2 feb 2018

Glädje, sorg och tacksamhet samt en vädjan till landets kommuner!

Årets första månad är slut och vart tog den vägen. Dagarna börjar bli lite längre och fotbollstemperaturen höjs dag för dag. Våra seniorlandslag har börjat på bästa sätt. Båda är obesegrade efter landslagsäventyren i januari. Bådar gott inför stundande VM och stundande VM-kval.

Vår näststörsta idrott är i spännande utveckling samtidigt som utmaningarna är stora.

En idrott som lockar en ström av nya spelare i en väldig fart.

Nej, jag talar inte om fotboll. Utan om futsal som är en av de tre idrotter vi på, namnet till trots, Svenska Fotbollförbundet ansvarar för (den tredje sporten är för övrigt beach soccer).

Futsalens explosionsartade utveckling är förstås oerhört glädjande. Här har vi en inomhusidrott som är lättillgänglig, internationell och med sin hemvist i fotbollsfamiljen kan dra nytta av de strukturer och den erfarenhet vår rörelse besitter.

Det borde vara frid och fröjd med andra ord, men jag kan ändå inte låta bli att känna en viss oro. Just i dessa dagar inleds ett arbete runt om i landets kommuner, nämligen med fördelning och tidläggning av den kommande höstens halltider. Futsalen konkurrerar givetvis om halltiderna, en knapp resurs på många håll, men vi gör det tyvärr inte på lika villkor på alla ställen.

Det vi ser som självklart, att vi har en etablerad inomhusidrott med fler föreningar och utövare än alla övriga bollsporter sånär som på innebandyn, är ingalunda solklart överallt. När halltiderna ska fördelas får futsalen på många håll inte den tilldelning som förtjänas. Idrottens utveckling hämmas och ungdomar nekas chansen att få utöva sin sport.

På vissa håll är insikten förfärande låg. Ett skrämmande exempel kommer från en storstadskommun där man i ett tjänsteutlåtande nyligen slog fast att "Futsal betraktas inte som en inomhusidrott av kultur- och fritidsnämnden."

Man häpnar. Vad är nästa betraktelse att vänta från nämnda nämnd? Gitarr är kanske inte ett instrument?

Det som i fallet ovan tycks ligga futsalen i fatet är släktskapet med fotbollen. Den styvmoderliga behandlingen av futsal motiveras med att det redan satsats på konstgräsplaner för fotbollen. Det är insiktslöst och lika felaktigt som att neka en innebandyförening tider med motiveringen att kommunen redan satsat på en konstfryst bandyplan. Varken futsaltjejen eller innebandykillen blir lyckligare av förekomsten av de planerna.

Jag har nu en vädjan till alla kommuner. Acceptera futsalen som den inomhusidrott den är och ge futsalen jämlika förutsättningar med övriga bollsporter när halltiderna ska fördelas.
Och en gång för alla, förhoppningsvis den sista. Inse att futsal inte är fotboll. Futsal spelas inomhus i hallar, ingen annanstans. Futsal är inte någon fotbollsvariant som enkom används av fotbollsspelare för att ha något att fördriva tiden med om vintern. Det är en idrott i sig, med egna landslag och ett nationellt seriesystem i vardande. Drygt 400 föreningar i Sverige bedriver futsal och det finns seriespel i 12 av landets 24 distrikt idag – det finns 163.000 spelare och potential till att bli ännu fler.

Låt den nya idrotten få växa och frodas! Låt oss ta emot alla ungdomar som vill lira, låt futsalen fortsätta att vara det utmärkta verktyg för integration som den visat sig vara.
I många kommuner är futsalen ett uppskattat och accepterat inslag i det lokala idrottsutbudet. Låt dem tjäna som goda exempel. Det kan ta tid att ta till sig förändringar och "nymodigheter" (innebandyn hade det säkert inte helt lätt att vinna acceptans i sin ungdom heller) och jag är medveten om att futsalens tillväxt inte alltid ses med blida ögon på alla håll när redan knappa timmar i hallarna ska fördelas. Men vi ska ha passerat det stadiet nu där futsalens företrädare ska behöva förklara självklarheter som att det är en inomhusidrott. Låt bollarna rulla!

Nu går vi in i februari och därmed börjar våra klubbtävlingar. Svenska Cupen har gruppspel och massor av intressanta matcher står för dörren. Bevistade IK Oddevolds styrelsemöte i måndags. Är suppleant, men dåligt närvarande. Oerhört bra när jag har möjlighet. Berikar mina andra uppdrag,utan tvekan. Där handlar det kanske om att årets matcher sker i februari. Halmstads BK och AIK på hemmaplan i Uddevalla i Svenska Cupen. Riktigt häftigt både sportsligt och publikt.

Igår, sista januari, tog släkt och vänner farväl av Lennart Johanssons kärlek och livskamrat Lola. En varm fin begravning och minnesstund. Många stora fotbollspersonligheter var med. Däribland UEFA-presidenten Aleksander Ceferin. Fint att så många fotbollsvänner dök upp som stöd till Lennart och övriga anhöriga. En sorgens dag, men samtidigt glädje över det stora stödet och tacksamhet över att många kom. Varmt, värdigt och ett, efter omständigheterna, fint avslut på årets första månad.

Karl-Erik

14 dec 2017

Årets sista styrelsemöte avslutar ett intressant nationellt och internationellt fotbollsår!

Om tio dagar är det julafton och steg för steg är det dags att summera året som gått. Omtumlande såväl på som utanför våra arenor. Det inhemska seriespelet bibehåller sin starka ställning och greppet om det folkliga intresset. Herrelitfotbollen hade totalt 2 678 000 åskådare och Allsvenskan var över två miljoner för tredje året i rad.

I mätningarna kring Damallsvenskan konstateras, enligt EFD:s hemsida, att under 2017 kan vi glädjande se att intresset för Damallsvenskan ökar! 22% av svenska folket säger sig vara ganska eller mycket intresserad av Damallsvenskan. Det är positiva siffror om man jämför 2015 då svaret var 16%. Totalt antal tittare i traditionell TV ligger i princip i samma paritet med förra året, 110 027 000. Det gör att Damallsvenskan tar ett steg upp jämfört med de andra ligorna till en fjärdeplats i antalet kontakter/räckvidd! Allsvenskan, SHL, Hockeyallsvenskan är trion före.

Visst har vi starka produkter på såväl herr- som damelitsidan!

2017 är också beviset för att vår spelarutbildning och talangutveckling fungerar ur ett topp-perspektiv. Våra U19-killar kvalade för första gången in till EM-slutspel och våra U21-killar var med i EM-slutspel igen. Ett gott betyg!

Våra damer förlorade i kvartsfinal mot mästarinnorna från Holland i sommarens EM-slutspel. Klart vi hoppades på mera, men vi laddar nu om för att ta oss till VM i Frankrike 2019 och VM-kvalet för Peter Gerhardsson och hans tjejer har börjat på bästa sätt. Full pott så här långt!

Herrarna hade en "omöjlig" uppgift med Holland och Frankrike i kvalet, men lyckades helt rättvist att knipa andraplatsen före Holland. Playoff-motståndet blev sedan värsta tänkbara med Italien på andra planhalvan. "Omöjligt" igen, men ledare och spelare tog chansen och lyckades bragdartat ta hem en VM-biljett. Nu väntar Sydkorea, Tyskland och Mexiko i gruppspelet i sommar. Och med den attityd som det här gänget visat kommer det att gå bra!

Futsallandslaget sliter och kämpar men fick det tufft i den nyligen avslutade Nordic Cup, som är ett nordiskt mästerskap. Matcherna spelades i Norge och det slutade med tre förluster och en seger. Nu laddar ledare och spelare om och tar nya tag inför 2018.

Knappt hinner 2017 ta slut förrän det är dags för nya uppgifter. Janne Anderssons herrlandslag möter Estland och Danmark den 7/1 och den 11/1 och Peter Gerhardssons damlandslag tar sig an Sydafrika den 21/1. Ingen rast ingen vila….

Utanför spelplanen har det också varit spännande. Personligen var naturligtvis UEFA-kongressen i Helsingfors och stödet från medlemsländerna häftigt. 5 april är en minnesvärd dag med plats i UEFA:s exekutivkommitté och dessutom utsedd till UEFA:s förste vice ordförande. Hedrande och ansvarsfullt! Efterträdde danske Allan Hansen som Nordens företrädare.

Min plan var att öppet redovisa den ersättning som jag får från UEFA, men det var inte så enkelt. Bokslutet från innevarande budgetår, 1/7 2017-30/6 2018, redovisas i februari 2019 och det finns inga beslut tagna om ev redovisning av ersättningar. Det har aldrig skett förut att ledamöters ersättningar redovisats och inga beslut är tagna i frågan. I Sverige redovisar förbundsstyrelsen på individnivå alla ersättningar, men det är olika kulturer i Europa och vårt svenska förhållningssätt är inte speciellt vanligt förekommande.

Alla ersättningar beslutas av en oberoende kompensationskommitté som har en majoritet av externa ledamöter. De redovisar sitt beslut och varje ledamot skriver under ett avtal. Jag har inte rätt att redovisa detta avtal offentligt, men har fått OK att redovisa min ersättning för mina styrelsekamrater i SvFF och det har jag gjort idag. Jag kommer att ta upp mina ersättningar som inkomst av tjänst i min självdeklaration och första gången blir 2018.

Utanför spelplanen har det varit många olika frågor som pockat på uppmärksamheten och det är inte alltid som själva spelet och idrotten är i fokus utan många andra perspektiv och angelägna frågor behöver dryftas.

Matchfixing! Detta gissel som hotar vår trovärdighet. All heder år alla ledare och spelare som står upp för vår idrott och ser till att Polisen kan utreda och förhoppningsvis lagföra! Tack!

Sexuella trakasserier och annan diskriminering! Det var en av rubrikerna på styrelsens agenda. Jag hade hoppats att vi aldrig skulle behöva ha en sådan punkt på dagordningen, men höstens #metoo-kampanj nådde även oss. Jag och förbundsstyrelsen välkomnar alla vittnesmål som framkommit och tar avstånd från alla former av övergrepp, trakasserier och diskriminering. Vi ska upprätta en tydlig handlingsplan och dessa frågor kommer att på ett skarpt sätt att prägla det förslag till värdegrund för kommande mål- och strategiarbete 2018-2022 som vi går fram med till förbundsmötet i mars.

Vi skärper också kraven på förmedlare/agenter genom ett nytt och skarpare reglemente. Nödvändigt och efterlängtat. FIFA släppte loss tyglarna häromåret och det har inte varit av godo. Nu skärper vi kraven igen!

När det gäller mål- och strategiarbetet och planen för 2018-2022 vill jag att du håller ögonen öppna. Förbundsstyrelsen kommer att lägga ut alla förslag i en öppen remiss på vår hemsida så alla med intresse för svensk fotbolls framtid är välkomna att lämna in synpunkter fram till mitten av januari. Vi sammanställer sedan och i början av februari lämnar vi vårt förslag till förbundsmötet för beslut.

Ja, det var endast ett litet axplock av det som skett på och utanför spelplanen och jag återkommer med en riktad julhälsning till svensk fotboll i nästa vecka! Då plockar jag fram några ytterligare tankar, men detta var det som hjärtat var fullt av idag, den 14 december!

Karl-Erik

13 dec 2017

Hälsar God Jul och Gott Nytt År

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson hälsar God Jul och Gott Nytt År och bjuder samtidigt på en kortare summering av fotbollsåret 2017. Dessutom om det viktiga arbetet kring mål och strategi för svensk fotboll 2018-2022.

10 nov 2017

Kan en fotbollsmatch egentligen bli mer kittlande?

I kvällens matchprogram inför playoff-matchen mot Italien kan du läsa följande rader författade av Michael Ljungberg:

I dag är hela idrotts-Sveriges fokus riktat mot en fullsatt, gungande nationalarena. Friends står rustat för en av de på förhand mest kittlande matcherna man kan tänka sig. Akt ett av två i ett direkt avgörande playoff om biljett till VM-slutspelet. På hemmaplan. Mot fyrfaldiga världsmästarna Italien.
För en fotbollskonnässör en svårslagen meny. I egenskap av just konnässör är inte Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson sen att hålla med.
– Utmaningen att möta Italien är ju enormt stimulerande, säger han.

Playoff SWE-ITA

Som ordförande i Sveriges största idrottsförbund i världens största idrott är emellertid inte allt guld som glimmar. Uppgifterna om trakasserier av framförallt sexuellt art har, i samband med den omskrivna #metoo-kampanjen, fått en enorm genomslagskraft och skär genom de flesta samhällslager.
Den svenska fotbollsrörelsen är inte undantagen.

Karl-Erik Nilsson:
– Den senaste tidens #metoo-kampanj har påverkat även svensk fotboll. Vi har fått information om företeelser som är uppseendeväckande, upprörande och som absolut inte får förekomma inom vår idrott.
– Nu tar vi med kraft itu med den information vi fått ta del av. Vi är väl rustade både organisatoriskt och personellt för att kunna ta om hand alla former utav kränkningar som dyker upp.
– Vi är också extremt måna om att få information. Ingenting ska sopas under mattan. Det här är så långt ifrån våra värderingar som svensk fotboll står för som man överhuvudtaget kan komma.

Det om detta. För tillfället, ska understrykas. Nu riktar vi strålkastarna mot dagens möte med Italien i ett playoff till VM-slutspelet i Ryssland nästa år. Nästan outhärdligt kittlande på förhand. Inte minst på grund av den långa vägen till just playoff.

– Jag var ju i S:t Petersburg på lottningen till VM-kvalet i juli 2015. När det då konstaterades att vi fick Holland och Frankrike i samma grupp kändes det nästan som en omöjlig uppgift.
– Men det här laget, både spelare och ledare, har visat att ingenting är omöjligt. Vi har spelat jämnt mot Frankrike, som vann gruppen, och vi kom före Holland över tio matcher i gruppen. En riktigt, riktigt, bra prestation, säger Karl-Erik Nilsson.

Den svenske förbundsordföranden fortsätter:
– Sedan blev det dags för en ny lottning. Till playoff. Det är väl bara att konstatera att lottningar inte är svensk fotbolls bästa gren. Snarare kanske vår sämsta. Vi drog väl egentligen ännu en nitlott, får man nog säga. Men det har vi tidigare sagt och ändå lyckats.
– Så utmaningen att möta Italien är ju enormt stimulerande. Det som är extra stimulerande i det här, är att italienarna har så stor respekt för Sverige. Dessutom talar vi nu åter om ett fullsatt Friends och en utmaning utöver det vanliga.

– Vi måste understryka vår allra största respekt för Italien. Detta världslag inom fotbollen, som det känns otroligt kul att kunna välkomna till Friends, vår hemmaborg, i en tävlingsmatch med så mycket i potten, säger Karl-Erik Nilsson, och betonar vilka förstklassiga relationer Svenska Fotbollförbundet har med kollegerna i sin italienska motsvarighet.

Ovanstående finns alltså att läsa i dagens matchprogram. Håll nu alla tummar för ett bra resultat ikväll!

Karl-Erik

Visa fler inlägg