"Om tio år skrattar vi åt dagens debatt"

Claes Eriksson

Utan konstgräs – knappast brons i U17-VM och guld i U21-EM. Det menar Claes Eriksson, utbildningsansvarig på SvFF.
- Det finns konstgräsmotståndare i landet, men de är dinosaurier, säger han.

Artikeln hämtad ur Magasinet Fotboll #4 2015.

Konstgräsets betydelse för svensk fotboll?

Frågar man Claes Eriksson säger han att det knappt går att beskriva.

– Det har betytt fantastiskt mycket. Dagens generation, som är 20–25 år, är uppväxta på konstgräs och har fått en jätteboost av det. Vi är tekniskt skickligare än tidigare och vår landslagsverksamhet har blivit allt bättre.

– Jag ska inte säga helt säkert, men jag betvivlar att vi hade tagit brons i U17-VM för ett par år sen och guld i U21-EM i somras om vi inte hade haft tillgång till konstgräs.

Claes Eriksson ser enbart fördelar med konstgräs. Han pekar på att nyttjandegraden av naturgräsplaner är begränsad med tanke på vårt klimat och säger att såväl bredd- som spontanfotboll har fått ett jättelyft med konstgräsplanerna.

– I organiserad form kan vi träna och spela matcher året om. Tittar man på spontanfotbollen så existerade den knappt på 80-talet. Ungarna tröttnade på att spela på grus och asfalt.

Claes Eriksson håller inte konstgräset som en konkurrensfördel gentemot andra idrotter, men andra idrotter har flyttat fram sina positioner och då måste också fotbollen göra det, menar han.

– Det viktigaste är att barn får möjlighet att idrotta. Väljer de fotboll, så inte mig emot.

Konstgräsplanerna kommer till antalet att bli fler framöver. Inte bara i Sverige utan även utomlands. I till exempel Spanien, Italien och Portugal blir det allt vanligare att klubbarnas akademier tränar på konstgräs.

– Där är det en bevattningsfråga, säger Claes Eriksson. Planerna blir torra och dåliga och i stället för att vattna dem väljer de att träna på konstgräs.

Kritiker skjuter in sig på att karaktären på spelet blir annorlunda på konstgräs jämfört med naturgräs. Andra säger krasst att vi måste sänka ambitionsnivån internationellt om vi fortsätter att spela elitmatcher på konstgräs.

Claes Eriksson ger inte mycket för sådana åsikter.

– Spelet blir lite annorlunda på konstgräs, så är det. Men vad är konstant i fotboll? Ibland spelar vi i solsken, i regn, i blåst och ibland, åtminstone i Sverige, i snö. Vi spelar på olika arenor och mot olika motståndare. För mig handlar det framför allt om att vi måste kunna anpassa oss till olika förutsättningar.

– Sen ska vi inte sänka vår ambitions-nivå internationellt. Tvärtom, vi ska bli ännu bättre – och det kommer vi att bli med de förutsättningar vi har nu.

Om du tittar tio år framåt – vad ser du?

– Att konstgräsdebatten är en icke-fråga, att vi skrattar åt den debatt vi har i dag. Inom två till fem år kommer vi att ha konstgräsplaner som påminner ännu mer om naturgräsplaner än de vi har i dag.

– Det handlar om att ha lite tålamod.