Intervju med Jenny Palmqvist

Hur känns det nu så här när du blåst av din sista damallsvenska match?
Det är faktiskt lite vemodigt för jag tycker fortfarande att det är otroligt kul att döma men jag känner att kroppen har börjat säga ifrån.

Vilka är dina bästa minnen?
Jag har så otroligt många fina minnen, det är svårt att plocka ut bara några. Framför allt alla fina vänner både på och utanför plan som jag har mött genom åren.
Men några guldkorn vill jag nämna:

  • När jag 2006 blev inbjuden till Peace Queen Cup i Syd Korea och fick träffa min biologiska familj.
  • 2009 Matchen Tyskland-Brasilien, när Tyskarna vill slå publikrekord i Europa är en av de roligaste matcherna jag dömt.
  • 2012 Champions League finalen mellan Frankfurt-Lyon. Den betydde mycket för mig personligen då det var första gången min familj var och såg mig döma live och min mamma hade gått bort i cancer strax innan.
  • Till sist resan med mitt team. Jag har haft förmånen att jobba med mina fantastiska AD Anna Nyström och Helen Caro, vi har finslipat och utvecklat ett samarbete under många år, där vi nådde vår största framgång tillsammans under OS i London.

Vad är det som gjort att du klarat hålla dig på elitnivå under så många år?Jag tror att det är många faktorer som spelat roll att jag har lyckats.
Kärleken till fotbollen är en stark bidragande orsak.Att jag har utövat fotboll både som spelare och tränare men jag har också alltid tittat på otroligt mycket fotboll vilket jag tror är en stor bidragande orsak till att jag fått en bra spelförståelse. Jag har aldrig tagit något för givet, jag har tagit en match i taget och haft för målsättning att hela tiden strävat för att bli bättre för varje match. Jag har analyserat mig själv, mitt team, matcherna och finslipat detaljer för att utveckla mig och mitt team vidare. Att jag sedan fick möjligheten av SvFF att bli domarproffs på heltid gjorde det också möjligt för mig att kunna träna rätt, rehab träna, återhämta mig, äta rätt och regelbundet mot den mängd träning som krävs för att ligga på elitnivå. Den tiden gav mig mental och fysisk styrka som jag aldrig hade nått annars, det har krävts för att kunna ligga på den höga nivån under så många år. Egenskaper som tydlighet, kommunikation och kroppsspråk är några av mina styrkor som matchledare. Men givetvis också att ha fått vara skadefri under längre perioder under min karriär har haft stor betydelse. Jag har varit målmedveten och vet att det inte finns några genvägar, det är träning och åter träning som ger resultat.

Vilka har varit dina största utmaningar som domare?
Det svåra för att lyckas är att bli sedd på rätt match, att få chansen att komma till en stor turnering. Jag tog chansen när jag fick den internationellt då är det viktigt att få de stora besluten rätt och vara bäst när det gäller.Det är ytterst små marginaler som avgör, det kan vara ett domslut som gör att du aldrig får möjligheten igen och det är ytterst få situationer som är kritiska i en match och dom gäller det att få rätt. Det gäller att hålla fokus, ha rätt vinkel och position att helt enkelt vara där när det händer.Fysiken måste man ha för att ligga på den här nivån men den spelar ändå ingen roll om du inte har känslan och spelförståelsen och är på rätt plats och tar rätt beslut.

Du har hög status ute i världen, hur kommer det sig?
Jag vet inte riktigt, men jag tror att min glädje för fotbollen lyser igenom.Det gäller att ha glimten i ögat i de flesta situationer och att bemöta människor med respekt och ödmjukhet. Jag är oftast väldigt glad och bekymmersfri och människor vet att jag menar det jag säger och säger det jag menar.

Vad ska du göra nu när du bestämt dig för att lägga pipan på hyllan?
Jag kommer inte att släppa fotbollen helt och kommer fortsättningsvis dela med mig av mina erfarenheter som domare på ett eller annat sätt.

Har du några bra råd till domare i karriären?
Förutom att du måste ha fysiken och regelkunskapen i grunden så måste du ha spelförståelse och ha en tydlig profil som matchledare för att få acceptans och respekt.Tänk på att du inte kan kopiera någon annan utan du skapar din egen stil som domare.

Du ska också kunna kommunicera med alla på och utanför planen och vara tydlig i ditt budskap, men det absolut viktigaste är att det inte finns några genvägar till toppen och kom ihåg att ha kul.

Avslutningsvis vill jag passa på att tacka framförallt min familj och alla på och utanför plan. Även till alla som har suttit hemma i sofforna och stöttat och trott på mig under hela min karriär.