Social inkludering och mångfald: "Vi gör mycket bra men står inför en utmaning"

SvFF:s riksinstruktör Ramin Kiani var en av föreläsarna under konferensen om social inkludering och mångfald. FOTO: SvFF.

Ett hundratal personer från föreningar, förbund och organisationer kom till SvFF:s konferens om social inkludering och mångfald genom fotboll på onsdagen.
– Det görs mycket bra i svensk fotboll och har gjort så länge, men vi står inför en ny utmaning nu och där ska vi fortsätta och utveckla arbetet tillsammans, sade SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

Syftet med konferensen var att visa på vad fotbollen kan göra för social inkludering, samt diskutera vilket stöd fotbollen och idrotten kan få från samhället i dessa frågor. Till det ska läggas flyktingsituationen.

Michael Seeraj och Mark Leckie från Charlton Athletic Community Trust, som är ledande på det här området i England, berättade om sin stora verksamhet på ett väldigt starkt sätt. I det området de arbetar med sociala frågor återfinns 8,5 miljoner människor och de arbetar brett och stort i allt från fotboll, skolverksamhet till att i samband med matcher på hemmaarenan The Valley erbjuda enkel och fri sjukvård.

– Vi har arbetat länge och framgångsrikt med olika verksamheter, och i grunden vill vi förstås stärka varumärket Charlton och att de ska bli spelare eller supportrar, sa Mark Leckie.
– I grund är det aktiviteter vi ska erbjuda, och det är sällsynt viktigt och uppskattat och där är fotbollen överlägsen fortsatte Michael Seeraj, som har ett 80-tal engagerade i sin verksamhet.

Eftermiddagen inleddes med att SvFF:s riksinstruktör Ramin Kiani berättade om hur han för 30 år sedan flydde från Iran till Sverige, började med fotboll till att i somras bli europamästare som ledare med F19-landslaget.
– Fotbollen gör skillnad, menade Ramin bland annat.

Därefter följde en paneldiskussion med föreningar som har en bred verksamhet med mångfald inom fotbollen: Karin Heri och Per Ågren från Malmö FF; Henok Goitom och Leo Us, Kista Galaxy; Stephano Teclo, Sundbybergs IK (årets barn och ungdomsförening i Stockholm 2015); Sevana Bergström, Sirius, Ronjabollen en del av Gränslös fotboll i Uppsala samt Rickard Persson, Åby IF.
Alla representanter, med helt olika förutsättningar, menade att de genomför saker som de anser bra för verksamheten utan att fråga någon, för att snabbt få effekt. De skulle önska snabbare och mer stöttning exempelvis nu från Migrationsverket, kommunerna och andra bidragsgivare.

– Vår viktigaste uppgift är att få ungdomarna att fullfölja sina studier och där hjälper vi till med läxhjälp, sade Henok Goitom, AIK-stjärnan som är ordförande och tränare i Kista Galaxy som snabbt klättrat i seriesystemet.

MFF:s Per Ågren menade att även om föreningen är framgångsrik, arbetar ambitiöst med socialt ansvar, så har man ett stort ansvar att ta i alla sammanhang i Malmöområdet.
– Vi får inte glömma vad Malmö FF kommer ifrån, sade Per.

– Vi måste fråga oss varför tjejer inte börjar med fotboll eller idrott, vi måste tänka nytt och i nya strukturer för att få fler att spela, menade Sevana Bergström, som nästa år spelar med Ronja United, med SM-guld som mål framöver.

– Kommunen och andra är nog trötta på mig som Åby IF:s ordförande, jag uppvaktar de jag kan för att förbättra vår chans till att skapa en bättre verksamhet, sade Richard Claesson.

I dagens sista paneldiskussion medverkade Janne Carlstedt, RF; Hans Andersson, Arvsfonden; Caroline Waldheim, sakkunnig hos idrottsministern; Ole Guldal, Migrationsverket/idrott och Edwin O'Brien-Rodney, Västmanlands läns Idrottsförbund
Här var det en enighet kring fotbollens kraft och fina arbete, men att man också bör gå samman och uppvakta myndigheter gemensamt, samt hjälpas åt än mer.

– Ni har en stark position, det görs massor av bra saker, höj rösten, menade Ole Guldal på Migrationsverket.
– Pengar finns att söka, men ni måste tänka nytt och inte ansöka om befintlig verksamhet, menade Hans Andersson, Arvsfonden.
– Frågan är prioriterad av regeringen och de extra pengarna vi avsatt kanske inte är nog, men det är en signal att vi ser integration och mångfald sällsynt viktig. Vi ser kraften, menade Caroline Waldheim, Regeringskansliet, sakkunnig hos idrottsministern.

Peter Landström, projektansvarig på SvFF, fick en hel del att fundera på att arbeta med framöver.
– Det var en stark dag. En sak vi ska titta på, bland mycket annat, är hur vi kan förenkla möjligheten att söka bidrag hos olika organisationer.