"Det AIK gör är väldigt bra"

AIK lägger ner akademiverksamheten för spelare upp till 13 år. Det ser Svensk Elitfotboll (SEF) enbart positivt på.
– Bra att alla klubbar inte jobbar identiskt, säger Stefan Lundin, sportdirektör på SEF.
Reportaget är hämtat ur Magasinet Fotboll #3 2017.

Bomb är kanske att ta i, men det väckte en del uppmärksamhet när AIK offentliggjorde att klubben lägger ner akademiverksamheten för spelare under 13 år.

Stefan LundinEn som hyllar solnaklubbens initiativ är Stefan Lundin, sportdirektör i SEF.

– Jag tycker att det AIK gör är väldigt bra. Jag tror nämligen att det innebär att fler spelare i klubben får en god och stimulerande utveckling och inte bara de som är uttagna i akademigruppen.

– Jag delar också Leif Karlssons uppfattning att man säkert kan få bort stressen bland unga spelare, som internt pratar mycket om vilket lag man tillhör.

Med tanke på SEF:s certifieringssystem kan man fråga sig om AIK tappar i ranking, men det tror inte Stefan Lundin kommer att ske.

– Nej, vi ger poäng för verksamhet från åtta år. AIK kommer att få sina poäng för att man har spelarutbildningsplaner för aktuella åldrar och för att de har en god utbildning för sina tränare.

Vad händer om fler gör som AIK?

– Ingenting. Att medlemsklubbarnas elitförberedande satsning ser olika ut och startar i olika åldrar är bara bra. Det är positivt att alla klubbar inte jobbar efter identiskt samma modell.

Stefan Lundin säger att SEF inte har några generella riktlinjer för när medlemsklubbarna bör starta akademilag, men att det i framtiden kommer att finnas krav på att vissa parametrar måste uppfyllas.

– I en Tipselitakademiklubb ska det finnas ett U21- eller reservlag. Det ska också finnas ett U17- eller U16-lag och det måste också, utifrån klubbens förutsättningar, existera en verksamhet för spelare 8-15 år, eller ett tydligt samarbetsavtal med en annan klubb.

Stefan Lundin poängterar i sammanhanget att varje klubb förhåller sig till barnkonventionen samt RF:s och SvFF:s riktlinjer kring olika åldersgränser, till exempel att man är ungdom vid 13 års ålder och att det fram till dess inte ska existera några tabeller.

– Vi är fullständigt lojala mot de regler som finns.

Hur ser SEF på att det finns klubbar på division 2- och 3-nivå som bedriver akademiverksamhet för unga?

– Det har jag inte synpunkter på. Vi äger inte ordet akademi. Tipselit är ett nätverk för klubbar som vill lägga resurser i främst 15–20-årsåldern. Där finns det flera division 1- och 2-klubbar som har riktigt bra verksamhet.

– Tipselit står inte för utslagning utan för utbildning, säger Stefan Lundin.

Foto: Margareta Bloom Sandebäck.I reportaget med Leif Karlsson ger AIK-ledaren uttryck för att han upplever klimatet inom ungdomsfotbollen i Stockholm som stressigt, hetsigt.

Stefan Lundin säger att han delar den uppfattningen, och han tycker att det är beklagligt att det finns unga spelare i dag, så unga som tio år, som flera gånger i veckan åker långa sträckor för att vara med i en elitförberedande akademiverksamhet.

– Men jag tror kanske inte att det är så många tioåringar som åker långa sträckor för att få träna fotboll. Samtidigt är det ju så att om den lokala klubben inte erbjuder bra utbildning måste även unga spelare få byta miljö. Ungefär som i skolan. Är man inte nöjd med utbildningen byter man skola.

Stefan Lundin är ändå i sammanhanget kritisk till en del föräldrar, som han tycker inte har tillräcklig kunskap och för stort inflytande över barnens val av klubb.

– Många placerar sina barn i en elitklubb för att de tror att elitklubben har en bättre ungdomsverksamhet än den lokala klubben när det är precis tvärtom, att den lokala klubben erbjuder bättre förutsättningar.

När ämnet kommer på tal vill Stefan Lundin passa på att kyla ner snacket om att det generellt är för stor utslagning inom ungdomsfotbollen.

– Man måste ha klart för sig att det inte är som förr, då barnen samlades på "vallen" för att träffas och spela fotboll. Numera får man kompisar på annat sätt, via nätet, och då är det kompisar som delar de intressen man själv har. Alla barn har ju inte fotboll som huvudintresse.