Rapport: "Fler ska spela längre"


Att fler ska spela längre är en av fotbollens viktigaste framtidsfrågor och då behövs nya förenklade regler som ska få motionsspelet i föreningarna att växa. Det är en av slutsatserna som SvFF:s arbetsgrupp "Fler ska spela längre" drar efter att bl.a. ha genomfört ett pilotprojekt i Uppland för att öka antalet spelare och stärka klubbarna.

I november 2014 fick Tävlingskommittén (TK) i uppdrag av SvFF:s styrelse att i en särskild arbetsgrupp arbeta fram förslag och idéer på hur svensk fotboll kan få fler spelare att spela fotboll under längre tid. Bakgrunden till uppdraget är det stora spelartapp i tonåren som konstaterats över tid. Arbetsgruppen har nu lämnat sin slutrapport till Förbundsstyrelsen.

Första inriktningen i arbetet var att se över tävlingsreglerna vad gäller förenklingar i detta. Man fann också att det fanns ett behov av att ta fram exempel på hur man gör i olika distrikt och i föreningarna för att förenkla tävlingsspelet och få fler att spela längre.
En tidig utgångspunkt i arbetet var också det faktum att Korpens verksamhet på många håll i landet, inte minst på högskoleorter, lockar många ungdomar till en enklare form av fotbollsspel.

Samtidigt med arbetet med förenkling av tävlingsreglerna startades ett pilotprojekt med sju föreningar i Upplands FF. De utvalda föreningarna kom både från stad och landsbygd och representerade därmed problematiken med avhopp från fotbollen både ur ett landsbygds- och ett storstadsperspektiv.

– Föreningsutveckling är ett måste för att fotbollen ska fortsätta att vara en attraktiv
verksamhet. Ett levande föreningsliv där alla får plats och kan idrotta på sina premisser så länge som möjligt är också viktigt för folkhälsan, säger Upplands projektledare Linus di Zazzo.

– Vi har fått positiv respons från föreningarna. De tycker att de har fått ut mycket
och vill fortsätta, även om projektet formellt är avslutat. Syftet är att medverkande föreningar ska få fler utövare och ledare som fortsätter att vara föreningsaktiva längre, säger di Zazzo vidare.

Beträffande förenklingar i regelverket beslutade representantskapet efter förslag från arbetsgruppen om nya bestämmelser som uppmuntrar till motionsfotboll. Distrikten får där stor frihet att organisera tävlingsformer för motionsfotboll.

– Det kan vara sju-, nio- eller elvamanna. Det kan vara seriespel i traditionell form, eller sammandrag med flera lag samtidigt. Distrikten får själva bestämma vad som passar dem bäst, säger Gerhard Sager, ordförande i TK.

Den andra viktiga regelnyheten är att vem som helst får vara med i motionsfotboll – för vilken klubb som helst. Det spelar ingen roll om man är registrerad för föreningen eller inte, eller om man tillhör en annan klubb. I motionsfotboll är det tillåtet att representera olika klubbar. Och alla spelare i motionslaget (upp till 30 spelare) är försäkrade via den årliga laglicensen på 1 500 kronor.

TK:s arbetsgrupp bestod av: Gerhard Sager (ordf.), Georg Barsom, Madelene Ekvall, Henrik Jönsson och Kenneth Carlsson med Gunilla Axén från SvFF:s kansli som sekreterare (t.o.m. 22/1 2016).

Se även filmen ovan från Lagunda AIK – en bra representant för föreningarna i Uppland.