Degerfors-gymnasiet formar elitspelare

Fotbollsgymnasiet i Degerfors har utbildat några av Sveriges mest kända spelare. I sommar är flera av dem aktuella för EM och OS.
– Jag tror att vi producerar fler elitspelare än någon annan motsvarande gymnasieskola, säger rektorn Karl G Lindqvist.

Dave Mosson.

Det är full fart på konstgräsplanen vid Stora Valla. Nästan 30 ungdomar springer i intervaller med och utan boll. När Dave Mossons visselpipa tjuter stannar de upp. Någon tricksar fortfarande med en boll men lyssnar noggrant medan Mosson förklarar hur nästa övning ska gå till.
– De är fantastiskt engagerade i det vi gör här. Det är en morot för oss som instruktörer och det är kul att se vilka stora framsteg de kan göra på kort tid.

Dave Mosson har tidigare varit tränare för bland annat Degerfors A-lag. En annan lärare på Möckelngymnasiet är Tobias Solberg. Han är dessutom mittfältare i Degerfors A-lag i Superettan. Solberg har själv varit elev på gymnasiet.

Skolan har satsat på att ha kvalificerade lärare, som själva har utövat fotboll på hög nivå. På Möckelngymnasiet går eleverna en certifierad specialistutbildning i fotboll.

– Vi har en tradition med bra lärare. För oss är det en självklarhet att vi kan erbjuda kunniga lärare och instruktörer till de här unga spelarna som siktar på att slå sig in i damallsvenskan, superettan eller allsvenskan. Det här är ju mer eller mindre en yrkesutbildning och då kan vi inte ha vilka idrottslärare som helst. Jag tror att vi producerar fler elitspelare än någon annan motsvarande gymnasieskola, säger rektorn Karl G Lindqvist.

Ola Toivonen, Olof Mellberg, Annica Svensson och Sara Larsson är fyra spelare som har utbildats här och som i dag är landslagsspelare. Samtliga är aktuella för spel i EM respektive OS i sommar.

65 elitfotbollsgymnasier

Det finns 65 elitfotbollsgymnasier runtom i landet och där ett av dem finns i Degerfors.
Därutöver finns lite dryg 100 så kallade lokala fotbollsgymnasier på en mängd orter. Totalt omfattar verksamheten cirka 6500 elever/spelare samt cirka 250 fotbollsgymnasielärare.

Fotbollsgymnasiet i Degerfors

Möckelngymnasiet har sammanlagt 1.200 elever i årskurs ett till tre. 250 av dem studerar i Degerfors varav 80 är fotbollselever. Resten studerar på Karlskogaenheten där just nu 40 elever är hockeyelever. I Degerfors kan fotbollseleverna välja mellan tre nationella program, samhällsvetenskap, ekonomi, och barn och fritid.

– Vi har samarbeten med flera av de spelare som har lyckats på elitnivå. Exempelvis har vi bra kontakt med Ola Toivonen. Han har ställt upp i marknadsföring och det har gett tydliga effekter. Det gör att fler känner till oss. Han är ju ett bra bevis på att vi lyckas få fram duktiga fotbollsspelare.

Eleverna tas in på sina betyg och måste därför vara behöriga i kärnämnena. I antagningsprocessen bjuds de in och tränar med elever i årskurs ett. Där får de chansen att visa upp sina spelkvaliteter och därefter väljs arton nya elever in varje år. Fyra av dem är tjejer.

– Vi har tre nittiominutersträningar varje vecka. De hålls klockan åtta på morgonen och är delvis teknik, fysik och rent bollpass. Vi vill att de ska vara fräscha till träningen med sina klubblag. Dessutom har vi matlagningskurs för att lära spelarna vad de bör äta och hur de lagar det.

Klubbsamarbeten finns med Degerfors IF på herrsidan och med Rävåsens IK i division 2 för damerna. Det innebär att spelarna utöver träning på skoltid även erbjuds att spela och träna med de två samarbetsklubbarna. I dagsläget har åtta av spelarna i DIF:s A-lag bakgrund på fotbollsgymnasiet.

– Vi har en hög status bland gymnasieelever runtom i hela landet. Vi har sökande från hela Värmland, men också från stora delar av övriga Sverige. Att vi kan erbjuda bra möjligheter för träning och spel i bra klubbar lockar många.

Det kommunala bostadsbolaget hjälper till med boende för de ungdomar som behöver det. Degerfors IF administrerar.

– Det finns ett genuint fotbollsintresse i Degerfors. Det genomsyrar allt, säger Karl G Lindqvist och fortsätter:
– Det finns många historier och skrönor, men framför allt en som alla känner till. Den handlar om en tant som kommer cyklande i Medborgarbacken i Degerfors. Hon ramlar av cykeln och många skyndar till direkt. De frågar: hur gick det? Hon svarar: "Vi vann med 3–1." Alla vill att vi ska lyckas här.

Anläggningarna vid Stora Valla kan få andra orter av Degerfors storlek att avundas. Här finns utöver naturgräsplanen en konstgräsplan utomhus och en inomhushall med konstgräsplan.

– Det är en väldigt viktig tillgång för oss att ha hallen speciellt när det är kallt och isigt på vintern. Eftersom vi har alla våra träningspass på morgonen är det en fördel att kunna vara inomhus viss en tid under året, säger Dave Mosson.

Han tror att ännu fler elitspelare kommer härifrån i framtiden.
– Vi är i alla fall en del i processen. Sen är det mycket upp till varje spelare. Men här har de förutsättningar att lyckas i alla fall.