17 nov 2015

Playoff-hälsningar från Kongens By!

Klockan 20.45 blåser Martin Atkinson från England igång den andra playoff-matchen mellan Sverige och Danmark. Vi leder med 2-1 i "halvtid" och har ett bra utgångsläge, men vi möter en mycket svår motståndare som kommer att bäras fram av en laddad hemmapublik. Det blir en ohälsosamt spännande afton…

Under 2015 har vi mött Danmark vid många tillfällen. Damlandslaget spelade oavgjort i genrepet inför VM och vann EM-kvalmötet på Gamla Ullevi för några veckor sedan. U21 herrarna vann mot Danmark i semifinal i somras och vann sedan hela mästerskapet. F19 tjejerna vann mot Danmark nere i Israel och vann sedan hela mästerskapet och herrarna vann det första playoff-mötet. Måtte denna synnerligen fina statistik hålla i sig några timmar till och hoppas att danskarna inte blir bönhörda när de talar om att allt jämnar ut sig.

Jag brukar tala om att en av framgångsfaktorerna i svensk fotboll är sambandet och samarbetet mellan elit och bredd. Vikten av att det första mötet med en klubb och en ledare kan avgöra om det blir en fortsättning i vår idrott eller om man väljer något annat. Det är glädjande att så många ungdomar vill komma till oss och det är glädjande att de som vill förkovra sig och satsa på sin idrott hittar utvecklande miljöer i våra egna elitklubbar. Därifrån kan man sedan ta steget vidare och är man riktigt framgångsrik så kan man få vara med och spela matcher, typ den som ska gå av stapeln ikväll. När jag tittar på vilka moderklubbar som var representerade i den startelva som började i lördags så ser det ut så här:
Östra Torp, Sandåkern, Påarp, Sillhövda, Högaborg, Forward, Limhamn, Partille, GIF Sundsvall, FBK Balkan och Velen.

En häftig mosaik av olika klubbar där starten skedde för de som började matchen i lördags och vi vet ju att de sedan lämnat dessa miljöer för att vidareutvecklas, men det var där det började och det var där det första mötet med klubbtränaren skedde. Ett viktigt möte!

Nu håller vi tummarna för en lyckad kväll i Kongens By och att intresset för matcherna mot Danmark är stort visar följande: Den första halvleken mellan Sverige och Danmark i lördags sågs av totalt 1 395 000 tittare och till andra halvlek steg tittarsiffran då 1 615 000 tittare bänkade sig framför tv-apparaterna. Enligt Kanal 5 är tittarsiffrorna för matchen de högsta i kanalen sedan 2013, och de högsta någonsin för en sportsändning med Eurosportredaktionen som avsändare. Dessutom hade SvFF:s Facebook-sida över 1,1 miljoner i räckvidd förra veckan och på våra hemsidor hade vi 1,2 miljoner klick. Riktigt kul med det stora intresset runt våra landslag och vår idrott!

Karl-Erik

21 okt 2015

Mångfasetterad vecka med många resmål

Östersund-Nyon-Nasseröd-Malmö-Stockholm-Uddevalla-Malmö – senaste veckans resmål.

I rollen som ordförande i Svenska Fotbollförbundet är det många olika möten med många olika frågor på agendan. Spännande och mycket mångfasetterat!

Östersund förra onsdagen kändes väldigt positivt. Jämtland-Härjedalens Fotbollförbund genomför kommunbesök hos samtliga kommuner i länet och denna gång var det Östersunds kommuns tur. En härlig idrottskommun med, som jag uppfattade det, ett ärligt och positivt intresse för fotboll hos kommunledningen med Kommunstyrelsens ordförande, Ann-Sofi Andersson, i spetsen.
Torgny Röhdin, SDF-ordförande, hade tillsammans med sina kollegor förberett agendan och mötet handlade om såväl elit som bredd, anläggningsfrågor kopplat till såväl konstgräs som tillgänglighet i hallar för den växande idrotten futsal samt förutsättningar för landsbygdens föreningar att behålla och utveckla sin verksamhet. Riktigt bra möte!
Och ÖFK är ju oerhört nära Allsvenskan för första gången!

Nyon var sedan nästa anhalt. UEFA-högkvarterat, en knapp halvtimma från Geneve, var platsen där de 54 medlemsländernas ordföranden och generalsekreterare samlades. Stämningen var tung och mötet handlade om FIFA och avstängningen av UEFA-presidenten Michel Platini. Mötet inleddes cirka 30 minuter efter utsatt tid p.g.a. att ExCo satt i intensiva överläggningar. ExCo-mötet leddes av Angel Maria Villar Llona och Michel Platini deltog inte i några av mötena p.g.a. avstängningen.
Under mötets första del framträdde en jurist från Schweiz som var Michel Platinis juridiska ombud. Han presenterade att Platini hävdar att han är helt oskyldig till något lagvidrigt och att han anser att behandlingen av honom är orättvis. Michel Platini nås av beskedet från FIFA:s etiska kommitté den 8/10 men han har inte blivit hörd eller blivit delgiven information om vad han är anklagad för. Platini är avstängd i 90 dagar och har ingen rätt att vara aktiv inom fotbollen.

Efter det att det juridiska ombudet presenterat ovanstående var det dags för Gianni Infantino, GS, att redovisa synpunkterna från ExCo-mötet.
De handlade om följande:

  • Alla, inklusive Platini, har rätt att bli hörd av de juridiska instanserna och ingen ska bli dömd ohörd.
  • Fotbollens och idrottens juridiska instanser måste arbeta snabbt och slutligt, juridiskt, avgörande i sakfrågan måste ske före mitten av november.

Om han blir dömd blir det en extra UEFA-kongress för att utse ny UEFA-president om han blir frikänd så kan han kandidera till FIFA-president.

Efter det att uttalandet presenterats så begärde jag ordet och sa att vi kan leva med detta uttalande och att vi förstår att ExCo har haft en tuff förmiddag för att till slut enas. Jag sa också att om han blir frikänd och kandiderar till FIFA-president så är det upp till varje nationsförbund att också värdera den etiska och moraliska frågan kring ärendet.

Med anledning av ovanstående så enades de nordiska länderna om att vi kommer att ta upp den etiska och moraliska frågan när vi träffas i slutet av november. Det är ju självklart att hela affären har skadat fotbollen och inte minst Platinis möjligheter att få full support från medlemsländerna i Europa. Vi vill däremot avvakta den juridiska processen och låta den frågan avgöras först. Den kan ju leda fram till att Platini lämnar alla uppdrag, men frias han då måste vi avgöra hur vi ser på de etiska och moraliska aspekterna.

Frågan om FIFA-presidentvalet och eventuellt stöd för Platini behandlades överhuvudtaget inte utan vi enades om det som står i kursiv stil ovan. Stödet för Platini handlade om rätten till en juste behandling och därefter avgör vi vad som ska ske, beroende på vad processen leder fram till.

Nasseröd var nästa anhalt. Nu befinner jag mig i Tanums kommun i Norra Bohuslän och gör inget kopplat till mitt uppdrag. Jag klipper gräset på landet och att sitta på gräsklipparen och fundera över mötet i Nyon känns ganska skönt och framför allt så långt ifrån den typen av frågor man kan tänka sig. Lite rensning av hjärnan i solskenet är säkert nyttigt för både kropp och själ.

Malmö var nästa resmål. Malmö IP och serieavslutningen i Damallsvenskan. Rosengård visade sig vara bäst när det gäller och slog tillbaka Linköping klart i seriens sista omgång. Eskilstuna utmanade och gjorde en mycket stark säsong och Piteå la beslag på det lilla silvret. Linköping var besvikna bronsmedaljörer och det är förståeligt med tanke på att de hade guldvittring i den nästsista omgången.
En av svensk damfotbolls största profiler spelade sin sista elitmatch. Charlotte Rohlin prisades av domarna som årets spelare och fick en lång varm applåd av den sportsliga Malmöpubliken. Jag hoppas att vi får se Charlotte i en ledarroll i framtiden. Hon har alla de egenskaper som behövs.
Tack för en suverän karriär, Charlotte!

Stockholm i dagarna två med en mängd möten med bl.a. företrädare för Jernhusen, regeringen, polisen, SOK med mera. Mycket möten blir det...

Uddevalla och frukost med futsallandslaget. Uddevalla står värd för VM-kval i futsal och landslagskillarna verkade taggade idag på morgonen. Vi spelar mot Grekland, San Marino och Montenegro och förbundskapten Charbel Abraham och hans team såg harmoniska och spelsugna ut.
Du som inte kan se det på plats i Agnebergshallen, där för övrigt kommunen varit riktigt på hugget och bytt ut klockor och byggt ut bredband, kan följa matcherna i SVT. Vi håller tummarna!

Malmö igen. Sitter på tåget och är på väg till Malmö för lite möten samt förstås kvällens Champions League-match mot Sjachtar Donetsk. Svår match, men oerhört viktigt med bra resultat så MFF kan stärka sin tredjeposition i gruppen. Känner lite segervittring.
Stort lycka till ikväll, MFF.

Så kan en vecka se ut i fotbollens tjänst!

Karl-Erik

6 okt 2015

Två kontrastrika dagar i Göteborg med Gatans lag, Damlandslaget och Futsallandslaget!

Idag har Pia Sundhage presenterat truppen som ska försöka ta oss ett steg närmare EM genom att om tre veckor betvinga Danmark på Gamla Ullevi. Idag har Charbel Abraham presenterat truppen som ska ta oss ett steg närmare VM genom att den 22-25 oktober betvinga San Marino, Grekland och Montenegro i Agnebergshallen i Uddevalla.

Igår var jag också i Göteborg och pratade själv som "förband" till Charlie Engström när Gatans lag bjöd in till medlemskväll på Kamratgården i Göteborg. Charlie berättade om sitt deltagande i VM för hemlösa som gick av stapeln i Amsterdam i somras. Matchresultaten var inte mycket att skryta med, men upplevelsen och den jätteseger som Charlie och flera av hans lagkamrater nått genom fotbollen är mycket viktigare. Gatans lag betyder oerhört mycket för många killar och tjejer som hamnat snett och tack vare gemenskapen och glädjen runt fotbollen har många fått tillbaka ett värdigt liv. Charlie var nervös inför sitt framträdande, sa han, men han gjorde det fantastiskt bra och med en inlevelse och en känsla som gjorde det fuktigt i min, och flera andras, ögonvrå. Vilken härlig resa och vilket engagemang och dessutom förhoppningar om ett mycket bättre liv. Fotbollen kan göra skillnad och Gatans lag gör skillnad för många varje dag. En fantastisk kväll i Göteborg!

Tillbaka idag och hälsade den församlade mediekåren välkommen till presskonferens inför EM-kval och VM-kval! Oktober är ju en oerhört het fotbollsmånad med EM-kval för A-landslagen på herr- och damsidan samt för U-21 herrar. Oerhört viktiga matcher väntar med blytunga poäng på spel. Totalt spelar svenska fotbollslandslag hela 19 landskamper under oktober månad, så det är ur ett landslagsperspektiv en mycket stor månad.

Det är också en stor och viktig klubbfotbollsmånad. Champions League-äventyret fortsätter för Malmö FF, men redan imorgon är Rosengård och KIF/Örebro i elden med matcher i Finland respektive Grekland. I den nationella fotbollen är det spännande och ovisst i många serier som ska avgöras och inte minst i våra toppserier för herrar och damer. Funderar för egen del vart jag ska styra kosan den 18/10 när Damallsvenskan avslutas respektive den 31/10 när herrarnas Allsvenska avslutas. Det är tur att vi har flera pokaler på lager för jag tror inte det är avgjort förrän i den sista omgången.

Avslutningsvis så är det mer viktigt som sker i oktober. Den 26/10 ska de som kandiderar till FIFA-president presentera sina fem rekommendationsbrev från fem olika medlemsländer. Fyra månader senare ska kongressen välja en ny FIFA-president. De allra flesta i fotbollsvärlden längtar oerhört mycket efter nytt ledarskap och början till kultur- och strukturförändring i FIFA.

Ja, som sagt oktober är en spännande månad och då har jag inte nämnt att Lindås BK tillsammans med Långasjö GoIF under namnet Lindås/Långasjö tog steget upp i division 3! Härliga tider! Även om träningsförhållandena på den gamla grusplanen där min skrala spelarkarriär startade har sett sina bästa dagar…

Grusplan Lindås

Karl-Erik

14 sep 2015

Veckan som gick och veckan som kommer!

Jag vet, jag tycker ju precis som ni; Det var ett tag sedan vi fick jubla över segrar för våra A-landslag.
Och, efter smockan i tisdags, snacka om att komma ned på jorden.
Det som kanske var det mest tråkiga i kråksången, tycker jag i alla fall, var dessutom att vi inte fick möjlighet att liksom kröna den fantastiska framgångssommar som vi nu lägger bakom oss - med bland andra U21- och F19-landslagen.

Däremot tänker jag inte på något sätt prata bort förlusten, men vill åtminstone påminna om att nästa herrlandslagssamling bara är tre veckor bort, att vi fortfarande faktiskt har allt i egna händer och fötter, att EM i Frankrike inte bara är en dröm.

I vår verksamhet handlar det just nu därför om att kraftsamla. Vi vinner ihop - och vi förlorar ihop. Precis så är det, och s k a vara, i vår enormt resultatfokuserade bransch.

Jag vill därför också passa på att vara tydlig med att jag inte på något sätt tänker delta i det ivriga och populistiska drevet om att alla och allt möjligt ska avgå - och helst genast och nu-på-en-gång-eller-igår.

Jag gjorde det inte efter dam-VM och jag gör det inte heller nu.

Däremot uttalar jag gärna mitt och styrelsens fulla förtroende för våra förbundskapteners fortsatta arbete (för de som frågar, förstås, men de var faktiskt inte fler än våra två kvällstidningar).

Rollfördelningen i frågan om ordningen på förbundet är glasklar. Mer om det här nedan.

Förbundsstyrelsen beslutade nämligen i våras att som en högprioriterad uppgift för nya GS är den översyn av verksamheten som nu pågår. FS är "beställare" och initialt handlar det om att effektivisera verksamheten på SvFF:s kansli - att börja gräva där vi står - men det är viktigt i sammanhanget att säga att det görs ett otroligt bra arbete inom svensk fotboll. Men i vår strävan att vilja bli bättre måste vi också se över vår verksamhet. Effektiviseringar hos oss handlar inte om att någon aktieägare ska få större vinst utan det handlar om att frigöra medel för att vi ska kunna investera ännu mer i vår älskade fotboll. Vi konstaterar att arbetet löper väl och att GS gör ett bra jobb ihop med sina medarbetare. Full support i en viktig fråga!

Rollfördelningen mellan FS och GS är därmed tydlig och klar. Vi fattar beslut om VAD-frågorna och GS ansvarar för HUR-frågorna. Det som är verksamhet och verkställighet är Håkan Sjöstrands och hans medarbetares ansvarsområde. Det gäller även på det kommunikativa området. Rör frågorna verksamhet och verkställighet så är det huvudsakligen en fråga på GS eller den/de han delegerar till. Detta är en process som vi successivt sliter med att förklara och beskriva. Under min första tid som förbundsordförande kunde jag vissa kvällar få upp till tre, fyra samtal från olika journalister från samma tidning om olika frågar, ofta ganska detaljerade och verksamhetsrelaterade. Nu är situationen en annan och mycket hamnar där det ska nämligen hos verksamheten. Förbundsstyrelsens roll är att uttala sig om fotbollspolitiska frågor och det som varit högaktuellt i år har ju ofta handlat om den internationella fotbollen. Detta område är förstås fortfarande högaktuellt. Trots detta finns det hos vissa en förväntan om att jag ska uttala mig om allt, men så kommer det aldrig att bli. Med vår nya GS känns det som vi är på väg att hitta en bra balans inom detta område.

Damlandslaget samlas nu i veckan till tävlingsmatcher igen och nu börjar resan mot EM i Holland 2017. Första motståndet svarar Moldavien för på torsdag och tisdagen den 22 september är det hemmapremiär på Gamla Ullevi i Göteborg och Polen svarar för motståndet. Efter ett VM med större förväntningar än vad vi uppnådde är nu siktet inställt på OS-kvalet i mars 2016 samt förstås det stundande EM-kvalet. Pia och hennes landslagsledning fick, precis som Erik fått de senaste dagarna, mycket kritik efter VM. Ja, vi var förstås besvikna över resultatet, och nu pågår en djuplodande analys som kommer att vara klar i oktober.

Min vecka som kommer handlar väldigt mycket om den internationella arenan. Jag är tillsammans med GS inbjuden av UEFA till Malta. Här möts alla 54 medlemsländer i UEFA och de representeras av ordf och GS. Huvudfokus är naturligtvis det spännande presidentvalet i FIFA men också de eventuella konsekvenser det kan få för UEFA. För svensk fotbolls del är ett av våra strategiska mål att engagera oss mer på den internationella arenan för att också kunna påverka de beslut som rör oss. Förbundsstyrelsens ledamöter är bra representerade i olika kommittéer och organisationer internationellt, men vi måste engagera oss än mer och det blir ett prioriterat område framöver.

Uddevalla och Agnebergshallen blir spelplats för VM-kvalturneringen i Futsal 22-25 oktober. Sverige tar emot Grekland, Montenegro och San Marino i det första kvalsteget till VM i Colombia 2016.

Svensk fotboll har drabbats av sorg. Den före detta landslagsmålvakten Bengt "Zamora" Nyholm, 85, har avlidit. En mycket färgstark fotbollsprofil som spelade 30 A-landskamper mellan 1959 och 1964 och vann en rad SM-guld med IFK Norrköping. Bengt Nyholm värvades från IF Älgarna till IFK Norrköping 1948 och med IFK vann han sex SM-guld åren 1952, -56, -57, -60, -62 och 1963. Han spelade 304 matcher för Norrköping nationellt och internationellt, bland annat 203 allsvenska matcher i rad mellan 1951 och 1961.

Smeknamnet "Zamora" fick han efter den legendariske spanske målvakten Ricardo Zamora, som var aktiv på 20- och 30-talet. Vi tänker på hans nära och kära!

Nu håller vi tummarna för Pia och hennes tjejer den kommande veckan och att Erik och hans gäng laddar om batterierna och får igång vinnarkänslan till de viktiga matcherna i oktober.

Hjärtliga fotbollshälsningar
Karl-Erik

Visa fler inlägg