Pilotseminarium om Futsal i Madrid

Per Broberg som är projektledare och förbundskapten futsal samt Per Widén, chef för SvFF:s utbildningsavdelning, har deltagit i pilotseminarium på Spanska Fotbollförbundets anläggning i Madrid. Syftet med det fyra dagar långa seminariet var att introducera nationsförbunden i UEFA:s B-licensutbildning i futsal. Kursinnehållet bygger på riktlinjer fastställda i UEFA Coaching Convention. Under seminariet närvarade det spanska förbundets ordförande Ángel Maria Villar Llona, som också är vice ordförande i Uefa och ordförande för dess domarkommitté.

José Venancio López och Per Broberg, förbundskaptener för Spanien respektvie Sverige på Uefa-seminarium i Madrid.

José Venancio López, förbundskapten för de regerande europamästarna Spanien, instruerade i spelsystem, taktik och ledarskap. Italiens förbundskapten Roberto Menichelli undervisade i en spelares individuella teknik och Portugals förbundskapten Jorge Braz beskrev organisation och upplägg av ett futsalträningspass.
Specifik fysträning för futsal presenterades av det spanska landslagets fystränare Antonio Bores med övningar för att utveckla uthållighet, snabbhet, styrka och koordination. Hur en futsalmålvakt kan träna demonstrerades av César Arcones, Spaniens målvaktstränare.
Spaniens U18-landslag i futsal var övningstrupp under dagarna.

Seminariet avslutades med en debatt och UEFA meddelade att pilotseminariet är en första satsning på utbildning och att seminariet kommer att utvärderas och vidareutvecklas. UEFA uppmanade även nationsförbunden att nu ta med sig kunskapen till respektive land för att fundera på hur man kan börja utveckla tränarutbildningar i landet.

– I Spanien utbildar man redan tränare på Bas, Avancerad och Pro-nivå. I Sverige har vi ännu ingen tränarutbildning. SvFF kommer att bjuda in UEFA/FIFA-instruktör för att utbilda tränare i en tredagars kurs i futsal, basnivå, 1-3 november på Bosön. Målgruppen är tränare i futsal och fotbollsföreningar. SvFF vill även på sikt skapa en introduktionskurs som är en början på en UEFA B-licens, säger Per Broberg.

– Under dagarna i Madrid har jag förstått att futsal är grunden i fotboll och det har mera likheter än olikheter. Det som skiljer sig från fotbollen är att det spelas på en mindre yta och att det är en mera tekniskt krävande sport. Det som imponerade på mig mest var hur många snabba beslut en spelare måste ta på en futsalplan och hur många beröringar på bollen de faktiskt får under ett träningspass inomhus. Metodiken som den spanska förbundskaptenen använde var även intressant. Den byggde mycket på att ställa frågor till spelarna, hur och varför de agerar på ett visst sätt i olika situationer. Svaret på varför han använder sig av denna metodik var att han vill utbilda intelligenta spelare som kan tänka och ta egna bra beslut på planen, fortsätter Broberg.

Att futsal är en stor sport i Spanien och i ett antal övriga länder fick vi bekräftat på denna UEFA-konferens. Jag är också övertygad om att den kommer att växa sig starkare även i Sverige. Övertygelsen finns också i att den kommer att vara till gagn även för fotbollen. Sättet att spela och träna futsal påminner mycket om den nya spelarutbildningsplan SvFF tagit fram för fotbollen. Små ytor, många bollberöringar, mycket perception och snabba samt många beslut för spelaren. Futsalen kommer att växa i Sverige samt även utveckla fotbollen, menar Per Widén.

fogis.se - Tränarutbildning