"Vi måste ställa högre krav"

Tidigare uppflyttning av de bästa talangerna. Mer fokus på fysträning. Uppmuntra till multiidrottande. Det är Daniel Anderssons recept för att lyfta Malmö FF och svensk fotboll, även efter framgången som lett till Champions Leaguespel i höst.

Daniel Andersson

Moderklubb: Bjärreds IF
Klubbar som aktiv: Malmö FF, Bari, Venezia, Chievo, Ancona
Meriter: 74 landskamper, två VM, två EM och tre SM-guld.

Ni har infört fler fyspass även i lägre åldrar. Varför?
– Vi flyttade upp sex spelare i fjol och märkte att de inte klarade av fysbiten särskilt bra. Det handlade inte bara om ren styrka. De hade bristande teknik i samband med fyspassen och hade svårt att utföra övningarna. Därför har vi gjort en extra satsning. De yngre kullarna kör inte med vikter, de får använda kroppen mer till att bli smidigare och rörligare.

Vad är din förklaring till att vi inte gjort bättre ifrån oss internationellt sett?
– Av någon anledning får vi inte fram de där internationellt gångbara spelarna på hög nivå. Jag tror att vi måste ställa högre krav, men det finns många faktorer.
– Vi måste våga lyfta upp de riktigt talangfulla tidigare. En 17-åring som utmärker
sig, ska kanske få chansen tidigare i U19 och inte stanna kvar i sin kull. Men jag tror också att det finns andra förklaringar, som hur vårt samhälle ser ut.

Har det förändrats till det sämre?
– Jag menar att det ser annorlunda ut. I dag är mitt intryck att barnen är mer hemma med allt vad det innebär, spelar dataspel och annat. Vid sidan av detta går de på någon organiserad idrott men de spontanidrottar inte lika mycket som förr.

Vad höll du själv på med?
– Basket, innebandy handboll ... Jag tränade inte fotboll mer än två gånger i veckan tills jag fyllde 16. Men det var mycket spontanfotboll, där jag ofta fick spela mot äldre killar, och jag hade inte kommit så långt som jag gjorde utan spontanfotbollen.

Erik Hamrén sa till Magasinet Fotboll att man borde införa gymnastikpass i fotbollen. Håller du med?
– Det låter vettigt. Vi måste främja att barn håller på med flera sporter. En unge som skippar ett fotbollspass för att träna en annan idrott får inte bestraffas och petas. Tvärtom bör vi uppmuntra att man håller på med flera sporter.

Du pratar om att gallra hårdare i spelartrupperna, hur menar du?
– Gallra är kanske fel ordval. Men MFF bedriver en elitverksamhet och har inte plats för alla. Jag skulle i stället säga att vi måste bereda plats för de yngre talanger som är väldigt långt fram i sin utveckling.

Hur ser du på problematiken resultatspelarutveckling?
– Självklart vill alla vinna oavsett ålder, men vi får inte stirra oss blinda på resultatet och glömma bort att utveckla individerna. Jag är väldigt tveksam till att ha färdiga spelsystem som ska ge bra resultat i 10–11-årsåldern. Barn måste ställas inför olika situationer på planen och själva försöka hitta lösningar. Men här är även jag en bov som tränare för ett P11-lag. Som ungdomstränare bör man vara tyst oftare och låta barnen komma fram till sina egna lösningar.

>> Artikeln först publicerad i Magasinet Fotboll #3 2014 .