Maxa vintern!

Tomas Turesson ger tips om hur du som ungdomsledare kan entusiasmera dina spelare i vinter.

Varierad träning. Löp- och fysträning via fartleksmetoden. Testa andra sporter, men se till att de är fotbollsrelaterade.
Se där – några tips från Tomas Turesson, förbundskapten för U17-landslaget, om hur du som ungdomsledare kan entusiasmera dina spelare i vinter.

Hur ska du som ungdomsledare, när planerna inte är läckert gröna och ni kanske tvingas in i en trång gymnastiksal, göra för att bedriva en vettig träning och inspirera dina spelare att göra sitt bästa?Tomas Turesson förordar en varierad, allsidig träning och slår ett slag för något han kallar fartleksmetoden.

– Vid något enstaka tillfälle kan träningen handla om att gå ut och köra ett rent löppass, men jag ser mycket hellre att man använder fantasin för att få in löpträningen.

Det kan handla om olika lekar, stafetter med mera. Kan bollen vara med är det alltid det bästa alternativet men lika viktigt att allt man gör är så lustfyllt det är möjligt.
– Tvingas man utomhus och inte kan använda boll, kan man till exempel ta hjälp av detaljer i ens omgivning. Hitta avstånd mellan två olika punkter, jogga mellan två, maxlöp mellan två. Huvudsaken är att det är fotbollsrelaterat och i fotboll går, joggar och maxlöper man om vartannat.

Tomas är även för att testa andra sporter, men inom ramen för fotbollsträningen.
– Det finns ett flertal beröringspunkter mellan olika bollsporter, som speluppfattning och hur du rör dig för att bli spelbar. Dessutom måste du löpa även i andra bollsporter.

Att som fotbollstränare motsätta sig att barn och ungdomar utövar andra idrotter vintertid tror inte Tomas på.
– Inte alls. Det känns i stället angeläget att verkligen underlätta för dem som vill utöva en vinteridrott, så att de inte hamnar i kläm. Man kan prata med den andra klubben och komma fram till att man till exempel tränar två gånger i veckan med hockeyklubben och två gånger i veckan med fotbollsklubben.

– Jag tycker det är direkt felaktigt att inte låta någon vara med i inomhuscupen för att vederbörande inte har deltagit vid samtliga veckans träningstillfällen, utan valt att träna någon annan sport med en annan klubb.

Gör det något om man drar ned på antalet träningspass under vinter­halvåret?
– Nej, men det ska anpassas efter grupp och behov, det finns inget generellt svar. Barn och ungdomar ska röra på sig och undvika att man sitter eller står stilla för mycket.

I direkt anslutning till säsongen tycker Tomas att det är viktigt att ta sig tid till reflektion och utvärdering för ledare, spelare och föräldrar. Däremot är han, åtminstone när det kommer till de yngsta, tveksam till att använda för mycket teori via video eller whiteboard.

– Det får aldrig ske på bekostnad av den fysiska träningen i den åldern. Sen tycker jag generellt att vi ledare kanske är lite för ivriga att instruera om allt. Ibland är det faktiskt bättre att vi håller tyst och låter barnen och ungdomarna tänka själva.

Just när det kommer till själva ledarskapet betonar Tomas Turesson vikten av att man som ledare verkligen försöker att utveckla sig själv hela tiden.
– Distrikten anordnar massor av bra kurser även vintertid, där man får ­tillfälle ett träffa likasinnade, som man kan utbyta tankar, åsikter och erfarenheter med.

Tomas förespråkar även gemensamma aktiviteter utanför själva fotbollen.
– Finns möjlighet kan man sticka i väg någon helg och tälta, eller om det är för kallt, bo på vandrarhem. Det stärker gemenskapen, vilket är bra eftersom man ju jobbar ihop även på fotbollsplanen.

Turessons månadsguide

DECEMBER

  • Tid för reflektion och utvärdering för ledare, spelare och föräldrar. Diskutera några enkla regler kring verksamheten som man senare kan enas om. Prata extra mycket om värdegrundsfrågor.
  • Försök att ha en varierad träning.
  • Underlätta för dem som även utövar en vinteridrott, så att spelaren inte hamnar i kläm och tvingas till ett val.
  • Våga även testa andra sporter inom ramen för fotbolls­träningen. Det finns många gemensamma nämnare kring till exempel speluppfattning och spelbarhet.
  • Spela gärna någon inomhuscup.

JANUARI

  • Öka fysbiten något men lägg betoning på koordinativ träning och utveckling av de fysiska grundkvaliteterna genom till exempel lekar, spel och andra variationsrika aktiviteter.
  • Glöm inte att tänka individanpassat när det gäller ­belastning.
  • Fortsätt med varierad träning.

FEBRUARI

  • Utöka speldelen.
  • Utmana spelarna med regler och anvisningar som får fram det du vill träna.
  • Tänk gärna innan på vilka instruktioner och frågor som kan bli aktuella att ge spelarna för att guida dem fram till att upptäcka och hitta lösningar.

MARS

  • Försök att hitta bra träningsmatcher som komplement till träningarna. Kolla upp vilka lag som har tillgång till ­uppvärmda planer och erbjud er att spela matcher mot dem.
  • Öka fokus på fotbollen, men glöm inte den allsidiga träningen.

Publicerad i Magasinet Fotboll #4-2014