Damfotbollens framtid: Behöver bredare ungdomssatsning

De utländska spelarna i Damallsvenskan kan hota ungdomssatningnen i svensk fotboll – och samtidigt behöver klubbarna satsa på F19-lag menar förbundskaptenen för F16-landslaget, Victoria Sandell Svensson.

De många utländska spelarna i Damallsvenskan är ett hot mot svenska talanger.
– ­Balansen mellan de bästa utländska värvningarna och våra egna svenska spelare är väldigt viktig, säger landslags­chefen Marika Domanski Lyfors.

Det finns 132 platser i de damallsvenska startelvorna. 60 importer är med och konkurrerar om de tröjorna.
– Att Marta och flera andra av världens bästa spelare finns här är oerhört viktigt för nivån. Men balansen mellan importer och svenska spelare är viktig för att de unga ska få chansen. Vi behöver inte fler utländska dussinspelare, säger Domanski Lyfors.

Vad händer om antalet utländska spelare ökar ännu mer?
– Då riskerar våra unga spelare att få stå åt sidan. Det kommer att ta längre tid för en del att ta sig hela vägen, och några slås ut på vägen. De allra bästa kommer alltid att lyckas. Men några riktigt bra elitspelare kommer att gå förlorade. Det känns onödigt.

Vad kan man göra åt utvecklingen?
– Det handlar om att ha en dialog om vad som är bra för svensk fotboll. Den har vi haft i olika former. Ibland har den förts via media och det är aldrig bra. Dialogen ska gå en annan väg och det är viktigt att man vågar uttrycka åsikter från båda håll. Varje klubb är suverän och har sin egen målsättning, och det är viktigt att ha respekt för.

"Alla ska ha en F19-trupp"

Nu ska svensk spelarutveckling vässas. Därför certifieras damelitföreningarna.
– I dag har inte alla damelitklubbar ett F19-lag, säger Victoria Sandell Svensson.

Victoria Sandell Svensson är en av damlands­lagets bästa spelare genom tiderna. Hon var en stor profil när Sverige tog VM-silver i USA 2003.
Nu är hon sportchef på föreningen Elitfotboll Dam (EFD) och engagerad i klubbarnas arbete med spelarutbildning.
– Det är väldigt viktigt att elitklubbarna tar sitt ansvar och har en bra ungdomsverksamhet, säger hon.

Av de 26 föreningarna i Damallsvenskan och elitettan är det i dag fem som saknar lag i F19-serien.
– Varje förening är unik och EFD kan ännu inte ställa krav på klubbarna, men vi vill att alla ska ha en F19-trupp. Vår vision är en spelarutveckling i världsklass.

I EFD:s strategiplan ingår att föreningarna certifieras från i år. Detta för att kvalitetssäkra deras utvecklingsarbete med spelare 15-19 år. Föreningarna får olika mycket pengar från EFD beroende på hur de uppfyller kriterierna i Certifiering 1.0.
Versionerna 2.0 och 3.0 införs under de kommande åren och ställer ökade krav på klubbarnas ungdomsverksamhet.