Fystränarseminarium i Stockholm - reflektioner

Måndagen den 24 mars anordnade SvFF ett exklusivt seminarium för elitklubbarnas fystränare på både herr- och damsidan. Gästföreläsare var två internationella föreläsare; Chris Carling och Alan McCall från franska toppklubben Lille OSC Football Club. Chris Carling med 15 års erfarenhet från elitfotboll med fokus på performance analys, sport science, sport medicin, och Alan McCall som sport scientist och doktorand i Lille.

Det genomgående temat för dagen var hur bedriver man fysträningen i Lille OSC Football Club och övriga och aktuella frågor inom sport science.

Chris Carling
Är performance analytiker för Lille OSC Football Club, har tidigare jobbat med Manchester Utd FC, Clairefontaine National Football Centre (5 år), Sport-Universal Process (AMISCO Pro match analysis system, France) (3 år), French National Institute for Elite Sports Performance (4 år). Chris är också Senior Research Fellow på the University of Central Lancashire, UK. Hans specialistområde är match performance data, analys och prestation.

Alan McCall
Är sport scientist och har tidigare jobbat i Liverpool FC, North Queensland Fury FC (AUS) och Celtic Football Club. Han jobbar praktiskt med spelarna i deras dagliga träning och matchning. Alan är även doktorand med ett avhandlingsarbete om bl. a skadeprevention och återhämtning.

Dagsprogrammet 24 mars

Scandic Sergel Plaza i Stockholm
• Chris Carling – Performance analyses in elite football
• Diskussion och frågor kring Chris föreläsning
• Alan McCall – training philosophy and methods at Lilie OSC Football Club
• Diskussion och frågor kring Alans föreläsning
• Chris och Alans samarbete i Lille
• Diskussioner och frågor kring föreläsningen

Tankar och reflektioner från SvFF:s Fystränarträff

Kursledningen bad två av de närvarande deltagarna att kortfattat summera sina intryck från seminariedagen. Valet föll på Jane Törnqvist (Kopparbergs/Göteborgs FC) och Niklas Egnell (assisterade tränare, tillika fysansvarig i Åtvidabergs FF).
Här följer deras rapportering.

"Jag tyckte seminariet var bra och intressant. Det var kul att träffa fystränare från både dam och herrsidan, där man fick tillfälle att dela erfarenheter och ha intressanta diskussioner.
Jag hade dock inga förväntningar i och med att det var första gången jag deltog så jag kom till seminariet med ett öppet sinne. Däremot hade jag givetvis hoppas på att det skulle vara lärorikt.
Det som jag tog med mig från föreläsningarna var hur Lille tränande explosiv träning på fotbollsplanen. Det är något jag velat prova och kommer nu att göra det.
Det var också väldigt intressant att se data på alla sprint som gjordes under en match. Både längden på sprinten och löpvägen, att det aldrig var rakt fram. Det ger en idéer om hur man kan träna.
Det var också väldigt intressesant med all data som Chris och Allan redovisade. Det gav en del tankeställare vad gäller positionsanpassad träning och att skillnaderna mellan olika positioner på plan inte är så stor trots allt.
Upplägget på seminariet var lärorik och föreläsarna var inspirerande. Jag hade dock önskat att det fanns lite mer tid för diskussion deltagarna emellan. Nu var dagsprogrammet väldigt kompakt och intensivt. Men tack för en bra dag!"
- Jane Törnqvist, Kopparbergs/Göteborgs FC

"Mer än en gång har vi avundsjukt sett alla resurser som våra kollegor i teamet bakom teamet i de stora europeiska ligorna har till sitt förfogande. Samma sport men de som från en annan galax. När vi fått prioritera bort något för att få pengar över till en ny pulsklocka så har de spänt väntat på vilka data alla deras analyskameror och GPS-system levererat från det senaste träningspasset.

En med alla dessa sistnämnda hjälpmedel är Chris Carling (performance analytiker i Lille OSC FC och Manchester United) som nu, efter flera års sammanställning och analys av mängder med data från just europeisk fotboll, kanske kört rakt in i en analytisk återvändsgränd?

Har de europeiska lagen med sina överlägsna resurser samlat på sig så mycket data för kunskap och kompetens att man nu krasst kommit fram till att fysiologiska data styrs av så många faktorer att det är svårt att skilja på vad som är vad? Chris och hans team har i alla fall slutat med att analysera just sina data om spelarens och lagets fysiologiska prestation.

Jakten på den perfekta fotbollsspelaren, det kompletta laget och dess fysiologiska prestation för resultat har gett fotbollen så mycket ettor och nollor, att vikten av teknik, spelförståelse och psykologi glömts bort? Troligtvis inte, men det ger oss ändå något att fundera över.

Med detta sagt, så kommer fysträning för ökad prestationsförmåga och belastningstålighet efter fotbollens kravanalys såklart alltid att behövas. Därom råder inga tvivel enligt Chris och Alan McCall (fystränare i Lille OSC FC). Det är och kommer fortsatt vara viktigt att analysera spelet och förstå dess krav, planera, genomföra och den träning vi kör med noggrann progression över tid. Års-, månads och veckoplanering är en förutsättning för att ta det vidare, framåt och uppåt.

Trenden går absolut mot ökat antal högintensiva fotbollsaktioner på plan. Men det är alltid kvalitén på dessa aktioner som avgör. Vi får då givetvis inte glömma vikten av träning för redan nämnda teknik och spelförståelse, och dess betydelse för fotbollsaktioner, som gör att spelaren kan vinna meter. Dessa satt i förhållande till den träning av de fysiska grundegenskaperna styrka och snabbhet som endast kan ge spelaren någon decimeters vinst.

Fördjupa er gärna vidare genom att läsa någon av Carlings alla vetenskapliga artiklar. För det är först när vetenskap och beprövad erfarenhet möts som vi skapar något som liknar en optimal utvecklingsmiljö för våra spelare".
- Niklas Egnell, Leg Sjukgymnast och ass tränare Åtvidabergs FF