Nätverk för unga tränare

Daniel Bäckström, tränare för IF Sylvia och assisterande för P18-landslaget är initiativtagare till ett nytt nätverk för unga ambitiösa fotbollstränare.

Daniel BäckströmHur kom du på idén att starta ett nätverk för unga ambitiösa fotbollstränare?

– Idén föddes ifjol då jag och en kollega i P18-landslaget, Thomas Gehöör, pratade om avsaknaden av ett forum där tränare i liknade situation som oss kan prata och utbyta erfarenheter. Idén vilar främst på tre punkter: deltagarna ska ha liknade erfarenhet, arbeta med samma typ av uppdrag och ha hög ambitionsnivå.

Vad kan nätverket ge unga tränare?

– Främst två saker. Utbyte av erfarenheter och kunskap. En plats där det är naturligt att prata om fotboll. Den andra är skapandet av sociala nätverk. Många av oss kommer troligtvis att jobba inom svensk fotboll i en lång tid framöver.

Hur ser arbetet ut rent praktiskt?

– Just nu består det av träffar. Stefan Lundin, sportdirektör SEF, och Torbjörn Nilsson, spelarprofil, föreläste på första träffen i januari. De gav nätverket hög legitimitet redan från början. Något som har uppskattats av deltagarna.

Hur blir man medlem?

– Än så länge har vi kontaktat tränare som verkar intressanta. Men på sikt vill vi självklart locka fler. I samband med Gothia Cup har vi vår andra träff. Då kommer vi veta mer om vilken riktning nätverket tar.

På vilken nivå ligger svenska tränare?

– Kollegor jag träffar är en grupp personer som, redan i ung ålder, har stort fokus på att bli tränare. Ambitionen att bli en riktigt duktig tränare kryper neråt i åldrarna. På vår första träff var den yngsta deltagaren 20 år.

Not: Artikeln först publicerad i Magasinet Fotboll #2 2015.