Domanski Lyfors: "Ett enormt resursslöseri"

Marika Domanski Lyfors.

Antalet kvinnor som tränar damfotbollslag på hög nivå i Sverige är en liten minoritet.
Ledsamt och tråkigt, tycker landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Magasinet Fotboll har tagit fram siffror på hur många kvinnor som tränar damfotbollslag på elitnivå i Sverige i dag.

Det är skrämmande läsning:

  • Ett av tolv lag i Damallsvenskan har kvinnlig tränare.
  • Tre av 14 klubbar i elitettan tränas av en kvinna.
  • Sex av 72 klubbar i division 1 har en kvinna som huvudtränare.
  • Av de 437 personer som i dag har den högsta tränarutbildningen i landet är nio kvinnor.

Marika Domanski Lyfors hämtar andan och suckar lätt när hon får siffrorna upplästa.
– Jo, jag vet att det ser ut så här, det har det gjort länge, säger landslagschefen.
Hon har ett mångårigt förflutet inom damfotbollen, bland annat som förbundskapten för såväl Sveriges som Kinas landslag.
– Det är naturligtvis ett enormt resursslöseri. Vi har massor av tjejer med stor kunskap och lång spelarerfarenhet som nu inte alls sysslar med fotboll, men som hade haft jättemycket att ge.

Tittar man på herrsidan och 94-landslaget som exempel finns det ett flertal som efter spelarkarriären valt att satsa på tränaryrket, exempelvis Henrik Larsson, Roland Nilsson och Jonas Thern.
Ser man på den mest framgångsrika damgenerationen, den som tog VM-silver 2003, finns det ingen som i dag är huvudtränare i någon klubb.

Hanna Marklund, flitigt anlitad expert i TV.– Man får gå tillbaka lite historiskt för att förstå varför det har blivit så här, säger Marika Domanski Lyfors.
– När jag var förbundskapten fanns det ett flertal tjejer som hade kunnat bli tränare på elitnivå, men eftersom det då inte fanns några karriärmöjligheter inom damfotbollen valde de andra yrken i stället. Någon blev sjukgymnast, någon utbildade sig till mäklare och en annan valde att läsa till ekonom.

I dag är antalet arbetstillfällen inom damfotbollen fler och det går att försörja sig och göra karriär inom sporten, menar Domanski Lyfors.
– Jag är övertygad om att fler ur dagens spelargeneration kommer att jobba inom fotbollen i framtiden, antingen som huvudtränare, assisterande tränare, fystränare eller som specialisttränare.
– När man tittar på den generation jag hade, så har ju några av dem valt att bli expertkommentatorer inom radio och tv, som Frida Östberg och Hanna Marklund, till exempel. Förhoppningen är att de kan bli tränare framöver.

Hur många kvinnliga tränare tror du att vi har i Damallsvenskan om, säg tio år?
– Jag är optimistisk och vet att alltfler tjejer ser en möjlighet i att få jobba med fotboll, så jag säger fem sex stycken.

Artikeln hämtad ur Magasinet Fotboll #3 2014.

Läs mer

Enkät: "Därför satsar vi inte på en tränarkarriär (PDF-dokument, 427 kB)"
19 av damerna från VM-truppen 2003 ger sin syn på tränarkrisen.