15 nov 2016

På tal om att kora slutsegrare...

Sitter i ett soligt Budapest och laddar inför herrlandslagets sista match för året. Besvikelsen efter Paris sitter kvar, men prestationen var riktigt bra och det är många, väldigt många, som noterat att prestationen var bra. Det är således väldigt viktigt i idrott och till och med på seniornivå.

Jag funderar lite kring debatten om vårt beslut kring att kora slutsegrare eller inte...

Glöm för övrigt inte att slå på tv:n imorgon kl 10 på förmiddagen och titta på VM-fotboll. Sverige möter värdnationen Papua Nya Guinea i U20-VM. Seger är nödvändigt om vi ska ta oss vidare i mästerskapet och så tror jag det blir.

Barn- och ungdomsfotboll utgör den största delen av svensk fotboll och är uppdelad i barnfotboll (6–12 år) och ungdomsfotboll (13–19 år).
Våra distrikt organiserar barn- och ungdomsfotbollen i respektive del av landet. Slopade tabeller och resultatrapporteringar är inget unikt, redan idag tillämpar hälften av våra distriktsförbund denna regel med framgång.
Det spelas matcher, och barn vinner och barn förlorar matcher. I 18 av 24 distrikt finns regeln t.o.m. 11 år.

Att känna glädje över en vinst i en fotbollsmatch eller att få uppleva att man är duktig tycker vi är viktigt i svensk fotboll. När barnen själva beskriver vad som gör att man börjar och fortsätter med idrott så svarar övervägande delen att man vill vara med sina kompisar och att man får lära sig nya saker.

I idrott och fotboll är tävlingsprocessen ständigt närvarande och barn tävlar om vem som kommer först till bollen och vem som skjuter hårdast. Detta ska de fortsätta att göra, men mer på sina egna villkor och utan inblandning av vuxnas värderingar kring tävling. Det är vi vuxna som skapar tabeller och system för hur vi utser vinnare i turneringar, inte barnen.

Att ta bort serietabeller för barn, men verkligen inte ta bort tävlingsmomentet som en match innebär, borde sända signaler till alla vuxna att resultatet inte ska vara i fokus.

Att ta bort serietabeller för barn, men verkligen inte ta bort tävlingsmomentet som en match innebär, borde sända signaler till alla vuxna att resultatet inte ska vara i fokus. Vi vill att fler barn ska få positiva minnen och erfarenheter av fotbollen och fokus ska istället vara på glädjen över att alla får vara med, utveckling och barnens prestation.

Forskningen visar på en mängd anledningar varför man i barnfotboll ska tona ner resultat och istället fokusera på sin egen prestation som individ och som lag.
Med alltför stor uppmärksamhet på resultat finns ett flertal risker, till exempel:

  • Selektering och toppning.
  • De för tillfället bästa får mer uppmärksamhet och speltid.
  • Mer stress och oro.
  • Barn blir rädda för att misslyckas, eftersom det är så viktigt att vinna.
  • Vid motgång riskerar sammanhållningen att minska. Risken finns att barnens upplevda kompetens sjunker och i många fall försämras också barnens självförtroende.

Vi behöver ställa oss frågan om det är viktigare att barnet är bättre än andra än att det fokuserar på sin egen utveckling? Om vi kan hjälpa våra barn att jämföra sig med sig själv i högre utsträckning kommer det vara enklare att uppleva positiva känslor och tankar kopplade till fotbollen.

Fokus på prestation kännetecknas av:

  • Bättre sammanhållning i laget och i detta fall i klasserna.
  • Att utvecklas, något som är mer inom barnens kontroll vilket ökar motivationen.
  • Att barn vågar prova och testa saker på planen utan rädsla att misslyckas.
  • Att barns självbestämmande motivation och känsla av kompetens ökar – viktiga faktorer för att skapa ett livslångt intresse för fotboll.

Paradoxalt nog har man sett att samma fenomen existerar i seniorelitidrott, att fokusera på prestation, utförandet och det som ska göras, leder till bättre utveckling och faktiskt över tid till bättre resultat.

Vi förhåller oss till aktuell forskning och beprövad erfarenhet när vi författar våra styrdokument och vi kan konstatera att för en framgångsrik spelarutbildning krävs ett långsiktigt synsätt och ett systematiskt arbete och vi har ambitionen:

"Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt"

Karl-Erik Nilsson

14 okt 2016

Vilka resultat för våra landslag!

Vilken härlig fotbollsvecka! Så inleder Karl-Erik Nilsson sin blogg om den senaste tidens händelser för svensk fotboll. I bloggen lyfter han vårt herrlandslag och U21-landslag. Han tar bland annat även upp projektet Alla är olika - olika är bra samt framgångarna för FC Rosengård och Eskilstuna United i damernas Champions League.

För en vecka sedan, förra fredagen, var jag på plats i Luxemburg och anspänningen inför match började göra sig påmind. Janne Andersson och hans lag skulle ge sig i kast med match nummer två och här handlar det om tuffa tävlingsmatcher direkt med viktiga poäng på spel. Inga förberedande träningsmatcher, utan in i hetluften. Denna match förväntades dessutom bli en total motsats till första matchen mot Holland då försvarsspelet var det som prövades hårdast. Nu skulle vi föra matchen och det gjorde vi, utan tvekan. Mängder av avslut och tretton av dem innanför målramen, men bara ett i mål. Puh! Det var en pärs, men tre sköna poäng bärgades!

Söndagen bjöd på en riktig toppmatch och seriefinal i Linköping mellan hemmalaget och Rosengård. Storpublik, direktsändning i TV och en riktigt bra fotbollsmatch mellan våra, just nu, allra bästa klubblag. Linköping har gjort ett ryck och frågan är om det är guldrycket? Rosengård och Eskilstuna har dessutom Champions League att tänka på och där gör de det bra. Vidare till nästa omgång och vi ser fram emot en spännande lottning på måndag den 17 oktober. Målet är förstås Cardiff Stadium och finalen som spelas den 1 juni! Lycka till!

I måndags var det så dags för två tuffa tävlingsmatcher för våra herrar. A-landslaget på Friends Arena mot Bulgarien och vårt U21-landslag på Vångavallen i Trelleborg i en direkt avgörande match mot Kroatien. Oerhört raffinerat genom att seger för Kroatien skulle ge dem en EM-slutspelsbiljett, seger för oss och vi skulle gå till EM i Polen den 16-30 juni samt att ett oavgjort resultat skulle ge gruppsegern till Spanien. Ännu en bragdartad insats gav en stabil seger med 4-2 mot Kroatien. Obesegrade i en grupp med storlagen, Spanien och Kroatien, är imponerande. För första gången är dessutom gruppsegrare direkt klara för EM-slutspel. 2017 är det 12 lag i EM-slutspel och det gör att vi denna gång slipper ett nervkittlande play-off.- Slutspelet lottas den 1 december i Polen. Stort grattis till Håkan Ericson och hans ledarteam och landslag till ännu en stor framgång som ger eko i fotbollseuropa! Kul att andra är nyfikna på hur vi gör….

På Friends Arena följde herrarna sedan upp framgången från Vångavallen med en säker 3-0 seger mot Bulgarien. Sju poäng och delad ledning i gruppen och en tidig gruppfinal mot, oerhört svåra, Frankrike väntar den 11 november. Vilken otroligt inspirerande utmaning för Janne och hans nya landslag. Bra jobbat så här långt! God stämning och harmoni präglar spelare och ledare runt laget.

Under måndagseftermiddagen hände också följande:

I början av sommaren lanserade vi ansökningstjänsten för Alla är olika - olika är bra, där föreningar hade möjlighet att söka pengar för mångfaldssatsningar. Pengar, totalt 2 miljoner, som vi fått in via Svenska Spel, Ica och landslagsspelarna.

Vi fick in totalt 155 ansökningar med fokus på integration, HBTQ-frågor, jämställdhet och funktionsnedsättning. I måndags genomfördes första jurymötet där juryn bestående av vår generalsekreterare Håkan Sjöstrand, Marie Avander (Svenska Spel), Teddy Falkenek (Ica), Sevana Bergström (Ronjabollen), Per Johansson (Glada Hudikteatern) och Jonas Gardell (artist, författare) beslutade om fördelning till föreningarna.

På mötet delades också första checken ut till Mälarhöjdens IK för deras arbete med unga med funktionsnedsättning. Läs mer på http://svenskfotboll.se/olikaarbraInte nog med det så under måndagen hade vi dessutom kick-off för vårt nystartade adept- och mentorprogram. Fjorton unga fotbollsentusiaster med stort engagemang för svensk fotboll mötte sina sju mentorer för att kicka igång vårt pilotprojekt som ska löpa under ett år. Vi vill lyssna in deras synpunkter och tankar om hur vi kan bli bättre i svensk fotboll samtidigt som deltagarna får förkovra sig och förhoppningsvis bli sugna på att jobba vidare inom fotbollen. Jag kommer att återkomma med mer beskrivningar längre fram, men riktigt stimulerande.

Nu laddar vi för spänningen i klubbfotbollen. En del serier är redan avslutade, men många går in i slutfasen. Massor av högintressanta matcher väntar. Själv väljer jag Norrköping och matchen mellan hemmalaget och MFF. Vi ses på arenorna och njuter av att fotbollen och prestationerna på planen är i fokus!

Karl-Erik

20 sep 2016

Fortsatta bra resultat i september och glädjande besked från regeringen

I den senaste bloggen refleterar Karl-Erik Nilsson kring regeringens bekräftande av idrottens viktiga verkan i samhället, hur våra landslag fortsätter att gå bra i september - samt att det krävs satsningar på damfotboll i många förbund.

I ett pressmeddelande från RF kan vi läsa nedanstående positiva besked för idrotten:

"Sammanlagt får idrotten en ökning av det statliga stödet med 52,5 miljoner. Det beskedet lämnade Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds och idrottsminister, när idrottsanslaget för 2017 presenterades idag, inklusive höständringsbudgeten för 2016. I budgeten 2017 får idrotten 32,5 miljoner i ökat stöd - en generell uppräkning på 11 miljoner kronor, 7,5 miljoner i stöd för arbetsmarknadsinsatser och 14 miljoner för intensifierat arbete i segregerade områden. Dessutom föreslår regeringen en extra tilldelning med 20 miljoner för 2016 i höständringsbudgeten för att förstärka arbetet med etablering av nyanlända. Medel som även får användas 2017.

Folkbildningen totalt får en höjning av stödet med 43,5 miljoner kronor. Hur ökning fördelas mellan studieförbunden är inte klart i dagsläget och därmed vet vi inte hur stödet för SISU Idrottsutbildarna utvecklas 2017. Utöver det ordinarie stödet till folkbildningen fortsätter regeringen sina särskilda insatser med 175 miljoner för att stärka kunskaper i svenska och främja deltagande i samhällslivet för nyanlända. Hur dessa medel fördelas mellan studieförbunden är inte specificerat, men SISU Idrottsutbildarna har aviserat att det vill medverka i satsningen."

Efter flera år av stillastående stöd är det mycket glädjande att regeringen i rena pengar ser idrottens betydelse i de utmaningar samhället står inför. Vi har fått ett annat gehör än tidigare för att idrottsrörelsen är en positiv kraft för Sverige och vi har en bra och konstruktiv dialog med regeringen i många frågor.

September har för övrigt fortsatt med mycket positiva resultat. Förra veckans UEFA-kongress blev ett exempel. 42 av UEFA:s medlemsländer, däribland vi i Sverige, gav Aleksander Ceferin förtroendet att bli UEFA-president. Ett klart och tydligt mandat och ett besked om att vi vill se ett nytt ledarskap och att vi vill se förändring. Bra att det blev ett tydligt ställningstagande. Van Praag hanterade förlusten bra och erbjöd omgående en öppen famn om framtida samarbete med den nyvalde presidenten.

Damlandslaget blev helt klara för EM efter folkfesten på Gamla Ullevi där Slovakien besegrades med 2-1. Jag sitter nu i Danmark och väntar på att resa till matcharenan för officiell lunch inför matchen. Då träffar jag min danske kollega, Jesper Möller. Jag har varit på plats och sett damlandslagets samtliga EM-kval, utom Moldavien borta och den enda gången jag har träffat en kollega var när vi mötte Danmark hemma i Göteborg. Då var Jesper också på plats. Det finns en stor förbättringspotential hos mina kollegor när det gäller synen på damfotboll! Danmark tar för övrigt idag initiativ till en satsning på att rekrytera fler tjejer till fotbollen och jag ska vara inledningstalare på den kick-off som sker inför dagens match. Intressant att se deras satsning och den ger oss förstås också inspiration.

Våra U20-tjejer fortsatte de fina september-resultaten genom att besegra Tyskland med 1-0 i lördags. Mycket bra prestation där Sverige var det klart bättre laget. Kul! Det ser med andra ord bra ut för gänget som laddar för VM i Papua Nya Guinea i november-december.

Nu fortsätter vi till matchen i Viborg och ser till att hålla nollan igen och därmed gå obesegrade genom EM-kvalet. Lycka till ikväll!

Karl-Erik

10 sep 2016

Karl-Erik Nilsson om resan till Florens

Rökare i Florens står inte högt i kurs hos Nilsson idag. För några timmar sedan skulle jag passera säkerhetskontrollen på flygplatsen i Florens och resa norrut mot Frankfurt för vidare befordran till Landvetter. Precis när jag lägger dator, necessär och väska på bandet avbryts all verksamhet för att brandlarmet sätter igång. Efter någon minuts palaver är det dags att packa ned alla tillhörigheter och lämna terminalbyggnaden tillsammans med alla andra inne i byggnaden. Puh!!

Hur som helst så är det ingen som idag, 2016, tvekar utan olika händelser gör att alla utan större gnäll lämnar och går ut. Någon viskar i örat att det troligen är en som har rökt inne på en toalett och skapat detta kaos, men när nu larmet gått måste vi noggrant kontrollera händelsen. Hinner ringa ett antal samtal och förvarna om sen ankomst, men efter en stund släpps vi in och planet mot Frankfurt lyfter, men kraftigt försenat.

Sitter nu på flygplatsen i Frankfurt och tillbringar lördagseftermiddagen, för att hinna med anslutningen mot Göteborg var inte möjligt. Lite extra trist idag eftersom hockeyförbundet bjudit in till dagens match mot Finland i Scandinavium. Ringde Anders Larsson och vi konstaterade gemensamt att eftersom biljettrycket är stort så blir någon annan glad istället. Möjligen skänker denna någon en tacksamhetens tanke till rökaren i Florens, MEN det gör inte jag!

Däremot var det dryga dygnet i Florens, tillsammans med kollegor i fotbolls-Europa, givande och för mig var det trevligast att dricka förmiddagskaffe ihop med Kurre Hamrin. Kurre, som bor bara ett långt inkast från Coversiano, det italienska fotbollförbundets tekniska center, kom på sin vespa och vi fick en stunds samtal om svensk fotboll och livet som pensionär i Toscana och Florens.

Kurre är tillbaka i Italien efter några sommarmånader i Sverige och vi bokade in att han ska försöka komma som gäst till UEFA Europa League-finalen i maj i Solna. De italienska värdarna behandlade Kurre med största värme och respekt. Han är fortfarande ett mycket aktat namn i fotbollskretsar i såväl Sverige som Italien. Tack för en fin pratstund, Kurre!

Vi är nu inne i slutfasen av processen som ska leda fram till en ny UEFA-president. På onsdag sker omröstningen och vi i Norden träffade de båda kandidaterna i Köpenhamn i torsdags. Det råder inga tvivel om att Alexander Ceferin har det största stödet och därför känns det bra att Danmark, Sverige, Norge och Finland uppmanade honom att kandidera på försommaren.

Snacket runt ett sådant här val innehåller delar som känns störande, men det är väl en del i ett kampanjande där man genom att glömma, fara med halv- och osanningar vill få fördelar eller tillskansa motståndaren nackdelar. När klubban går i bordet på onsdag läggs, förhoppningsvis, den här typen av företeelser åt sidan och fokus på att utveckla UEFA vidare mot en bättre organisation blir huvuduppgiften. Det behövs nämligen för den totala avsaknad av ordentlig process med delaktighet, information och diskussion som präglat beslutet om nästa Champions League-cykel är direkt ovärdig. Vi utgår ifrån att sista ordet inte är sagt i denna fråga trots Exekutivkommitténs beslut.

Nu får det bli en Bratwurst med Sauerkraut i Frankfurt och om några timmar hoppas jag lyfta mot Sverige...

Trevlig helg!

Karl-Erik

Visa fler inlägg