Tränare under press

Sju av 16 allsvenska lag hade ny tränare ­inför årets säsong. Trycket från medierna, sponsorer och supportrar är större än någonsin tidigare.
– Jag upplever att tålamodet har minskat ute i klubbarna, säger Gert Persson.

Jörgen Lennartsson håller pressträff vid sin avgång som tränare i Elfsborg 30 september 2013.

Det finns ingen arbetsförmedling för fotbollstränare, berättar Gert Persson som är generalsekreterare på Tränarföreningen. Kontrakten är utformade på ungefär samma sätt oavsett om det är i dam- eller herrallsvenskan. Det är oftast visstidsanställningar som sträcker sig mellan två och tre år framåt.

– Vi hjälper våra medlemmar om de behöver juridisk hjälp och vi svarar på frågor som kan uppkomma, exempelvis vid kontrakts­tvister, säger Gert Persson.

Artikeln är hämtad ur Magasinet Fotboll #3 2014

– Utan att ha alla siffror så upplever jag att det finns ett kortare tålamod hos klubbarna rent generellt. Det är många som har fått sparken rätt så fort, bara efter några matcher. Tränarkarusellen snurrar snabbare idag än vad den gjorde förr.

Magasinet Fotbolls sammanställning visar att dagens allsvenska klubbar haft sammanlagt 114 olika tränarkonstellationer under 2000-talet. I snitt blir tränare kvar i drygt två år.

Conny KarlssonConny Karlsson har varit tränare i fem olika elitklubbar sedan 2009. I somras avskedades han från Trelleborgs FF och han har en tanke om varför tålamodet har minskat.

– Ekonomin är den stora skillnaden mot förr. Sponsorerna har definitivt mer makt. Påtryckningarna från sponsorer är större i dag. Jag upplever att tålamodet har blivit sämre på de flesta håll.

Jörgen Lennartsson är en annan arbetslös fotbollstränare. Det har han varit sedan den 30 september förra året. Elfsborg avskedade honom men fortsätter att betala den resterande lönen även under 2014.

Men trots att han inte har någon ­arbetsgivare håller Lennartsson sig mer ­sysselsatt än någonsin tidigare. Det tycker i alla fall hans fru.

– Hon säger att jag har varit borta mer nu än när jag jobbade. Att jag har haft en sådan här vår har gjort att jag har vänt ett negativt avslut i Elfsborg till en positiv situation där jag kan göra saker som jag aldrig har haft tid till förut. Jag har ytterligare breddat mitt kontakt­nät i Europa, och jag är inte färdig med mina resor ännu.

Lennartsson är noga med att poängtera att han inte har något intresse av att snacka skit om Elfsborg.

– Det var några tunga dagar i början och det kom oväntat för mig. Jag hade varit heltidsanställd tränare i 23 år. I rad och utan paus. Hela tiden i ekorrhjulet. Avslutet var lärorikt, det kan inte nog betonas. Man lär sig mycket om sig själv men också om omgivningen och hur folk fungerar, vilka som är ens vänner. Vissa är moderater på måndagen och kommunister på tisdagen. När det sker förändringar finns det folk som hoppar från tuva till tuva för att det ska passa deras agenda.

Lennartsson har gjort fyra resor till ­England med besök hos bland annat Everton och ­Liverpool. Och resor även till Tyskland, Spanien, Portugal och Danmark.

– Mycket matcher, träningar och möten med intressanta personer. Mitt svar till alla har varit att 2014 tränar jag inget lag. Men hade Liverpool ringt så hade jag kunnat tänka mig att ompröva det beslutet...

Jörgen Lennartsson håller med Conny Karlsson om att det finns mycket som påverkar tränarrollen i dag.

– Jag har inte varit med om att sponsorerna har påverkat mig i mitt arbete, men jag vet exempel på klubbar där sponsorer har försökt påverka ordföranden i vissa frågor.

En annan märkbar förändring är hur media arbetar. På bara några år har ­bloggar, sociala medier och nya nätmedier vuxit fram och kräver mer tid och energi. Jörgen ­Lennartsson återkommer hela tiden till att det handlar om att acceptera och anpassa sig till förändringar.

– Jag konstaterar bara att det är på det sättet. Det är ett helt annat medietryck i dag. I det stora hela är det positivt för fotbollen. Utifrån ett fotbollskommersiellt perspektiv är det helt rätt. Men för tränaren försvårar det väldigt mycket.

Hur då?
– Tränaren får lägga en enorm massa tid på saker som aldrig annars hade varit en fråga. Som tränare måste du i dag hantera händelser som ofta får fel proportioner i den nya medie­världen. Bloggar, Twitter och allt vad det nu heter skapar myter och valda sanningar som sätter tryck på beslutsfattare och spelare, säger Lennartsson och fortsätter:

– En av de viktigaste tränaruppgifterna är att skydda spelarna och ta skit för dem, negativa saker som riskerar att påverka deras prestationer och som kan tynga deras axlar.

Spelarnas självbild är en annan stor förändring och utmaning för dagens tränare, enligt Lennartsson.

– Spelaregot i dag är mycket större än tidigare. Många spelare månar om sitt varu­märke och ser sig själva som mycket viktigare än laget. Agentvärlden har också påverkat. Många agenter gör det jättebra, men vissa ser bara kortsiktiga intäkter och de kan göra vad som helst som sätter griller i huvudet på spelaren. Det påverkar spelarens agenda, och det påverkar i allra högsta grad tränarens jobb.

Vilket som blir Jörgen Lennartssons nästa jobb vet han ännu inte. Han har inte ­bråttom. Och han räds inte utmaningarna som det skulle innebära.

– Att vara fotbollstränare är en livsstil. Jag älskar det. Världens bästa jobb, brukar jag säga. Det finns inget facit, varken i fotboll eller ledarskap. Det gör det hela så väldigt intressant.