UEFA-licenser klara för de lag som ska ut i Europa i sommar

Licensnämnden har beviljat UEFA-licenser för de klubbar som genom sina placeringar i Allsvenskan 2014 och Svenska Cupen 2015 har kvalificerat sig för spel i UEFA:s klubbtävlingar 2015/2016.

Klara för UEFA-spel via sina placeringar i Allsvenskan 2014 är: Malmö FF (kval till Champions League), IFK Göteborg och AIK (kval till Europa League).

Då segrande lag i Svenska Cupen, IFK Göteborg, redan är klara för kvalspel till Europa League blir IF Elfsborg i egenskap av fjärdeplacerade lag i Allsvenskan 2014 klara för kval till Europa League.

Sverige får denna gång inte någon extra plats i kvalet till Europa League via UEFA:s Fair Play tävling.

I UEFA-licensen ingår fem olika kriterieområden, vart och ett innehållande flera villkor som måste vara uppfyllda för att en klubb ska beviljas licens och därmed vara behörig att anmäla sig till UEFA:s klubbtävlingar.

Ca: 650 klubbar i de högsta ligorna i UEFA:s 54 medlemsförbund genomgår årligen en UEFA-klubblicensprövning. UEFA har delegerat till nationsförbunden att licenspröva sin klubbar. Det totala antalet platser/lag i Champions League och Europa League uppgår till 237 st.

Klubbarna måste visa att de uppfyller villkoren inom följande områden:

  • Sport - God kvalitet på ungdomsverksamheten och den egna talang- utvecklingen, medicinsk uppföljning av senior- och ungdomsspelare, genomgång med domare inför säsongen och att arbeta mot diskriminering;
  • Anläggning - tillgång till UEFA-godkända och välutrustade arenor för såväl matcher som träning;
  • Personal och Administration - god organisation i klubbarna med kvalificerad personal inom ekonomi, media, säkerhet liksom välutbildade tränare för A-lagen och ungdomslagen;
  • Juridik - att efterleva FIFA:s, UEFA:s och SvFF olika regelverk t ex. genom att inte delta i annan tävlingsverksamhet än sådan som arrangeras av dessa organisationer samt att lämna uppgifter om stadgar, firmatecknare m.m.
  • Finans – reviderad årsredovisning med definierat minimikrav på informationsinnehåll, inga förfallna skulder till andra klubbar avseende spelarövergångar eller till skattemyndighet och anställda samt att det egna kapitalet måste vara positivt eller noll.