30 jun 2015

Vi är svenska fans allihopa!

Prag lyser av gult och blått och de svenska supportrarna sätter färg på detta U21-EM och ikväll, om några timmar, spelar Sverige final, EM-final, mot Portugal. En riktigt god karamell att suga på.

Nu är det faktiskt inte bara de blågula supportrarna som sjunger "Vi är svenska fans allihopa"…ja de jag nu kommer att nämna kanske inte bokstavligen skrek det igår kväll men bildligt talat var det hur tydligt som helst.

UEFA bjöd in till finalmiddag med representanter för den lokala organisationen från tjeckiska fotbollförbundet, värdstäderna, UEFA:s representanter samt de båda finallagens delegationer. Från scenen utbrister min tjeckiske kollega att han, trots att det kanske inte är helt politiskt korrekt, håller på Sverige i finalen. Detta tack vare det fantastiska intryck och den positiva atmosfär som de svenska supportrarna skapat under turneringen. Det är fantastiskt kul och man känner sig oerhört stolt när man som svensk sitter och lyssnar på detta tal som inledning till middagen. Nu räckte det inte med det utan i direkt anslutning till detta anförde borgmästarna i Olomouc och Uherske Hradiste, där Sverige spelat gruppspel, precis samma uppfattning. De var närmast lyriska och borgmästaren i Olomouc hälsade alla svenskar välkomna till hans stad på semester. Hoppas det kommer många, blev hans avslutningsord innan vi skiljdes åt framåt kvällen. Uppenbarligen är det inte bara våra egna landslagsspelare som uppskattar den svenska supporterkulturen utan även arrangörer och värdstäder. Riktigt kul!

Jag vet inte om UEFA:s exekutivkommitté sjöng vi är svenska fans allihopa, det är väl ytterst tveksamt, men de uppträdde som goda supportrar när de igår fattade beslutet om att tilldela Stockholm/Solna och Friends Arena Europa League-finalen den 24 maj 2017. En fjäder i hatten för Sverige som arrangörsland, för oss i Svenska Fotbollförbundet för att vi återigen får förtroendet att arrangera stor-internationell fotboll och en riktig godbit för våra egna fotbollsälskare. Friends Arena arrangerar därmed sin andra stora final efter den lyckade EM-finalen och folkfesten sommaren 2013.

Man kan säga att de gångna timmarna i Prag varit oerhört positiva och att vårt U 21-lag uträttat stordåd. Nu håller jag och alla andra svenska fotbollsdiggare tummarna för att kvällens final blir en fortsättning på det lyckade äventyret. Vi siktar på guld, men vi kommer också att vara väldigt nöjda oavsett utgången i kvällens match för:

Vi är svenska fans allihopa!

Karl-Erik

19 jun 2015

18 juni på kvällen

Sitter på tåget mellan Olomouc och Prag och tänker at 2015 är en fantastisk fotbolls- och mästerskapssommar och att de svenska fotbollslandslagen är obesegrade i juni månad. Tänk om det kunde fortsätta så, då blir det några magiska sista dagar av den första sommarmånaden
Sverige spelar åttondelsfinal i VM I Kanada mot Tyskland på midsommardagen (TV4 kl 22.00), U21-EM startade på ett bradgartat sätt i Olomouc i Tjeckien inför en gul vägg med hängivna supporters, vilket stöd! Och för ett par dagar sedan tog vi oss några steg närmare EM i Frankrike 2016 via 3-1 mot Montenegro på Nationalarenan Friends Arena! Härligt!!

Mästerskap är oerhört viktiga och centrala för svensk fotboll, framförallt för intresse och spelarrekrytering. Damfotbollen håller redan hög klass och tittarsiffrorna för TV4 i VM visar också vilket intresse det finns för vårt landslag och det blir säkert likadant för U21-killarna efter den flygande starten mot Italien

Vi kommer att utnyttja mästerskapssommaren på olika sätt, och några aktiviteter har ni säkert redan noterat:
*Truppresentationer har genomförts i TV4, de presenterar också en profilserie inför U21-EM.
*VM-låten med Medina "Marken under oss" mottogs väl, liksom "Heja Sverige-podden".
*Landslags-TV gör reportage både från Kanada och Tjeckien (följ gärna inslagen på svenskfotboll.se), vi har flyers, idolkort, lagbilder framförallt kring VM i Kanada och U21-EM i Tjeckien.

*Vår samarbetspartner Ica har lyft VM stort, bland annat genom reklamfilm med Caroline Seger och Ica-Stig. Ni kan följa kampanjer i sociala medier (följ "Svenska Fotbollslandslagen" på Facebook, följ damlandslaget @swewnt på Instagram och U21-landslaget på @sweu21).
* Svenska Spel ser till att lagen syns i svenskaspel-mobilen @svenskaspel på Instagram för bakom kulisserbilder från dam-, herr- & U21-landslaget under veckorna 22-25.

I slutet på juni får vi besked av UEFA:s exekutiva kommitté om vi får arrangera 2017 års final i Europa League på Nationalarenan Friends Arena, vilket vore fantastiskt.

Och nästa vecka är representanterna för fotbollsrörelsen samlade till ordförandekonferens i Märsta.

Fast först hoppas vi på en Glad Midsommar!

Karl-Erik

11 jun 2015

Winnipeg dagen före matchen mot USA i VM!

Just återvänt till spelarhotellet efter en morgonutflykt med möte med några av våra så viktiga samarbetspartners. Kul att de kommit över och hoppas att de bringar tur med sig inför morgondagens viktiga utmaning, USA.

Direkt efter mötet med sponsorerna besökte jag de damallsvenska lagens tränare. Oerhört värdefullt med det samarbete som finns mellan klubbtränarna, EFD och SvFF:s landslagsavdelning. Annelie Andersén, Viktoria Sandell-Svensson, Yvonne Ekroth och Anneli Gustafsson håller ihop gänget som analyserar VM-ländernas spel och tittar på nya trender som kan vara nyttiga att bära hem till Sverige. Jag tror det dessutom betyder mycket för gruppen att träffas och snacka fotbollsutveckling tillsammans. Det kommer att stärka dem i sin roll, men också betyda positiv utveckling för vår inhemska fotboll. Gruppen fick på förmiddagen besök av Tony Gustavsson, som av naturliga skäl, inte kunde snacka så mycket om sitt uppdrag i USA och därmed ge några ledtrådar till våra svenska tjejer. Han avlöstes sedan av representanter från den svenska landslagsledningen med Mikael Olsson och Andreas Janmyr.

Laget är nu fullt laddade inför den viktiga och spännande matchen mot USA imorgon. Vi får då stöd av skandinaver som bor i Winnipeg med omnejd samt av tillrest publik från Sverige. Scandinavian Center i Winnipeg har bjudit in till lunch imorgon, matchdagen, och då kommer jag att delta tillsammans med Sveriges ambassadör, Per Sjögren, och, vår synnerligen fotbollsintresserade arbetsmarknadsminister, Ylva Johansson. Vi hoppas att alla tillresta och närboende bringar tur och kan heja fram våra svenska tjejer trots det kraftiga numerära underläget på läktarplats. Det kommer att vara fullt hus och över 30.000 åskådare och flertalet är amerikaner.

Efter matchen mot USA är det dags för laget att resa till Edmonton och på tisdag ta sig an Australien i den sista gruppspelsmatchen. Vi bor bra i Winnipeg, men miljön är väl inte sådan så att man överväger en semesterresa hit precis… Det är så platt så västgötaslätten känns nästan alpliknande vid en jämförelse. Nu tog jag kanske i, men inlandsisen skrapade rent och följderna av det är påtagliga!

Det är överhuvudtaget spännande fotbollsdagar just nu. Våra herrar laddar för viktiga EM-kvalpoäng mot Montenegro på söndag och vårt U21 har precis genrepat mot Danmark och spelat 2-2. U21-killarna kliver in i EM-slutspelet nästa torsdag när man möter Italien i Olomouc i Tjeckien. Vi håller alla tummar som finns för våra landslag under den kommande tiden.

En extra tumme håller vi också för Pernilla Larsson och Anna Nyström - våra svenska domarrepresentanter i VM i Kanada.

Nu avslutar jag för att titta på en riktig höjdarmatch i VM. Norge möter Tyskland och därmed repris på EM-finalen från vårt hemma-EM 2013

Njut av vår fotboll!

Karl-Erik

29 maj 2015

Det stormar i den stora fotbollsvärlden

I onsdags räknade jag mina kontakter i form av missade, mottagna och uppringda samtal samt skickade och mottagna SMS. Det slutade på över 170 aktiviteter! Intresset runt fotbollen och runt den pyramidala skandal som skakar om FIFA är gigantiskt och mina kollegor i de olika europeiska länderna ger samma bild.

Intresset för Europas hållning i dessa frågor har under torsdagen varit precis lika stort. Under en lång följd av år har FIFA kantats av rykten om korruption, mutor, bristande insyn och en kultur som inte är värdig någon organisation. Några enskilda individer har uteslutits ur FIFA genom åren och förbättringar i regelverk har gjorts, men trots det har det inte stått rätt till hos en del fotbollstoppar i världen. Nu kanske, äntligen, finns det tillräckligt med underlag för att straffa de som har skott sig och stoppat fotbollens pengar i egen ficka. Det känns som att myndigheterna har ett bra underlag och att vi kanske kan få stopp på de värsta avarterna. Tyvärr, tror jag, att de oegentligheter som skett också präglas av en kultur av bristande transparens och öppenhet och det krävs ett reningsbad i FIFA som endast kan genomföras på ett förtroendefullt sätt om den sittande presidenten, Joseph S. Blatter ersätts.

Under våren har det funnits tre motkandidater, Michael van Praagh, det holländska fotbollförbundets president, Luis Figo, den förre storspelaren från Portugal samt Prins Ali Bin Hussein, före detta ordförande i Jordaniens fotbollsförbund. Jag har träffat dem alla vid flera tillfällen och det är tre kandidater som är bra. Den senaste tiden har Figo och van Praagh dragit sig tillbaka och nu återstår Prins Ali. Han gör ett gott intryck och skulle bli en utmärkt efterträdare till Blatter.

Kommer Prins Ali att lyckas och varför har Blatter stöd i fotbollsvärlden trots allt som skett runt FIFA?

För en vecka sedan trodde jag inte att Prins Ali skulle ha en chans, men efter det senaste dygnets turbulens har flera länder omprövat sin hållning och tycker att nu är det nog och att det behövs förändring på presidentposten. Om det är tillräckligt för att vinna mot Blatter är osäkert, men möjligheterna är större än tidigare.

Blatter har en stark ställning och mitt samtal med företrädare för ett av världens fattigaste länder, ett afrikanskt land, ger en tydlig vink varför många fortsatt vill att Blatter ska vara president. Många länder har inga sponsorer och inget samhällsstöd. De lever på det stöd de får av FIFA. Blatter är garanten för det stödet och "kan vi verkligen lita på att vi får samma pengar av en ny FIFA-president?" Ja, det kan ni göra, svarade jag. Det kan till och med finnas förutsättningar för att det ska kunna bli ännu bättre. "Vi vet vad vi har och känner oss trygga med det. Dessutom är det som sker runt FIFA ingen stor fråga i vårt land!! Och hur ska vi kunna lita på att det rika Europas kandidater inte är företrädare för det gamla kolonialvälde som tidigare sugit ut vår del av världen?"

Det är således ganska komplext. Det som är en stor medial fråga i vår del av världen är det inte i andra delar av världen. Blatter är många länders trygghet när det gäller resurser till den fotboll som bedrivs och tilliten till den rika västvärlden är begränsad i många avseenden. Det gör att det är svårt för en motkandidat att vinna omröstningen om FIFA-presidentposten.

Nu är det nog, tycker vi, och vi vill verkligen se en ny FIFA-president som kan medverka till förändring och en ny kultur som kan förbättra FIFA:s rykte. Frågan är om tillräckligt många tycker som vi? Jag hoppas det och chansen till förändring finns, men motståndet är svårt och Blatter är omtyckt i många delar av världen. Nu gäller det att ägna all tid inför omröstningen under fredagseftermiddagen till att påverka och skapa trygghet för de som tvivlar på de intentioner som Sverige och många av våra "medspelare" har när det gäller ett nytt ledarskap inom FIFA.

Karl-Erik

Visa fler inlägg