Cupen som släcker bränder

För att minska spänningarna mellan ungdomar och brandmän i Stockholms förorter togs fotbollen till hjälp.
– Relationen har blivit bättre, säger Fadime Izgi, initiativtagare till Fire Cup.

Samhällsbygge via fotboll. Fotbollens kraft och innovationsförmåga har inga gränser. Artikeln är hämtad ur Magasinet Fotboll #4 2015.

I Fire Cup spelar brandmän från Storstockholms brandförsvar och ungdomar från förorterna.

Fire Cup, affisch från startåret 2013.– Det hade förekommit mycket bilbränder och stenkastning mot brandmännen i förorterna. Jag och min kollega Gashaw Hailu funderade på vad vi kunde göra för att skapa en bra relation i stället, säger Fadime Izgi, brandinstruktör på Kista brandstation.

Fotboll var svaret och 2013 spelades den första upplagan av Fire Cup. Under en heldag möts ungdomarna och brandmännen både på och utanför planen.

– De hinner prata med varandra och få en bra kontakt.

De deltagande ungdomarna brukar vara mellan 16 och 25 år och alla lag coachas av lokala kändisar. Thaiboxaren Sadibou Sy har varit med samtliga år. Hiphop-artisten Fille och rapparen Lilla Namo är några andra som varit coacher.

Första året spelades Fire Cup på Vårbergs IP, men i år höll cupen till på Östermalms IP och hade även deltagande brandmän från innerstan.

Fadime Izgi träffar ofta ungdomar genom sitt jobb med utbildning i brandkunskap. Hon kan inte förklara varför det förekommit stenkastning.

– Ungdomarna säger att det inte är riktat just mot brandmännen, utan att det händer när de är med polisen.

Fyller cupen sitt syfte?

– Ja, det tycker jag. I stället för att kasta sten eller ägg mot brandbilarna hjälper ungdomarna numera till med att dra slang och så vidare i stället, säger Fadime Izgi.