Jonas Eriksson klar för EM 2016

Jonas Eriksson dömer EM för andra gången i sommar.

Domaren Jonas Eriksson blev på tisdagen uttagen att som en av 18 att döma EM-slutspelet i Frankrike 2016.
- Fantastiskt roligt och ett gott bevis för att svenskt domarskap håller hög internationell nivå, säger Jonas.

Jonas Eriksson och hans parhästar Daniel Wärnmark och Mathias Klasenius är i Japan och dömer klubblags-VM. Under onsdagen dömer teamet semifinalen mellan River Plate och Sanfrecce Hiroshima. Där fick också Jonas Eriksson ett samtal från domarbasen Pierluigi Collina som hörde av sig för att berätta nyheten, men denna gången gällde det ännu så länge bara Eriksson som huvuddomare.
- Övriga domare kompletteras i januari och jag vill verkligen betona att det är mina kollegor som tillsammans med mig gjort att vi nått den nivån vi är på.

Eriksson var med i Polen/Ukraina 2012 och även i VM i Brasilien 2014.
- EM 2012 var första mästerskapet, mycket känslor. Skulle jag klara pressen? Vi gjorde bra matcher, bland annat Holland-Tyskland, men fick ingen slutspelsmatch vilket vi saknade. Men det gav bränsle till nysatsning, säger han.

VM i Brasilien var nästa anhalt, och där blev det till och med en åttondelsfinal mellan Argentina och Schweiz och teamet nämndes som en kandidat till VM-finalen mellan Tyskland och Brasilien. Men den gick till italienaren Nicola Rizzola. Så här sa Jonas i sitt sommarprogram om den känslan: "När Nicola Rizzolas namn presenterades var jag först av alla framme för att gratulera honom, han förtjänade finalen", sade Jonas Eriksson. Men tillbaka på hotellrummet tog känslorna överhand. Det blev en tomhet och tystnad och jag hade svårt att hålla tillbaka tårarna. Jag har alltid varit en dålig förlorare", sade Eriksson, som avstod att se finalen på plats för att åka hem.

Men efter hemkomsten och analys av mästerskapet blev EM 2016 ett nytt mål för domartrion.
- Det ska bli jättekul att tillsammans med vårt landslag representera Sverige i EM. Nu hoppas jag också att mina kollegor ansluter. Men vi lever i nuet, nu är det onsdagens semifinal som gäller först och främst, avslutar Jonas för att gå till sängs i Japan.

Tidigare mästerskapsmatcher:
EM 2012:
Holland-Tyskland, Ryssland-Grekland. Assisterande domare: Stefan Wittberg och Mathias Klasenius.
VM 2014:
USA-Ghana, Brasilien-Kamerun, Argentina-Schweiz. Assisterande domare: Mathias Klasenius och Daniel Wärnmark.