Ny driftspartner till Friends Arena

Ägarna till driftbolaget av Friends Arena; Svenska Fotbollförbundet, Solna stad, Peab, Fabege och Jernhusen meddelar idag att man tecknat ett intentionsavtal med Lagardère Unlimited Stadium Solutions (LUSS) för att sköta driften av arenan. LUSS har gedigen erfarenhet av att drifta och utveckla liknande anläggningar och har för närvarande avtal med ett 20-tal runtom i världen, bland andra Commerzbank Arena i Frankfurt, Imtech Arena i Hamburg och Arena Castelão Fortaleza i Brasilien.

Ulrik Ruhnau från Lagardère på presskonferensen 18 mars. I bakgrunden Karl-Erik Nilsson.

LUSS driftserfarenhet i kombination med ett stort internationellt nätverk av arrangörer samt företagets omfattande erfarenhet av att utveckla och driva egna evenemang, avgjorde valet för de fem ägarna. Avtalet är ett led i ägarnas strävan att fortsätta fokusera på sina respektive kärnkompetenser som ägare av Friends Arena.

– Vi ägare har tillsammans under det första viktiga året för Friends Arena tagit ansvar för, och lagt grunden för driften genom vårt bolag Sweden Arena Management. Nu är infrastruktur och processer på plats, arenan etablerad och det är rätt läge att gå vidare med att låta en extern erfaren partner sköta drift och utveckling framåt, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande SvFF.

Solna stad kommenterar händelsen som en viktig del i den fortsatta utvecklingen av Solna, och övriga Stockholm som evenemangsstad:

– Det är positivt att lämna över driften av Friends Arena till en stark internationell evenemangsarrangör. Det skapar förutsättningar för Friends Arena att bli internationellt konkurrenskraftig, vilket i sin tur utvecklar Stockholm som evenemangsstad och skapar jobb och tillväxt i hela regionen, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna.

Intentionen är att LUSS tar över befintlig organisation och infrastruktur som hittills byggts upp via det nuvarande driftbolaget Sweden Arena Management. Vd kommer fortsatt att vara Thomas Perslund.

– Friends Arenas läge, kapacitet och flexibilitet gör att vi ser en enorm potential att fortsätta utveckla arenan till att vara en av de främsta evenemangsarenorna i norra Europa, både för fotboll, övrig sport och nöje, säger Ulrik Ruhnau, Managing Director på Lagardère Unlimited Stadium Solutions.

Nu påbörjas en due diligience-process, där parterna ser över alla delar av verksamheten. Målet är att LUSS, när processen är klar, tar över som driftsoperatör senast i januari 2015.

– Det känns oerhört bra att kunna ha LUSS med i den fortsatta driften av arenan. De har gedigen erfarenhet av drift och utveckling av arenor, ett stort och viktigt internationellt nätverk av arrangörer och inte minst kapaciteten och erfarenheten av att utveckla egna evenemang, kommenterar avslutningsvis Thomas Perslund, nuvarande vd för Sweden Arena Management och Friends Arena.

Med driften av Friends Arena avses bland annat att marknadsföra och sälja in evenemangsmöjligheter till arrangörer och företag, skapa och utveckla egna evenemang, administrera biljettförsäljning, arbeta med nuvarande och framtida partners samt utveckla arenans kringservice.

Video från presskonferensen 18 mars 2014