Webb-TV: Offsideregeln säsongen 2014

Offsideposition, "störa en motspelare", "vinna fördel"... Jan Berg (SvFF:s domarkommitté) förklarar den nya tolkningen av offsideregeln, och andra regelnyheter i svensk fotboll säsongen 2014.

Ändring spelreglerna och i tolkningar

Offside (R11, s 97)

Hela texten under regelbokens "definitioner" återges nedan. Den ändrade delen är markerad med kursivt.

Definitioner
I samband med Regel 11- Offside gäller följande definitioner
• "närmare motståndarlagets mållinje" betyder att någon del av en spelares huvud, kropp eller fötter är närmare motståndarlagets mållinje än både bollen och den näst siste motspelaren. Armarna inkluderas inte i denna definition.

• "ingriper i spelet" betyder att spela eller vidröra bollen som passats eller vidrörts av en medspelare.

• "stör en motspelare" betyder att förhindra en motspelare från att spela eller kunna spela bollen genom att tydligt skymma motspelarens siktlinje eller utmana en motspelare om bollen.

• "vinner en fördel genom att vara i offsideposition" betyder att spela en boll
1. som studsar eller ändrar riktning till honom från målstolpen, ribban eller en motspelare när han varit i offsideposition
2. som studsar, ändrar riktning eller spelas till honom från en avsiktlig räddning av en motspelare när han varit i offsideposition

En spelare i offsideposition som tar emot bollen från en motspelare som avsiktligt spelar bollen (undantaget från en avsiktlig räddning) anses inte ha vunnit en fördel.