43 Mkr att spara för föreningarna

Energieffektivisande projekt skulle kunna ge Sveriges fotbollsföreningar i snitt 13.600 kronor extra varje år till verksamheten - totalt över 43 miljoner som årligen skulle stanna i rörelsen.

Energi och kostnader att spara i Sveriges omklädningsrum.

E.ON och Svenska Fotbollförbundets projekt Energifonden har gjort bokslut. Resultatet visar tydligt hur små investeringar i energieffektivisering kan leda till stora besparingar både för miljön och för den enskilda klubbens ekonomi.

Energifondens bokslut 2014De drygt 300 föreningar som genomfört projekt som delfinansierats av Energifonden har kunnat spara upp till 50 % av sina energikostnader, ett år efter genomförande. Projektens innehåll är varierande och omfattar allt från mindre installationer som ger en mer energieffektiv drift till större investeringar i hållbara energisystem. Gemensamt redovisar föreningarna nu en snittbesparing på 13.600 kronor per år, vilket är en betydande summa för många föreningar.

Hos föreningarna är behoven av energieffektivisering stora. Många anläggningar är nedgångna och för de föreningar som äger och driver sin egen anläggning är energikostnaden den största driftskostnaden. Om alla föreningar skulle genomföra liknande åtgärder som Energifondens föreningar, skulle det innebära besparingar på drygt 43 miljoner kronor – varje år.

Läs om Sjömarkens IF som sparat 18.000 kronor om året i minskade elkostnader.

– De besparingar föreningarna har gjort genom att energieffektivisera gör att de kan investera mer i själva fotbollsverksamheten. Detta innebär ofta att man kan satsa mer på ungdomsverksamhet genom fler träningar, nya lag, och framförallt slippa oroa sig för hur ekonomin ska gå ihop. Vi är stolta över att kunna bidra i ett sammanhang som gör gott för både miljön och skapar bättre förutsättningar för svensk fotboll i hela landet, säger Ronni Lundqvist, anläggningsansvarig på SvFF.

Omkring 50 % av Energifondens föreningar har uppgraderat sina uppvärmningssystem. Under 2014 har också allt fler satsat på solenergi. Många ser även stor effekt av att kombinera energieffektiva produkter med förändrat beteende. Till exempel sparar en klubb med fem lag omkring 50.000 kronor per år genom att sänka temperaturen i omklädningsrummen med två grader och få spelarna att duscha en minut kortare, och samtidigt byta till lågenergilampor och snålspolande duschmunstycken. I föreningstermer är det 120 koner, 100 träningsvästar, 50 träningsbollar och 8.000 varmkorvar.

– Genom partnerskapet med SvFF och skapandet av Energifonden kan vi göra skillnad för många föreningar runt om i landet och därigenom också skapa förutsättningar för en starkare fotbollsrörelse i ett lite mer hållbart samhälle. Vi är stolta för det vårt samarbete skapar och över det engagemang vi ser över Sverige, säger Stina Liljekvist, Head of Brand & Marketing, E.ON.

Bokslutet innehåller en mer detaljerad beskrivning av Energifonden, projektens innehåll och resultat. Där finns även en förteckning över samtliga energieffektiviserande föreningar och en presentation av Energiprisets vinnare och nominerade.