarvigt, och, ja, så ungefär.

Henning Svendsen har alltsedan Erik Hamréns tid i Örgryte i slutet på 90-talet jobbat intimt tillsammans med förbundskaptenen. Numera är han landslagets kostrådgivare. Svendsen berättar för ­Magasinet Fotboll att han hade kontakt med Zlatan Ibrahimovic när superstjärnan gick skadad under våren.
– Han ringde upp mig och frågade vad han borde äta under sin rehabilitering. ­Zlatan är ett superproffs, och oerhört noggrann med vad han stoppar i sig. Han har satt fart på dem ordentligt i Paris SG.

Svendsen säger vidare att de allsvenska spelarna var mycket positiva till undersökningen som han och Ulf Ståhle gjorde.
– De var väldigt intresserade, ställde frågor och fyllde i svaren med egna ord i stället för att bara kryssa i en ruta. De är naturligtvis medvetna om att de är sina egna små företag, säger Henning Svendsen.

Svaren i undersökningen gör honom dock en smula konfunderad. Bara 26 procent av de allsvenska klubbarna serverar frukost till sina spelare och endast 33 procent av klubbarna serverar lunch.
– Jämför man med individuella elitidrottare, som skidlöpare och friidrottare, skiljer det ljusår. Det handlar förmodligen om att de som sysslar med individuella idrotter känner ett större egenansvar. Fotbollsspelare kan på ett annat sätt gömma sig i gruppen, säger Henning Svendsen.

Han ger två exempel på vad förbättrade kostvanor kan innebära:
– När jag och Erik (Hamrén) kom till Ålborg i Danmark kom vi till en klubb som alltid hade fem, sex spelare skadade för jämnan. Vi tog tag i kostbiten direkt och säsongen vi blev danska mästare hade vi i snitt bara en spelare skadad.

Det andra exemplet härrör sig från ­Hamréns och Svendsens gemensamma tid i Rosenborg.
– Någon räknade efter en säsong ut att om matcherna hade brutits efter 70 minuter hade Molde vunnit serien med fem poäng. Men vi var fantastiskt starka under de avslutande 20–25 minuterna och vann serien med elva poäng.

– Det är också något man kan se i den här studien, att många av de allsvenska spelarna drar på sig röda och gula kort i slutet av matcherna för att de helt enkelt inte orkar.

Henning Svendsen hoppas att undersökningen ska få de allsvenska klubbarna och spelarna att vakna upp och inse kostens betydelse för bättre prestationer.

Till sist, hur var det med spelarnas fettprocent?
– De låg kring tio procent, och det är bra. Men det berättar inte vad de äter.

Svendsens förslag till åtgärder

  • Försök att hitta en bra pedagog som har kunskap om såväl kost som fotboll.
  • Inte för mycket utbildning vid ett och samma tillfälle.
  • En 20 minuter lång föreläsning varje månad.
  • Högsta prioritet måste vara att servera spelarna såväl frukost som lunch på eller nära klubben.
  • Eftersom många spelare uttrycker intresse för matlagning så bjud in en lokal kock som inspiration och anordna några matlagningskvällar.

Bra kost­vanor ­innebär:

  • Att du som spelare löper mindre risk att bli skadad.
  • Att du som spelare har större möjlighet att fatta kloka beslut under 90 minuter plus stopptid.
  • Att du som spelare kan ta till dig den dagliga träningen på ett mer effektivt sätt.
  • Att du som spelare helt enkelt blir bättre.