Nordahl-stipendiet 2014 till FK Karlskrona

FK Karlskrona får Gunnar Nordahl-stipendiet 2014. På bilden föreningens lag för funktionshindrade. FOTO: fkkarlskrona.com

Stipendium ur Gunnar Nordahls minnesfond delas årligen ut till person eller förening som genom utomordentliga insatser på ett förtjänstfullt sätt har främjat ungdomsfotbollen i Sverige.
2014 års stipendium har tilldelats FK Karlskrona, som förutom en gedigen helhet i sitt ungdomsarbete även aktivt och framgångsrikt arbetar med integration och mångfald.
Stipendiet delas ut i samband med Fotbollsgalan i Globen den 10 november.

– FK Karlskorna visar på utmärkta exempel som andra föreningar kan lära sig av. Både projektet "Vi tar bollen", som aktiverar och skapar bättre förutsättningar för funktionshindrade, där man arbetar tillsammans med flera aktörer i Blekinge, och det internationella utbytet med litauiska och ryska ungdomar är värda att uppmärksamma, säger Krister Malmsten, ordförande i stiftelsen Gunnar Nordahls Minnesfond.

FK Karlskrona.FK Karlskrona bildades när föreningarna Karlskrona AIF och Lyckeby GoIF gick samman, efter beslut 2012. Fotbollsutvecklingen i Karlskrona hade stagnerat under en tioårsperiod, men har nu tagit ny fart tack vare sammansmältningen av de två föreningarna och deras respektive kulturer och arbetssätt.
En uttalad målsättning inför samgåendet var att alla - ledare, spelare, ungdomar, barn och föräldrar - skulle känna att det blev något nytt med inriktning mot framtiden.

– Det är en utmaning att slå ihop två konkurrerande klubbar och samarbeta under ett klubbmärke. Det betyder väldigt mycket för oss att bli uppmärksammade på det här sättet och är tecken på att vårt arbete under de här två åren gett avtryck, säger Anders Johansson, som tillsammans med Thomas Nilsson och Björn Linge är en av tre ordföranden i FK Karlskrona, som tillämpar ett rullande ordförandeskap i föreningen.

FK Karlskrona har Blekinges största ungdomsverksamhet med fler än 800 aktiva ungdomar och medlemsutvecklingen är positiv. 120 ledare och tränare gör det möjligt för dessa ungdomar att få en aktiv fritid flera dagar i veckan året runt.
I föreningens vision står det: "ge ungdomarna i Karlskrona goda förutsättningar till en aktiv fritid, med bollspel, kamratskap och glädje och erbjuda bra möjligheter för fotbollsutveckling för såväl bredd som mot elit".

– Vi har varit tydliga i vårt värdegrundsarbete och det är också något som vi slipar på efterhand. Vi är också tydliga med hur vi vill ta hand om våra ungdomar, att kunna erbjuda verksamhet för de som bara vill ha roligt och de som vill träna mycket. Vi ser ingen motsättning i att kombinera bredd och spets, säger Anders Johansson.

I "Vi tar bollen" arbetar FK Karlskrona tillsammans med Blekinge FF och ett antal föreningar i distriktet för att skapa bättre förutsättningar för funktionshindrade att spela fotboll. Inom ramen för projektet nådde man under 2013 målsättningen med sammandragningar i samtliga kommuner i Blekinge och genomförde ett lyckat finalspel på Lyckåvallen.

För två år sedan inledde FK Karlskrona ett ungdomsutbyte genom att med antal av föreningens ungdomar resa till Litauen och Ryssland (Kaliningrad). En veckas sommarläger blev det med fokus på lekens betydelse för integration och vänskap. Utbytet följdes upp under vintern då ungdomar från Litauen och Ryssland kom till Karlskrona för att delta i Lyckå cup och sedan efterföljande sommar då ungdomarna från Karlskrona åter besökte vännerna i Litauen. Ungdomarna har mellan de fysiska mötena även hållit kontakt via sociala medier.

Från FK Karlskornas sida är man mycket nöjda med utfallet av det internationella utbytet. Integrationen och de gränsöverskridande aktiviteterna kom naturligt och ungdomarnas förståelse för varandras kulturer har ökat.
– Vi har verkligen sett och förstått att det betyder för ungdomar att träffas i tidig ålder, säger Anders Johansson.

STIPENDIATER 1996-2014