Sport på fritids!

Gotland
I lilla Västerhejde, strax utanför Visby, har klubben IFK Visbys projekt gett stora ringar på vattnet. Via Idrottslyftet har de skapat möjligheter för alla barn i skolan att idrotta varje dag "på fritidsgården", med en rad olika sporter. Och projektet kan faktiskt ha varit med och räddat hela skolan från nedläggning.

Teknikövning med Kurre.När vi kommer ut på idrottsplatsen står sex småkillar och tränar teknikövningar med Kurre Johansson, något av en fotbollslegendar på ön. Kurre var med när IFK:s närprojekt startade men är också aktiv i den större föreningen FC Gute. Projektet har tillåtit IFK Visby att arvodera kompetenta ledare utifrån, också i basket, handboll, gymnastik och andra sporter.

Vädret är strålande, det är en av årets första riktigt varma dagar. Killarna, som är i tioårsålderna, är redan riktigt duktiga. Teknikövningarna, mycket med huvudet, går sedan över i tvåmål på liten plan där Kurre själv deltar och en av papporna står i ena målet. Killarna ger allt och Kurre tar i lagom mycket för att ge alla chansen att komma in i matchen.

- De två killarna har inte spelat i klubben alls innan. De har börjat med fotboll nu i tioårsåldern via det här projektet!, säger Bo Ronsten, som ansvarar för projektet som kallas för Framtidens idrott, och pekar.

För den som inte är bekant med hur ungdomsidrotten fungerar idag kan det låta som ett märkligt påstående. Men faktum är att har man inte börjat spela fotboll, eller någon av de andra stora lagsporterna, när man är tio år gammal har "tåget ofta redan gått". Laget är ihopspelat och det är svårt att ta sig in i gänget, både kunskapsmässigt och socialt.
- Vi bryr oss inte om vilken idrott de fastnar för. Även om vi är en fotbollsklubb blir vi glada om de börjar med till exempel handboll, säger Bo Ronsten och menar att hur som helst blir det fler unga spelare till klubben.

Målet är att de ska prova på allt möjligt och inte sepcialisera sig förrän de börjat högstadiet inne i stan och ändå byter skola och omgivning.
Nu uppmärksammas projektet som ett av tio goda Idrottslyftsexempel av Svenska Fotbollförbundet och faktum är att projektet kan ha varit avgörande för hela bygdens utveckling. Det hela började nämligen som ett svar på kommunens barn- och utbildningsförvaltnings utredning om öns skolor.

- De gjorde en analys av öns skolor och kom fram till att mellanstadiet skulle flyttas till stan och lågstadiet fyllas på med landsbygdsskolor som skulle läggas ned, säger Bo Ronsten och fortsätter med att säga många föräldrar fick en chock. De hade ju flyttat hit bland annat på grund av närheten till skola och service och det korta pendlingsavståndet till stan. Idrotten blev en del av en mobilisering för att bevara skolan och hittills har det fungerat väl.
- Nu är detta ett av de områden det satsas på. Vi har till och med diskuterat en konstgräsplan här nära skolgården, säger en stolt Bo Ronsten och pekar mot en liten gräsplan när vi får en guidad tur runt den till idrottsplatsen närliggande skolan.

Tillbaka på idrottsplatsen har de sex killarna bytts till en yngre grupp killar och tjejer. De skrattar och har roligt men är alla koncentrerade på dagens övning, att hålla bollen i rullning inom ett litet område. Bredvid står fritidsledaren Juss Ingermaa och tittar på. Han är här "på jobbet" och representerar skolan i det hela. Fritidshemmet Skattkistan närmare bestämt och klubbens samarbetspartner i projektet.
- Vi är mest med för att se till att alla kommer på plats och knyter skor, säger han.
- Det här har varit jättepositivt, framför allt lockar det flera barn som inte har anmält sig innan och som bara vill prova lite, säger han och han säger sig ha märkt flera barn i idrottsaktiviteter som aldrig har visat det intresset tidigare.

- Det här är kul! Här får han spela med två till tre år äldre killar. Det är bra, då blir han lite tuffare och vågar mer, säger Micke Jakobsson som tittar på sonen William som fyller sju år snart.
Micke är ofta och tittar på träningen och erkänner att det skulle han nog vara även om den låg senare på kvällen, men han tycker sig ha uppfattat att fler föräldrar hittat till planen eftersom all träning nu kan vara klar innan barn och föräldrar äter middag ihop.
- En annan stor fördel är att barnen får prova så många sporter med ett enda medlemskap, säger Ella Wahlgren, förälder och en av de ansvariga bakom projektet.