Åge om svensk fotboll

Malmö FF har brutit en barriär för svensk fotboll.
– Sverige kan faktiskt mäta sig med de stora. Fotbollskulturen här är jättestark. Och svenska spelare är noggrannare och mer ödmjuka än de norska, säger MFF:s tränare Åge Hareide.

Åge Hareide

Ingen annan svensk klubb har gjort det på 14 år.

– Att vi tagit oss in i Champions League betyder mycket för svensk fotboll generellt och för Allsvenskans anseende. Fotbollen är bra organiserad här och det finns många bra unga spelare. Sverige har alltid dragit fram spelare som är intressanta för de stora ligorn­a. Det finns en tradition för det, säger Åge Hareide.

Artikeln är hämtad från Magasinet Fotboll #4 2014.

Malmös tränare har sett fotbollens kraft i Sverige ända sedan han var barn hemma i Norge.

– Fotbollskulturen i Sverige är jättestark. Det första jag såg var Brasiliens VM-lag 1958 i finalen mot Sverige. Det där hände i mitt grannland. Ni har en jättestark fotbollshistoria, och det har upprepats med bronset i VM 1994. Sverige kan ju faktiskt mäta sig med de stora. Malmö har varit i Europacupfinal. IFK Göteborg har vunnit UEFA-cupen. Allt sånt gör något med självkänslan i en fotbollsnation. Därför är det viktigt att ett svenskt lag är ute i Champions League igen.

I bara ett herrfotbollssammanhang har Norge över tid lyckats bättre än Sverige. Det är i Champions League.

ÅGE HAREIDE

Ålder: 61.
Landskamper: 50 (5 mål).
Klubbar som aktiv: Hødd, Molde, Manchester City, Norwich.
Som tränare: Molde, Helsingborg, Brøndby, Rosenborg, Örgryte, Viking, Malmö FF, samt Norges A-landslag.

Rosenborg skapade en dynasti på 90-talet och 00-tale­t. Trondheimsklubben spelade i den största klubbturneringen elva gånger på 13 säsonger (1995–2008).

– Malmö har absolut förutsättningar att göra något liknande. Det fina med fotboll är att det inte räcker med pengar. Man måste också ha "human capital". Bara om man har båda sakerna och förnuft kan man skapa något. Allt beror väldigt mycket på kontinuiteten i klubben, på många nivåer, säger Hareide och fortsätter:

– Jag tror att en kille som vår sportchef Daniel Andersson kommer att vara viktig för att Malmö FF ska kunna bygga en sådan dynasti. Han är en mycket förnuftig fotbollsman. Han har internationell erfarenhet som spelare och känner sin förening utan och innan. Jag tror att man måste bygga en kontinuitet utifrån sport­chefens roll. Där har Malmö sin chans i framtiden.

Norrmannen ser viktiga fördelar med svenska fotbollsspelare och klubbar när han jämför med sitt hemland.

– Jag har alltid gillat att jobba i Sverige. Från första stunden när jag kom till Helsingborg (1998) har jag gillat svenska spelare. De har en lite annan utbildning än i Norge. Svenskarna är noggrannar­e, de är mer ödmjuka och deras samhälle har inte ändrat sig lika mycket som det norska.

Hur har Norge förändrats?
– Samhället har ändrats kolossalt på grund av oljan. Många skojar om norrmännen, men det ligger mycket i det. Unga människor är kanske lite krävande. I Norge ska alla vara rika, vackra och framgångsrika. Det präglar också fotbollsutbildningen. Det ska gå så snabbt och bli succé direkt. Jag tycker att svenskarna har större tålamod och är mer ödmjuka inför vad man behöver lära sig för att gå hela vägen.

Åge Hareide pekar också på generella skillnader i hur elitklubb­arna sköts.

– De svenska föreningarna är mycket mer vaksamma i ekonomiska frågor. I Norge försöker klubbarna ta snabba steg uppåt när det föses in pengar. Sen tar pengarna slut och så frågar de efter mer pengar. Det är ett inflöde av pengar hela tiden utan att resultaten kommer. Norge har nog lite att lära av sitt grannland. Sveriges kulturhistoria är helt annorlunda. Sverige är en industri­stat byggd av kloka huvuden som har skapat och producerat saker. Svenskarna har en annan samhällsbakgrund.

Med hårt och smart arbete på planen har Åge Hareides Malmö FF-lag klivit upp till en nivå där svensk klubbfotboll inte varit på ett par decennier.

Vad har du för strategier för att få spelarna att lyssna och tro på vad du säger?

– Jag lärde mig en sak i England: "You can see everything on a manager's face". Jag tror väldigt mycket på att ha en entusiasm i budskapet jag förmedlar. Och jag tror på trygghet och lugn, att inte visa stressfaktorer. Fotboll är på många sätt en stressfabrik. Man kan bli uppstressad av stora matcher och av att man vill vinna, säger han och fortsätter:

– Det viktigaste är att jag tror på spelarna som sitter framför mig, och de måste tro på mig. Och för att de ska tro på mig måste jag tro på dem. Det är en tvåvägsgrej som kommer automatiskt, men man måste också bevisa det på något sätt.

Hur gör man det?
– Genom resultat. Det är det enda. Jag talade med Alex Ferguson en gång. Han sa: "You can be a good coach in training, but you have to win on Saturday." Det spelar nästan ingen roll vad du gör på träningen om du inte vinner matcherna. Vi måste träna för att vinna. Och vi måste vinna för att träna. Fotboll är yin och yang, en fantastisk kombination av "good feeling" och "bad feeling".

Vad är den viktigaste taktiska anpassningen som du gör från Allsvenskan till Champions League?
– Det defensiva tänkandet. Vi måste vara ännu mer kompakta defensivt. Man säger ofta att grunden till ett bra anfallsspel ligger i ett bra försvarsspel. Det är helt riktigt, och internationellt är det ännu mer sant, för anfallarna man möter är ofta livsfarliga avslut­are. Kvaliteten på en spelare som Carlos Tévez är så hög att när han får en lucka så skjuter han i den. Men jag säger till mina spelare att vi också kan träna på det. Vi kan bli lika precisa i våra avslut. Markus Rosenberg är ett bra exempel. Han är dödligt effektiv i vissa positioner.