"Satsa på breddutveckling"

Fredrik Sundqvist.

Sluta fokusera på de tidigt utvecklade barnen och ungdomarna. Förbättra istället förutsättningarna för breddfotbollen, det kommer även ge bättre och fler elitspelare. Det menar filosofen och fotbollsledaren Fredrik Sundqvist som skrivit boken "Så funkar ungdomsfotboll".

Så Funkar Ungdomsfotbollen

FREDRIK SUNDQVIST

Aktuell: Med boken "Så funkar ­ungdomsfotbollen", utgiven av ­Svenska Fotbollförlaget
Ålder: 50 år.
Är: Filosofie doktor i teoretisk ­filosofi
Klubb: Utbildningsansvarig i Azalea BK, Göteborg.

Fredrik Sundqvist tror inte alls på elitsatsningar enligt den akademimodell som finns i dag, att man plockar ihop de för stunden bästa spelarna och elitsatsar på dem.
– Det skapas flaskhalsar, där egentligen mycket få av alla talangfulla spelare får chansen i den hårda konkurrensen.

Så vad är din lösning då?
– Breddutveckling. Se till att så många spelare som möjligt följer med uppåt i åldrarna och även börjar spela a-lagsfotboll till slut.
– De blandade kompislagen är mycket goda utvecklingsmiljöer. Anpassa träningarna och matchandet efter de mellanbra och integrera åldersgrupper. Satsa brett på utbildning. Höj nivån för alla. Då får vi en bättre elit, säger han.

Hur menar du då?
– Om bredden blir starkare får vi fler starka utvecklingsmiljöer och fler kan ta steget in i elitfotbollen. Akademimodellen kanske fungerar i större länder där talangpoolen är större och man har råd med svinn, men det har vi inte i Sverige. Vi måste vårda alla talanger och det gör vi inte just nu.

Hur fungerar breddutveckling rent konkret?
– Göteborgs Fotbollförbund har en modell, "Spelarlyftet", som visar hur en bred satsning på utbildning av spelare och tränare radikalt kan stärka verksamheten i breddsatsande föreningar. Tänk om svensk fotboll de kommande 25 åren satsade lika mycket på att stärka folkrörelsefotbollens utvecklingsmiljöer som man satsat på elitföreningarnas de senaste 25 åren.

Fredrik, som är filosofie doktor i teoretisk filosofi och utvecklingsansvarig i den lilla göteborgsklubben Azalea, menar att det även finns ett annat, större problem med akademimodellen. Den förstör förutsättningarna för föreningar nedanför elitnivån att bygga upp positiva idrottsmiljöer. Alla utanför "elitspåret" får signalen att de aldrig kan bli bra i fotboll.
– När jag gjorde researchen för boken så var det nästa chockerande att höra vad småklubb-ledare berättade. Hur deras lag sjönk ihop efter att de bästa spelarna gått till en elitsatsande storklubb. Eller höra hur elitsatsningar skapar så mycket bitterhet bland barn och föräldrar när lag splittras.
– Min känsla är att svensk fotboll är i kris, men de som befinner sig överst i näringskedjan med fullt fokus på elitfotbollen inser inte vidden av problemen.

Text: Anders Falkirk
Foto: Björn Larsson Rosvall

Artikeln hämtad från Magasinet Fotboll #4-2013