Storuman lockar med skolfotboll

Luspengymnasiet har återinfört fotboll på schemat. Förhoppningen är att fotbollsungdomar som vill satsa väljer att stanna i kommunen.

Samhällsbygge via fotboll. Fotbollens kraft och innovationsförmåga har inga gränser. Artikeln är hämtad ur Magasinet Fotboll #4 2015.

Chansen att få träna fotboll på skoltid försvann under ett antal år i Storuman, men sedan augusti finns möjligheten igen.

Harald Kristiansen är tränare för herrlaget i Gunnarns IK och för eleverna som valt fotboll som specialidrott på ­Luspengymnasiet.

– Det har inte varit bra förutsättningar att hålla på med fotboll här tidigare. Några spelare har åkt i väg till Umeå eller Skellefteå för att gå fotbollsgymnasium istället. Nu tror jag att det finns en större motivation att stanna, säger han.

Ett tiotal elever har valt fotboll som specialidrott. Alla är välkomna, även de som inte är aktiva i en klubb. Det spelas mer fotboll på skolgården och Harald ­Kristiansen tror att intresset även kommer att märkas i kommunens klubbar framöver.

Storuman i Lappland är en av landets till ytan största kommuner men har bara drygt 6.000 invånare, 2.200 av dem i tätorten Storuman. Gunnarns IK vann division 6 i år, men klubben har ännu inte bestämt sig för att ta klivet upp.

– Just nu kommer det många nyanlända flyktingar vilket gjort att vi är ungefär 35 stycken på träningarna jämfört med 10–12 förut. Men många är inte vana att spela fotboll på högre nivå utan vi funderar på att stanna i sexan och kunna erbjuda fotboll till fler, säger Harald Kristiansen.