FIFA och WADA överens om dopingfråga

I samband med FIFA-kongressen i München dagarna före VM i Tyskland, antog fotbollen en ny artikel i FIFA-statuterna när det gäller dopingreglerna.
För fotbollen har det principiellt viktigaste för att ansluta sig till World Anti-doping Agency (WADA) varit att man vill ha möjlighet att vid straffbestämningen göra en individuell bedömning av varje enskilt fall.

Framför allt för att kunna se om den aktuella spelaren verkligen kunnat förhöja sin prestationsnivå på fotbollsplanen genom det som spelaren anklagas för efter ett dopingprov. Samt att det är skillnad på idrotter i det avseendet.
WADA har ställt krav på att samtliga dopingfall som avslöjas ska innebära automatisk avstängning i två år.
FIFA och WADA ska nu träffas för att diskutera detaljer, men FIFA-kongressen ställde sig bakom följande:
* I princip blir samtliga förstagångs-dopingfall avstängda i två år. Om en dopingförseelse upprepas blir man avstängd för livstid.
* WADA kommer att ge FIFA rätt att utöva individuell prövning av varje enskilt fall. I och med denna acceptans är FIFA nu i linje med WADA:s antidopingkod.
* WADA i sin tur har rätt att anmäla även fotbollsfall till CAS (Court of Arbitration for Sport) i Lausanne efter det att fotbollens egna kontrollorgan sagt sitt, vilket då innebär att all olympisk idrott har samma slutinstans.
- Det är mycket skönt att denna fråga nu är löst för fotbollen, och vi från SvFF röstade naturligtvis ja till den nya artikeln på kongressen, säger Lars-Åke Lagrell, Svenska Fotbollförbundets ordförande.
FIFA:s egen organisation dopingtestade spelare i de 32 deltagande nationerna i samband med 24 träningslandskamper före VM. Inget av de 216 urinproven som analyserades var positivt, dvs innehöll förbjudna preparat.