8 mar 2015

Vi vill få fler att spela längre!

Det blev en bra lördag igår. Resan till Faro och Algarve Cup gick bra och efter att ha kontaktat flera fotbollsledare från flygplatsen i Bryssel, vid mellanlandningen, så var känslan att det första stora derbyt gick bra... Och då lägger jag inga värderingar på slutresultatet för där finns det säkert olika uppfattningar.

Vän av ordning är säkert kritisk på en del punkter, men förberedelserna som AIK och Hammarby gjort var omfattande och br. Polisen beslutade sig för att satsa på förebyggande arbete och eftermälet handlar i huvudsak om matchen och det känns bra. Vårt format på Svenska cupen med gruppspel som säsongsupptakt är en stor succé.

Jag har vid samtliga distriktsårsmöten som jag medverkat vid, sex stycken så här långt, bl a talat om den oerhört stora mängd killar och tjejer som tränar och spelar fotboll när de är åtta, nio år gamla samtidigt som väldigt många har slutat i de övre tonåren. Cirka 50 % av killarna och 20 % av tjejerna lirar fotboll i nio års ålder. När de är tio år äldre har dessa siffror sjunkit till 11 % respektive 4 %.

Har de slutat gilla vår idrott? Har de tröttnat på att träna? Vad beror det på?

Efter att ha pratat med många ungdomar är jag säker på att de fortfarande gillar fotboll och att de också gärna tränar, MEN de som väljer att sluta vill gärna ha en lite mer motionsinriktad fotboll av "lightkaraktär".

Jag träffade några ungdomar i min hemstad som själva bokat tid i en av idrottshallarna för att ett par timmar i veckan, i egen regi, träna och spela. Jag tycker att vi borde ha plats för dessa ungdomar i våra föreningar och kanske vi borde ha en motionskommitté i varenda fotbollsklubb för de som vill träna och spela, men under lite enklare former.
Om vi skapar förutsättningar för det så behåller vi fler i verksamhet, vi får ett bredare underlag för ledarrekrytering, vi har en tätare kontakt med framtidens fotbollsåskådare och, vem vet, några av dessa killar och tjejer kanske vill börja tävla och träna "på riktigt" igen.

Visst är våra tävlingar och vårt seriespel en stor del av kryddan i vår idrott, men i en tid när fler och fler tänker på hälsa och välmående så bör vi ta plats även på den arenan och det för att vi värnar om både individ- och samhällsutveckling, men också rent krasst för att vi tror att vi kan spela en roll för att fler ska må bättre och därmed är vi en aktör för ett friskare Sverige. Folkhälsa och idrott är intimt sammanflätade med varandra och vi kan bidra till att stärka denna fläta!

När får vi se en folkhälsosektion eller en motionssektion som en självklar del i förbund och föreningar? Lika givet som en fotbollssektion som sliter med uppgiften att få ett starkt lag som konkurrerar om poäng och seriesegrar.

Det ena behöver inte förta det andra!

Karl-Erik

5 mar 2015

Årsmötestätt och ångestfyllt igår kl 17.03!

Vi börjar väl med gårdagen och den tydliga ångest som spred sig runt kl 17.03 igår eftermiddag. Det var öppet hus i det svenska försvaret och de tyska tjejerna tilläts botanisera i lugn och ro. Innan matchuret hade passerat det första lite större strecket stod det redan 2-0 till Tyskland. Puh!
Torsten Flincks melodifestivallåt som släpptes för några år sedan hade den perfekta titeln för vad som sedan hände i matchen…."Jag reser mig igen…." Och det var precis vad varenda spelare i det svenska laget gjorde. Matchen slutade med en synnerligen imponerade och meriterande 4-2 seger mot omöjliga Tyskland. Oerhört starkt jobbat och jag ser fram emot att komma ned till Algarve och se de båda avslutande matcherna på plats!

Annars är det årsmötestäta tider just nu. Ikväll på väg till det femte distriktsårsmötet under senaste veckan och på lördag förmiddag är det dags för årsmöte nummer sex. Började förra onsdagen i Göteborg där Bert Andersson blev omvald och samma sak hände i Skövde där Gerhard Sager på nytt fick förtroendet att leda Västergötlands fotbollförbund.

Ordförandebyte i ÖrebroI måndags styrdes kosan till Örebro där Raul Björk avgick efter 22 år som ordförande. Han efterträds av Anette Karhu, som med en synnerligen gedigen fotbollsbakgrund både på och utanför spelplanen tar över ordförandeklubban. Kul att direkt höra Anettes ambition om att Örebro läns fotbollförbund ska göra sitt för att Mål och strategidokumentets ambitioner ska förverkligas. Här intill ser du Raul och Anette flankera mig efter avslutat årsmöte i Örebro.

I tisdags var det så dags för Stockholms Fotbollförbunds årsmöte och där avtackades Ylva Johansson efter några framgångsrika år som ordförande. Ylvas uppdrag som minister gör det svårt att kombinera med uppdraget som distriktsordförande. Vi vet dock att Ylva kan göra mycket nytta för fotbollen i sin nya roll och att när suget och möjligheten kommer tillbaka finns det alltid plats för sådana som Ylva. Så lycka till och välkommen tillbaka!

Ylva ersätts av Lars Ekholmer, som med en gedigen bakgrund av fotboll och ledarskap både inom elit och bredd, kommer att bli en mycket bra ersättare till Ylva.

Ikväll är det dags för ytterligare ett årsmöte, nämligen i Småland. Kosan styrs mot Växjö på eftermiddagen idag och "turnén" avslutas i Lund på lördag när Skånes FF har sitt årsmöte. Ikväll blir, med all säkerhet, Håkan Danielsson omvald och på lördag avtackas Khennet Tallinger efter 21 år på posten i Skåne.

Stort tack för positiva mötesupplevelser. Lycka till ni som blivit omvalda och varmt välkomna ni som är och blir nyvalda och hjärtligt välkomna i gänget.

Karl-Erik

30 jan 2015

Spännande vår i fotbollsvärlden!

Igår den 29 januari var det deadline för de som vill annonsera att de kandiderar till posten som ordförande för FIFA och den 28 och 29 maj fattar de 209 medlemmarna i FIFA beslut i frågan vid kongressen i Zürich. Nu väntar en spännande vår och med tanke på att det nu finns ett antal kandidater så kommer debatten att vara levande under de kommande fyra månaderna och det är viktigt!

Sittande presidenten, Sepp Blatter, annonserade efter valet 2011 att detta var hans sista period. Inför 2014-års FIFA-kongress i Sao Paolo lät han meddela att han ändrat sig och avsåg att på nytt kandidera till posten. Flera medlemsländer, främst från Europa och däribland Sverige, menade att det nu var dags för en ny FIFA-president.

I samband med kongressen visade dock väldigt många företrädare, främst utanför Europa, sitt stora stöd för Sepp Blatter. Detta kommer att innebära att utmanarna kommer att få mycket svårt att vinna kampen om ordförandeposten och mitt stalltips är att Sepp Blatter kommer att vinna omröstningen i slutet på maj, men utmanare finns och debatten kommer att leva. Och det är bra!

Enligt de uppgifter som kommit fotbollsvärlden till del finns det nu fyra kandidater till FIFA-ordförandeposten. Det är (förutom den sittande presidenten Sepp Blatter) den jordanske prinsen Ali Bin Al Hussein som är vice president i FIFA. Det är mycket svårbedömt att sia om hur stort stöd prins Ali har. Många av de asiatiska länderna, prins Alis konfederation, har öppet signalerat att Blatter är deras man. Prins Ali har nog en tuff resa framför sig om han ska lyckas.

Luis Figo, den fd portugisiske storstjärnan annonserade i veckan sin kandidatur. Jag var själv i Portugal häromveckan på deras 100-årsjubileum. Pratade med Figo, som har svensk anknytning genom att hans fru är svenska, men då nämnde han ingenting om sina planer. Intressant profil och spännande med utmanare, men den i dessa sammanhang unge (42 år) Luis Figo har kanske inte den erfarenhet som behövs för att utmana Blatter. Jättespännande profil och en framtidsman, men kanske 2015 är tillfället att annonsera sitt intresse för framtiden.

Den tredje utmanaren är Michael van Praag från Holland. Michael är ordförande i KNVB, det holländska fotbollförbundet, har tidigare varit president i Ajax och är numera också ledamot i UEFA:s exekutivkommitté. Han har stor erfarenhet av att vara ledare på många olika nivåer och har tydliga ambitioner om att utveckla FIFA i rätt riktning. Detaljerna i hans program blir kända under våren.
Michael har, i rollen som ledamot i UEFA:s ExCo, Sverige som kontaktförbund och var talare och besökare på vårt årsmöte i mars ifjol. Om inte hans kandidatur som FIFA-president lägger hinder i vägen så kommer han på vårt Förbundsmöte i år igen. Spännande att lyssna på honom då och på hans tankar om ett bättre FIFA. Sverige var ett av fem länder som skrev ett rekommendationsbrev till Michael van Praag. Det är så att varje kandidat måste ha fem rekommendationsbrev från fem olika nationsförbund och du kan bara rekommendera en kandidat.

Vad kommer att ske nu?

Klicka på nedanstående länk så ser du hur den fortsatta processen ser ut!

http://www.fifa.com/aboutfifa/organisation/administration/news/newsid=2510231/

God helg!
Karl-Erik

19 jan 2015

God fortsättning på Fotbollsåret 2015!

Vi är nu på väg in i den andra hela arbetsveckan efter jul- och nyårshelgerna. Förra veckan var, som vanligt, kontrastrik.

Förra helgen arrangerade IK Rössö Uddevalla en flickturnering i en av Uddevallas sporthallar och jag hade äran att prisa fyra lag; Norrstrand, BK Zenith samt två lag från Jitex. I finalen möttes de båda Jitexlagen och visst finns det fin återväxt här.

Förra måndagen reste jag till Zürich, inbjuden till FIFA:s gala, och där hade jag ett intressant möte med Jerome Champagne, en av utmanarna till Sepp Blatter. Jerome Champagnes dilemma är att han, precis som alla andra utmanare, behöver rekommendationsbrev från fem olika medlemsländer och det har han ännu inte. Deadline för att presentera dessa brev, och därmed bli en formell utmanare till Blatter, är den 29 januari. Jag tror att utöver Prins Ali från Jordanien och Jerome Champagne så kommer det under de sista januariveckorna att dyka upp ytterligare intressenter.

Portugals FF firade 100 år och hade för första gången, med anledning av detta, arrangerat en fotbollsgala. Med den fina fotbollshistoria som detta land uppvisar var det en mängd stora fotbollsprofiler som hyllades. Vi uppvaktade med en gemensam nordisk gåva och jag hade sällskap med kollegorna från Danmark, Norge, Island och Finland på uppvaktningen.

Under veckan som gått har också alla våra tre seniorlandslag varit i elden. Damernas vändning till uddamålsseger efter att Norge haft ledningen med 2-0 nere i La Manga var oerhört skön. Inte minst med tanke på mötet med den norske ordföranden kvällen efter...
Gott för tjejerna att vända och vinna och dessutom visa att man kan tända till i en träningsmatch. Detta var viktigt inför förberedelserna mot VM i Kanada. Nästa träningsmatch spelas mot Finland i februari.

Herrarnas seger mot Elfenbenskusten var viktig och väldigt skön. När jag såg vilket lag som Elfenbenskusten ställde på benen i deras genrep inför afrikanska mästerskapen var jag rädd för en storförlust. Sedan går våra unga, relativt oerfarna killar och vinner med 2-0. Så skönt för alla runt laget! Nu väntar Finland kväll och vi hoppas att spelet sitter där och att ännu en skön seger kan bärgas.

I lördags var jag i Skövde och såg futsallandslaget göra en kanonmatch. Slog tillbaka Israel med 4-0 i sista EM-kvalmatchen inför över 1 700 åskådare. Fin inramning och ett bra arrangemang i Skövde.
Inför matchen förrättades, tillsammans med kommunstyrelsens ordförande, invigning av den nya nationalarenan för futsal i Skövde.
Häromdagen besegrades Skottland med 13-0, men den inledande, onödiga, förlusten mot Armenien gjorde att armenierna blev gruppsegrare och gick vidare till nästa EM-kvalrunda. Sverige slutade tvåa, men sett över de två sista matcherna är det ingen tvekan om att Sverige var det bästa av de fyra lagen i gruppen.
I samband med lördagens landskamp hade Futsal- och beachsoccerkommittén samlat klubbarna i den nystartade futsalligan för information och erfarenhetsutbyte. Ligan har onekligen fått en fin start och intresset för futsal ökar successivt. Kul!

På fredag är det en sorgens dag för svensk fotboll. En av våra allra största, Åke "Bajdoff" Johansson, begravs i Norrköping. Vila i frid "Bajdoff". Vi är tacksamma för allt du gjort och glömmer inte dina fina insatser för svensk fotboll!

Karl-Erik

Visa fler inlägg