21 jan 2016

Nationella polisföreträdare väljer konfrontation gentemot svensk fotboll – varför?

I efterdyningarna till den nationella samordnarens, Agneta Blom, rapport har centrala företrädare för Polisen valt konfrontation mot svensk fotboll med ett antal svepande och oprecisa synpunkter, ett mycket märkligt agerande.
Om det nu är så att det är ledningen för SvFF och SEF som är problemet varför framfördes inte denna kritik när vi för några månader sedan, på initiativ från mig och Lars-Christer Olsson, träffade Polisledningen?

Glädjande kunde vi vid oktobermötet konstatera att Rikspolischefen, Dan Eliasson, visade sig både kunnig och intresserad av våra frågor och utstrålade stor samarbetsvilja.

Det som nu visas från vissa av hans medarbetare visar, tyvärr, på raka motsatsen. Vi ser också i media att medarbetare säger att SvFF och SEF ska kallas till Polisen för möte! Jag vill omgående, på mina och Lars-Christer Olssons vägnar, hälsa polisledningen, med Rikspolischefen i spetsen, välkomna till SvFF och SEF på möte i Solna på tid som vi, snarast, gemensamt kommer överens om. Känns trevligare att välkomnas till ett möte än att bli kallad till ett möte, så varmt välkomna. Det är alltid bättre att prata med varandra än om varandra och jag kan försäkra att vi är inte helt obildbara!

Tack och lov så verkar det fungera väl i dialog och samarbete mellan de som ansöker om tillstånd, våra lokala klubbar, och de polisföreträdare som klubbarna jobbar med i vardagen. Här kan man också tydligt skönja att de operativa företrädarna för Polisen inte känner igen sig i den svepande och oprecisa kritik som svingas ut från delar av den nationella polisledningen. Varken SEF eller SvFF är arrangörer av seriematcher, utan det gör våra medlemsföreningar. Och gott att se att dialog och samarbete uppenbarligen fungerar på ett konstruktivt sätt med Polisen på den nivån, men vi har, uppenbarligen, en kraftig förbättringspotential i dialog och förståelse på nationell nivå.

Förbundsstyrelsen har en Säkerhetsgrupp, direkt underställd FS, med representanter från förbundet och SEF. Erfarna ledare från elitföreningarna med säkerhetsfrågor som daglig gärning arbetar med dessa frågor tillsammans med bl a fotbollsledare med synnerligen lång erfarenhet av polisarbete. Ledningen i SvFF och SEF är också företrädda i denna grupp. Vi har regelbundet frågorna på agendan även på våra styrelsemöten och den förra nationella samordnaren, Rose-Marie Frebran, är med i såväl SEF:s som SvFF:s styrelse.

Är det i denna del Polisen riktar sin kritik när det gäller fotbollens brister, eller…?

Under alla år, utom 2015, har fotbollen haft ett strikt ansvar där föreningarna ansvarar för alla fel som den enskilde åskådaren gör och böter har utdömts. Detta system saknade fullständigt incitament för föreningarna att vidareutveckla sitt säkerhetsarbete. Hur mycket man än gjorde så innebar det med automatik böter därför att vissa saker är omöjliga att klara av för en förening. Vi övergick inför 2015 till ett oaktsamhetsansvar vilket innebar att har man gjort allt som står i ens makt, som förening, så bör man inte klandras genom böter.

Bättre att satsa resurser på säkrare och tryggare evenemang, ha en tydlig och bra dialog med de riktiga och äkta fotbollssupportrarna som följer sitt hjärtas lag istället för att utdöma böter, ansåg fotbollsfamiljen och Representantskapet, bestående av representanter för våra över 3.000 medlemsföreningar, när man beslutade så inför 2015.

Föreningsdemokrati och medlemsdemokrati kallas det och detta har företrädare för den nationella polisledningen kritiska synpunkter på. Det må vara hänt att man kritiserar, men då kan man ju vara så ärlig så man noterar att det gamla bötessystemet inte på något sätt var bättre, men icke!

Är det i denna del Polisen riktar sin kritik när det gäller fotbollens brister, eller…?

Avslutningsvis så vänder jag mig mot svepande formuleringar såsom att "fotbollen har problem"…Halva svenska befolkningen är engagerad, över 3.200 medlemsföreningar spelar upp emot en halv miljon matcher per år. 2015 såg fler än någonsin toppfotboll och intresset ökar och de allra flesta av dessa evenemang är fantastiska upplevelser. Fotbollen är så oerhört mycket mera än det som Polisledningen avser när man sveper med ovanstående typ av formuleringar.

Sedan vill vi och alla andra att de avarter som finns runt våra lag och de ordningsstörningar som finns ska försvinna. Vi och våra medlemmar gör allt vi kan för att minska problemen, men vi behöver också hjälp och stöd av samhällets aktörer, där Polisen är bland de allra viktigaste framförallt utanför arenorna. Det är därvidlag ingen skillnad på våra supportrar, festivalbesökare eller demonstranter – förekommer kriminella handlingar är det polisen som ska ingripa.

Vi är medvetna om att inte allt är perfekt, men tveka inte över vår ambition att bli bättre och att vår vilja till samarbete är oerhört stor. Hela vår idé med vår idrott är, liksom, lagspel och samspel!

Vi trodde att kriminella element som infiltrerar och förstör delar av våra idrottsupplevelser, var den viktigaste måltavlan för delar av Polisledningens fokus och inte att våra fotbollssupportrar, våra föreningar och framförallt inte ledningen i SEF och SvFF var det största problemet. Detta behöver vi och Polisledningen prata om så att vi vet och förstår vad vi, gemensamt behöver göra för att göra ett fantastiskt 2015 till ett ännu bättre 2016.

Välkomna till oss för att samtala vidare om dessa frågor!

Karl-Erik

21 dec 2015

Ett händelesrikt 2015

Nu lägger vi snart fotbollsåret 2015 till handlingarna och det som ett historiskt GULD-år och sällsynt framgångsrikt på många fronter. Sverige vann, för första gången, EM-guld med U21-landslaget, vi vann ett andra EM-guld - inom tre år - med F19-landslaget. Det är första gången svensk fotboll vinner två guld samma år och första gången i UEFA:s historia som ett land vinner U21 och F19 samma år. Och vi kvalade in till EM i Frankrike 2016 med herrlandslaget efter en fantastisk insats i playoffspelet! Puh!

Damlandslaget
Damlandslaget nådde inte så långt i VM i Kanada som alla hoppats. Återigen var det Tyskland som gav oss respass och vi kan konstatera att konkurrensen blivit betydligt tuffare på damsidan än tidigare. Idag är det fler nationer som satsar på damfotboll, såväl på klubb- som landslagssidan, vilket är bra – men det innebär att vi inte alltid kan räkna med att vi spelar om de ädlaste medaljerna. Även om det är vårt mål.

I mars får vi chansen att kvala in till OS. Vi möter Norge den 2/3, Schweiz den 5/3 och Holland den 9/3 om en OS-plats. Kvalspelet till EM 2017 i Holland har börjat på bästa sätt och Pia har fått bra fart på laget efter VM. Tre raka segrar och 7-0 i målskillnad gör att vi ser ljust på möjligheten att spela EM 2017. Men redan 2016 är det VM-spel. Våra talanger spelar U20 VM – så det finns möjligheter till nya framgångar även här och varför inte följa upp EM-guldet med ett VM-guld?

Herrarna till EM
Efter en stor dramatik frälste sedan herrlandslaget nationen i november och besegrade Danmark i playoff och vi kan förbereda oss för EM-spel i Frankrike. Det blev en brokig resa, men till slut var det rättvist att vi stod som vinnare och med vår lagkapten Zlatan Ibrahimović som den store hjälten. Grattis till hela laget!

Våren 2016 kommer att präglas av EM-förberedelser och flera träningslandskamper är inplanerade i mars och i juni. EM-äventyret börjar i Paris den 13/6 med match mot Irland. Fredagen den 17/6 väntar sedan Italien i Toulouse och gruppspelet avslutas med match mot världsettan, Belgien i Nice den 22/6. Med 16 lag av 24 till åttondelsfinal så är förstås öppningsmatchen mot Irland en nyckel. Seger där och vi har ett synnerligen fint utgångsläge.
Glädjande nog fick vi dessutom besked att Sverige än en gång representeras av Jonas Eriksson i ett stort mästerskap. Grattis till EM-biljetten säger vi också till domarlandslaget med Jonas i spetsen.

Våra unga landslag
Parallellt med detta har våra unga landslag på såväl pojk- som flicksidan nått sina bästa rankingpositioner någonsin. Talangfabriken Sverige fungerar på klubb- och landslagsnivå. Framgångsfaktorerna i svensk fotboll är sambandet och samarbetet mellan elit och bredd. Klubbar som Östra Torp, Sandåkern, Påarp, Sillhövda, Högaborg, Forward, Limhamn, Partille, GIF Sundsvall, FBK Balkan och Velen var moderklubbar till de spelare som inledde playoffmatchen hemma mot Danmark - en häftig mosaik av olika klubbar. Och det ser likadant ut när vi tittar på våra U-21 killar och våra F19-tjejer!

Så vi är många i fotbollsfamiljen att dela vår glädje med, där det alltid kommer fram nya talanger. Mötet med den första tränaren och den första föreningen kan vara helt avgörande för att en spelare fortsätter i vår idrott och för några få kan det sedan leda till vidareförädling av talangen i någon elitklubb - och till och med till landslagsspel och guldmedaljer. Visst är det häftigt och visst hänger det ihop, bredd och elit och tänk att det fungerar med vår svenska modell! Sträck på er i fotbollssverige! Vi har anledning att vara stolta... men absolut inte mätta på framgång!

Vår inhemska toppfotboll
Den inhemska fotbollen hade ett mycket bra år,

 • IFK Norrköping vann allsvenskan för herrar för första gången sedan 1989 och publikintresset (totalt 2 392 098 såg matcherna) var stort på de flesta håll, där Hammarby hade ett hemmasnitt på 25 507, vilket internationellt sett är en mycket gångbar siffra.
 • Malmö FF kvalade in till gruppspelet i Champions League för andra året i rad, och även om Real Madrid och Paris Saint-Germain som väntat blev alldeles för svåra så besegrades Sjachtar Donetsk på hemmaplan.
 • Jönköpings Södra (senast i Allsvenskan 1969), och Östersund (första gången i högsta serien) tog de allsvenska platserna. Stort grattis!
 • På damsidan vann FC Rosengård sin andra raka titel (tredje om vi räknar LdB FC Malmö tidigare) efter en dramatisk slutspurt med Eskilstuna United, Linköpings FC och Piteå IF. Publiken blev totalt 119 762, ett snitt på 907, vilket är en förbättring mot tidigare år.
 • IFK Göteborg och Linköping blev cupmästare och IFK Norrköping vann Supercupen. Damernas Supercup avseende 2015 spelas som upptakt inför säsongen 2016. Därefter tar vi en paus med Supercupen i nuvarande tappning.

Futsal
Vårt Futsallandslag lyckades ta sig vidare från playoff 1 i Uddevalla i oktober månad. Sedan blev motståndet i playoff 2 i form av Azerbajdzan, Kroatien och Vitryssland för svårt. De tog dock en mycket meriterande poäng mot Vitryssland och vi kommer närmare och närmare de riktigt stora nationerna. Futsal-intresset växer och SFL, svenska Futsalligan, får mer och mer genomslag såväl publikt som mediamässigt. Detta är ett riktigt spännande framtidsområde för oss.

Beachsoccer
Vårt minsta syskon i familjen är beachsoccer. Glömminge IF och Roslagens BFK. Det är namnen på de beach soccer-lag som den 18 juli vann inoffciella SM för herrar respektive damer när det gick av stapeln i Kalmar

Ytterligare några angelägna frågor
Våra föreningar gör ett fantastiskt arbete med mångfald, integration och hitkommande flyktingar. Idag är det en självklarhet att inte alla landslagsspelare heter Andersson, Karlsson eller Svensson utan lika väl Khalili, Konate och Durmaz. Det tillför vår fotboll massor och det är vi stolta över.

Fotbollen skänker också glädje till alla de som kommer hit som flyktingar och som våra föreningar tar emot på ett fantastiskt sätt.

2015 har vi arbetat mot all form av rasism, mobbing och kränkningar under parollen "Alla är olika - olika är bra". Runt om i landet har vi markerat var vi står i dessa frågor. Vi har även haft uppskattat seminarium med många besökare och diskuterat hur fotbollen kan bli ännu bättre med dessa angelägna frågor och bistå samhället i stort. Fotbollen står inför en stor utmaning och våra föreningar och ledare ska orka med allt arbete som ska utföras.

Vårt jämställdhetsarbete fortsätter på olika fronter. Våra egna styrelser, kommittéer och nämnder - och numera även distrikten - får utbildning och vi har hjälp av SISU idrottsutbildarna i det arbetet. Inför förbundsmötet kommer förslag till ändringar i stadgarna och förbundsstyrelsen avser att återkomma med flera förslag till konkreta mål för arbetsområdet. Här finns ett äkta engagemang och vi vill bli bättre.

I november togs beslut på representantskapet att vi inte ska ha några serietabeller för ungdomar upp till och med 12 års ålder från säsongen 2017. Redan idag har många av våra distrikt någon form av liknande princip. Detta har diskuterats ivrigt under senare tid, och det är bra. Svensk fotbolls tränarutbildning vilar på FN:s barnkonvention och där principen är att alla ska få vara med.

Så här säger Johan Fallby, som tidigare var vår idrottspsykolog: "Forskning säger att idrott ska vara lek, och fri från resultatkrav upp till minst 12-13-årsåldern." Därför gillar han fotbollförbundets nya beslut att inga serietabeller ska föras och inga cupvinnare ska koras före 13 års ålder. Även Svenska ishockeyförbundet slopar resultatlistor upp till samma ålder.

"Det har gått för långt och regeln är en viktig markering. Den ger oss alla ett andrum att tänka efter. Debatten blir alltför lätt polariserad och känslostyrd. "

Organisationsöversyn
SvFF genomför en översyn av den egna organisationen för ökad effektivisering. Arbetet har pågått under 2015 och fortsätter 2016. Det är förbundsstyrelsen som gett generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, det som en prioriterad arbetsuppgift och ytterst handlar det om att frigöra medel för att vi ska kunna investera ännu mer i vår älskade fotboll inom alla önskade led. Resultatet i halvtid är mycket lovande och självklart innebär det tuffa besked för en del av våra medarbetare. Jag förstår att det har varit tufft, men arbetet är nödvändigt och vi ger Håkan hundraprocentig uppbackning i det viktiga arbete han påbörjat.

FIFA
Idag nåddes vi av ett beslut i FIFA:s etiska kommitté som innebär avstängning i åtta år för FIFA-presidenten Sepp Blatter och för UEFA-presidenten Michel Platini. Det är med blandade känslor dessa besked tas emot. Bra att de som gör oegentligheter, oavsett position, blir dömda av fotbollens etiska och juridiska organ. Bedrövligt att detta ska behöva ske och framför allt bland företrädare som tidigare åtnjutit förtroende från medlemmarna.

Detta innebär att vi nu har fem presidentkandidater till FIFA-posten i februari, Shaik Salman från Bahrein, Ali Bin Al Hussein från Jordanien, Gianni Infantino från Schweiz, Jerome Champagne från Frankrike och Tokyo Sexwale från Sydafrika. Jag har på sistone träffat alla kandidater och det är dugliga ledare, men Gianni Infantino har gett bäst intryck.

Nu ska vi snacka ihop oss i de nordiska länderna och sedan se vad som kan vara möjligt när FIFA-kongressen fattar sitt beslut den 26 februari. Gott att ingen fifflare verkar gå säker och de som har dåligt mjöl i påsen och ännu inte blivit föremål för granskning bör nog vara lite oroliga. Det går att ändra kultur och struktur och därmed få ett öppnare och mer transparent FIFA. Första steget tar vi den 26/2 då en ny president väljs och uppenbarligen kommer varken Blatter eller Platini att kunna vara aktuella.

2016
Nu ser vi fram mot 2016 som innehåller EM i Frankrike, OS i Brasilien och ett U20-VM i Papua Nya Guinea och en ny spännande nationell säsong för såväl elit som bredd! Det sker så oerhört mycket som är värt att berätta i våra olika delar av vår härliga idrott. Passa på att berätta dina berättelser!

GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR önskar Karl-Erik

3 dec 2015

Om svensk ungdomsfotboll

Fotbollen berör många och våra beslut debatteras. Det är bra!
I fredags röstade SvFF:s Representantskap för att distrikts- och föreningsarrangerade cuper och serier, från och med 2017, inte ska kora cup- eller seriesegrare förrän vid 13 års ålder. Beslutet fick uppmärksamhet och vi fick mycket ros, men också en del kritiska röster lyftes fram.

Förbudet, som nu har beslutats, har tidigare varit en rekommendation som funnits länge i svensk barn- och ungdomsfotbolls inriktning. Varje specialdistriktsförbund har sedan varit suveränt att organisera barn- och ungdomsfotbollen i respektive distrikt. Slopade tabeller och resultatrapporteringar är för övrigt inget unikt, redan idag tillämpar hälften av våra distriktsförbund denna regel med framgång. Det spelas matcher, och barn vinner och barn förlorar matcher. I 18 av 24 distrikt finns regeln till och med 11 år. Det finns alltså i det perspektivet ingen större dramatik i frågan. Det handlar helt enkelt om att anpassa barnidrott efter barnens villkor. Inte efter vuxnas.

Att känna glädje över en vinst i en fotbollsmatch eller att få uppleva att man är duktig är i allra högsta grad något som vi tycker är viktigt. När barnen själva beskriver vad som gör att man börjar och fortsätter med idrott så svarar övervägande delen att man vill vara med sina kompisar och att man får lära sig nya saker. Alla dessa faktorer berör de områden som är grogrunden för att barn ska kunna uppnå det som kallas självbestämmande motivation vilket i sin tur är av betydande art för en positiv upplevelse.

I idrott och fotboll är tävlingsprocessen ständigt närvarande och barn tävlar om vem som kommer först till bollen och vem som skjuter hårdast. Detta ska de fortsätta att göra men på sina egna villkor och utan inblandning av vuxnas värderingar kring tävling. Det är vi vuxna som skapar tabeller och system för hur vi utser vinnare i turneringar, inte barnet.
Att ta bort serietabeller för barn (men verkligen inte ta bort tävlingsmomentet som en match innebär!) borde sända signaler till alla vuxna att resultatet inte ska vara i fokus. För att fler barn ska få positiva minnen och erfarenheter av fotbollen ska fokus ska istället vara på glädjen över att alla får vara med, utveckling och barnens prestation.

Forskningen visar på en mängd anledningar varför man i barnfotboll ska tona ner resultat och istället fokusera på sin egen prestation som individ och som lag.
Med ett alltför stort fokus på resultat finns ett flertal risker, till exempel:

 • Selektion och toppning. De för tillfället bästa får mer uppmärksamhet och speltid.
 • Mer stress och oro. Barn blir rädda för att misslyckas, eftersom det är så viktigt att vinna.
 • Vid motgång riskerar sammanhållningen att minska. Risken finns att barnens upplevda kompetens sjunker och i många fall försämras också barnens självförtroende.

Vi behöver ställa oss frågan om det är viktigare att barnet är bättre än andra än att det fokuserar på sin egen utveckling?

Om vi kan hjälpa våra barn att jämföra sig med sig själv i högre utsträckning kommer det vara enklare att uppleva positiva känslor och tankar kopplade till fotbollen.
Fokus på prestation kännetecknas av:

 • Bättre sammanhållning i laget.
 • Att utvecklas, något som är mer inom barnens kontroll vilket ökar motivationen.
 • Att barn vågar prova och testa saker på planen utan rädsla att misslyckas.
 • Att barns självbestämmande motivation och känsla av kompetens ökar – viktiga faktorer för att skapa ett livslångt intresse för till exempel fotboll.

Svenska Fotbollförbundets grundvärderingar finns att läsa om i Fotbollens Spela Lek och Lär (FSLL). FSLL tar sin utgångspunkt i Idrotten vill – idrottsrörelsens idéprogram. I dess riktlinjer för barnidrott står det bland annat att idrott för barn ska bedrivas ur ett barnrättsperspektiv och följa FN:s konvention om barns rättigheter (Barnkonventionen). Läs Spela, Lek och Lär här.

Det är otroligt positivt att följa det engagemang som finns i frågan och nu ser vi framemot en fin avslutning på säsongen 2015
Vi har fortfarande saker att se framemot. Domarteamet med Jonas Eriksson i spetsen ska döma klubblags – VM i Japan. Lycka till!
Futsallandslaget spelar VM-playoff i Kroatien i nästa vecka och framgångar där leder till VM-slutspel. Lycka till!
Och den 12/12 kl 18.00 är det EM-lottning i Paris. Nu är det dags för lite tur i lottningen...

Karl-Erik

17 nov 2015

Playoff-hälsningar från Kongens By!

Klockan 20.45 blåser Martin Atkinson från England igång den andra playoff-matchen mellan Sverige och Danmark. Vi leder med 2-1 i "halvtid" och har ett bra utgångsläge, men vi möter en mycket svår motståndare som kommer att bäras fram av en laddad hemmapublik. Det blir en ohälsosamt spännande afton…

Under 2015 har vi mött Danmark vid många tillfällen. Damlandslaget spelade oavgjort i genrepet inför VM och vann EM-kvalmötet på Gamla Ullevi för några veckor sedan. U21 herrarna vann mot Danmark i semifinal i somras och vann sedan hela mästerskapet. F19 tjejerna vann mot Danmark nere i Israel och vann sedan hela mästerskapet och herrarna vann det första playoff-mötet. Måtte denna synnerligen fina statistik hålla i sig några timmar till och hoppas att danskarna inte blir bönhörda när de talar om att allt jämnar ut sig.

Jag brukar tala om att en av framgångsfaktorerna i svensk fotboll är sambandet och samarbetet mellan elit och bredd. Vikten av att det första mötet med en klubb och en ledare kan avgöra om det blir en fortsättning i vår idrott eller om man väljer något annat. Det är glädjande att så många ungdomar vill komma till oss och det är glädjande att de som vill förkovra sig och satsa på sin idrott hittar utvecklande miljöer i våra egna elitklubbar. Därifrån kan man sedan ta steget vidare och är man riktigt framgångsrik så kan man få vara med och spela matcher, typ den som ska gå av stapeln ikväll. När jag tittar på vilka moderklubbar som var representerade i den startelva som började i lördags så ser det ut så här:
Östra Torp, Sandåkern, Påarp, Sillhövda, Högaborg, Forward, Limhamn, Partille, GIF Sundsvall, FBK Balkan och Velen.

En häftig mosaik av olika klubbar där starten skedde för de som började matchen i lördags och vi vet ju att de sedan lämnat dessa miljöer för att vidareutvecklas, men det var där det började och det var där det första mötet med klubbtränaren skedde. Ett viktigt möte!

Nu håller vi tummarna för en lyckad kväll i Kongens By och att intresset för matcherna mot Danmark är stort visar följande: Den första halvleken mellan Sverige och Danmark i lördags sågs av totalt 1 395 000 tittare och till andra halvlek steg tittarsiffran då 1 615 000 tittare bänkade sig framför tv-apparaterna. Enligt Kanal 5 är tittarsiffrorna för matchen de högsta i kanalen sedan 2013, och de högsta någonsin för en sportsändning med Eurosportredaktionen som avsändare. Dessutom hade SvFF:s Facebook-sida över 1,1 miljoner i räckvidd förra veckan och på våra hemsidor hade vi 1,2 miljoner klick. Riktigt kul med det stora intresset runt våra landslag och vår idrott!

Karl-Erik

Visa fler inlägg