Albin har full koll

Spelarna bör själva ta fullt ansvar för hur de sköter sin kropp. Det menar Albin Ekdal, 24, Italienproffs sedansex år tillbaka.
- Det tillhör allmänbildningen att veta att man måste käka en ordentlig frukost för att kunna orka prestera, säger Cagliari- och landslagsstjärnan till Magasinet Fotboll.

Albin Ekdal

Artikeln hämtad från Magasinet Fotboll # 2 2014.

Svenska spelare på elitnivå måste bli mer atletiska, tycker SvFF och SEF. Albin Ekdal håller inte med.
– Jämfört med till exempel Italien är vi långt framme på detta område. Jag tycker i stället att vi borde lägga mer resurser på det rent fotbollsmässiga, som teknik och pass­ningsspel.
– Den fysiska träningen har vi bra koll på med de långa försäsonger vi har.

Albin Ekdal själv fick redan som pojk­lagsspelare i Brommapojkarna lära sig hur ­viktigt det är att sköta sig både på och utanför träningsplanen.
– BP var tidigt ute och informerade om till exempel sömn- och kostvanor. När jag sen kom upp i A-laget minns jag att vi i samband med ett läger fick utbildning om kost och själva fick lära oss att laga mat.

Efter snart sex år i Italien har Ekdal konserverat de kunskaper han fick som ung, men särskilt mycket till vidareutbildning har det inte blivit.
– Här nere i Italien snackar man inte så mycket, eller knappt alls om sånt. De räknar med att spelarna är så pass professionella att de sköter sin fysik, sin kropp, på bästa sätt.
– Det enda man egentligen gör är att mäta kroppsfettet varannan månad. Dessutom tar de blodprov för att kolla så att allt står rätt till. Ligger allt på en bra nivå så är du klar, så att säga, men har du lite för mycket fett eller visar blodprovet något negativt blir det självklart en reaktion från klubben. Då måste du skärpa kosten, träna extra, eller vad det nu kan vara.
– Själv har jag aldrig behövt bry mig om det där eftersom jag i grunden är smal och dessutom sköter min träning och kosthållning.

Albin har svårt att förstå att spelare på elitnivå, med fotbollen som yrke ska behöva uppmanas att äta och träna rätt.
– Gör de inte det saknas ju ­motivationen för att bli bättre.

Ett önskemål från SvFF och SEF – och ett flertal av de allsvenska spelarna som deltagit i Henning Svendsens och Ulf Ståhles undersökning (se denna artikel) – är att klubbarna i Allsvenskan borde se till att spelarna kan äta gemensam frukost och lunch på eller i närheten av klubben. I Cagliari tänker man inte alls så.
– Vi har aldrig gemensamma måltider, det har vi inte haft i någon av de italienska klubbar jag varit i. Det finns möjlighet att käka på klubben, men det är nästan ingen som gör det och ingen bryr sig om vi gör det eller inte.

Återigen handlar det om att klubb­ledningen litar på att spelarna själva tar fullt ansvar för vad de stoppar i sig. Albin själv säger sig ha full koll på att han äter rätt.
– Jag lagar en del mat hemma och går ibland ut och äter på restaurang. Oavsett vilket vet jag vad jag bör och inte bör äta.

Händer det att du konsumerar alkohol under säsong?
– Det kan hända att man tar ett par glas efter någon match, men det är väldigt sällan.

När Magasinet Fotboll når Albin på telefon i hemmet i Cagliari återstår det endast fyra omgångar av Serie A. Albin har spelat i 23 av lagets 34 matcher, men det ska inte tolkas som annat än att han är given i laget.
– Jag inledde säsongen väldigt bra, men åkte sen på en ljumskskada som gjorde att jag inte kunde spela på 2,5 månader. Efter det var det svårt att komma tillbaka, jag kände ju att jag tappade i form, styrka och bollkänsla.
– Sammantaget är min säsong godkänd, inte mer.

Albin har två år kvar på ett fyraårskontrakt. Han trivs i Cagliari men medger att det lockar med ett annat äventyr.
– Vi får se lite vad som händer i sommar. Jag har ingen panik att komma härifrån, men skulle det dyka upp en stor sportslig utmaning som gör att man kan ta ytterligare ett steg i karriären, så skulle det självklart vara intressant. Land eller liga spelar inte så stor roll.

Albin EkdalAlbin Ekdal

Född: 28 juli 1989.
Längd: 186 cm.
Vikt: 82 kg.
Klubbar: Brommapojkarna-Juventus-Siena-Bologna-Cagliari.
Landskamper: 8 A- och 12 U21. A-landslagsdebut: 10 augusti 2011 mot Ukraina.
Utmärkelse: Årets mittfältare i Sverige 2013.

Att Sverige missade sommarens VM-slutspel har han kommit över, men han medger att det säkert kommer att svida när festen i Brasilien dragit i gång. Albin har heller inte grubblat sig fördärvad över varför det gick som det gjorde i play off-mötena med Portugal.
– Sverige mötte ett bättre lag och vi ställdes mot en av världens bästa spelare, som gjorde en fantastisk prestation i andra matchen. Svårare än så är det inte, säger han.

När det gäller Blågults framtid är Albin Ekdal försiktigt optimistisk.
– Jag tycker att det ser ganska bra ut. Nu handlar det om att ladda om. Det är många matcher och mästerskap framöver.

Närmast handlar det om ett EM-kval, som drar i gång i september med bortamatch mot Österrike. Albin tycker att Sverige har hamnat i en ganska tuff grupp.
– Ryssland är bra, Österrike också, det vet vi sedan VM-kvalet. Sen är även Montenegro lite smålurigt. Folk vet inte så mycket om dem, men de har en del bra spelare.
– Men ambitionen måste självfallet vara att ta en av de två första platserna och det tror jag att vi har goda chanser att göra.

Många ser Albin Ekdal som den nye svenske härföraren centralt på mittfältet. Själv tycker han att han är etablerad i truppen, men att steget till att bli en startspelare är långt.
– Det blir ett tomrum efter Anders ­(Svensson) nu. Om folk tror att jag kan fylla det är det kul. Jag ska självfallet jobba stenhårt för att ta en plats.
– Det skulle vara häftigt om man fick vara med och ta Sverige till ett slutspel och på så sätt kunna glädja svenska folket.