200 m2 sålda via Facebook

Foto: Älvkarleby IK.

Älvkarleby IK bygger Framtidens idrottsplats. I somras öppnades en multirink där allt från inlinehockey till roller derby samsas med fotbollen. Syftet är att locka barn och ungdomar till spontanidrott.

Samhällsbygge via fotboll. Fotbollens kraft och innovationsförmåga har inga gränser. Artikeln är hämtad ur Magasinet Fotboll #4 2015.

Markus Oksanen är projektledare, styrelseledamot och en av initiativtagarna till Framtidens idrottsplats i Älvkarleby med 1.600 invånare, tre mil från Gävle. Multirinken är klar och 2016 ska en skatepark och en konstgräsplan stå färdiga.

– Huvudsyftet är att skapa aktivitets­ytor för spontanidrott och kunna erbjuda mer än de traditionella lagidrotterna. Vissa ungdomar håller på med flera idrotter, men andra gör ingenting. Kan vi aktivera barn och ungdomar, oavsett idrott, så har vi gjort en vinst, säger han.

Roller derby, Sveriges andra bana finns i Älvkarleby.Älvkarleby IK, där fotboll och innebandy är de stora sporterna, har 350 medlemmar. Multirinken är unik i Sverige. Det är den enda fullstora utomhusrinken med ett riktigt inlinehockeygolv. Det är även Sveriges andra permanenta roller derby-bana utomhus. På rinken finns också en plan på 40x20 meter för futsal, basket, handboll och innebandy.

Förutom spontanidrott är tanken att det även ska gå att boka multirinken för vissa aktiviteter. Även andra klubbar kan boka in sig och det finns möjligheter till träningsläger.

– Det blir ett sätt att få in pengar till klubben för den ökade driftkostnaden. Vi har redan haft en liten innebandycup och en träningsturnering i inlinehockey, säger Markus Oksanen.

Multirinken har gjorts möjlig genom ett bidrag från Allmänna arvsfonden på 1,2 miljoner. Konstgräsplanen finansieras med 500.000 kronor från Idrottslyftet och 200.000 från Svenska Fotbollförbundets anläggningsfond. Resten av pengarna som behövs hoppas klubben få ihop genom försäljning av gräsyta.

– Det har gått bra hittills. Vi har sålt 200 kvadratmeter bara genom Facebook. Vi vill sälja 1.000, det blir 333.000 kronor och då har vi precis till en niomannaplan.