Nya spelare räddade bylaget i Lucksta

Lina och Olivia och de andra tjejerna i den lilla byn Lucksta var för få för att få ihop ett fotbollslag. Men när Aya, Dahabo, Safia och deras kompisar från stadsförorten Nacksta kom till klubben fick man plötsligt två lag.
– Vi ropade halleluja, säger tränarna i Lucksta.
Den glada fotbollssagan kan berättas tack vare ett framgångsrikt projekt inom Idrottslyftet.

TEXT: ANDERS LÖVGREN. FOTO: FRIDA SJÖGREN.

Nacksta är en av Sundsvalls förorter där det bor flest familjer med invandrarbakgrund. Här är det inte ovanligt att fotbollsintresserade pojkar börjar spela med något av stadslagen.
Svårare har det varit för flickor att hitta till fotbollen. Och det här upptäckte den lokala kvinnoföreningen som började diskutera frågan. Varför är det så få av våra flickor som börjar spela fotboll, fast de är intresserade?

När kvinnorna började rycka i några trådar så slutade det med att Lennart Lummi, engagerad ledare i Sundsvalls Damfotbollsförening, fick höra talas om deras dilemma. Han åkte till Nacksta och såg genast att det var viktigt att ställa upp.
– De här tjejerna kommer från familjer som kanske inte har råd med utrustning och medlemsavgifter. Familjesituationerna kan göra att det inte går att räkna med skjuts och det finns ibland till och med en tradition att söner ska bli fotbollsproffs medan flickor hjälper till hemma. Jag ville engagera mig och ändra på det, säger Lennart Lummi.

Ryktet gick i Nacksta att det skulle bli fotboll för tjejer. Via kvinnoföreningen och ungdomsgården spreds budskapet att alla flickor mellan 7 och 15 år var välkomna att börja träna i idrottshallen.
Första gången kom tio tjejer.

– När vi körde igång var det tufft för tjejerna. Många killar kom för att titta och var inte särskilt snälla mot dem. Men vi stängde då dörren till hallen och började bygga upp tjejernas självförtroende utan att killarna vare sig kunde titta på eller hitta på något, berättar Lennart.

Det här var 2011. I dag är Nacksta Fotbollstjejer en förening inom Sundsvalls DFF och en välkänd träningsgrupp i förorten. Nu har nära hundra flickor varit med i träningen och det råder inga tvivel om att de stöddiga grabbarna fått annat fundera över. Det kan Per Backberg som ansvarar för fritidsgården intyga.
– För det första så känner vi ju tjejerna och familjerna redan innan. Idrottshallen och fritidsgården ligger ju i samma hus och därför har vi kunnat vara med på ett naturligt hörn ända sedan det här drog igång. När tjejerna haft möten och varit många så har de varit här. Killar som vanligtvis är kaxiga har då varit väldigt försiktiga och hållit sig undan. Det är kul att se hur saker och ting förändras när tjejerna börjar ta för sig, säger Per Backberg.

Lennart Lummi insåg dock snart att storleken på verksamheten började kräva andra resurser. Och det var då han skickade in en ansökan om stöd till Medelpads fotbollförbund och sedan kom Idrottslyftet in i bilden.

Gunnar Wallberg som är konsulent på Medelpads Fotbollförbund såg snabbt att det var något riktigt bra på gång i Nacksta.
– Det här är ett klockrent exempel på något vi gärna stöttar. Det finns bara vinnare i det här. Nu har vi ju dessutom kunnat hjälpa en annan förening som saknat spelare, säger han.

Lucksta är en by några mil utanför Sundsvall. Fotbollsföreningen har en egen fin anläggning, men många av ungdomslagen saknar spelare. Och spelare finns ju i Nacksta!
På ett enkelt och bra sätt satte Lucksta IF och SDFF Nacksta Fotbollstjejer igång ett samarbete. Första gången spelarna träffades var i en förmatch mot varandra på Norrporten Arena i samband med en hemmamatch för Sundsvalls DFF:s A-lag.

Sedan dess har de tränat tillsammans i två år och Lucksta IF flickor födda 00 har nu både ett lag i serien för 9-manna och ett för 11-manna.
– Alternativet hade väl vara att lägga ner vårt lag. Det går ju inte att beskriva vilken tur vi haft, säger Kicki Littzell som är tränare i Lucksta.

På frågan om det varit några svårigheter med sammanslagningen, skakar hon på huvudet.
– Det gäller att informera spelare och föräldrar om de förändringar som ska göras och varför vi gör dem. Vi har bara upplevt det här som positivt.

Någon kulturkrock för att de nya tjejerna har utländsk bakgrund och i vissa fall spelar med slöja har hon inte heller märkt av.
– Att se en slöja på en spelare här nu är ungefär som att se en fläta, om du förstår vad jag menar…

För Lennart Lummi och Sundsvalls DFF har det krävts hårt jobb med strukturer i projektet för att få det att bli så här bra. Men nu kan han ta med sig erfarenheterna till nästa förort.
– Läget är detsamma i Bredsand som ligger på andra sidan stan. Nu har vi kört igång där också. I förlängningen vill vi också utbilda de lite äldre tjejerna till ledare. Allt detta ryms inom Idrottslyftet, säger han.

FAKTA: Idrottslyftet är en nationell satsning som bland annat syftar till att få fler barn och ungdomar att komma med i föreningar och börja idrotta. Fotbollsföreningar kan söka pengar från Svenska Fotbollförbundet. Det finns även fler former av idrottslyft att söka via SISU Idrottsutbildarna och de övriga idrottsförbunden.
I det exempel som vi berättar om i artikeln har Sundsvalls DFF använt pengarna till hyror, resor, utrustning och utbildning.

.

>> Mer om Idrottslyftet