15 apr 2014

Axvalls IF och Jämjö GoIF, föreningar som gör samhällsnytta utan stora rubriker!

I förra veckan arrangerade Västergötlands FF, Bohusläns FF, Dalslands FF, Göteborgs FF tillsammans med Svenska Fotbollförbundet en temakonferens kring Fotbollens roll som landsbygds- och samhällsutvecklare.

SvFF:s arbetsgrupp för Land och stad redovisade sitt arbete och de möjligheter som EU:s landsbygdsprogram erbjudit under förra strukturfondsperioden. Många SDF och föreningar har varit engagerade i utvecklingsarbete och många nya miljoner har kommit fotbollen till del. Axvalls IF:s ordförande Stig Larsson var tillsammans med företrädare för bl a fotbollen, LRF, Regeringen, Jordbruksverket och Länsstyrelsen framme och berättade. Axvalls IF gör skillnad i sin del av Sverige och samhällsnyttan för ung som gammal och inte minst för kommunen är påtaglig. Nu går vi in i en ny period 2014-2020 och vi har chansen att få ytterligare resurser. Idéer finns och pengar finns öronmärkta i kommande Landsbygdsprogram. Fotbollen är nu en accepterad och respekterad aktör inom detta politikområde. Nu ska vi ta plats när kommande direktiv sätts på pränt och vi ska ligga i startgroparna med att ansöka om resurser. Vår arbetsgrupp för Land och stad kommer att kunna vara ett gott stöd till våra SDF och därmed till våra föreningar. Vi har en möjlighet som vi aldrig tidigare har haft!

Igår var jag i Blekinge på en heldag. Först besök hos SISU Idrottsutbildarna tillsammans med Blekinge FF-ordföranden Tommy Andersson. Vi gjorde därefter ett besök på Testlabbet på Blekinge Health Arena. Mycket intressant och en viktig pusselbit för att göra idrotten ännu bättre. Du kan läsa mera här.

På kvällen var det dags för möte på Jämjö Idrottsplats. Det första intrycket när jag klev ur bilen var magiskt. Strålande sol, fullt med ungar, ledare och föräldrar på flera fotbollsplaner och närmast klubbhuset låg den nya gröna konstgräsmattan på plats. Föreningens stora, stolta och senaste projekt. Jag fortsatte in i samlingslokalen och där var det uppdukat till samtal och diskussion om viktiga framtidsfrågor.

Flera ledare ur Jämjö GoIF, med vice ordförande Lina Nilsson i spetsen, berättade om föreningens drömmar och välformulerade planer. Ytterligare ett synnerligen gott föreningsexempel och ett mönster för många av våra mindre föreningar. Kvällen arrangerades i samarbete med SISU Idrottsutbildarna och du kan läsa mera om kvällen här.

Besöket i Västergötland och i Blekinge gav mycket energi och stort hopp inför framtiden. Visst har vi många stora utmaningar, men vi har också väldigt mycket att vara stolta och nöjda över. Tack för bra dagar och för gott föreningsarbete, inte minst i Axvalls IF och i Jämjö GoIF….hårt arbete, glädje och engagemang och mycket långt från de stora rubrikerna, men vilken samhällsnytta och vem vet här kanske morgondagens stora landslagsstjärnor just idag tar sina första steg. Bredd och elit hänger ihop!

Karl-Erik

4 apr 2014

Från förtvivlan till hopp?

Det har varit en av de allra tyngsta veckorna för svensk fotboll. Beskedet från Helsingborg i söndags eftermiddag gjorde att all den glädje och förväntan som byggts upp inför den allsvenska premiären på Olympia förbyttas i mörker, sorg och bedrövelse. Tankarna har naturligtvis främst gått till den avlidne supportern och hans nära och kära.
I svåra stunder sluter vi oss samman och stöttar varandra och det djupa engagemang som visats på olika sätt från klubbkamrater och från olika delar av svensk fotboll och svensk idrott under veckan är mycket glädjande.

Båda klubbarna, Djurgården och Helsingborg, har genomlidit en mycket svår tid och jag vill framföra min djupa respekt för det arbete som Lars-Erik Sjöberg ordförande i Djurgården och Claes Olsson, ordförande i Helsingborg, och alla era medarbetare har gjort under den gångna, mycket svåra, veckan.
Ni och era medarbetare har på ett förtjänstfullt sätt agerat i situationer som man inte kan föreställa sig att behöva hamna i som idrottsledare. Dessutom har det framförts intressanta initiativ från såväl supporterled som föreningsled och visst inger det hopp inför framtiden.

Det blev en värdig inledning vid de matcher som genomfördes efter matchen i Helsingborg och starten av matchen AIK-Blåvitt och det förarbete som gjordes där var riktigt lovgivande. Klokt att inte sälja tröjor med hatbudskap och det allra klokaste skulle vara att aldrig ta fram dessa tröjor till försäljning igen. Vi måste få till en attitydförändring hos de mest heta på läktarna. Det måste vara prioriterat att stötta sitt lag och att ge sitt lag bästa möjliga kraft och att därmed avstå från att hata motståndare eller domare och att sluta kasta in föremål på planen i besvikelse över t ex ett domslut.
Inledningen och inramningen var värdig och mycket fin, men pyroteknik och inkastade föremål störde bilden och vi behöver en attitydförändring även i dessa delar. Det måste vara svårt för ledare och spelare med avbrott pga rök och inkastade föremål. Ge spelarna chansen att prestera utan att bli störda av den här typen av aktioner från läktarplats.

Veckan har sedan fortsatt med en mängd positiva utspel och många kloka tankar. Vi behöver både jobba långsiktigt och kortsiktigt, men det allra mest hållbara är ändå när insikter kommer inifrån och därmed är djupt förankrade. Så när Supporterunionen och dess medlemmar tar initiativ eller när SEF och klubbarna i elitfotbollen tar initiativ så är förutsättningarna för att det ska hålla hela vägen mycket bättre.

Tack alla som engagerat sig och hoppas nu verkligen att de goda krafterna orka stå upp och visa civilkurage när någon vid sidan om agerar felaktigt. Det kanske kan bli så att vi går från förtvivlan till hopp?

Karl-Erik Nilsson

22 mar 2014

Bloggpost nummer 100 - ��rsmöte

För två år sedan skrev jag mitt första blogginlägg och här kommer nu en lång text som bloggpost nummer 100 sedan starten.
Så här lät delar av inledningen på vårt årsmöte idag.

För två år sedan skrev jag min första blogg och här kommer nu en lång text som blogg nummer 100 sedan starten. Och så här lät delar av inledningen på årsmötet.

Låt mig först säga... Tack till er alla engagerade i vår fotboll. Vi gör skillnad i samhället, vi tar ett oerhört socialt ansvar som medför glädje i allas vår vardag.

I Värmland har Nordvärmlands FF klättrat genom seriesystemet i raketfart, men samtidigt håller klubben i gång delar av en hel bygd. En camping, ett tvätteri och en mataffär är bara några exempel på föreningens verksamheter. I fotbollens namn. Fantastiskt!

Bua IF som fick första Energipriset av SvFF och E.ON och är ett av 306 projekt som tilldelas medel för att göra energibesparingar i sin verksamhet. Bua installerar nu bergvärme för att minska energiåtgången när spelarna duschar – och de är väldigt glada och stolta idag.

Vi delar ut samhällspris ihop med Svenska Spel. Landslagets fotbollsskola har haft över 500 000 ungdomar i sin aktivitet, Fair Play Trophy är kanske den största futsaltävlingen, vi medverkar runt Min stora dag, vi stöttar Gatans lag.

Tack till er alla andra engagerade i vår fotboll. Vi gör skillnad i samhället med socialt ansvar som medför glädje i vardagen.

2013 - ett av de mer händelserika åren i svensk fotbolls historia

Vi har spelat tävlingsmatcher i en ny Nationalarena, vi har börjat med att implementera ett nytt strategidokument, vi har flyttat till ett nytt kansli, vi har etablerat ett nytt landslag i en ny sport, futsal, vi har tagit medaljer i EM och VM och vi har arrangerat det bästa Europamästerskapet i fotboll.
Och exempelvis har Marieholms IS och Hageby IF haft spelare med i våra landslag som spelat de senaste veckorna... vet ni vilka det är? Jo, det är Elin Rubensson och Muamer Tankovic. Detta visar att vi är beroende av att elit och bredd fungerar väl inom vår idrott.

Mästerskapsåret 2013 blev historiskt

Våra P17-killar vann EM-brons i maj efter 10-9-förlust i semifinalen mot Ryssland efter 22 straffsparkar, våra F17-tjejer vann EM-silver efter finalförlust mot Polen och våra P17-killar vann VM-brons i höstas.
Detta innebär att vår spelarutbildning håller, ett kvitto på att det fungerar och att våra ledares och tränares ansträngningar varit värd mödan.
Många av medaljörerna har tagit sina första fotbollssteg i en mindre förening lägre ned i seriesystemet för att sedan förädlas bland våra elitföreningar. Detta visar också på att sambandet mellan bredd och elit är en förutsättning för att vi ska lyckas i svensk fotboll.
Grattis alla inblandade i dessa framgångar.

EM i somras blev en succé

UEFA Women's Euro blev det bästa mästerskapet någonsin. Utöver vårt fina arrangemang gläds vi också åt EM-bronset som damlandslaget med Pia Sundhage i spetsen bärgade.
Här kommer lite minnen från i somras...

Nationalarenan Friends Arena

Efter 75 år på Råsunda är en ny Nationalarena invigd och 2013 var det första riktiga verksamhetsåret. Vi kan glädjas åt utsålda hus mot Argentina, Irland, Österrike, Tyskland och Portugal. Lägg därtill över 30 000 mot Färöarna, en av de allra bästa publiksiffrorna i fotbollshistorien för denna nation, så måste vi säga att komfort och trivsel betyder mycket för publik och samarbetspartners.
Vi har dessutom kunnat arrangera en EM-final detta första verksamhetsår och vi har förhoppningar om mera, bl a EM 2020. Vi lämnar in vår ansökan den 25 april och i september beslutar UEFA:s exekutiva kommitté vilka 13 städer som får arrangera EM 2020.

Friends Arena ger oss möjligheter och ökade ekonomiska intäkter men också ekonomiska påfrestningar, framförallt under de inledande åren.
Alla beslut som fattats i detta forum har fattats i full enighet kring denna satsning. Vi har nu bedrivit verksamhet i 16 månader. Det är tidigt att göra efterkalkyl redan. Jag tror inte att man för 75 år sedan när 16 månader gått sedan invigningen av Råsunda kunde räkna hem den satsningen heller.

Vi har klarat alla våra åtaganden till 31 december 2013 och efter hårt arbete har vi sålt en tredjedel av vårt ägande för 100 friska, förbehållslösa miljoner och i veckan presenterade vi en nyhet som innebär att vi slipper driftansvaret fr o m 1 januari 2015.
Vi tar tillsammans med övriga delägare ansvar för anläggningens framtid och vi har klarat alla våra åtaganden och har tydliga planer för framtiden.
De förslag och de åtgärder som Förbundsstyrelsen och våra medarbetare lägger fram är alltid med fotbollens bästa för ögonen. Det behöver ni aldrig tveka på!
Veckans positiva besked kring arenadriften och ytterligare detaljer återkommer Sune Hellströmer till lite senare under Förbundsmötet.

VM-kval började och avslutades

Vårt herrlandslag fajtades in i sista kvarten för att nå VM i Brasilien och drömmen levde länge. Tyvärr blev Portugal, världsfemma, för svåra. Hösten var annars bra och vi lyckades klara andraplatsen bakom omöjliga Tyskland. Bra jobbat säger vi till Erik och hans landslag.
Vi har tecknat ett nytt avtal med Erik Hamrén och nu har resan till EM i Frankrike 2016 påbörjats.

I VM i Brasilien blir det ändå svenskt på planen! Av FIFA:s domarkommitté 25 nominerade domartrios till VM i Brasilien får vi ett svenskt team. Grattis och lycka till, Jonas Eriksson assisterad av Mathias Klasénius och Daniel Wärnmark.

Damlandslaget har börjat sin VM-resa på bästa sätt. Full pott och inget insläppt mål. Nu börjar emellertid de stora utmaningarna och kampen om gruppsegern kommer att stå mellan Skottland och Sverige. Skotska landslaget coachas Anna Signeul och Ann-Heléne Grahm, två svenska tränare är fostrade i vår utbildning och landslagsverksamhet.
Ja, det blir spännande matcher som väntar under året.

Arenakrav och arenautveckling är och har varit i fokus

Tack vare ett långsiktigt och strategiskt arbete har våra arenor utvecklats positivt. Vi har under året kunnat behandla ett antal dispensärenden kopplat till våra krav och det ser bra ut även om alla ännu inte hunnit klara av sina åtaganden inför den stundande säsongen, men planer finns och det är gott nog.

Två stora utredningar är påbörjade

Vi har sjösatt en serieutredning som leds av Jörgen Eriksson och som gör en analys och ska komma med förslag rörande våra serier inom herrfotbollen. Ett spännande och mycket omfattande arbete med ett antal kontrollstationer under året.

Säkerhetsgruppen under ledning av Börje Sandgren tittar djupt in i ansvarsfrågorna. Även det en mycket omfattande fråga att behandla. Det handlar enkelt uttryckt om att utreda om vi ska gå ifrån ett strikt ansvar till ett regelverk som bygger på ett oaktsamhetsansvar.

Säkerhetsgruppen kommer att ta fram informations- och diskussionsunderlag. Båda dessa utredningar är ju perfekta tillfällen för våra distrikt att möta föreningar på alla nivåer för att förutsättningslöst ta fram underlag till båda dessa stora utredningar.

Matchfixing och kamp mot rasism

Fotbollsvärlden är tydlig när det gäller båda dessa företeelser. Vi har skärpt regelverket och vi gör ett rejält påverkansarbete. Alla föreningar har i vårt stora föreningsutskick informations- och utbildningsmaterial. Använd detta och låt oss alla ta ett gemensamt tag kring båda dessa frågor med ambitionen att få bort dem från vår idrott.

Fotbollskamrater på alla nivåer: Vi måste hjälpas åt i arbetet mot matchfixing och rasism. Vi ska inte tillåta de här otygen, som växer i omfång, det hör inte hemma i vår sport!

Strategiarbetet tar sikte på framtiden och utvecklingsfrågorna och jag återkommer till det senare på föredragningslistan under § 24.
Utveckling möjliggörs genom fint samarbete med en mängd samarbetspartners. Tack alla ni som på olika sätt bidrar till möjligheten för oss att utveckla svensk fotboll.

Serieseplets avslutning

Grattis till de svenska mästarna LdB Malmö, numera Rosengård, och Malmö FF!

Futsal - ny publik och nya utövare

Efter våra första landskamper i december 2012 började året sensationellt bra. Vidare i det första EM-kvalet och sedan inofficiella nordiska mästare.
Vi säger grattis till förbundskaptenerna Per Broberg och Charbel Abraham.

Tack alla för gott samarbete under det gångna verksamhetsåret

Våra över 3 000 föreningar och alla deras ledare, supportrar och aktiva, våra distriktsförbund och dess personal och förtroendevalda; våra supportrar och deras organisationer, företrädare för FIFA/UEFA, RF/SISU, alla våra viktiga samarbetspartners, företrädare för media och framför allt vår personal på kansliet i Solna och mina kollegor i styrelsen och i kommittéer, nämnder och olika arbetsgrupper...
Vi är många och jag hoppas att vi vill varandras framgång!

Jag vill ändå särskilt vända mig till två distriktsföreträdare som i vår lämnat sina ordförandeuppdrag: Lars Norman i Dalarna och Gillis Persson i Östergötland.
Speciellt tack Lasse för din noggrannhet kring vårt regelverk och tävlingsbestämmelser, och Gillis Persson, mångårig styrelseledamot, överledare för olika landslag och stor delaktighet i succén i sommarens Dam-EM.
Stort tack för ert arbete!
Samtidigt som vi tackar Lasse och Gillis stort säger vi varmt välkomna i arbetet till era efterträdare Pär Jonsson respektive Sven-Inge Arnell.

Det händer och kommer att hända mycket positivt, men vi ska självklart också vara självkritiska. Vi är alla beslutsfattare och de allra flesta besluten som ni och vi fattar är riktigt bra, men ibland blir det inte lika bra.
Vi är medvetna om de misstag som vi har gjort och drar lärdomar av detta. Låt oss hoppas på ett beslutsfattande i alla delar av svensk fotboll som under 2014 håller högsta nivå och en betydligt högre lägstanivå!

Karl-Erik

19 feb 2014

Spännande tider både nationellt och internationellt

Februari, sportlovstider, OS-tider men fotbollen är trots detta en stor snackis. Zlatans två mål i Champions League igår skapade internationella fotbollsrubriker. Veckans mest spännande ur svensk landslagssynvinkel är dock söndagens EM-lottning som ska ta oss mot Frankrike 2016. För första gången ska 24 lag tävla om EM-bucklan och då ska vi bara vara där. Känns mycket spännande och stimulerande och många nattliga drömmar om den bästa och värsta lottningen har smugit sig på. Den 23 februari vet vi svaret!

Det är några veckor sedan senaste bloggen och det har varit många spännande möten. Förra veckan var alla fotbollsdistrikt och alla distrikt från idrottens studie- och utbildningsorganisation, SISU, samlade på Arlanda. Där presenterades den nationella överenskommelse som tecknats mellan Svenska Fotbollförbundet och SISU. Flera av våra tretton strategiska mål i vårt strategidokument har koppling till utveckling av våra drygt 3.000 föreningar och när det gäller Föreningsutveckling så är, definitivt, SISU vår viktigaste möjliggörare. Syftet med mötet var att våra och SISU:s distriktsföreträdare skulle omsätta den nationella överenskommelsens intentioner kopplat till våra strategiska mål i regionala smarta lösningar för att utveckla våra föreningar och dess ledare och aktiva. Vill du läsa mera om vårt strategiska arbete så hittar du det här.

Var i Blekinge på deras idrottsgala för någon vecka sedan och blev sannspådd…

Jag skulle dela ut priset till årets lag och inledde ceremonin med att prata om Ryder Cup, Davis Cup och Finnkampen i friidrott. I dessa individuella idrotter så är känslan av att få gemensamma utmaningar i ett lag något som kittlar extra mycket. Sätta mål, förverkliga dem, vinna och förlora tillsammans är en krydda som ger lite extra i alla idrotter. Jag avslutade med att säga:

- Ni kan vara säkra på att de svenska skidåkarna när de vunnit de båda stafetterna i OS kommer att vara extra nöjda och glada när de fått vinna som lag…

Och så blev det…Fantastiska prestationer och det enda jag ångrar är att jag inte satte en slant hos Svenska Spel på detta tips!

Det var förresten Asarums IF som blev årets lag och bland pristagarna märktes fd Mjällby AIF-ikonen Göran Bogren.

Detta lilla distrikt, Blekinge, arrangerade en gala i absolut toppklass.

Karl-Erik

Visa fler inlägg