Idéer i Sverige: "Fler barn ska gilla fotboll"

Fotbollen behöver anpassas bättre för barnen. Mindre ­målburar och tremannafotboll med sarg är några av idéerna som SvFF:s projektgrupp Spelformer tittar på. Förbundets nya spelarutbildningsplan och tränarutbildning kompletteras nu med en översyn av spelformer.
– Vi tittar på hur man kan skapa bästa möjliga lärandesituation för olika åldrar. Målet är att fler barn ska tycka fotboll är roligt, lära sig mer och fortsätta längre, säger Peter Brusvik, utbildningskonsulent på förbundet.

Projektgruppen jobbar med frågor som planens storlek, målens mått och antal spelare i varje lag. Kring årsskiftet presenteras förslag som på sikt kan bli riktlinjer för hela Sverige. I dag ser det väldigt olika ut i distrikten.

I Göteborg och Södermanland spelar de allra minsta tremannafotboll med sarg, därefter femmannafotboll. På andra håll börjar barnen med sjumannafotboll direkt.
– Sex-sjuåringar är väldigt inriktade på att själva ha bollen. Ju färre spelare det finns på planen, desto mer bollkontakt får varje barn.

Göteborg har varit tidigt med att ta fram nya former för barnfotboll. Antalet spelare på planen har minskats.
– Göteborg är ett framgångsdistrikt i den här frågan som vi verkligen kikar på, säger Peter Brusvik. Olika barn har kommit väldigt olika långt i utvecklingen, både fysiskt och fotbollsmässigt. Det är viktigt att hitta spelformer där alla ändå kan spela tillsammans och ha roligt.