19 jan 2015

God fortsättning på Fotbollsåret 2015!

Vi är nu på väg in i den andra hela arbetsveckan efter jul- och nyårshelgerna. Förra veckan var, som vanligt, kontrastrik.

Förra helgen arrangerade IK Rössö Uddevalla en flickturnering i en av Uddevallas sporthallar och jag hade äran att prisa fyra lag; Norrstrand, BK Zenith samt två lag från Jitex. I finalen möttes de båda Jitexlagen och visst finns det fin återväxt här.

Förra måndagen reste jag till Zürich, inbjuden till FIFA:s gala, och där hade jag ett intressant möte med Jerome Champagne, en av utmanarna till Sepp Blatter. Jerome Champagnes dilemma är att han, precis som alla andra utmanare, behöver rekommendationsbrev från fem olika medlemsländer och det har han ännu inte. Deadline för att presentera dessa brev, och därmed bli en formell utmanare till Blatter, är den 29 januari. Jag tror att utöver Prins Ali från Jordanien och Jerome Champagne så kommer det under de sista januariveckorna att dyka upp ytterligare intressenter.

Portugals FF firade 100 år och hade för första gången, med anledning av detta, arrangerat en fotbollsgala. Med den fina fotbollshistoria som detta land uppvisar var det en mängd stora fotbollsprofiler som hyllades. Vi uppvaktade med en gemensam nordisk gåva och jag hade sällskap med kollegorna från Danmark, Norge, Island och Finland på uppvaktningen.

Under veckan som gått har också alla våra tre seniorlandslag varit i elden. Damernas vändning till uddamålsseger efter att Norge haft ledningen med 2-0 nere i La Manga var oerhört skön. Inte minst med tanke på mötet med den norske ordföranden kvällen efter...
Gott för tjejerna att vända och vinna och dessutom visa att man kan tända till i en träningsmatch. Detta var viktigt inför förberedelserna mot VM i Kanada. Nästa träningsmatch spelas mot Finland i februari.

Herrarnas seger mot Elfenbenskusten var viktig och väldigt skön. När jag såg vilket lag som Elfenbenskusten ställde på benen i deras genrep inför afrikanska mästerskapen var jag rädd för en storförlust. Sedan går våra unga, relativt oerfarna killar och vinner med 2-0. Så skönt för alla runt laget! Nu väntar Finland kväll och vi hoppas att spelet sitter där och att ännu en skön seger kan bärgas.

I lördags var jag i Skövde och såg futsallandslaget göra en kanonmatch. Slog tillbaka Israel med 4-0 i sista EM-kvalmatchen inför över 1 700 åskådare. Fin inramning och ett bra arrangemang i Skövde.
Inför matchen förrättades, tillsammans med kommunstyrelsens ordförande, invigning av den nya nationalarenan för futsal i Skövde.
Häromdagen besegrades Skottland med 13-0, men den inledande, onödiga, förlusten mot Armenien gjorde att armenierna blev gruppsegrare och gick vidare till nästa EM-kvalrunda. Sverige slutade tvåa, men sett över de två sista matcherna är det ingen tvekan om att Sverige var det bästa av de fyra lagen i gruppen.
I samband med lördagens landskamp hade Futsal- och beachsoccerkommittén samlat klubbarna i den nystartade futsalligan för information och erfarenhetsutbyte. Ligan har onekligen fått en fin start och intresset för futsal ökar successivt. Kul!

På fredag är det en sorgens dag för svensk fotboll. En av våra allra största, Åke "Bajdoff" Johansson, begravs i Norrköping. Vila i frid "Bajdoff". Vi är tacksamma för allt du gjort och glömmer inte dina fina insatser för svensk fotboll!

Karl-Erik

16 dec 2014

Friends Arena, match mot Iran och några julklappar!

Drygt två år efter öppningen av Friends Arena presenterade ägarna en ny driftoperatör. Detta följde planen att vi som ägare ska koncentrera oss på fastigheten, det är ju faktiskt det som de flesta av ägarna är bäst på, och att verksamheten ska drivas av de som är bäst på det.

Jag är oerhört nöjd över att Lagardère kommer in genom sitt bolag LUSS och det är gott att höra Ulrik Ruhnau på Lagardère tala om arenan i positiva ordalag och med stor tilltro inför framtiden. Detta var en skön julklapp till svensk fotboll och övriga med intressen i Friends Arena.

Parallellt med detta, men utan koppling till driftsförändringen, genomförs ett kapitaltillskott till fastigheten där vår andel tas av annan intressent. Det innebär att vårt direkta ägande, efter tillskottet, ligger på 17,2% och det är också ett viktigt steg i vår strategi om att minska vår ägarandel.
Det var också en riktigt skön julklapp.

Idag är det biljettsläpp till matchen Sverige-Iran den 31 mars och det är, har jag förstått, kanske den allra bästa julklappen för de svenskar med iranskt ursprung som i stora skaror bor och verkar här i Sverige. Vi möter Iran för första gången i samband med matchen i mars och i överenskommelsen med Iran ingår också en flicklandskamp 2016. Flicklandskampen är ett utmärkt medel för oss i vår ambition att nå fler tjejer med utländsk bakgrund till vår sport. Vi ser framemot dessa båda matcher.
Tjejers situation inom idrotten och regimens agerande lämnar i många stycken övrigt att önska, men vi ser denna match som viktig för det iranska folket och framförallt för alla de med iranskt ursprung som bor här i Sverige. Det iranska landslaget är inte regimens landslag och deras assisterande tränare är öppet oppositionell.

Jag får oerhört många mejl och ofta kritiska synpunkter när fotbollsintresserade tycker att vi gjort felbedömningar av olika slag. Det kommer också en hel del berömmande mail när saker och ting faller på plats och blir riktigt bra. Jag har dock aldrig fått så många positiva mail som i samband med att matchen mot Iran annonserades. Från föreningar, enskilda och företagare med iranskt ursprung som vill hjälpa till och framförallt komma över biljetter till matchen. I min gamla förening, Lindås BK i Småland, spelade Korosh som kom som flykting till Sverige för många år sedan, från just Iran. Korosh sa när vi hörde av varandra att nu Karl-Erik måste ni bygga ut Friends Arena för det kommer 70 000 iranier till matchen i mars.

Nja, utbyggnad är väl inte första tanken som slår en, men det är fantastiskt kul med den glädje och det intresse som finns runt den här matchen från många av dem som under svåra omständigheter tvingades att lämna ert kära Iran. Den här matchen är för er och det känns som en härlig julklapp.
Men passa på att fixa biljetter för idag är det biljettsläpp och trycket verkar vara stort. Du som har intresse kan följa snacket runt matchen bl a på den här Facebook-sidan.

Min egen önskan om julklapp är att den envisa förkylning som jag fick i samband med VM-lottningen i Kanada ska ge med sig. Den håller för närvarande undertecknad i ett stabilt grepp...

Karl-Erik

19 nov 2014

Fotbollsåret närmar sig slutet och ytterligare några tankar om FIFA-debatten

Förlust mot Frankrike som visade sig vara oerhört starka på nygamla Stade Vélodrome. Härlig inramning med mycket publik på detta anrika och traditionsbundna stadion. Här har fyra svenska stjärnor gjort succé med hemmalaget Olympique Marseille. Gunnar "Säffle" Andersson, Roger Magnusson, Anders Linderoth och Klas Ingesson. Supportrarna till OM talar med värme om dessa killars insatser för klubben.


Trots förlusten har hösten inneburit att vi är obesegrade i tävlingsmatcherna och visst hade denna samling varit helt på topp om vi kunde fått med oss alla tre poängen från matchen mot Montenegro. Nu laddar herrarna inför 2015 och slutfasen i EM-kvalet och vi ska bara till Frankrike igen och gärna till Marseille sommaren 2016 för EM i fotboll.

U21-killarna vann mot Österrike på straffar efter 2-2 vid full tid och segrade i den miniturnering som arrangerades på Cypern. Bra gjort!

P19-landslaget vann mot Bulgarien igår med 5-1 och går nu vidare till Elite Round i vår. Sju grupper med fyra lag i varje gör upp om deltagande i slutspelet. Endast gruppsegrarna går vidare. Spännande lottning i början av december.

Nästa vecka lirar Pia och hennes tjejer mot värdnationen Kanada i två träningsmatcher och Åge Hareide och hans killar möter Juventus på hemmaplan i sista hemmamatchen i gruppspelet. Finns således en hel del att se fram emot den sista veckan i november.

I gårdagens blogg med anledning av den s.k. Garcia-rapporten skrev jag bland annat följande:

Det är ju uppenbart att de senaste dagarnas tjafs huruvida rapporten ska publiceras eller inte väcker frågetecken och så kan FIFA inte ha det. Flera nationsförbund och olika företrädare för världsfotbollen har sett framemot Garcias rapport och att reningsbadet blir avklarat. Nu svävar många i tvivel och jag förutsätter att Garcia och Eckert reder ut vad som ska publiceras och vi sedan kan få ett slut på detta kapitel. Och som sagt, det allra bästa vore en publicering av rapporten i sin helhet!

Svensk fotbolls värdegrund handlar bland annat om att föregå med gott exempel, visa öppenhet, människors lika värde och att verksamheten drivs enligt demokratiska principer där beslut är väl förankrade. Därför är det extra stötande för oss när FIFA i debatten på senare tid har förknippats med misstankar om korruption, ovilja mot öppenhet och den fruktansvärda situation som många av byggnadsarbetarna lever under i Qatar. (Jag bloggade om det senare den 31/1 i år)

Jag hoppas nu innerligt att FIFA i ljuset av det som hänt verkligen lyssnar till den kritik som många europeiska fotbollförbund framför och att detta bland annat innebär att Garcias rapport publiceras. Världsfotbollens ledande organ har ett stort ansvar och vi som medlemsnation har ansvar att påtala de skeenden och företeelser som vi inte accepterar.

Tillsammans med våra kollegor i UEFA kommer vi att driva på och vi utgår ifrån att FIFA lyssnar på Europa i detta avseende. När UEFA samlas till kongress i slutet av mars kommer detta att vara en fråga som kommer att debatteras flitigt, var så säker!

Karl-Erik

17 nov 2014

FIFA-utredningen om VM i Qatar och Ryssland och lite annat

FIFA:s etiska kommitté består av två kammare, en som utreder och agerar "åklagare" och en som beslutar och agerar "domstol". Michael Garcia tillhör "åklagardelen" och har gjort en omfattande utredning på flera hundra sidor. Hans-Joachim Eckert tillhör "domstolsdelen" och har gjort en summering av Garcias rapport och där börjar oenigheten. Garcia tycker inte att Eckert på ett rättvist sätt behandlat och sammanfattat hans rapport.

Sverige är vana vid att leva i transparens och öppenhet och det allra bästa vore förstås att Garcias rapport presenteras i sin helhet och de kraven reses nu från många håll. Det är emellertid ingen överraskning att hela rapporten inte publiceras för några av de som vittnat i Garcias rapport har fått löfte om att deras namn och synpunkter inte ska röjas.

Oavsett vad som görs måste de båda ordförandena Garcia och Eckert sätta sig ned och reda ut sina olika uppfattningar. För den diskussion som nu förs i världsfotbollens ledande organ, FIFA, väcker fler frågetecken än utropstecken.

Meningen med rapporten var att en gång för alla reda ut om det fanns felaktigheter kopplat till besluten rörande VM i Ryssland 2018 och Qatar 2022. Det är ju uppenbart att de senaste dagarnas tjafs huruvida rapporten ska publiceras eller inte väcker frågetecken och så kan FIFA inte ha det. Flera nationsförbund och olika företrädare för världsfotbollen har sett framemot Garcias rapport och att reningsbadet blir avklarat. Nu svävar många i tvivel och jag förutsätter att Garcia och Eckert reder ut vad som ska publiceras och att vi sedan kan få ett slut på detta kapitel.
Och, som sagt, det allra bästa vore en publicering av rapporten i sin helhet!

Några har ställt frågan huruvida UEFA borde lämna FIFA. Det är en ganska irrelevant fråga. UEFA är inte som organisation medlem i FIFA, men 53 av UEFA:s medlemsländer är bland FIFA:s 209 medlemmar. Det 54:e medlemslandet i UEFA, Gibraltar, har ännu inte röstats in i FIFA. Frågan är alltså en fråga för varje medlemsland att ta ställning till.
Min uppfattning är solklar: Sverige var en av grundarna till FIFA 1904 och vi vill vara en del av den världsledande fotbollsorganisationen. Att lämna eller bojkotta är verkningslöst. Vi ska istället vara aktiva och försöka påverka den organisation där vi är medlemmar och försöka göra den bättre. Det gäller för den lokala föreningen, på distrikts- eller nationsförbund och självklart också på internationell nivå.

Det är inte alltid lätt att få gehör för våra synpunkter från europeisk nivå, men vi måste oförtrutet arbeta vidare. FIFA har emellertid gjort framsteg, men dessa skyms av det faktum att FIFA:s främste företrädare inte åtnjuter förtroende från stora delar av fotbollseuropa. Med en ny FIFA-president vid rodret tror jag också att FIFA:s rykte kommer att förbättras. Det är fotbollens som idrott värd!

Det är nu en vecka sedan Fotbollsgalan 2014. TV4 har gjort oerhört mycket gott för svensk fotboll i allmänhet och för damfotbollen i synnerhet de senaste tio åren, MEN beslutet att stryka inslaget där hyllningarna av Therese Sjögran skulle visas var förödande. För ALLA!
Det gör mig så oerhört bedrövad att det som skulle kunnat bli ett eftermäle om den bästa galan någonsin och det som skulle ha speglats positivt ur bl a jämställdhetssynpunkt nu ramlade rakt ned i källaren. Vi inom fotbollen blev betraktade som grottmänniskor som inte ser till helheten och det känns faktiskt inte rättvist.

Jag uppmanar alla inom damfotbollen att för mig tala om vilka länder i världen som är bättre för tjejer att spela fotboll i. Jag kommer personligen att resa dit för att lära och vi kommer att slita vidare, för vi vill vara i absolut världsklass i detta avseende!

Nu laddar vi för kommande matcher! Imorgon är det dags för herrarna att möta Frankrike på anrika Stade Vélodrome i Marseille samtidigt som U21-landslaget spelar mot Österrike på Cypern. Nästa vecka fortsätter damernas A-landslag förberedelserna mot VM i Kanada med matcher mot just Kanada på måndag och torsdag i nästa vecka.

Veckan därpå är jag tillsammans med landslagsledningen på plats i Ottawa på VM-lottning. Oerhört spännande att se vilka vi ska ta oss an på vägen mot VM-medalj 2015!

Karl-Erik

Visa fler inlägg