Malå IF

59 barn i Malå IF:s sommarfotbollsskola kanske inte låter så märkvärdigt. Men när den siffran motsvarar vart tredje barn i åldrarna sju till tolv år i kommunen blir den desto mer anmärkningsvärd.

Att det hällregnar och är plaskblött på Tjamstanvallens gräsplan i Malå i norra VästerbottenTungan rätt i mun. Egil Reginiussen Hildebrandt koncentrerar sig under kubbspelet under Malå IF:s lek- och sportskola. Noa Näslund och Gustav Lindqvist hejar på. bekommer inte sju- och åttaåringarna på sommarfotbollsskolan det minsta. I stället klingar skratten på fotbollsplanen mellan den gamla uteläktaren och ishallen när barnen spelar kubb och brännboll.
-Kom igen Egil, du måste träffa, säger Noa Näslund, till sin kompis. Och visst – Egil Reginiussen Hildebrandts kastpinne finner sitt mål till det egna lagets stora glädje. Men resultatet är förstås inte det viktiga, i stället är det idrott, rörelse och fotboll som står i fokus. På fotbollsskolan får deltagarna tillgång till en meningsfull fritid på sommarlovet.

Sett till antalet är kanske inte de 59 utövarna någon hög siffra, men med tanke på det totala antalet barn i åldrarna sju till tolv år desto mer anmärkningsvärd. I Malå kommun finns 237 barn. Med andra ord deltar drygt 29 procent i sommarlovsaktiviteten. Och underKoll på kulan. Amos Malm fokuserar bollen under ett anfall under fotbollsskola. eftermiddagen slipper barnen ruskvädret. I stället är det fotbollsaktiviteter inne i sporthallen som gäller. Även här ekar skratten högt och ljudligt. För tillfället är det tvåmåls-spel som gäller. Planen är liten och spelarna många vilket gör att det är trångt och därmed krävs både spelsinne, teknik och snabba fötter för att komma till målchanser. Med andra ord perfekt läge för att utveckla finmotoriken.

Under den här dagen är Peter Landström från Svenska Fotbollförbundets på besök i Malå tillsammans med Leif Bingebo från Västerbottens Idrottsförbund.
-Verksamheten i Malå är ett bra exempel hur man kan jobba med barn och ungdomar, säger Peter Landström. Han berättar att nio av tio landslagsspelare fått sin fostran just i små- eller mellanstora föreningar.
-Jesper Blomqvist och Hanna Ljungberg kanske är de bästa exemplen från Västerbotten, säger Peter Landström.

Svenska Fotbollförbundet är med landsbygdsprojektet en av finansiärerna till Malå IF:s projekt med drive-in-idrott där fotbollsskolan ingår. Projektet som drogs igång för fyra år sedan, har hittills varit en succé för barn och ungdomar i Malå. Det har också förenklat integrationen för de flyktingar som kommit till orten.
-Vi har haft flera spelare med utländsk bakgrund i ungdoms- och utvecklingslagen, säger projektledaren Åsa Johansson. Idrotten är ett bra sätt att få naturlig kontakt med det svenska samhället.

Under vinterhalvåret erbjuder Malå IF genom drive-in-projektet bland annat kvällsverksamhet för ungdomar under fredag- och lördagar mellan 20 och 23.
-Dit brukar det komma mellan 30 och 50 ungdomar mellan 13 och 20 år. Vi tycker det att bra att kunna erbjuda ungdomarna aktiviteter i stället för att kanske driva runt på samhället på grund av att de inte har något att göra, säger Åsa Johansson. Kvällsaktiviteterna handlar till största delen om idrott och aktiviteter som får ungdomarna att röra på sig. Det kan vara fotboll, volleyboll, bordtennis, basket, ishockey eller gymnastisk men även andra aktiviteter som samlar ungdomarna.
Lars Nilsson (text och foton)

Projektet drive-in-idrott tilldelades nyligen folkhälsopriset på 20.000 kronor av region Västerbotten. Nomineringen lyder:

"Malå IF har tagit ett stort grepp om ungdomars rörlighet. Studier visar att färre ungdomar rör på sig, samt att färre är anslutna till föreningar. Därför startades Drive in idrott, där alla är välkomna. Olika prova på aktiviteter genomförs, med idrotter som finns, och med idrotter som normalt inte finns på orten. Därtill har föreningen aktiviteter på kvällar och helger samt lov, för att öka ungdomarnas fysiska aktivitet. Vidare har man genomfört ledarskapsutbildningar där ca 30 ungdomar utbildats. Man har köpt in utrustning för utlåning, för att alla ska ha möjlighet att delta i en idrott som de inte har utrustning till. Detta ger förutsättningar till bättre integration."