11 sep 2014

Viktigt (väg-)val för Sverige

I juninumret av Magasinet Fotboll redovisade Björn-Anders Larsson, Idrottsekonomiskt centrum, att svensk fotboll i faktiska värden ger samhället åtta miljarder kronor i nytta! Hans beräkningar innefattar ideellt arbete i föreningar och förbund, tv, landslag och arenor i det han kallar fotbollssektorn.
Det är en mycket viktig siffra och faktor f ö r svensk fotboll i samhällsdebatten.

Från tid till annan får vi kritik för "fotbollens krav". De bedöms som orimliga då framförallt våra elitlag måste ha arenor där elitfotboll kan genomföras och utvecklas så att vi behåller vår dragningskraft som skänker miljontals svenskar glädje (ja, även anläggningsförhoppningar från föreningar längre ned i seriesystemet).

Riksidrottsförbundet har gett undersökningsföretaget
CMA i uppdrag att analysera Kommunernas stöd till alla idrottsföreningar. 5,4 miljarder årligen, vilket är drygt tre gånger så mycket som statens stöd på cirka 1,7 miljarder,
visar sammanställningen.
I samma undersökning säger 44 procent av kommunerna (140 stycken)
att de har minskat sitt ekonomiska kontantstöd till idrotten jämfört med 2013. 41 procent har ökat sitt stöd. Minskningarna redovisas större än ökningarna. Kommunernas sammanlagda föreningsbidrag har sedan 2008 minskat med cirka 120 miljoner.

Detta är allvarligt! Fotbollens positiva påverkan på människors hälsa och fritid, för tjejer och killar, unga och gamla från världens alla hörn är känd. Alla våra 3.189 föreningar är precis lika viktiga, från norr till söder, med olika ambitioner och förutsättningar. Karriären startar inte sällan i en liten förening utanför storstäderna. Och i våra mest tätbefolkade områden minskar ytorna för fotbollsspel. Våra ungdomar drabbas när stödet från samhället minskar.

Vi har en särskild arbetsgrupp för frågor kring land och stad och därigenom engagerar vi oss bland annat i projektet Landsbygdsutveckling.
På landsbygden är våra föreningar ofta "navet" i olika samhällsengagemang. Vår och E.ON:s Energifond ger breddföreningarna möjlighet att få bidrag till att ställa om till alternativa och mindre kostsamma energikällor. Varje år satsar vi miljoner i vår Anläggningsfond, som ger föreningar bidrag till nya eller restaurerade anläggningar.

Idrotten och därmed även fotbollen tappar utövare, inte minst i tonåren. Det är konkurrens om ungdomarna i dag, bland annat från datorer, appar, tv och sociala medier. Därför är det sällsynt viktigt att våra politiker inte bara påpekar att möjlighet att idrotta finns, utan även satsar medel som ger mångdubbelt tillbaka för att undvika framtida hälsoproblem.
Minskat stöd innebär troligen höjda deltagaravgifter och mer ideell kraft och risk för att föräldrar inte har råd med att deras barn idrottar.

Glädjande verkar nu alla partier överens om ökad tid för idrott i skolan, som vi vet både ger bättre skolresultat och hälsa, samt ingång till föreningsidrotten.
Oavsett hur val till riksdag och kommun slutar, så är fotboll och idrott beroende av stödet från stat och kommun och värd mer respekt totalt sett.

Fråga dina politiker kring hur de ser på stödet till idrotten – och gör det innan valet den 14 september!

Karl-Erik

6 sep 2014

September är möjligheternas månad

September – möjligheternas månad har fått en kanonstart!

I torsdags vann vårt herrlandslag med 2-0 i EM-kval genrepet mot Estland. Skönt att få hålla nollan, skönt att vinna och skönt att Zlatan slog det 82 år gamla målrekordet på 49 fullträffar. Sven Rydell har innehaft rekordet sedan 1932 och nu var det dags för Zlatan att passera med sina två mål mot våra baltiska vänner. Vi var med om en milstolpe i svensk fotbolls historia.

Igår var det dags för våra yngre herrar att ta möjligheten att kvalificera sig till sommarens EM-slutspel för U-21 landslag. 3-0 mot Grekland på ett Örjans Vall som badade i sol. Härlig fotbollskväll. 0-0 i paus efter ställningskrig och sedan en förlösande frispark från John Guidetti och därefter två kliniska avslut från Isaac Kiese Thelin. Ingen tvekan om att kvalificeringen till Champions League efter den heroiska insatsen mot Salzburg stärkt självförtroendet hos MFF-spelarna. Filip Helander var klockren defensiven och Isaac iskall i avsluten och stark i närkampsspelet och visst visade även Emil Forsberg gott självförtroende i riktiga A-debuten mot Estland. Jättekul!

Nu väntar Österrike borta på måndag för Erik och hans mannar och Håkan Ericsons U 21-gäng avslutar sitt kvalspel på tisdag på Örjans Vall mot Turkiet och EM-drömmen lever. Hoppas verkligen att publiken kommer till Örjans Vall på tisdag kväll och hejar fram nästa generations storspelare. Det är de värda och en stark 12.e spelare på läktaren kan göra skillnad…

När grabbarna pustar ut och laddar för kommande matcher samlar Pia Sundhage sina tjejer för avgörande matcher mot Bosnien/H och Skottland. Vi sitter i förarsätet och möjligheterna att ta oss till VM i Kanada är goda, men jobbet måste göras och vinsterna måste kammas hem. Såg jättebra ut i Polen vid förra VM-kvalmatchen så med samma inställning så räknar jag med att VM-biljetten är klar på kvällen den 17 september.

Kvällen före är det en efterlängtad match för hela den svenska fotbollsrörelsen, ja till och med för hela den svenska idrottsrörelsen. Malmö FF möter Juventus på bortaplan i första gruppspelsmatchen i UEFA Champions League. Otroligt starka insatser i kvalspelet i allmänhet, men mot Salzburg i synnerhet gav oss denna möjlighet.
Åge Hareides taktiska skicklighet tillsammans med spelare som var beredda att offra allt och dessutom med ett publikstöd av gigantiska mått gav denna viktiga seger. Vi har många härliga matcher att se framemot. Grattis Malmö och tack för att ni gett oss alla denna härliga fotbollshöst.

Samma vecka den 19 september är det en annan viktig händelse för svensk fotboll. UEFA beslutar då vilka som ska arrangera EM 2020. Vi har ett starkt koncept och jag tror att vi kommer att bli en av 13 arrangörer. Friends arena tillsammans med Stockholm/Solna hoppas få stå värd för fyra matcher sommaren 2020, tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal. Vi håller tummarna!

Beträffande evenemang så har redan UEFA fattat ett viktigt beslut denna månad. Ett av gruppspelen i EM i Futsal kommer att spelas i Sverige. Skövde står värd för detta på nyåret 2015. Spännande milstolpe också för denna, för oss relativt, nya intressanta sport. Fina matcher väntar i januari 2015.

Ja, utan tvekan är september månad en månad med många viktiga händelser och möjligheter. Starten kunde inte varit bättre med två vinster för A och U 21 samt beslut om ett Futsal-arrangemang. Nu hoppas vi att fortsättningen på månaden blir lika positiv!

Trevlig helg hälsar
Karl-Erik

27 aug 2014

Spännande tid för svensk fotboll!

Ikväll spelar Malmö FF en oerhört viktig match för svensk fotboll. Oj så kul det skulle vara med en 1-0 seger och vad vi längtar efter ett gruppspel i UEFA Champions League. Elfsborg lirar imorgon och har verkligen chansen att nå gruppspelet i UEFA Europa League.

Tänk om det blir jackpot med MFF i Champions League och Elfsborg i Europa League. Svensk fotboll hoppas, längtar och drömmer!

De närmaste veckorna är också oerhört intressanta ur ett landslagsperspektiv. Herrarna träningsspelar mot Estland nästa torsdag och sedan premiärmatchen i EM-kvalet som ska ta oss till Frankrike 2016, Österrike borta på Ernst Happel-stadion i Wien. Vi kommer att mötas av ett makalöst tryck och ett rödvitt hav och sedan Radetsky-marschen på högsta volym. Hoppas att Österrike inte får jubla denna gång utan att det nu är vår tur.

Våra U21-killar har fortfarande vittring på gruppsegern, men då krävs det segrar mot Grekland och Turkiet i matcherna som går på Örjans vall den 5/9 och 9/9. Oerhört spännande!

Damerna avslutar sitt VM-kvaläventyr. Hittills inte ett spelmål insläppt och idel segrar. Trots det så är det inte avgjort utan nu väntar två spännande matcher, Bosnien/H den 13/9 och gruppfinalen mot Skottland den 17/9. Båda matcherna på Gamla Ullevi, Nationalarenan för damfotboll, i Göteborg.

Tre poäng mot Österrike, gruppseger för U-21 och VM-biljetterna klara för damerna. Svensk fotboll hoppas, längtar och drömmer!

Augusti är snart till ända och det har varit en omväxlande månad. Kanonväder inledningsvis och sedan skyfall i massor lite senare i månaden. Första helgen präglades av cupfotboll. Sonen spelade i Oddebollen, den lokala cupen, och då gäller det för föräldrar att jobba. Frukostdiskare, städning av skollokaler, föreläsare samt dörrvakt stod på programmet mellan matcherna. 200 lag på plats och därmed säkert mellan 5 och 10 000 extra gäster i stan. Fullbokade hotell, restaurangerna välfyllda och affärerna fick nya kunder.
Klart att en fotbollscup också bidrar till den lokala ekonomin!
Trots 200 lag och därmed massor av matcher måste jag säga att det var fina ungdomar och föräldrar som var på plats, ja några rötägg fanns det väl, men på det stora hela en riktigt positiv fotbollsfest. Och så ser det ut på mängder av ställen i vårt avlånga land. Fotbollen kan göra skillnad och gör det också. Kul och bra!

Andra helgen i månaden var det besök i Motala och arenainvigning, ja invigning av en splitterny läktare på Idrottsparken i alla fall. Bra jobbat av Motala AIF och Motala kommun och en efterlängtad satsning, verkligen efterlängtad. Fråga bara alla ledare eller spelare som bytt om under den gamla läktaren genom åren. Ja, jag är en av dessa...

Tredje helgen var det dags för oss att välkomna våra nordiska styrelsekollegor. Sverige arrangerade den årliga styrelsekonferensen och en mängd olika samarbetsfrågor diskuterades. Relationen och samarbetet mellan de nordiska länderna är för tillfället på topp och vi delar med oss av erfarenheter och lägger dessutom upp strategier för hur vi gemensamt kan agera på olika internationella arenor där viktiga beslut fattas.

Nu laddar vi för ett antal synnerligen viktiga matcher den närmaste tiden på såväl klubb- som landslagsnivå.

Karl-Erik

15 jul 2014

Ett mästerskapsäventyr är över och idag startar ett nytt!

VM i Brasilien är över och livet i den stora fotbollsvärlden övergår till det normala, nej så är det verkligen inte. Jag är säker på att efterdyningarna till VM i Brasilien kommer att leva länge. Hur ska samhällsutvecklingen bli i ett kuvat Brasilien? Polisen och maktapparaten var oerhört hård i sin bevakning av de som ville markera sitt missnöje under VM-veckorna. Problemen kvarstår och detta kommer att bli lika tufft för brassarna som att läka såren efter förlusterna mot Tyskland och Holland.

Vi som svenskar kan vara stolta över Team Jonas Eriksson och deras insatser. Jonas kan nu ta sikte på nästa VM och visst finns det många fina uppdrag som väntar på dig, Jonas? Tack och lycka till! Ska förresten bli mycket intressant att höra om det verkligen var så att FIFA gått ut med direktiv om att undvika att varna för vissa förseelser. Det känns som att vi i så fall är på väg åt helt fel håll. Vi ska ju skydda lirarna och liret och inte skydda busarna och spelförstörarna. Hoppas att ryktena är fel…

Nu laddar vi för VM i Kanada för våra damer och EM i Frankrike för våra herrar. Vi längtar efter att på nytt vara med och spela i de stora mästerskapen. Låt oss hoppas att detta blir verklighet både 2015 och 2016. Lycka till Pia och Erik!

Idag den 15 juli är vi emellertid med och spelar om medaljer i EM! Sveriges F19-landslag tar sig an England i öppningsmatchen i F19-EM som arrangeras i Norge. Klockan 19.00 är det kick-off i Tönsberg vid Oslo-fjorden och då ska undertecknad vara på plats och heja fram Calle Barrling och hans tjejer. För två år sedan, den 14 juli 2012, avgjorde Malin Diaz i den 112:e minuten när Sverige slog Spanien i EM-finalen i Antalya i Turkiet. Då bärgades 2000-talets första EM-guld! Är det dags för EM-guld nummer två? Två av tjejerna i laget har guldrutin och det är Lina Hurtig och lagkaptenen Julia Wahlberg som båda var med i guldlaget från 2012.

Sverige spelar i samma grupp som England, Spanien och Irland. Efter öppningsmatchen mot England väntar, svåra, Spanien på fredag och sedan avslutas gruppspelet med match mot Irland på måndag. Semifinalerna spelas torsdagen den 24 juli och söndagen den 27 juli spelas finalen på Ullevål. En mycket svår gruppspelslottning, men tar vi oss vidare därifrån så kan verkligen allt hända. Två spännande landslagsveckor ligger framför oss!

Lycka till säger vi till vårt F19-landslag!

Du kan läsa mera om vad Calle Barrling, förbundskaptenen, har för tankar om du klickar på länken nedan och även spelprogrammet ser du i länken nedan:

Visa fler inlägg