Varför slutar så många efter 15?

Mellan 12 och 16 års ålder försvinner hälften av spelarna. Hur ska fotbollen få fler ungdomar att fortsätta?
– Det avgörande är hur roligt man tycker att det är, säger spelarutbildaren Lotta Hellenberg.

Siffrorna är ungefär desamma på flick- och pojksidan. I stort sett halveras antalet spelare under de fyra åren mellan 12 och 16.

Lotta Hellenberg är spelarutbildare i Västmanland och talangutvecklare i Eskilstuna United.
– Det är jätteviktigt för fotbollens framtid att fler fortsätter längre. Vi tappar så många lag. Det ser man här i Västmanland. Alla 14–15-åriga tjejer samlas i IFK Västerås som har ett väldigt bra 99/00-lag. Dit vill alla gå och till slut har de inga att spela mot, säger Lotta och fortsätter:
– När de bästa går till IFK slutar ofta de andra tjejerna i småklubbarna och lag läggs ner. Till slut blir det ingen bredd, och då blir det ingen bra topp heller.

Varför slutar så många i den åldern?
– Mycket beror på allting runt omkring. Jag märker på tjejerna att det inte bara är idrotten som trycker på. Många är väldigt seriösa i sina studier och vill lägga mer tid på dem. De ska också hinna med killar och nöjen. Samtidigt blir det en ökad träningsmängd i den åldern och många kanske inte orkar med allt på en gång. Det som avgör är hur roligt man tycker att det är. Trivs man väldigt bra i träningsmiljön går man dit och vill vara där.

Vad gör ni i Västmanland för att motverka tappet av ungdomar?
– I våra distriktslag satsar vi mycket på att vi ska ha kul. Vi pratar mycket om "av" och "på". När vi tränar och spelar är vi "på". Då är det koncentration och fokus. Men när det är fritid ska det vara roligt och avslappnat. Man ska få vara den man är och kunna bjuda på sig själv.

Distriktslagen berör bara en liten del av spelarna. Klubbarna har en viktigare roll i det här sammanhanget.
– Med tjejerna i Eskilstuna United jobbar jag mycket med tålamod. Det tar några år innan de kommer att spela allsvensk fotboll. Under den tiden stöttar jag, pratar med dem, försöker ha bra träningar och låta dem göra det de som de är bra på.

Det där sista tror Lotta Hellenberg är ett bra arbetssätt även i breddförningarna för att få ungdomarna att bli kvar.
– Det är viktigt att de känner att de är bra och får träna på det som de är bra på. Jag tror att man gör det alldeles för lite. Det är mycket "Du måste bli bättre på det här". Om man istället säger "Det här är du bra på, och det ska vi träna på" tror jag att man också automatiskt får med sig de lite sämre bitarna.

Hon återkommer hela tiden till glädjen som den viktigaste ingrediensen – och att inte stressa.
– Man kanske inte behöver göra allt redan när man är tolv år, utan ha något roligt kvar att se fram emot. Man kanske ska åka till Gothia Cup först när man är 14 eller 15. Som det är nu har en del gjort allt när de är tolv. De har varit på cuper i Italien och Spanien. Jag tror inte att man behöver ha så himla bråttom. Ha i stället en långsiktig plan med laget.

Texten först publicerad i Magasinet Fotboll #1 2014.