SvFF:s ”bötesbelopp” går till välgörenhet

Disciplinnämnden finner att Svenska Fotbollförbundet har brustit i sitt arrangörsansvar för finalen i Svenska Cupen 2013 (läs beslutet i sin helhet här).
De säkerhetsåtgärder som vidtogs hade enligt beslutet påtagliga brister, och om SvFF hade kunnat bötfällas så hade bötesbeloppet för arrangören enligt Disciplinnämnden bestämts till 150.000 kronor.



Disciplinnämndens bedömning är att straffvärdet för de handlingar (pyroteknik, planinvasion) som respektive lags supportrar gjorde sig skyldiga till uppgår till sammanlagt 320.000 kronor (250.000 kronor för IFK Göteborg och 70.000 kronor för Djurgården). Föreningarnas bötesbelopp jämkas dock nedåt med de 150.000 kronor som arrangören (SvFF) anses ansvara för, IFK Göteborg döms därmed att betala 130.000 kronor och Djurgården 40.000 kronor.

- Vi tycker att Disciplinnämndens beslut vad gäller vårat arrangörsansvar är rimligt och logiskt, vi har inga invändningar mot resonemanget. Ordningsansvaret vilade på oss, och även om de båda gästande lagen har ett strikt ansvar för sina egna supportrar så delar vi Disciplinnämndens uppfattning att det uppenbarligen fanns brister i våran del, säger SvFF:s generalsekreterare Mikael Santoft.

SvFF:s arrangörsansvar vid cupfinalen innefattade bland annat avsyning av arenan, visitation av åskådare, samt det övergripande ansvaret för planering och genomförande av säkerhetsarbetet vid matchen.
Ett idrottsförbund kan dock inte bötfällas, enligt Riksidrottsförbundets stadgar är det enbart enskilda personer och föreningar som kan ådömas ansvar enligt RF:s brottskatalog.

- Vi vill ändå tydligt markera att Svenska Fotbollförbundet ska ta ett ansvar som motsvarar det vi kräver av våra föreningar när dom arrangerar matcher. Det är ytterst en trovärdighetsfråga att förbundet inte går fria från det ansvaret, och därför kommer vi att skänka 150.000 kronor till välgörande ändamål. Exakt vad pengarna ska gå till fattar styrelsen beslut om vid kommande sammanträde, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

>> Disciplinnämndens beslut i sin helhet

Fotnot: SvFF budgeterar inte för några inkomster från böter utdömda av Disciplinnämnden. Inbetalda böter öronmärks inte för särskilda insatser eller projekt, utan används i det löpande arbetet med svensk fotboll där säkerhet och arrangemangsutveckling är en viktig del.
Budgeten fastställs av årsmötet i mars, och hur regelverket ser ut gällande föreningarnas ansvar för arrangemang och supportrar avgörs av Representantskapet i november.