19 apr 2016

Så här kommenterar jag OS-dräktfrågan vid SOK:s årsmöte ikväll

OS i Rio 2016 kommer att ha fler fotbollsspelare i den svenska OS-truppen än vanligt. Vi har kvalat in med både herrar och damer och så roligt det ska bli för så många svenska fotbollsspelare att tävla i Brasilien, ett av världsfotbollens största länder. Men glädjebägaren innehåller lite smolk…

16 oktober 2015 motionerade Handboll, Skidskytte, Skidor, Friidrott och Fotboll och yrkade på att SOK:s förfoganderätt för tävlingsdräkter fr o m 2018 ska bygga på frivillighet/samtycke från respektive OSF. Idag den 19 april 2016 är det Fotboll och Friidrott som står bakom motionen.

Diskussionen är inte ny men tidigare år har frågan löst sig på ett acceptabelt sätt. Nu inför 2016 är emellertid tonläget annorlunda.

Samråd och samtal för att finna gemensamma lösningar där alla är rimligt nöjda har ersatts med information om vad som gäller! Och det är i denna del vi har vår största kritik avseende brister i dialog och process. Med en annan process och ett bättre samtal med de inblandade hade detta kunnat undvikas.

Vi är självfallet positiva till att SOK får mer resurser att fördela och vi förstår således det bakomliggande resonemanget men kan inte försvara processen. Varför inte samtala för att finna gemensamma lösningar?

I motionen nämner vi att 12 av 28 sommar-OSF är föremål för SOK:s rättighet att nyttja specialförbundens tävlingsdräkter. Observera vi talar om en rättighet, inte en skyldighet!

Föreningsrättens likabehandlingsprincip får sig en första törn redan där. När sedan tre av fem motionärer kommer överens med SOK blir det ytterligare frågor kring likabehandlingsprincipen.

Vem eller vad är SOK? Jo, majoriteten består av svenska specialidrottsförbund som bedriver idrotter som ingår i det olympiska programmet! Alltså är vi alla en del av SOK, så också motionärerna!

Det är klart att en majoritet kan leva med en missnöjd minoritet och vi respekterar, självklart, den demokratiska hanteringen och det som kommer att beslutas ikväll.

MEN, vi i SOK, vi medlemmar har haft företrädare för oss som inte gjort allt vad som är möjligt för att alla medlemmar ska känna sig hyfsat nöjda. Det är en besvikelse för oss. Varför inte föra en dialog och driva ett gemensamt arbete istället för att bara presentera ett fullbordat faktum.

Schablonbilden av den "rika" fotbollen gör väl att sympatin för oss och vår medmotionär är begränsad, men våra OS-deltagare är t ex fostrade i Östra Torp. Påarp, Holmsund, Rissne, Vimmerby, Klippan, Gropptorp och Täfteå. Dessa föreningar har precis samma utmaningar som alla andra idrottsföreningar rörande ekonomi, anläggningar, ledare, aktiva m m m m.

Det är dessa föreningar som i förlängningen drabbas av detta och det är därför vi är måna om att vi demokratiskt får pröva detta. För vi ska väl inte tolka vissa gjorda utspel som ett sätt att vilja strypa samtalet och förhindra den demokratiska rätten att skriva motioner och driva frågor som vi tycker är angelägna för alla SOK:s medlemmar?

Karl-Erik

1 apr 2016

Det går för långsamt med förbättringarna i Qatar

Igår kom Amnesty International med sin rapport om arbets- och levnadsvillkor i Qatar och för de byggnadsarbetare som finns där och bland annat bygger arenor för fotbolls-VM 2022. Det finns för få framsteg och alldeles för mycket som inte har blivit förbättrat.

Ansvaret faller tungt på myndigheterna i Qatar som inte får ordning på arbets-och levnadsvillkor för byggnadsarbetarna. Ur rapporten kan ändå några positiva förbättringar noteras - men det är långtifrån tillräckligt. Se nedanstående utdrag från rapporten där det noteras att något gjorts, men att massor återstår:

"The workers, mostly from Bangladesh, India and Nepal, spoke to Amnesty International in Qatar between February and May 2015. When Amnesty International researchers returned to Qatar in February 2016, some of the workers had been moved to better accommodation and their passports returned by companies responding to Amnesty International findings, but other abuses had not been addressed."

Vi har från svensk fotbolls sida, tillsammans med våra kollegor i Norden, framfört våra krav till den förra FIFA-ledningen och FIFA har fått myndigheterna att skärpa lagar och regler, men det har uppenbarligen inte - i tillräcklig omfattning - nått ned till de enskilda arbetarna. FIFA måste nu intensifiera ansträngningarna och påtryckningarna mot Qatar om det ska kunna gå att motivera att VM ska genomföras där. De påtryckningarna måste ske snarast möjligt. Jag vidarebefordrade Amnestys rapport till FIFA-presidentens närmaste man igår med förhoppningar om att den nye FIFA-presidenten, Gianni Infantino, ser till att FIFA agerar, än en gång och med ännu mera eftertryck. Fotbollen är värd så mycket mer än att förknippas med den här typen av olösta frågor rörande levnads- och arbetsvillkor.

På söndag träffar jag mina fem nordiska kollegor på möte i Köpenhamn och då kommer frågan upp på agendan och vi planerar ett gemensamt besök i november månad för att på plats i Qatar undersöka och studera dessa frågor. Då förväntar vi oss att se ytterligare förbättringar för byggnadsarbetarna i Qatar. Vi håller också på att ta fram en kravlista till FIFA med viktiga principer som måste gälla när kommande VM-arrangörer för VM 2026 och framåt ska utses.

På nationell nivå har RF, SOK, SvFF och ett antal andra förbund tillsammans med olika grenar inom LO-rörelsen en konstruktiv diskussion och är på väg att ta fram en gemensam position om vad som bör gälla rörande internationella evenemang. Det ska helt enkelt handla om att rent spel och schysta villkor är det som idrotts- och fackföreningsrörelsen vilar på. När vi ser att stora internationella mästerskap förläggs i länder där de mänskliga rättigheterna både kränks och lyser med sin frånvaro så är det inte okej. Vissa länder får därmed möjlighet att genomföra arrangemang med osund konkurrens. Tillsammans jobbar vi inom idrotten och LO-gruppen nu fram ett antal värderingar och principer ska vara vägledande inom svensk idrott. Ser med tillförsikt framemot slutresultatet av detta konstruktiva arbete.

Vi sliter på många olika sätt och frustrationen över de långsamma framstegen är påtaglig, men förhoppningsvis ökar trycket och det kan därmed leda till nödvändiga förbättringar.

/ Karl-Erik

20 mar 2016

Karl Erik Nilsson om årsmötet

Under lördagen den 19 mars genomfördes SvFF:s årsmöte. Här är mina tankar om det som har varit under det framgångsrika året 2015 - och vad som komma skall under det spännande året 2016.

Så här lät delar av den inledning jag drog på Svenska Fotbollförbundets 112:e årsmöte i Stockholm igår:

2015 var ett av de bästa sportsliga åren i svensk fotbolls historia även om vi hade hoppats på lite bättre lycka i VM i Kanada. Vi hann inte mer än hem förrän gulden började trilla in...
När lottningen till U21-EM gjordes i Prag i november 2014 var det nog inte många som trodde att Sverige skulle bli framgångsrika, men killarna hade uträttat stordåd redan i kvalspelet. De slog ju till exempel ut U20-världsmästarna Frankrike på ett dramatiskt sätt i playoff-spelet. Inledningen i EM-slutspelet mot Italien blev en mardröm. 0-1 på straff efter 30 minuter och en spelare utvisad. Var EM redan över efter en halvtimma? Men än en gång visade ledningen och laget en oerhörd moral. Vände och vann, bragdartat, med 2-1 och resten är ett stycke svensk fotbollshistoria och när Patrik Carlgren i målet gör två straffräddningar mot Portugal i finalen var finalsegern vår.

Ett par veckor senare lyckades F19-tjejerna ta sommarens andra EM-guldmedalj hem till Sverige. Israel stod som värd och finalen spelades mellan Sverige och Spanien, en repris på finalen från 2012 och även en repris resultatmässigt. EM-guld till Sverige. Stina Blackstenius öppnade målskyttet och fick sitt stora internationella genombrott.

Inget land i Europa har vunnit EM-guld för landslagen närmast under A-landslagen ett och samma år förrän Sverige gjorde det 2015. Häftigt och vi har aldrig varit bättre på ungdomssidan. Och det är tack vare det fina arbete som bredden gör när spelare tar sina första steg in i vår idrott. Trivsel och vilja att komma tillbaka vecka ut och vecka in är oerhört viktigt och mötet med första ledaren är avgörande. Sedan sker förädling i någon av elitklubbarna och det kan till och med leda till EM-guld. Samarbetet elit och bredd är unikt och en avgörande framgångsfaktor för svensk fotboll. Tack alla klubbledare!

Vi är många i fotbollens 3184 föreningar och jag vill att alla ska ta åt sig av berömmet, som i samarbete med de olika landslagen, spelarna och ledarna gjort detta möjligt 2015.

Hösten blev sedan riktigt bra för vårt Damlandslag. Idel raka segrar och inte ett enda insläppt mål och det höll i sig i sex matcher. I den sista avgörande matchen i förra veckans OS-kval blev det 1-1 mot Holland men det räckte för att ta ytterligare ett svenskt landslag till OS. Grattis tjejer till tre riktiga kämparinsatser i OS-kvalet.
Herrarna gjorde en magisk avslutning på säsongen och efter två heroiska insatser i playoff mot Danmark kunde biljetten till sommarens EM kvitteras ut. Glädjen visste inga gränser på Parken i Köpenhamn och livet blev oerhört mycket lättare efter dessa två underbara fotbollsthrillers!
Härlig attityd och genuin glädje! Nu väntar en spännande vår och EM-snacket är i full gång - med träningsmatcher mot Turkiet och Tjeckien runt hörnet...

Malmö FF blev hela fotbollssveriges angelägenhet under höstens Europa-spel. De lyckades - för andra året i rad - nå gruppspelet i UEFA Champions League. Svensk fotboll må ha mindre resurser i vissa avseenden, men MFF visar att vi kan konkurrera med klokt ledarskap och en mycket bra organisation.

FC Rosengård och KIF Örebro spelade i damernas Champions League i höstas och drömmen om final lever fortfarande för FC Rosengård som är kvar i UEFA:s tävlingar som enda svenska klubblag.
Intresset för vår nationella fotboll var under 2015 rekordstort och aldrig tidigare har så många gått för att se elitfotboll i Sverige.

FUTSAL
Intresset ökar. Svenska Futsalligan har genomförts för andra gången. Futsal är den snabbast växande inomhussporten i världen och vi har 150 000 registrerade spelare vilket gör futsal till landets största hallidrott!

BEACH SOCCER
Minstingen i fotbollsfamiljen beach soccer gläder många under några intensiva sommarveckor och Kalmar har blivit något av ett Mekka för denna gren på fotbollsträdet.

FIFA
Det har varit ett mörkt år (!)... men under inledningen av det här året, 2016, skönjer vi ändå äntligen ljus! 2015 har präglats av gryningsräder inför kongressen i maj, korruptionsskandaler, toppledare som avstängts, ledare som utreds av polis och åklagare, FIFA-president som omväljs och senare meddelar att han avgår, överenskommelse med UEFA-presidenten som ger avstängningar för Blatter på åtta år och för Platini på sex år. Vår fotboll är värd så oerhört mycket bättre.

Vi har samlats här i Norden och gemensamt gjort för röst hörd och är nu glada att ett starkt reformpaket beslutats. Reformer som ligger i linje med våra värden kring transparens, öppenhet, fler kvinnor i beslutande positioner och begränsade mandattider samt tydlig fördelning mellan politik och verkställighet. Valet av ny FIFA-president lovar gott och vi ställer tillit och stor förväntan på Gianni Infantino och den nya, kommande FIFA-ledningen. Eran Sepp Blatter är äntligen över. För UEFA:s del innebär detta att vi under 2016 kommer att välja ny UEFA-president samt utse ny generalsekreterare.
Det blir en spännande nystart även i ett UEFA-perspektiv för även där finns naturligtvis förbättringsområden.

Några viktiga nationella framtidsfrågor:

Jämställdhet och Mångfald.

Steg för steg blir vi bättre! 2013: Strategidokumentet. 2014: Utbildning Nationell nivå. 2015: Utbildning regional nivå. 2016: Mål och konkret handling. Vi följer planen!
Vi har nu fattat beslut om att föreslå skärpning av texten i våra stadgar där minst en tredjedel ska komma från underrepresenterat kön. Sammanlagt för Förbundsstyrelsen och dess kommittéer bör siffran vara 40 procent 2017. Detta är inte slutmålet, men ett första steg på ökad tydlighet i frågan. Vi sjösätter ett mentors- och adeptprogram för unga ledare kopplat till Förbundsstyrelsen och dess kommittéer. 21 adepter ska rekryteras per år och kick-off sker den 10 oktober. Vi ser fram emot fortsatt utbildning och att SDF och intresseorganisationerna också sätter sina mål inom området.

Avslutningsvis sparkar vi under året igång Plus 10 000 där vi ska rekrytera 10000 nya kvinnliga ledare under de kommande fem åren i ett spännande landsomfattande projekt. Ja, steg för steg blir vi bättre och i ett internationellt perspektiv får vi mycket beröm och vi är nog allra bäst i den internationella klassen.

Få fler att spela längre

Vi är oerhört många som spelar fotboll när de är runt 10-årsåldern, men många väljer att lämna våra fotbollsklubbar när de kommer en bit upp i tonåren. Arbetet kring att få fler att spela längre och tankarna kring motionsfotboll, helt enkelt ett kompletterande erbjudande till vår ordinarie och viktiga tävlingsverksamhet är spännande och nödvändig. Vi tror att fler kan stanna och trivas inom fotbollen om vi erbjuder fler alternativ. Det görs redan spännande projekt i flera delar av landet och mer följer.

Vårt samhällsansvar

Vår föreningstraditon som hänger ihop med våra städer, byar och kommuner gör att med fotbollen som utgångspunkt gör våra föreningar stora insatser i sin närmiljö. Flyktingbarnen som får en vettig sysselsättning, landsbygdföreningen som stöttar bygdens utveckling och stadsdelsklubben som skapar nattfotboll till gagn för alla i närmiljön. Det görs oerhört mycket överallt. IFK Arvidsjaur, prisades för sitt arbete. Henok Goitom i Kista Galaxy, IFK Trollhättan som lotsar in ungdomar i föreningslivet, Halmstad Inter FC -det första laget med endast asylsökande spelare och på Sollerön är fotbollen igång ingen. Mycket görs och mer kommer att göras under temat:

Alla är olika – olika är bra!

Grattis till de svenska mästarna FC Rosengård och IFK Norrköping. Och segrarna i Svenska Cupen Linköping och IFK Göteborg.

Tack alla för ett gott samarbete under det gångna verksamhetsåret. Våra föreningar och alla deras ledare, supportrar och aktiva, våra distriktsförbund och dess personal och förtroendevalda, våra intresseorganisationer med personal och förtroendevalda, våra supportrar och deras organisationer, företrädare för FIFA/UEFA och RF/SISU, alla våra viktiga samarbetspartners, företrädare för media och framför allt vår personal på kansliet i Solna och mina kollegor i styrelsen och i kommittéer, nämnder och olika arbetsgrupper. Vi är många och jag hoppas att vi, varje dag, vill varandras framgång.

Jag vill också särskilt vända mig till några distriktsföreträdare som i vår har lämnat sina ordförandeuppdrag:

- Annika Åberg-Darell, Bohusläns FF
- Magnus Stenberg, Västerbottens FF
- Håkan Danielsson, Smålands FF

Stort tack för ert arbete!

Mötet leddes på ett elegant sätt av idrottsminister Gabriel Wikström och innan mötet avslutades så talade Karen Espelund från Norge å UEFA:s vägnar samt tackades Per Darnell, Håkan Danielsson, Johan Johqvist, Raul Björck, Khennet Tallinger och Börje Sandgren för sina insatser i SvFF:s styrelse, kommittéer, nämnder och valberedning.

/ Karl-Erik

28 feb 2016

Från FIFA-kongress i Zürich till distriktsårsmöte i Skövde – kontrastrika dagar!

Jag brukar då och då säga att det här fantastiska ledaruppdraget innehåller väldigt många kontraster, men frågan är om inte fredag och lördag var det mest konstrastrika hittills. Fredagens FIFA-kongress med samtal med bordsgrannar från Schweiz, Syrien och Tonga byttes på några timmar mot samtal med föreningsledare från Skepplanda, Torsö och Hudene. Borta är bra, men hemma i den svenska föreningsmyllan är alltid bäst.

Bäst var också denna FIFA-kongress av de jag hittills har bevistat sedan 2012. Äntligen riktiga och viktiga beslut om reformer samt äntligen beslut om ny FIFA-president. Nu finns fundamenten på plats, men det är bara genom hårt arbete, resultat och en förändrad kultur som FIFA:s rykte kommer att förbättras. Det arbetet börjar nu och vi och övriga fotbollsvärlden har mycket stora förhoppningar och förväntningar.

Onsdagskvällen och torsdagen var spekulationernas tid och många frågor väcktes. Hur ska det gå? Kommer Asien och Afrika helhjärtat att ställa upp bakom Shaikh Salman? Håller Europa ihop bakom Infantino? Kommer Sexwale att dra sig tillbaka och i så fall när? Hur många röster får Prins Ali och Champagne i första omgången och vad händer med dessa röster i kommande omgångar? Vad händer med UEFA om Infantino blir vald respektive inte blir vald? Många frågor, många spekulationer men svaren fick vänta till fredagseftermiddagen.

Lite i skymundan av presidentvalet har frågan om FIFA-reformerna hamnat. Trots att detta beslut var lika viktigt som presidentvalet, enligt min mening. Francois Carrard har som oberoende ordförande lett reformarbetet och han har erfarenhet. Han ledde den reningsprocess och det förändringsarbete som lett till att den Olympiska rörelsens skamfilade rykte blivit helt annorlunda idag. Det gör oss inom fotbollen förhoppningsfulla om att det ska gå att ändra FIFA:s rykte på motsvarande sätt. Tre nyckelord och de handlar om "Leadership, Governance and Participation". En nödvändig kulturförändring måste ske och mer konkret handlar det om tydlig arbetsfördelning mellan beslutsfattare och verkställare, öppenhet när det gäller ekonomiska transaktioner såväl in- som utbetalningar, begränsad mandattid för ledande befattningar och fler kvinnor i ledande beslutande organ. Detta är en startpunkt att bygga ifrån, men absolut inte en slutpunkt. Jobbet börjar nu och vi ska hålla tummen i ögat på den nya FIFA Council som ersätter Exekutivkommittén under våren. Nästa ordinarie kongress är i maj och vi förväntar oss redan då resultat och redovisning över statusen i förändringsarbetet. Rivstart anbefalls!

Valet blev sedan spännande! Överraskande nog fick Infantino fler röster än Salman redan i första omgången. Infantino 88 röster, Salman 85, Ali 27 och Champagne 7 röster. Sexwale meddelade inför omröstningen att han drar sig tillbaka. Och några av frågorna fick härmed sina första svar. Afrika och Asien var inte enade och jag trodde inte att Ali och Champagne skulle få så många röster tillsammans. Drygt två timmar sedan första rösten avlagts redovisades resultatet. Ingen kandidat hade fått 2/3 av rösterna och det blir därmed minst en omgång till…

Jag ringde då till Gerhard Sager i Västergötlands FF och sa att det går nog inte att vara i Skövde lördag morgon. Flygbiljetten bokades om till lördag morgon.

Nästa valomgång påbörjades och ingen av kandidaterna meddelade att de avböjer att kandidera. Trodde nog att Champagne med bara sju röster skulle ge sig, men icke.

Många samtal, resonemang och spekulationer pågick under omröstningen och vi som stod bakom Infantino kände att detta kommer att gå vägen, till slut. Jag trodde nog att det skulle krävas minst en valomgång till, men när resultatet tillkännagavs så hade Infantino fått mer än de ytterligare 16 röster som krävdes för enkel majoritet, dvs 104 röster. Det var bara 207 av 209 länder som var röstberättigade och i andra omgången gäller enkel majoritet till skillnad från den första.

Ali gick från 27 röster till 4 i andra omgången, Salman från 85 till 88 röster, Champagne från 7 till 0 röster och Infantino från 88 röster till 115. Därmed var det klart redan efter två omgångar och vi hade en ny FIFA-president vald, Gianni Infantino. En påtagligt rörd Infantino tackade kongressen och konstaterade att nu är han hela fotbollsvärldens president, både de som röstat på honom och de som inte gjort det.

Och ett nytt samtal till Gerhard Sager: Jag hinner nog till Skövde!

En stor del av Asien och Afrika stod bakom Salman, men övriga världen stod tydligt bakom Infantino. Nu gäller det att de som inte röstade på Gianni Infantino också känner tilltro och tillit till att han också är deras president. Det blir en viktig uppgift initialt och den kommer han tillsammans med Shaikh Salman att klara ut. Det är jag alldeles säker på.

Tiden från kongressen i maj till Blatters avhopp några dagar senare och fram till nu har kantats av skandaler som ligger så långt från fotbollsplanen man kan tänka sig. Nu börjar resan med att ta fotbollen tillbaka till FIFA och med att ta FIFA tillbaka till fotbollen. Ingen enkel resa, men vi har ett bra grundfundament i form av reformprogrammet och vi har lagt eran Sepp Blatter bakom oss. Nu börjar arbetet och vi ska driva på.

Det innebär också att det blir ett spännande år för UEFA. Det kommer under året att utses en ny UEFA-president efter Platini och en ny generalsekreterare efter Infantino. Frågan är när! Det finns en kongress inplanerad i början av maj, men det kan också ske vid annat tillfälle senare i år. Vi väntar med spänning på det förslag till planering som UEFA:s exekutivkommitté måsta ta tag i som en konsekvens av beslutet i fredags.

Landade vid midnatt i Göteborg, tio timmar senare på plats på Scandic Billingen i Skövde och där fick jag chansen att dela ut SvFF:s silvermedalj till Kent Almkvist, Åsaka SK, och till Jan-Eric Axelsson, Grolanda IF, och sedermera, som mötesordförande, klubba igenom att Gerhard Sager, Skepplanda BTK, blivit omvald till ordförande för ett år i Västergötlands Fotbollförbund. Ett välskött distrikt i svensk fotboll!

Jag är säker på att mina bordsgrannar och ordförandekollegor på FIFA-kongressen i Zürich, d v s Peter Gillieron, Schweiz, Salah Eddin Ramadan, Syrien, eller Charles Toluhama-A-Tungi, Tonga, inte känner till Kent, Jan-Eric eller Gerhard, MEN de är alla med i en och samma stora fotbollsfamilj. Förutsättningarna skiljer sig otroligt mycket men i grunden vill allihopa att unga killar och tjejer ska gilla vår idrott och vilja gå på träning efter träning med glädje och lust. Det är, trots allt, faktiskt detta som allting handlar om….Spännande fortsättning följer!

/Karl-Erik från söndagsfikat hemma i Uddevalla.

Visa fler inlägg