Landslagets Fair Play Trophy

Det här gäller för Landslagets Fair Play 2016-2017.

Tävlingen spelas med anpassade futsalregler. Skolan kan anmäla så många lag som möjligt i årskurs 4-6 men enbart årskurs 6 har möjlighet att bli svenska mästare i Fair Play. 10 spelsugna tjejer och killar är vad som behövs i klassen!

FutsalVarje klass deltar med ett lag som består av två grupper, en med killar och en med tjejer. Det är minst 5 spelare i varje grupp och ni får ha hur många avbytare ni vill.

Matcherna spelas med 5-mannalag där tjejer möter tjejer och killar möter killar. Varje klassmatch utgörs av fyra delmatcher, två för tjejerna och två för killarna.

Resultaten från de fyra delmatcherna kan räknas samman för att få ett slutresultat. Om tjejerna vinner sina matcher med 2-1, och killarna spelar totalt 2-2, då vinner klassen med 4-3 men resultatet saknar betydelse för avancemang. Det är i stället antal gröna kort som gäller för att vinna.

Motståndare är i första hand andra klasser från samma skola eller från ett lokalt område i ert distriktet. Det lokala distrikts- eller skolidrottsförbundet administrerar tävlingen och du får ett spelprogram så snart spelordningen är upprättad. Kontaktuppgifter hittar du i menyn till vänster.

Det kan förekomma lokala rekommenadationer om tävlingen i respektive distriktsförbund för att så många lag som möjligt ska kunna vara med.

Tävla om att bli svenska mästare i Fair Play

FutsalI varje fotbollsdistrikt runt om i landet utses en vinnande klass av det lokala fotbollsdistriktet. Den vinnande klassen får därefter göra ett arbete om Fair Play och kan komma med egna idéer om hur man kan utveckla Landslagets Fair Play Trophy där air Play är det viktigaste i tävlingen. Arbetsmatrialet distribueras till alla distriktsansvariga som kommer att förmedla det vidare till den vinnade klassen i sitt distrikt.

En jury utser sedan det bästa förslaget och den klass som lämnat förslaget och svarat rätt på ett antal utslagsfrågor blir svenska mästare i Fair Play. Den vinnande klassen kommer att få följa en landslagsträning, herr eller dam, och se hur landslagsspelarna tränar. Det kommer att finnas möjligheter för klassen att göra andra saker under dagen.

Tävlingsföreskrifterna och mer information om LFPT hittar du här.

Utbildningsmaterial om Fair Play

LFPT 2013

Svenska Skolidrottsförbundet har ett nytt utbildningsmaterial som heter Unga leder unga. Det finns en version ur det materialet som klassen kan arbeta med kring frågor som har med våra värdegrunder att göra. Materialet kan med fördel användas som ett arbete om Fair Play i klassen. Du kan ladda ner materialet här nedan.

Landslagets Fair Play Trophy - utbildningsmaterial (PDF-dokument, 2,2 MB)

Matchledare - för fair play

Det bör finnas en matchledare under matcherna som skolan/klassen kan utse. Matchledaren har till uppgift att bedöma lagens och spelarnas uppträdande på och vid sidan av planen under matcherna. Matchledaren kan vara en äldre elev, en vuxen eller en förälder. Denne kan också assistera domaren (om domare används) och matchledaren ansvarar för de gröna korten som är ytterligare ett led i att främja det schyssta spelet. Matchledaren bör ha en väst/t-shirt som tydligt visar att denne är matchledare.

Grönt kort

Det gröna kortet är nu inskrivet i Tävlingsföreskrifterna, kapitel 4.1. Det är till för att sätta fokus på ett juste och bra uppträdande både på och vid sidan av planen. Det kan vara att visa gott kamratskap och inte fuska utan vara ärlig i sitt uppträdande mot både medspelare och motståndare. Matchledaren kan vara den som under matchen hanterar det gröna kortet.

Det är upp till varje fotbollsdistrikt eller lokal tävlingsadministratör att hantera det gröna kortet på ett sådant sätt att antalet gröna kort i en match premieras på ett så positivt sätt att det ger fördelar för laget. Gröna kortet är inskrivet i Tävlingsföreskrifterna.