Al-Hakim lägger av – med Facebook

Mohammed Al-Hakim

När den allsvenske och internationellt meriterade domaren Mohammed Al-Hakim startade sin Facebook-sida blev den snabbt en supersuccé.
Men nu upphör han med sidan.
– Det var fantastiskt roligt, men jag hinner helt enkelt inte med längre. Jag har två jobb, familj och en domarkarriär att tänka på, säger han.

Det är bara några veckor sedan Mohammed Al-Hakim startade sin Facebook-sida. Den främsta anledningen var att skapa ett öppet forum för dialog med fotbollsfamiljen, supportrar och spelare, men också för att skapa förståelse för en domares vardag.

– Grundtanken var också att skapa intresse och kanske balansera bilden av oss domare. Jag ville vara öppen, ärlig och tillgänglig och förhoppningsvis inspirera flera att välja domarbanan, säger Mohammed Al-Hakim.

Sidan blev snabbt mycket uppskattad. Och uppmärksammad.
Mohammed Al-Hakims unika initiativ kom snabbt till medias kännedom. Inte bara i Sverige. Också internationella medier skrev om den svenske domarens Facebook-sida. Bland andra publicerades artiklar i engelska The Guardian, Mirror och amerikanska Huffington Post samt en rad andra medier.
– Det blev jättestort. Dom ringde från hela världen och jag fick berätta om initiativet och varför jag tyckte att det var bra.

Problemet var att det blev för stort, för mycket, för snabbt. Nu tvingas han upphöra med verksamheten.
– Jag hinner inte. Det var nästan ett heltidsjobb att hålla kvalitet på sidan och interagera med alla följare, moderera kommentarer och hålla koll. Jag har två jobb, familj och en domarkarriär att tänka på, säger Mohammed Al-Hakim och fortsätter:
– Det är jättetråkigt. Jag fick jättemycket bra feedback, men det funkar tyvärr inte längre.