Barn- och ungdomsfotboll ur ett barnrättsperspektiv

Under ett par år har SvFF arbetat med att FN:s barnkonvention ska ligga till grund för barn- och ungdomsfotbollen. Det har nu godkänts av fotbollsrörelsen och införts i "Fotbollens spela, lek och lär" som alla ungdomsledare får ta del av, liksom i SvFF:s Spelarutbildningsplan 6-19 år som är helt komplett efter fyra års arbete.

Vid årsskiftet revideras nu SvFF:s tränarutbildning fullt ut och får en ny nationell barn- och ungdomstränarutbildning som kompletterar tränarutbildningen som ger UEFA-diplom, vilken blir mer seniorinriktad.

Det blir helt enkelt olika eftersom målgruppen är i olika åldrar och har olika behov. Fotbollen kommer i större utsträckning använda sig av webbtjänster. Avsikten är också att gå från ett instruerande till ett mer stöttande ledarskap i utbildningarna.

- Ambitionen är självklar, att få ännu fler spelare och ledare att känna sig välkomna och att fler håller på längre. Därmed minskar vi risken att barn och ungdomar slutar i förtid. Vi arbetar övergripande och det är vårt ansvar i verksamheten. Sedan väljer föreningen sina egna vägar efter mål och ambitioner, men vi ska följa barnkonventionen i vårt arbete säger Per Widén, utbildningschef inom SvFF.

Årets sista Magasinet Fotboll har precis kommit ut, där den nya tränarutbildningen presenteras mer utförligt. Parallellt har Dagens Nyheter haft en artikelserie just om behovet av att idrotten följer FN:s barnkonvention (se länkar nedan) och i lördags presenterade man SvFF:s nya tränarutbildning vilket var positivt för fotbollen.

Artiklar i Dagens Nyheter: