VM-blogg nummer 4

Idag, torsdag, är det fjärde dagen på rysk mark och därmed dags för VM-blogg nummer 4! Dagen började med frukost på tu man hand med Aleksander Ceferin, UEFA-presidenten. Lite uppdatering kring processen runt strategiarbetet, gemensamt besök på Färöarna samt lite summering från gårdagens FIFA-kongress var några av ämnena som avhandlades på morgonkvisten.

Förmiddagen gick sedan i det internationella samarbetets tecken. I min roll som ordförande i UEFA:s Hat Trick kommitté så fördelade vi resurser från tio länder i Europa till tio länder i Karibien som support efter orkanen Emma, som tog allt i sin väg. Sverige stöttade, med UEFA-support Turks och Caicosöarna. Detta var första gången vi mötte representanter för mottagande länder och det blev väldigt positivt. Vi undersöker nu möjligen att hitta ett fortsatt samarbete där UEFA kan spela en viktig roll även framledes.

Därefter möte med Iran för att följa upp det samarbete vi hade runt bland annat damlandskampen häromåret. Iran har fått pengar av UEFA för utveckling av damfotboll. Vi kan spela en roll i detta arbete framöver.

Förmiddagen avslutades därefter med ett möte med Kenya och där var fokus utveckling för såväl killar som tjejer. I ett eventuellt framtida samarbete med Kenya kan FIFA spela en nyckelroll. Internationell solidaritet för att knyta ihop fotbollen ännu mer är ett intressant område där vi tidigare, från europeisk sida, varit för passiva. Nu är det ett prioriterat område. Spännande fortsättning följer!

Redan kl 15 rysk tid var det dags att resa till Luzhniki stadion för VM-premiär. Nu kickar vi snart igång herrarnas VM 2018. Ryssland och Saudiarabien är första paret ut!

Spelet kan börja!

Karl-Erik