27 aug 2014

Spännande tid för svensk fotboll!

Ikväll spelar Malmö FF en oerhört viktig match för svensk fotboll. Oj så kul det skulle vara med en 1-0 seger och vad vi längtar efter ett gruppspel i UEFA Champions League. Elfsborg lirar imorgon och har verkligen chansen att nå gruppspelet i UEFA Europa League.

Tänk om det blir jackpot med MFF i Champions League och Elfsborg i Europa League. Svensk fotboll hoppas, längtar och drömmer!

De närmaste veckorna är också oerhört intressanta ur ett landslagsperspektiv. Herrarna träningsspelar mot Estland nästa torsdag och sedan premiärmatchen i EM-kvalet som ska ta oss till Frankrike 2016, Österrike borta på Ernst Happel-stadion i Wien. Vi kommer att mötas av ett makalöst tryck och ett rödvitt hav och sedan Radetsky-marschen på högsta volym. Hoppas att Österrike inte får jubla denna gång utan att det nu är vår tur.

Våra U21-killar har fortfarande vittring på gruppsegern, men då krävs det segrar mot Grekland och Turkiet i matcherna som går på Örjans vall den 5/9 och 9/9. Oerhört spännande!

Damerna avslutar sitt VM-kvaläventyr. Hittills inte ett spelmål insläppt och idel segrar. Trots det så är det inte avgjort utan nu väntar två spännande matcher, Bosnien/H den 13/9 och gruppfinalen mot Skottland den 17/9. Båda matcherna på Gamla Ullevi, Nationalarenan för damfotboll, i Göteborg.

Tre poäng mot Österrike, gruppseger för U-21 och VM-biljetterna klara för damerna. Svensk fotboll hoppas, längtar och drömmer!

Augusti är snart till ända och det har varit en omväxlande månad. Kanonväder inledningsvis och sedan skyfall i massor lite senare i månaden. Första helgen präglades av cupfotboll. Sonen spelade i Oddebollen, den lokala cupen, och då gäller det för föräldrar att jobba. Frukostdiskare, städning av skollokaler, föreläsare samt dörrvakt stod på programmet mellan matcherna. 200 lag på plats och därmed säkert mellan 5 och 10 000 extra gäster i stan. Fullbokade hotell, restaurangerna välfyllda och affärerna fick nya kunder.
Klart att en fotbollscup också bidrar till den lokala ekonomin!
Trots 200 lag och därmed massor av matcher måste jag säga att det var fina ungdomar och föräldrar som var på plats, ja några rötägg fanns det väl, men på det stora hela en riktigt positiv fotbollsfest. Och så ser det ut på mängder av ställen i vårt avlånga land. Fotbollen kan göra skillnad och gör det också. Kul och bra!

Andra helgen i månaden var det besök i Motala och arenainvigning, ja invigning av en splitterny läktare på Idrottsparken i alla fall. Bra jobbat av Motala AIF och Motala kommun och en efterlängtad satsning, verkligen efterlängtad. Fråga bara alla ledare eller spelare som bytt om under den gamla läktaren genom åren. Ja, jag är en av dessa...

Tredje helgen var det dags för oss att välkomna våra nordiska styrelsekollegor. Sverige arrangerade den årliga styrelsekonferensen och en mängd olika samarbetsfrågor diskuterades. Relationen och samarbetet mellan de nordiska länderna är för tillfället på topp och vi delar med oss av erfarenheter och lägger dessutom upp strategier för hur vi gemensamt kan agera på olika internationella arenor där viktiga beslut fattas.

Nu laddar vi för ett antal synnerligen viktiga matcher den närmaste tiden på såväl klubb- som landslagsnivå.

Karl-Erik

15 jul 2014

Ett mästerskapsäventyr är över och idag startar ett nytt!

VM i Brasilien är över och livet i den stora fotbollsvärlden övergår till det normala, nej så är det verkligen inte. Jag är säker på att efterdyningarna till VM i Brasilien kommer att leva länge. Hur ska samhällsutvecklingen bli i ett kuvat Brasilien? Polisen och maktapparaten var oerhört hård i sin bevakning av de som ville markera sitt missnöje under VM-veckorna. Problemen kvarstår och detta kommer att bli lika tufft för brassarna som att läka såren efter förlusterna mot Tyskland och Holland.

Vi som svenskar kan vara stolta över Team Jonas Eriksson och deras insatser. Jonas kan nu ta sikte på nästa VM och visst finns det många fina uppdrag som väntar på dig, Jonas? Tack och lycka till! Ska förresten bli mycket intressant att höra om det verkligen var så att FIFA gått ut med direktiv om att undvika att varna för vissa förseelser. Det känns som att vi i så fall är på väg åt helt fel håll. Vi ska ju skydda lirarna och liret och inte skydda busarna och spelförstörarna. Hoppas att ryktena är fel…

Nu laddar vi för VM i Kanada för våra damer och EM i Frankrike för våra herrar. Vi längtar efter att på nytt vara med och spela i de stora mästerskapen. Låt oss hoppas att detta blir verklighet både 2015 och 2016. Lycka till Pia och Erik!

Idag den 15 juli är vi emellertid med och spelar om medaljer i EM! Sveriges F19-landslag tar sig an England i öppningsmatchen i F19-EM som arrangeras i Norge. Klockan 19.00 är det kick-off i Tönsberg vid Oslo-fjorden och då ska undertecknad vara på plats och heja fram Calle Barrling och hans tjejer. För två år sedan, den 14 juli 2012, avgjorde Malin Diaz i den 112:e minuten när Sverige slog Spanien i EM-finalen i Antalya i Turkiet. Då bärgades 2000-talets första EM-guld! Är det dags för EM-guld nummer två? Två av tjejerna i laget har guldrutin och det är Lina Hurtig och lagkaptenen Julia Wahlberg som båda var med i guldlaget från 2012.

Sverige spelar i samma grupp som England, Spanien och Irland. Efter öppningsmatchen mot England väntar, svåra, Spanien på fredag och sedan avslutas gruppspelet med match mot Irland på måndag. Semifinalerna spelas torsdagen den 24 juli och söndagen den 27 juli spelas finalen på Ullevål. En mycket svår gruppspelslottning, men tar vi oss vidare därifrån så kan verkligen allt hända. Två spännande landslagsveckor ligger framför oss!

Lycka till säger vi till vårt F19-landslag!

Du kan läsa mera om vad Calle Barrling, förbundskaptenen, har för tankar om du klickar på länken nedan och även spelprogrammet ser du i länken nedan:

9 jul 2014

Tyskland i final...på Rimnersvallen mot Sverige!

Trots det stora intresset för VM i Brasilien och den tyska överkörningen av värdnationen igår så pågår det mycket annan fotboll, och intressant fotboll!

Klockan 18.00 ikväll spelar vårt svenska flicklandslag final i Nordisk flickturnering. Bohusläns Fotbollförbund har tillsammans med föreningar och kommuner i distriktet genomfört ett mycket lyckat arrangemang. Hade förmånen att delta i en ledaraktivitet igår kväll och lovorden kom i strida strömmar från de deltagande länderna. Kul! Sträck på er Annika Åberg-Darell och Lars Hansson, ordförande respektive kanslichef i distriktsförbundet.

Inmarschen mot England i måndags på Havsvallen, Smögen.

De svenska tjejerna under ledning av Yvonne Ekroth har spelat tre gruppmatcher och inledningsvis besegrat Island och Holland innan det i måndags var dags för gruppfinal mot England. De svenska tjejerna satte högsta fart och innan klockan gått till 20 minuter hade vi ledningen med hela 3-0. Samtliga mål gjorda av Cassandra Korhonen. Snacka om äkta hattrick! Slutresultatet skrevs till 5-1 och det innebär att Rimnersvallen i Uddevalla får stå värd för en drömfinal mellan Sverige och gruppsegraren i den andra gruppen, Tyskland. Detta blir en bra värdemätare och en mycket svår uppgift för våra tjejer, men jag vågar lova ett bättre organiserat försvarsspel av våra unga tjejer än det som fullblodsproffen i Brasilien bjöd på igår mot Tyskland!

Ikväll bänkar jag mig på Rimnersvallen tillsammans med bland annat vår förbundskapten för damlandslaget, Pia Sundhage. Vi ska efter avslutad final dela ut priser till deltagande lag och visst vore det kul om guldmedaljerna går till Sverige. Omkring kl 20.00 ikväll vet vi svaret och ytterligare några timmar senare vet vi om det blir en heleuropeisk final i VM i Brasilien.

Jag tror och hoppas på det!

Oavsett om det blir någon mer match för team Jonas Eriksson i Brasilien så är det bara att lyfta på hatten för en utmärkt domarinsats. Jonas har dessutom chansen att kunna vara med även i nästa VM 2018 och då kanske kröna karriären med en final…om den inte kommer redan på söndag vill säga.

Karl-Erik

10 jun 2014

Från andra sidan Atlanten - Tack bronshjältar!

Tisdag morgon och dags för frukost i Sao Paolo. Idag dags för FIFA-kongress i dagarna två och därefter VM-upptakt.

Fast allra först lite förberedelsemöte med kompisarna i UEFA. Många av dem är laddade inför det som komma skall. Min kollega i Kroatien, Davor Suker, är förväntansfull inför öppningsmatchen mot Brasilien, även om ALLA tips går till brassarnas favör. Och på fredag får vi en repris på VM-finalen när Spanien tar sig an Holland.

Landade igår kväll och kan konstatera att infrastrukturen blir en utmaning! Gigantiska köer i mångmiljonstaden Sao Paolo gör vistelsen och transporterna här till något som kommer att bli stökigt, men det löser sig säkert…

För 20 år sedan VM på andra sidan Atlanten, i USA och nu startar VM i Brasilien! Samtidigt följer vi våra VM-hjältar från 1994 i en fin TV-dokumentär och därigenom hylla detta folkkära svenska fotbollslandslag som vann brons i USA 1994.
Dels är bragden nu, som sagt, tv-serie i, dels spelas en jubileumsmatch i Båstad 29 juni, som direktsänds i TV4.
Bronslaget gav stor glädje till oss alla fotbollsälskare och gjorde utmärkt PR för vår sport.
Många av killarna är engagerade i svensk fotboll även idag. En del i klubbar, en del i förbundets verksamhet och en del i egen verksamhet inom fotbollens områden.

Fina representanter för svensk fotboll.

TACK till er alla för det ni gjort och på det sätt Ni fortsätter att stötta svensk fotboll.

Mitt i denna VM-yra så är vi inne i den kanske viktigaste veckan på mycket länge för våra svenska tjejer. Lördag gruppfinal mot Skottland borta och sedan nästa torsdag ny bortamatch och då mot Färöarna. Drömmen om Canada 2015 lever…Lycka till!!

Karl-Erik

Visa fler inlägg