Sverige får U21-EM 2009

Idag kom det efterlängtade UEFA-beslutet att Sverige får arrangera U21-EM i fotboll 2009. Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer är oerhört nöjd efter det positiva beskedet.
- Det här är ett stort steg för oss inom fotbollen och en bekräftelse på att vi gör ett bra arbete. U21-EM är det största evenemanget inom herrfotbollen som vi i Sverige kan ta på oss som ensam arrangör. Samtidigt är det ett positivt och viktigt steg när det gäller arenautvecklingen i Sverige.

Spelorter i gruppspelet och fram till och med semifinalerna blir Malmö, Helsingborg, Borås och Göteborg. Finalen kommer att spelas i Solna.
I Göteborg togs UEFA-beslutet emot med entusiasm.
- Det är mycket bra att UEFA beslutat att lyfta fram U21-mästerskapet i ny skepnad och att den andra upplagan hamnat i Sverige och Göteborg. Och den nya Göteborg Arena lämpar sig oerhört bra för den här typen av tävling, menar kommunalrådet Göran Johansson.
Även kommunalrådet i Malmö, Lynn Ljungberg, gläds åt UEFA:s beslut.
- Fantastiskt roligt att man valde Sverige med Malmö som en av spelorterna.

Sveriges ansökan till UEFASvenska Fotbollförbundets marknadsavdelning har arbetat hårt med Sveriges ansökan och den grannlaga uppgiften att ro projektet i land - från första idéskiss till slutlig ansökan och kontakt med UEFA:s representanter.
- Nyckeln till framgång har varit att vi lyckats få med alla parter - kommuner, arenor, hotell - redan på ett tidigt stadium. Engagemanget är stort hos alla inblandade, det märktes inte minst när UEFA:s representanter var här på site visit, förklarar SvFF:s projektledare för ansökan Jörgen Larsson.

Rent sportsligt betyder arrangörskapet att Sverige är direktkvalificerat till 2009 års mästerskap.
- Ett underbart positivt besked, säger U21-landslagets förbundskaptenen Jörgen Lennartsson.
- Det kommer att betyda väldigt mycket för den generationen spelare som har åldern inne för att delta i mästerskapet. De får ett långsiktigt mål att arbeta emot. Sommaren 2009 kommer att bli en verklig fest för de som får vara med.
Läs också:
Bakgrund: Nya U21-EM - en stor turnering
UEFA:s egna U21-sidor