13 maj 2016

En månad till EM och ordförandekonferens

Om en månad är det dags för Sveriges första match i herrarnas EM i Frankrike och ordförandekonferensen, en av våra viktiga mötesplatser i svensk fotboll.

Fredagen den 13 är ju normalt ingen dag man vill uppmärksamma speciellt mycket, men jag är inte så vidskeplig. Jag hoppas att fredagen den 13 maj kan bli en bra dag inte minst med tanke på att det är FIFA-kongress i Mexico City idag. Jag hoppas på positiva besked därifrån och besked kopplat till UEFA. Nu står det nämligen klart att vi ska utse en ny UEFA-president detta år 2016. Mer information i den delen kommer i nästa vecka.

EM-vibbarna är ju annars alldeles utmärkta redan nu. Jag tänker förstås på de bragdartade segrarna som våra U17-pojkar tagit vid pågående Europamästerskap. Igår betvingades Frankrike med 1-0 och tidigare England med 2-1. Trots den snöpliga förlusten mot Danmark häromdagen blev det gruppseger och danskarna fick ännu en gång drömma mardrömmar om Sverige efter missat avancemang från gruppen. Det gjorde de under U21-EM, under F19-EM, kvalet till dam-EM samt herrarnas play off i fjol. Danmark vill absolut inte möta Sverige i fotboll just nu. För U17-killarna väntar nu Holland i kvartsfinal på söndag. Mycket spännande!

Den 13 juni, exakt en månad från idag, spelar våra herrar första matchen i EM. Irland står som motståndare i en match som kommer att bli fantastisk både på och utanför planen. Sverige och Irland har kanske Europas bästa fans och de kommer att sätta en mycket positiv prägel på Paris måndagen den 13 juni, var så säker.

Dagarna runt första matchen är ett stort antal fotbollsledare också samlade i Paris för den årliga ordförandekonferensen. Normalt sett möts vi i Sverige, men i år, precis som vid EM-äventyret i Ukraina, samlas vi utomlands. Vi processar ett antal viktiga framtidsfrågor kopplat till vårt arbete med mål och strategi för svensk fotboll, vi diskuterar jämställdhet och mångfald, vi pratar översyn av seriesystemet och hur vi ska ha den framtida fotbollsutvecklingen inte minst inom barn- och ungdomsfotbollen. Vi diskuterar även kvalitetssäkring och får lyssna på ett par spännande föreningsexempel, där Säffle FF och Lagunda AIK inspireras oss med sina goda exempel på framgångsrikt föreningsarbete. Vi pratar domarrekrytering och distriktens framtida roll och utmaningar. Vi får information från elitfotbollen på herr och damsidan.

Dagarna under ordförandekonferensen är oerhört värdefulla för erfarenhetsutbyte men framförallt som vägledning till oss i styrelsen inför kommande beslut. Under sammanlagt fyra dagar deltar ordförande i alla våra distrikt, representanter för våra nämnder och kommittéer, styrelserna för SEF och EFD, ledningsgruppen på förbundskansliet tillsammans med Förbundsstyrelsen. Intensivt arbete, men också härlig gemenskap och förhoppningsvis får vi uppleva en bra måndag den 13 juni med seger mot Irland.

Karl-Erik

19 apr 2016

Så här kommenterar jag OS-dräktfrågan vid SOK:s årsmöte ikväll

OS i Rio 2016 kommer att ha fler fotbollsspelare i den svenska OS-truppen än vanligt. Vi har kvalat in med både herrar och damer och så roligt det ska bli för så många svenska fotbollsspelare att tävla i Brasilien, ett av världsfotbollens största länder. Men glädjebägaren innehåller lite smolk…

16 oktober 2015 motionerade Handboll, Skidskytte, Skidor, Friidrott och Fotboll och yrkade på att SOK:s förfoganderätt för tävlingsdräkter fr o m 2018 ska bygga på frivillighet/samtycke från respektive OSF. Idag den 19 april 2016 är det Fotboll och Friidrott som står bakom motionen.

Diskussionen är inte ny men tidigare år har frågan löst sig på ett acceptabelt sätt. Nu inför 2016 är emellertid tonläget annorlunda.

Samråd och samtal för att finna gemensamma lösningar där alla är rimligt nöjda har ersatts med information om vad som gäller! Och det är i denna del vi har vår största kritik avseende brister i dialog och process. Med en annan process och ett bättre samtal med de inblandade hade detta kunnat undvikas.

Vi är självfallet positiva till att SOK får mer resurser att fördela och vi förstår således det bakomliggande resonemanget men kan inte försvara processen. Varför inte samtala för att finna gemensamma lösningar?

I motionen nämner vi att 12 av 28 sommar-OSF är föremål för SOK:s rättighet att nyttja specialförbundens tävlingsdräkter. Observera vi talar om en rättighet, inte en skyldighet!

Föreningsrättens likabehandlingsprincip får sig en första törn redan där. När sedan tre av fem motionärer kommer överens med SOK blir det ytterligare frågor kring likabehandlingsprincipen.

Vem eller vad är SOK? Jo, majoriteten består av svenska specialidrottsförbund som bedriver idrotter som ingår i det olympiska programmet! Alltså är vi alla en del av SOK, så också motionärerna!

Det är klart att en majoritet kan leva med en missnöjd minoritet och vi respekterar, självklart, den demokratiska hanteringen och det som kommer att beslutas ikväll.

MEN, vi i SOK, vi medlemmar har haft företrädare för oss som inte gjort allt vad som är möjligt för att alla medlemmar ska känna sig hyfsat nöjda. Det är en besvikelse för oss. Varför inte föra en dialog och driva ett gemensamt arbete istället för att bara presentera ett fullbordat faktum.

Schablonbilden av den "rika" fotbollen gör väl att sympatin för oss och vår medmotionär är begränsad, men våra OS-deltagare är t ex fostrade i Östra Torp. Påarp, Holmsund, Rissne, Vimmerby, Klippan, Gropptorp och Täfteå. Dessa föreningar har precis samma utmaningar som alla andra idrottsföreningar rörande ekonomi, anläggningar, ledare, aktiva m m m m.

Det är dessa föreningar som i förlängningen drabbas av detta och det är därför vi är måna om att vi demokratiskt får pröva detta. För vi ska väl inte tolka vissa gjorda utspel som ett sätt att vilja strypa samtalet och förhindra den demokratiska rätten att skriva motioner och driva frågor som vi tycker är angelägna för alla SOK:s medlemmar?

Karl-Erik

1 apr 2016

Det går för långsamt med förbättringarna i Qatar

Igår kom Amnesty International med sin rapport om arbets- och levnadsvillkor i Qatar och för de byggnadsarbetare som finns där och bland annat bygger arenor för fotbolls-VM 2022. Det finns för få framsteg och alldeles för mycket som inte har blivit förbättrat.

Ansvaret faller tungt på myndigheterna i Qatar som inte får ordning på arbets-och levnadsvillkor för byggnadsarbetarna. Ur rapporten kan ändå några positiva förbättringar noteras - men det är långtifrån tillräckligt. Se nedanstående utdrag från rapporten där det noteras att något gjorts, men att massor återstår:

"The workers, mostly from Bangladesh, India and Nepal, spoke to Amnesty International in Qatar between February and May 2015. When Amnesty International researchers returned to Qatar in February 2016, some of the workers had been moved to better accommodation and their passports returned by companies responding to Amnesty International findings, but other abuses had not been addressed."

Vi har från svensk fotbolls sida, tillsammans med våra kollegor i Norden, framfört våra krav till den förra FIFA-ledningen och FIFA har fått myndigheterna att skärpa lagar och regler, men det har uppenbarligen inte - i tillräcklig omfattning - nått ned till de enskilda arbetarna. FIFA måste nu intensifiera ansträngningarna och påtryckningarna mot Qatar om det ska kunna gå att motivera att VM ska genomföras där. De påtryckningarna måste ske snarast möjligt. Jag vidarebefordrade Amnestys rapport till FIFA-presidentens närmaste man igår med förhoppningar om att den nye FIFA-presidenten, Gianni Infantino, ser till att FIFA agerar, än en gång och med ännu mera eftertryck. Fotbollen är värd så mycket mer än att förknippas med den här typen av olösta frågor rörande levnads- och arbetsvillkor.

På söndag träffar jag mina fem nordiska kollegor på möte i Köpenhamn och då kommer frågan upp på agendan och vi planerar ett gemensamt besök i november månad för att på plats i Qatar undersöka och studera dessa frågor. Då förväntar vi oss att se ytterligare förbättringar för byggnadsarbetarna i Qatar. Vi håller också på att ta fram en kravlista till FIFA med viktiga principer som måste gälla när kommande VM-arrangörer för VM 2026 och framåt ska utses.

På nationell nivå har RF, SOK, SvFF och ett antal andra förbund tillsammans med olika grenar inom LO-rörelsen en konstruktiv diskussion och är på väg att ta fram en gemensam position om vad som bör gälla rörande internationella evenemang. Det ska helt enkelt handla om att rent spel och schysta villkor är det som idrotts- och fackföreningsrörelsen vilar på. När vi ser att stora internationella mästerskap förläggs i länder där de mänskliga rättigheterna både kränks och lyser med sin frånvaro så är det inte okej. Vissa länder får därmed möjlighet att genomföra arrangemang med osund konkurrens. Tillsammans jobbar vi inom idrotten och LO-gruppen nu fram ett antal värderingar och principer ska vara vägledande inom svensk idrott. Ser med tillförsikt framemot slutresultatet av detta konstruktiva arbete.

Vi sliter på många olika sätt och frustrationen över de långsamma framstegen är påtaglig, men förhoppningsvis ökar trycket och det kan därmed leda till nödvändiga förbättringar.

/ Karl-Erik

20 mar 2016

Karl Erik Nilsson om årsmötet

Under lördagen den 19 mars genomfördes SvFF:s årsmöte. Här är mina tankar om det som har varit under det framgångsrika året 2015 - och vad som komma skall under det spännande året 2016.

Så här lät delar av den inledning jag drog på Svenska Fotbollförbundets 112:e årsmöte i Stockholm igår:

2015 var ett av de bästa sportsliga åren i svensk fotbolls historia även om vi hade hoppats på lite bättre lycka i VM i Kanada. Vi hann inte mer än hem förrän gulden började trilla in...
När lottningen till U21-EM gjordes i Prag i november 2014 var det nog inte många som trodde att Sverige skulle bli framgångsrika, men killarna hade uträttat stordåd redan i kvalspelet. De slog ju till exempel ut U20-världsmästarna Frankrike på ett dramatiskt sätt i playoff-spelet. Inledningen i EM-slutspelet mot Italien blev en mardröm. 0-1 på straff efter 30 minuter och en spelare utvisad. Var EM redan över efter en halvtimma? Men än en gång visade ledningen och laget en oerhörd moral. Vände och vann, bragdartat, med 2-1 och resten är ett stycke svensk fotbollshistoria och när Patrik Carlgren i målet gör två straffräddningar mot Portugal i finalen var finalsegern vår.

Ett par veckor senare lyckades F19-tjejerna ta sommarens andra EM-guldmedalj hem till Sverige. Israel stod som värd och finalen spelades mellan Sverige och Spanien, en repris på finalen från 2012 och även en repris resultatmässigt. EM-guld till Sverige. Stina Blackstenius öppnade målskyttet och fick sitt stora internationella genombrott.

Inget land i Europa har vunnit EM-guld för landslagen närmast under A-landslagen ett och samma år förrän Sverige gjorde det 2015. Häftigt och vi har aldrig varit bättre på ungdomssidan. Och det är tack vare det fina arbete som bredden gör när spelare tar sina första steg in i vår idrott. Trivsel och vilja att komma tillbaka vecka ut och vecka in är oerhört viktigt och mötet med första ledaren är avgörande. Sedan sker förädling i någon av elitklubbarna och det kan till och med leda till EM-guld. Samarbetet elit och bredd är unikt och en avgörande framgångsfaktor för svensk fotboll. Tack alla klubbledare!

Vi är många i fotbollens 3184 föreningar och jag vill att alla ska ta åt sig av berömmet, som i samarbete med de olika landslagen, spelarna och ledarna gjort detta möjligt 2015.

Hösten blev sedan riktigt bra för vårt Damlandslag. Idel raka segrar och inte ett enda insläppt mål och det höll i sig i sex matcher. I den sista avgörande matchen i förra veckans OS-kval blev det 1-1 mot Holland men det räckte för att ta ytterligare ett svenskt landslag till OS. Grattis tjejer till tre riktiga kämparinsatser i OS-kvalet.
Herrarna gjorde en magisk avslutning på säsongen och efter två heroiska insatser i playoff mot Danmark kunde biljetten till sommarens EM kvitteras ut. Glädjen visste inga gränser på Parken i Köpenhamn och livet blev oerhört mycket lättare efter dessa två underbara fotbollsthrillers!
Härlig attityd och genuin glädje! Nu väntar en spännande vår och EM-snacket är i full gång - med träningsmatcher mot Turkiet och Tjeckien runt hörnet...

Malmö FF blev hela fotbollssveriges angelägenhet under höstens Europa-spel. De lyckades - för andra året i rad - nå gruppspelet i UEFA Champions League. Svensk fotboll må ha mindre resurser i vissa avseenden, men MFF visar att vi kan konkurrera med klokt ledarskap och en mycket bra organisation.

FC Rosengård och KIF Örebro spelade i damernas Champions League i höstas och drömmen om final lever fortfarande för FC Rosengård som är kvar i UEFA:s tävlingar som enda svenska klubblag.
Intresset för vår nationella fotboll var under 2015 rekordstort och aldrig tidigare har så många gått för att se elitfotboll i Sverige.

FUTSAL
Intresset ökar. Svenska Futsalligan har genomförts för andra gången. Futsal är den snabbast växande inomhussporten i världen och vi har 150 000 registrerade spelare vilket gör futsal till landets största hallidrott!

BEACH SOCCER
Minstingen i fotbollsfamiljen beach soccer gläder många under några intensiva sommarveckor och Kalmar har blivit något av ett Mekka för denna gren på fotbollsträdet.

FIFA
Det har varit ett mörkt år (!)... men under inledningen av det här året, 2016, skönjer vi ändå äntligen ljus! 2015 har präglats av gryningsräder inför kongressen i maj, korruptionsskandaler, toppledare som avstängts, ledare som utreds av polis och åklagare, FIFA-president som omväljs och senare meddelar att han avgår, överenskommelse med UEFA-presidenten som ger avstängningar för Blatter på åtta år och för Platini på sex år. Vår fotboll är värd så oerhört mycket bättre.

Vi har samlats här i Norden och gemensamt gjort för röst hörd och är nu glada att ett starkt reformpaket beslutats. Reformer som ligger i linje med våra värden kring transparens, öppenhet, fler kvinnor i beslutande positioner och begränsade mandattider samt tydlig fördelning mellan politik och verkställighet. Valet av ny FIFA-president lovar gott och vi ställer tillit och stor förväntan på Gianni Infantino och den nya, kommande FIFA-ledningen. Eran Sepp Blatter är äntligen över. För UEFA:s del innebär detta att vi under 2016 kommer att välja ny UEFA-president samt utse ny generalsekreterare.
Det blir en spännande nystart även i ett UEFA-perspektiv för även där finns naturligtvis förbättringsområden.

Några viktiga nationella framtidsfrågor:

Jämställdhet och Mångfald.

Steg för steg blir vi bättre! 2013: Strategidokumentet. 2014: Utbildning Nationell nivå. 2015: Utbildning regional nivå. 2016: Mål och konkret handling. Vi följer planen!
Vi har nu fattat beslut om att föreslå skärpning av texten i våra stadgar där minst en tredjedel ska komma från underrepresenterat kön. Sammanlagt för Förbundsstyrelsen och dess kommittéer bör siffran vara 40 procent 2017. Detta är inte slutmålet, men ett första steg på ökad tydlighet i frågan. Vi sjösätter ett mentors- och adeptprogram för unga ledare kopplat till Förbundsstyrelsen och dess kommittéer. 21 adepter ska rekryteras per år och kick-off sker den 10 oktober. Vi ser fram emot fortsatt utbildning och att SDF och intresseorganisationerna också sätter sina mål inom området.

Avslutningsvis sparkar vi under året igång Plus 10 000 där vi ska rekrytera 10000 nya kvinnliga ledare under de kommande fem åren i ett spännande landsomfattande projekt. Ja, steg för steg blir vi bättre och i ett internationellt perspektiv får vi mycket beröm och vi är nog allra bäst i den internationella klassen.

Få fler att spela längre

Vi är oerhört många som spelar fotboll när de är runt 10-årsåldern, men många väljer att lämna våra fotbollsklubbar när de kommer en bit upp i tonåren. Arbetet kring att få fler att spela längre och tankarna kring motionsfotboll, helt enkelt ett kompletterande erbjudande till vår ordinarie och viktiga tävlingsverksamhet är spännande och nödvändig. Vi tror att fler kan stanna och trivas inom fotbollen om vi erbjuder fler alternativ. Det görs redan spännande projekt i flera delar av landet och mer följer.

Vårt samhällsansvar

Vår föreningstraditon som hänger ihop med våra städer, byar och kommuner gör att med fotbollen som utgångspunkt gör våra föreningar stora insatser i sin närmiljö. Flyktingbarnen som får en vettig sysselsättning, landsbygdföreningen som stöttar bygdens utveckling och stadsdelsklubben som skapar nattfotboll till gagn för alla i närmiljön. Det görs oerhört mycket överallt. IFK Arvidsjaur, prisades för sitt arbete. Henok Goitom i Kista Galaxy, IFK Trollhättan som lotsar in ungdomar i föreningslivet, Halmstad Inter FC -det första laget med endast asylsökande spelare och på Sollerön är fotbollen igång ingen. Mycket görs och mer kommer att göras under temat:

Alla är olika – olika är bra!

Grattis till de svenska mästarna FC Rosengård och IFK Norrköping. Och segrarna i Svenska Cupen Linköping och IFK Göteborg.

Tack alla för ett gott samarbete under det gångna verksamhetsåret. Våra föreningar och alla deras ledare, supportrar och aktiva, våra distriktsförbund och dess personal och förtroendevalda, våra intresseorganisationer med personal och förtroendevalda, våra supportrar och deras organisationer, företrädare för FIFA/UEFA och RF/SISU, alla våra viktiga samarbetspartners, företrädare för media och framför allt vår personal på kansliet i Solna och mina kollegor i styrelsen och i kommittéer, nämnder och olika arbetsgrupper. Vi är många och jag hoppas att vi, varje dag, vill varandras framgång.

Jag vill också särskilt vända mig till några distriktsföreträdare som i vår har lämnat sina ordförandeuppdrag:

- Annika Åberg-Darell, Bohusläns FF
- Magnus Stenberg, Västerbottens FF
- Håkan Danielsson, Smålands FF

Stort tack för ert arbete!

Mötet leddes på ett elegant sätt av idrottsminister Gabriel Wikström och innan mötet avslutades så talade Karen Espelund från Norge å UEFA:s vägnar samt tackades Per Darnell, Håkan Danielsson, Johan Johqvist, Raul Björck, Khennet Tallinger och Börje Sandgren för sina insatser i SvFF:s styrelse, kommittéer, nämnder och valberedning.

/ Karl-Erik

Visa fler inlägg