VM-blogg nummer 5

Hej!
Idag, fredag, är det femte dagen på rysk mark och därmed dags för VM-blogg nummer 5!

VM-premiären är över och ryssarna fick en drömstart mot ett mycket svagt Saudiarabien. 5-0 seger för värdnationen.

Morgonen började annars med att jag blev väckt av mobiltelefonen. Aleksander Ceferin lämnade hotellet för att resa hem och ville stämma av ett par saker innan. Klockan var tillräckligt mycket för att det inte var läge att somna om. Frukost ihop med Håkan Sjöstrand och lite småsnack med kollegor från England, Österrike och Italien.

Fick tillfälle att gnälla lite på Sjöstrand sedan han missade att komma i tid till lunchen igår. Glömde berätta det i bloggen igår, men vi tar det idag istället. Vi skiljdes åt och skulle ses efter tio minuter. Det gick 20 och det gick 30 minuter. Han svarade varken på telefon eller SMS. Vi måste ha missförstått varandra så jag beställde lunch. Efter 35 minuter kommer Håkan lite lagom stressad, men ändå helt OK. Jag undrar vad som hände och varför vi inte fick tag på varandra. Då berättade Håkan, som igår blev hotellets hjälte, att på våning 2 där belgiska fotbollförbundet hade en mottagning och dit belgisk media bjudits in hände en obehaglig incident. En belgisk journalist rasade ihop i kramper och en mängd människor stod runt honom helt handfallna. Ingen gjorde något! Håkan ryckte in, såg till att det blev fria andningsvägar, att det fanns puls och andning och att en ambulans tillkallades och en tolk tillkallades. Rådigt ingripande i en tuff situation. Livsandarna återvände till journalisten som följde med ambulansen till sjukhus. Det uppstod en stor förväntan från de närvarande att "läkaren" från Sverige skulle följa med. Håkan meddelade att han inte alls var läkare, men att han ryckte in och hjälpte till i en situation när alla verkade paralyserade och handfallna. Vi åt vår lunch och jag insåg att Håkan gjorde en helt riktig prioritering som inte svarade i telefon utan istället räddade hälsan på en belgisk journalist, som nu är mycket positivt inställd till handlingskraften hos svensk fotboll! Bra jobbat!!

I samband med dagens lunchpromenad sprang jag på ett gäng från Uddevalla som styrt kosan till Moskva och VM. På bilden ser du bl a mig ihop med styrelseledamoten i IK Oddevold, Peter Bjurström. Snygg tröja, Peter! Se nu till att heja fram Sverige ordentligt på måndag!!

Peter Bjurström

Idag är vi kvar i Moskva och ikväll kl 21.00 lokal tid är det dags för VM:s första riktigt stora match. Portugal möter Spanien nere I Sotji. Domare i matchen är Gianluca Rochi från Italien. Italienska domarteamet är, som ni vet, det enda italienska inslaget på planen i sommarens VM. Jag har en särskild relation till Gianluca eftersom jag tidigt i hans internationella karriär var mentor för honom under två säsonger. Kul att han är med och sedan naturligtvis riktigt trist att vi inte fick med Jonas Eriksson som svensk representant i VM. Vi får ta nya tag och hoppas på svensk domarrepresentation i kommande stora mästerskap.

Imorgon bitti lämnar vi Moskva och styr kosan 40 mil österut till Nizhny Novgorod och laddar inför den svenska premiären på måndag mot Sydkorea.

Karl-Erik