15 jul 2014

Ett mästerskapsäventyr är över och idag startar ett nytt!

VM i Brasilien är över och livet i den stora fotbollsvärlden övergår till det normala, nej så är det verkligen inte. Jag är säker på att efterdyningarna till VM i Brasilien kommer att leva länge. Hur ska samhällsutvecklingen bli i ett kuvat Brasilien? Polisen och maktapparaten var oerhört hård i sin bevakning av de som ville markera sitt missnöje under VM-veckorna. Problemen kvarstår och detta kommer att bli lika tufft för brassarna som att läka såren efter förlusterna mot Tyskland och Holland.

Vi som svenskar kan vara stolta över Team Jonas Eriksson och deras insatser. Jonas kan nu ta sikte på nästa VM och visst finns det många fina uppdrag som väntar på dig, Jonas? Tack och lycka till! Ska förresten bli mycket intressant att höra om det verkligen var så att FIFA gått ut med direktiv om att undvika att varna för vissa förseelser. Det känns som att vi i så fall är på väg åt helt fel håll. Vi ska ju skydda lirarna och liret och inte skydda busarna och spelförstörarna. Hoppas att ryktena är fel…

Nu laddar vi för VM i Kanada för våra damer och EM i Frankrike för våra herrar. Vi längtar efter att på nytt vara med och spela i de stora mästerskapen. Låt oss hoppas att detta blir verklighet både 2015 och 2016. Lycka till Pia och Erik!

Idag den 15 juli är vi emellertid med och spelar om medaljer i EM! Sveriges F19-landslag tar sig an England i öppningsmatchen i F19-EM som arrangeras i Norge. Klockan 19.00 är det kick-off i Tönsberg vid Oslo-fjorden och då ska undertecknad vara på plats och heja fram Calle Barrling och hans tjejer. För två år sedan, den 14 juli 2012, avgjorde Malin Diaz i den 112:e minuten när Sverige slog Spanien i EM-finalen i Antalya i Turkiet. Då bärgades 2000-talets första EM-guld! Är det dags för EM-guld nummer två? Två av tjejerna i laget har guldrutin och det är Lina Hurtig och lagkaptenen Julia Wahlberg som båda var med i guldlaget från 2012.

Sverige spelar i samma grupp som England, Spanien och Irland. Efter öppningsmatchen mot England väntar, svåra, Spanien på fredag och sedan avslutas gruppspelet med match mot Irland på måndag. Semifinalerna spelas torsdagen den 24 juli och söndagen den 27 juli spelas finalen på Ullevål. En mycket svår gruppspelslottning, men tar vi oss vidare därifrån så kan verkligen allt hända. Två spännande landslagsveckor ligger framför oss!

Lycka till säger vi till vårt F19-landslag!

Du kan läsa mera om vad Calle Barrling, förbundskaptenen, har för tankar om du klickar på länken nedan och även spelprogrammet ser du i länken nedan:

9 jul 2014

Tyskland i final...på Rimnersvallen mot Sverige!

Trots det stora intresset för VM i Brasilien och den tyska överkörningen av värdnationen igår så pågår det mycket annan fotboll, och intressant fotboll!

Klockan 18.00 ikväll spelar vårt svenska flicklandslag final i Nordisk flickturnering. Bohusläns Fotbollförbund har tillsammans med föreningar och kommuner i distriktet genomfört ett mycket lyckat arrangemang. Hade förmånen att delta i en ledaraktivitet igår kväll och lovorden kom i strida strömmar från de deltagande länderna. Kul! Sträck på er Annika Åberg-Darell och Lars Hansson, ordförande respektive kanslichef i distriktsförbundet.

Inmarschen mot England i måndags på Havsvallen, Smögen.

De svenska tjejerna under ledning av Yvonne Ekroth har spelat tre gruppmatcher och inledningsvis besegrat Island och Holland innan det i måndags var dags för gruppfinal mot England. De svenska tjejerna satte högsta fart och innan klockan gått till 20 minuter hade vi ledningen med hela 3-0. Samtliga mål gjorda av Cassandra Korhonen. Snacka om äkta hattrick! Slutresultatet skrevs till 5-1 och det innebär att Rimnersvallen i Uddevalla får stå värd för en drömfinal mellan Sverige och gruppsegraren i den andra gruppen, Tyskland. Detta blir en bra värdemätare och en mycket svår uppgift för våra tjejer, men jag vågar lova ett bättre organiserat försvarsspel av våra unga tjejer än det som fullblodsproffen i Brasilien bjöd på igår mot Tyskland!

Ikväll bänkar jag mig på Rimnersvallen tillsammans med bland annat vår förbundskapten för damlandslaget, Pia Sundhage. Vi ska efter avslutad final dela ut priser till deltagande lag och visst vore det kul om guldmedaljerna går till Sverige. Omkring kl 20.00 ikväll vet vi svaret och ytterligare några timmar senare vet vi om det blir en heleuropeisk final i VM i Brasilien.

Jag tror och hoppas på det!

Oavsett om det blir någon mer match för team Jonas Eriksson i Brasilien så är det bara att lyfta på hatten för en utmärkt domarinsats. Jonas har dessutom chansen att kunna vara med även i nästa VM 2018 och då kanske kröna karriären med en final…om den inte kommer redan på söndag vill säga.

Karl-Erik

10 jun 2014

Från andra sidan Atlanten - Tack bronshjältar!

Tisdag morgon och dags för frukost i Sao Paolo. Idag dags för FIFA-kongress i dagarna två och därefter VM-upptakt.

Fast allra först lite förberedelsemöte med kompisarna i UEFA. Många av dem är laddade inför det som komma skall. Min kollega i Kroatien, Davor Suker, är förväntansfull inför öppningsmatchen mot Brasilien, även om ALLA tips går till brassarnas favör. Och på fredag får vi en repris på VM-finalen när Spanien tar sig an Holland.

Landade igår kväll och kan konstatera att infrastrukturen blir en utmaning! Gigantiska köer i mångmiljonstaden Sao Paolo gör vistelsen och transporterna här till något som kommer att bli stökigt, men det löser sig säkert…

För 20 år sedan VM på andra sidan Atlanten, i USA och nu startar VM i Brasilien! Samtidigt följer vi våra VM-hjältar från 1994 i en fin TV-dokumentär och därigenom hylla detta folkkära svenska fotbollslandslag som vann brons i USA 1994.
Dels är bragden nu, som sagt, tv-serie i, dels spelas en jubileumsmatch i Båstad 29 juni, som direktsänds i TV4.
Bronslaget gav stor glädje till oss alla fotbollsälskare och gjorde utmärkt PR för vår sport.
Många av killarna är engagerade i svensk fotboll även idag. En del i klubbar, en del i förbundets verksamhet och en del i egen verksamhet inom fotbollens områden.

Fina representanter för svensk fotboll.

TACK till er alla för det ni gjort och på det sätt Ni fortsätter att stötta svensk fotboll.

Mitt i denna VM-yra så är vi inne i den kanske viktigaste veckan på mycket länge för våra svenska tjejer. Lördag gruppfinal mot Skottland borta och sedan nästa torsdag ny bortamatch och då mot Färöarna. Drömmen om Canada 2015 lever…Lycka till!!

Karl-Erik

30 maj 2014

Norrlandslägret en manifestation när fotbollen är som bäst!

Jag brukar säga att mitt uppdrag är fullt av kontraster och det kan man verkligen säga att de senaste dagarna är ett bevis på. Från det häftigaste man kan uppleva i klubbfotbollen, finaler i Champions League, till jubileumslandkamp mot Danmark i anrika Parken är steget ganska långt i alla bemärkelser till Norrlandslägret i fotboll.

Reste igår med buss, tåg, buss, tåg och bil från Stockholm till Junsele i Ångermanland. Junsele ligger inte så långt från landskapsgränserna till Jämtland och Västerbotten och här arrangerades det 27:e lägret i ordningen. Lägergeneral under alla år har varit eldsjälen Sven Lundberg och hans samarbete med bl a Junsele IF möjliggör detta arrangemang.

15-åriga fotbollstalanger från våra sju nordligaste distrikt är samlade i fyra dagar, både killar och tjejer, för att slipa på detaljer både tekniskt men framförallt taktiskt.
Distriktens instruktörer tillsammans med Svenska Fotbollförbundets dito leder, instruerar och bidrar till en härlig utvecklingsmiljö. Dessa distriktslag tränar och matchar mot varandra med fokus att finslipa inför Elitlägren i Halmstad om ett antal veckor.

Jag fick förmånen att igår inviga lägret och prata till de cirka 350 lägerdeltagarna. Det är en fantastiskt fin manifestation och en go´ känsla att möta ett helt sporthallsgolv fullt med förväntansfulla och målinriktade ungdomar. Lägg därtill att varje distrikt plockat med sig ett par unga lovande domare som drillas och inspireras tillsammans med övriga spelare och ledare, så förstår alla att det är en fin fotbollsutvecklingsmiljö i Junsele denna helg.

Innan hemresan hann jag titta till några av matcherna och såg ett starkt flicklag från Jämtland-Härjedalen möta Hälsingland. Therese Olsson, Ope IF, firade stora triumfer på sin högerkant för sitt Jämtland-Härjedalen och låg bakom det mesta i anfallsväg för sitt lag. Snabb, teknisk och med bra speluppfattning.
Såg sedan en stund när Ångermanlands pojkar mötte Gestrikland och när jag lämnade stod det 0-1. Målet var ett tekniskt skickligt nummer av Admir Suljic, Sandvikens IF, som i kamp med ett par hemmaförsvarare gjorde mål.

Lägret avslutas på söndag och jag kan bara gratulera alla inblandade till en fin manifestation för svensk ungdomsfotboll och tacka för att jag blev inbjuden.

Karl-Erik

Visa fler inlägg