Eija Feodoroff – en mästare på tillslag

Premier League-stjärnor. Allsvenska profiler. Tjejer på breddnivå. Nivå eller kön spelare mindre roll. Tillslagsexpert Eija Feodoroff revovlutionerar fotbollen och utmanar könsrollerna.

Eija Feodoroff

Två nioåringar. En konstgräsplan i Stockholm. Eija Feodroff går handgripligen tillväga när hon tar tag och vrider barnens fötter. Vinkeln ska vara perfekt när foten träffar bollen. Snart får barnen fason på detaljerna. Bollarna sitter hårt i nätet efter en kort pendelrörelse och stödjebenet en bit ovanför marken.
– Det är galet bra! ropar Eija Feodoroff.

Hon är knappast arketypen för en "tillslagsexpert". Som kvinna, knappt över 1,60 och snart 50 är hon att betrakta som unik i fotbollssammanhang. Ena veckan kan Eija Feodoroff slipa skottövningar med 11-åringar i Småland. Nästa kan en storklubb i Europa anlita henne för att lära anfallare vändningar och avslut i maxfart.
Hur kunde en tjej från sameland i norra Finland, utan en briljant spelarkarriär bakom sig, nå en sådan position?
– Jag vet att jag är bra på det jag gör och om jag inte hade nått resultat, hur skulle jag då kunnat hålla på med detta så länge som jag har gjort? frågar Eija retoriskt.

Allt började i mitten av 90-talet. Eija Feodoroff ingick då i ledarteamet i Karlslunds damtrupp. En ung back skulle flyttas upp i A-laget. Men huvudtränaren tyckte inte att spelaren höll måttet. "Hon skjuter för dåligt", var omdömet.

Hon tränar både herrar och damer på olika nivåer.

Eija fick i uppdrag att specialträna henne.
– Jag hade redan då samlat på mig en del kunskap. Men hur jag skulle förmedla den hade jag ingen aning om. Jag trodde också att det var flera som kunde detta bättre än jag. Men när vi väl började jobba med hennes tillslag utvecklades hon enormt på kort tid.
Sedan mitten av 00-talet är tillslagsträning Eijas egentliga levebröd, vid sidan av föreläsningar och coachning i ledarskap.

Hon har tackat nej till såväl lukrativa uppdrag som spännande länder. Utmaningen är lika stor i en breddklubb i Småland som att drilla heltidsproffsen Isaac Kiese Thelin och Jiloan Hamad.
– Många triggas av pengar, jag gör inte det. För mig är det en enorm kick att hjälpa spelare med deras individuella utvecklingsmål, oavsett nivå.

Uppväxten i finska Lappland beskriver hon som "frigjord". Föräldrarna predikade aldrig några könsmässiga normer. I stället fick Eija följa sitt hjärta. Det ledde henne till Sverige och fotbollen. Att som kvinna ta sig ända upp till elitnivå som ledare är ingen lätt väg, menar Eija Feodoroff. Hon ser strukturella problem som en stark orsak.
– Tjejer som vill bli tränare på högre nivå saknar förebilder. Men titta också på förbundsnivå. Där är man bekymrad över att få kvinnor söker till pro-utbildningen. Kan det bero på att utbildningen görs av män för män? Jag har fullt med kvinnor på mina föreläsningar, så intresset finns, säger hon och fortsätter:
– Ta ett projekt som 24 karat. Bästa vägen är kanske inte att satsa på att göra elitspelare till tränare. Det kan vara så att de bästa ledarna finns någon annanstans och inte ens får frågan. Hela nyckeln ligger ju i ledarskapet.

Trots att hon som kvinna slagit sig in också på elitnivå bland herrarna är hon tveksam till om hon har brutit ny mark.
– Tyvärr tror jag att det dröjer innan vi får se en kvinnlig huvudtränare för ett svenskt herrlag på yttersta elitnivå. Könet ses som ett hinder, säger Eija Feodoroff innan hon får plita ner varsin autograf till de bägge barnen som just skjutit sista skottet för dagen.

Tre magiska tillslag enligt Eija

Andrea Pirlo
– Den spelare som jag upplever är mest lyckosam i att leverera passningar som det egna laget vinner fördelar av. Suverän teknik i tillslaget.

David Luiz
– Udda teknik. Träffar bollen på många olika sätt. Oortodox och lite långsam, men enastående bollträff.

Ramona Bachman
– Vilka fötter! Rapp och kvick och fantastisk bollträff. Väldigt spännande att studera.