Nordmarks IF: Hellre glädje än tre poäng

Idrottsplatsen heter Hedvallen och ligger mitt i byn. Det är här Nordmarks IF har sin verksamhet och det är här de spelar sina fotbollsmatcher i division sex.
Nordmarks IF enda likhet med de riktigt stora fotbollsjättarna är att de har samma klubbfärger som AIK, gult och svart. Men Nordmarks IF är klubben som ändå sticker ut och nu har NIF utsetts som Värmlands bidrag till Svenska fotbollsförbundets kampanj "Goda exempel".

Torbjörn Skalare, i mitten, är en av de drivande i Nordmarks IF. Här tillsammans med Johanna Nilsson från Sisu Värmland och Richard Morero från Värmlands fotbollsförbund.

Spelar man fotboll i Nordmarks IF är det inte livsviktigt att vinna fotbollsmatcher helg efter helg. Klubben har en annan inriktning och sätter människan i första hand.

Torbjörn Skalare är vice ordförande och en av flera drivande i den lilla idrottsklubben som har sin hemvist en och en halv mil norr om Filipstad.
– Här får alla vara med och alla behandlas lika. Vi har en ledare, Anders Eriksson, som är suverän. Han kan säga ifrån om det krävs och det händer förstås ibland även hos oss. Anders gör ingen skillnad på om spelaren kommer från Elfenbenskusten, Afghanistan, Filipstad eller härifrån orten. Han ser inte till hudfärg eller nationalitet – alla har samma värde.

Nordmarks IF är mycket tydligt med detta och har en handlingsplan mot all form av mobbning, diskriminering och kränkning. Klubben är också en av de mest aktiva i länet när det handlar om att utbilda ledare i just detta. Det intygas också av Johanna Nilsson från Sisu Värmland.
– Nordmark har insett vikten av att ha utbildade ledare och vilka möjligheter vi kan erbjuda inom det området. Nordmark är ett föredöme i många stycken.

I själva orten Nordmark bor i dag 225 personer. Nordmarks idrottsförening har 270 medlemmar.
– Förklaringen är att vi har spelare som bor i närområdet, framför allt i Filipstad och Lesjöfors.
Klubbens senaste nyförvärv därför: en inköpt minibuss för 130.000 kronor.
– Vi såg detta som nödvändigt. Vi hämtar ungdomarna och kör dem både till och sedan hem efter träningen. I särskilt Filipstad har vi många invandrarungdomar som annars inte skulle ha möjlighet att komma hit och träna och spela för oss.

Självklart vill Nordmark göra så bra som möjligt ifrån sig på fotbollsplanen. Men det finns viktigare saker än att vinna.
– Ja, säger Skalare. Jag ser hellre glädjen hos spelarna än tre poäng. Det är inte självklart att alla kommer hit och har fotbollsskor. Vi har därför en låda med skor där de kan leta upp rätt storlekar.

Hedvallen ligger centralt i byn, med kyrkan som närmaste granne på andra sidan av den väg som skär rakt genom samhället. Kyrkan och idrottsföreningen har en hel del gemensamt. Inte bara att de tillsammans ger ut Nordmarksbladet.
Kyrkan äger marken där idrottsplatsen ligger.
– Vi kan säga att vi spelar fotboll på helig mark, säger Torbjörn Skalare och skrattar. Det finns uppgifter på att vi någon gång i början av 1970-talet fick köpa marken och det intilliggande skogspartiet för en krona. Vårt bekymmer är att vi inte hittar köpeavtalet. Men bekymmer, nej, det är det inte. Vi har bra samarbete med kyrkan.

Hedvallen är en idyll, den ligger omgärdad av tallskog och redan nu lyser gräsmattan grön. Och även när det gäller själva idrottsplatsen sticker klubben ut. För vilken division 6-klubb har en nybyggd sittplatsläktare med tak, målnät i klubbfärgerna, i det här fallet svart och gult samt en fungerande matchklocka?
Det här har Nordmark och sittplatsläktaren är värd några extra rader bara den.
Klubbens allra mest händiga såg till att den blev av och den har 80 sittande och varje stol är sponsrad och med texten "Varsågod och sitt".

Torbjörn Skalare igen:
– Vi tar in bortåt 70.000 på sponsring varje säsong av de totalt nästan 600.000 vi omsätter.

Totalt kommer Nordmark ha sex fotbollslag i seriespel i år: Två herrlag (ett i division sex och ett i division sju) samt vardera ett P13, ett F 11 samt ett sjumannalag på damsidan och ett gemensamt pojk- och flicklag i 7-årsklassen. Fotbollsskola och Bra kompis-läger är två andra aktiviteter under sommaren.
– Det är träning eller någon annan aktivitet nästan varje kväll. Jag känner både glädje och en stolthet varje gång jag går hit och ser alla ungdomar, säger Torbjörn Skalare.

Fotbollen är det stora verksamhetsområdet men det finns också en gymnastisksektion och klubben arrangerar varje år också Nordmarks Wasalopp, loppisar och det traditionella Larsmässfirandet.
Nordmarks IF är navet i den lilla orten. Och en klubb med mycket tydliga – och mänskliga – mål.

>> Mer om Idrottslyftet