9 dec 2016

Magasinet-krönika och positivt UEFA-beslut idag!

Nedanstående kan du läsa i en krönika i Magasinet Fotboll, vårt utmärkta fotbollsmagasin som just kommit ut med årets sista nummer!

Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell gick till ett sällsynt hårt angrepp på svensk fotboll för ett tag sedan efter en vidrig händelse vid en pojkmatch i Åkersberga och en supporterincident vid derbyt Djurgårdens IF mot Hammarby IF.

Det finns ju ingen normal människa – oavsett om man är med i fotbollen eller inte – som försvarar någon av de här händelserna. Alla tar avstånd!

Men hon gick ett steg längre: hon menade att samhället ska vända fotbollen ryggen, inte ge bidrag (fri tolkning = hon menar nog lokalt aktivitetsstöd) eftersom en negativ manlig kultur anses prägla vår verksamhet.

Då passeras en gräns för vad vi kan acceptera:
För det första finansierar vi 85 % av vår verksamhet själva.
För det andra är vår inställning att stödet bör öka och inte minska från samhället. Det visar sig att fotbollen, och annan idrott, klarar både integration och mångfald bättre än övriga delar samhället.
För det tredje har alla vi vuxna - pappor och mammor, lärare, fritidsledare - ett ansvar att skapa normer kring hur vi uppträder och det är inte enbart en fråga om män eller fotboll.

Fotbollen behöver absolut större mångfald och absolut fler kvinnor i vår verksamhet, både som aktiva ledare, tränare, styrelseledamöter, men också i de fall pappor i familjer eller manliga ledare uppträder på ett oacceptabelt sätt. Vi vill att fler kvinnor engagerar sig mer, och inte mindre.

Vi har massor av tjejer som ledare och vi har en ambition att öka antalet kvinnliga ledare med 10 000 på ett par år. Vi arbetar med vår värdegrund på alla områden, i år speciellt riktat mot mångfald och integration, jämställdhet, funktionsnedsatta och hbtq-acceptans under bl a parollen "Alla är olika – olika är bra".

Våra föreningar gör ett fantastiskt arbete på dessa områden och ska hyllas och inte tas ifrån något stöd. Föreningar och lag kan och ska agera om man har någon eller några med felaktiga perspektiv och som anser sig kunna agera på egen hand utanför fotbollen och föreningars värdegrunder. Vårt föreningsarbete vilar på en stark ideell grund.

Det spelas ca 1300 fotbollsmatcher om dagen i Sverige utslaget på ett helt år. En miljon är aktiva. Varje enskilt fall där våld, hot, misshandel eller allt som inte hör hemma i vår fotboll är ett för mycket. Men sett till omfattningen är det relativt sett få, inte minst om man ser till motsvarande händelser i samhället i stort. Uppmärksamheten när det händer i fotboll jämfört med samhället är enormt. Felaktigheter ska absolut redovisas! Men vardagsvåld har en annan acceptans i paritet till omfattning.

Ett fåtal av våra elitklubbar har problem med enskilda individer som kallar sig supporters men som använder fotbollen i ett slags eget syfte till att hota, skrämma och utöva kriminella handlingar i samband med elitmatcherna. Vi och våra föreningar har inte rätt att agera poliser och vi måste där ha samhällets hjälp för att kunna få bort dem från vår elitfotboll. Kriminalitet ska lagföras av polis oavsett var det sker, och det kan inte lastas föreningarna när enskilda utför kriminella handlingar i samband med matcher.

Våldet i samhället, t ex gängkriminalitet, kostar enorma pengar. Glöm inte att av våra 3 184 föreningar har de allra flesta har en god, genomarbetad, värdegrund som ska motarbeta felaktigheter och främja det goda. Fotboll ger en bra social fostran, alla är välkomna, oavsett plånbok, religiös eller sexuell läggning. Ungdomar lär sig massor i ett lag, man får en fysisk fostran som på sikt minskar även de skenande hälsoriskerna längre upp i åldrarna. Om pengar har betydelse i samhället skulle det vara betydligt dyrare att inte satsa på fotboll och all annan idrott. Idrott är bevisligen ett sätt att motverka all form av ohälsa enligt vedertagen forskning.

Jag anser mig vara representant för den övervägande delen av kloka män som älskar fotboll och som inte ska drabbas av enskilda mäns brister och kriminella handlingar.

Jag läste att Jönköpings kommun funderar på att dra ned på bidragen till SISU Idrottsutbildarna kraftigt, som direkt drabbar föreningarnas värdegrundsarbete. Möjligen är Eva Franchell nöjd, men blir det så försvårar det ytterligare för våra ideellt arbetande föreningar att göra en god samhällsinsats. Fotbollen är en god kraft i vårt samhälle.

Avslutningsvis... Igår vid besök i Jönköping kunde jag få glädjande information från Smålandsidrotten att Jönköpings kommun inte fullföljde sina tankar utan bidragen är oförändrade. Bra!

F17-EM till Sverige

Idag, den 9 december, tilldelades vi för första gången på mycket länge ett ungdomsslutspel av UEFA. 2020 ska U17-EM för tjejer spelas i Sverige. Riktigt kul eftersom detta är ett av våra prioriterade områden i vårt strategiska arbete.
Vi har varit lyckosamma och presenterat ett bra upplägg för UEFA där Halland kommer att stå för större delen av vårt värdskap 2020.
Grattis alla som jobbat hårt för detta!

Trevlig helg till Dig!

Karl-Erik

15 nov 2016

På tal om att kora slutsegrare...

Sitter i ett soligt Budapest och laddar inför herrlandslagets sista match för året. Besvikelsen efter Paris sitter kvar, men prestationen var riktigt bra och det är många, väldigt många, som noterat att prestationen var bra. Det är således väldigt viktigt i idrott och till och med på seniornivå.

Jag funderar lite kring debatten om vårt beslut kring att kora slutsegrare eller inte...

Glöm för övrigt inte att slå på tv:n imorgon kl 10 på förmiddagen och titta på VM-fotboll. Sverige möter värdnationen Papua Nya Guinea i U20-VM. Seger är nödvändigt om vi ska ta oss vidare i mästerskapet och så tror jag det blir.

Barn- och ungdomsfotboll utgör den största delen av svensk fotboll och är uppdelad i barnfotboll (6–12 år) och ungdomsfotboll (13–19 år).
Våra distrikt organiserar barn- och ungdomsfotbollen i respektive del av landet. Slopade tabeller och resultatrapporteringar är inget unikt, redan idag tillämpar hälften av våra distriktsförbund denna regel med framgång.
Det spelas matcher, och barn vinner och barn förlorar matcher. I 18 av 24 distrikt finns regeln t.o.m. 11 år.

Att känna glädje över en vinst i en fotbollsmatch eller att få uppleva att man är duktig tycker vi är viktigt i svensk fotboll. När barnen själva beskriver vad som gör att man börjar och fortsätter med idrott så svarar övervägande delen att man vill vara med sina kompisar och att man får lära sig nya saker.

I idrott och fotboll är tävlingsprocessen ständigt närvarande och barn tävlar om vem som kommer först till bollen och vem som skjuter hårdast. Detta ska de fortsätta att göra, men mer på sina egna villkor och utan inblandning av vuxnas värderingar kring tävling. Det är vi vuxna som skapar tabeller och system för hur vi utser vinnare i turneringar, inte barnen.

Att ta bort serietabeller för barn, men verkligen inte ta bort tävlingsmomentet som en match innebär, borde sända signaler till alla vuxna att resultatet inte ska vara i fokus.

Att ta bort serietabeller för barn, men verkligen inte ta bort tävlingsmomentet som en match innebär, borde sända signaler till alla vuxna att resultatet inte ska vara i fokus. Vi vill att fler barn ska få positiva minnen och erfarenheter av fotbollen och fokus ska istället vara på glädjen över att alla får vara med, utveckling och barnens prestation.

Forskningen visar på en mängd anledningar varför man i barnfotboll ska tona ner resultat och istället fokusera på sin egen prestation som individ och som lag.
Med alltför stor uppmärksamhet på resultat finns ett flertal risker, till exempel:

  • Selektering och toppning.
  • De för tillfället bästa får mer uppmärksamhet och speltid.
  • Mer stress och oro.
  • Barn blir rädda för att misslyckas, eftersom det är så viktigt att vinna.
  • Vid motgång riskerar sammanhållningen att minska. Risken finns att barnens upplevda kompetens sjunker och i många fall försämras också barnens självförtroende.

Vi behöver ställa oss frågan om det är viktigare att barnet är bättre än andra än att det fokuserar på sin egen utveckling? Om vi kan hjälpa våra barn att jämföra sig med sig själv i högre utsträckning kommer det vara enklare att uppleva positiva känslor och tankar kopplade till fotbollen.

Fokus på prestation kännetecknas av:

  • Bättre sammanhållning i laget och i detta fall i klasserna.
  • Att utvecklas, något som är mer inom barnens kontroll vilket ökar motivationen.
  • Att barn vågar prova och testa saker på planen utan rädsla att misslyckas.
  • Att barns självbestämmande motivation och känsla av kompetens ökar – viktiga faktorer för att skapa ett livslångt intresse för fotboll.

Paradoxalt nog har man sett att samma fenomen existerar i seniorelitidrott, att fokusera på prestation, utförandet och det som ska göras, leder till bättre utveckling och faktiskt över tid till bättre resultat.

Vi förhåller oss till aktuell forskning och beprövad erfarenhet när vi författar våra styrdokument och vi kan konstatera att för en framgångsrik spelarutbildning krävs ett långsiktigt synsätt och ett systematiskt arbete och vi har ambitionen:

"Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt"

Karl-Erik Nilsson

14 okt 2016

Vilka resultat för våra landslag!

Vilken härlig fotbollsvecka! Så inleder Karl-Erik Nilsson sin blogg om den senaste tidens händelser för svensk fotboll. I bloggen lyfter han vårt herrlandslag och U21-landslag. Han tar bland annat även upp projektet Alla är olika - olika är bra samt framgångarna för FC Rosengård och Eskilstuna United i damernas Champions League.

För en vecka sedan, förra fredagen, var jag på plats i Luxemburg och anspänningen inför match började göra sig påmind. Janne Andersson och hans lag skulle ge sig i kast med match nummer två och här handlar det om tuffa tävlingsmatcher direkt med viktiga poäng på spel. Inga förberedande träningsmatcher, utan in i hetluften. Denna match förväntades dessutom bli en total motsats till första matchen mot Holland då försvarsspelet var det som prövades hårdast. Nu skulle vi föra matchen och det gjorde vi, utan tvekan. Mängder av avslut och tretton av dem innanför målramen, men bara ett i mål. Puh! Det var en pärs, men tre sköna poäng bärgades!

Söndagen bjöd på en riktig toppmatch och seriefinal i Linköping mellan hemmalaget och Rosengård. Storpublik, direktsändning i TV och en riktigt bra fotbollsmatch mellan våra, just nu, allra bästa klubblag. Linköping har gjort ett ryck och frågan är om det är guldrycket? Rosengård och Eskilstuna har dessutom Champions League att tänka på och där gör de det bra. Vidare till nästa omgång och vi ser fram emot en spännande lottning på måndag den 17 oktober. Målet är förstås Cardiff Stadium och finalen som spelas den 1 juni! Lycka till!

I måndags var det så dags för två tuffa tävlingsmatcher för våra herrar. A-landslaget på Friends Arena mot Bulgarien och vårt U21-landslag på Vångavallen i Trelleborg i en direkt avgörande match mot Kroatien. Oerhört raffinerat genom att seger för Kroatien skulle ge dem en EM-slutspelsbiljett, seger för oss och vi skulle gå till EM i Polen den 16-30 juni samt att ett oavgjort resultat skulle ge gruppsegern till Spanien. Ännu en bragdartad insats gav en stabil seger med 4-2 mot Kroatien. Obesegrade i en grupp med storlagen, Spanien och Kroatien, är imponerande. För första gången är dessutom gruppsegrare direkt klara för EM-slutspel. 2017 är det 12 lag i EM-slutspel och det gör att vi denna gång slipper ett nervkittlande play-off.- Slutspelet lottas den 1 december i Polen. Stort grattis till Håkan Ericson och hans ledarteam och landslag till ännu en stor framgång som ger eko i fotbollseuropa! Kul att andra är nyfikna på hur vi gör….

På Friends Arena följde herrarna sedan upp framgången från Vångavallen med en säker 3-0 seger mot Bulgarien. Sju poäng och delad ledning i gruppen och en tidig gruppfinal mot, oerhört svåra, Frankrike väntar den 11 november. Vilken otroligt inspirerande utmaning för Janne och hans nya landslag. Bra jobbat så här långt! God stämning och harmoni präglar spelare och ledare runt laget.

Under måndagseftermiddagen hände också följande:

I början av sommaren lanserade vi ansökningstjänsten för Alla är olika - olika är bra, där föreningar hade möjlighet att söka pengar för mångfaldssatsningar. Pengar, totalt 2 miljoner, som vi fått in via Svenska Spel, Ica och landslagsspelarna.

Vi fick in totalt 155 ansökningar med fokus på integration, HBTQ-frågor, jämställdhet och funktionsnedsättning. I måndags genomfördes första jurymötet där juryn bestående av vår generalsekreterare Håkan Sjöstrand, Marie Avander (Svenska Spel), Teddy Falkenek (Ica), Sevana Bergström (Ronjabollen), Per Johansson (Glada Hudikteatern) och Jonas Gardell (artist, författare) beslutade om fördelning till föreningarna.

På mötet delades också första checken ut till Mälarhöjdens IK för deras arbete med unga med funktionsnedsättning. Läs mer på http://svenskfotboll.se/olikaarbraInte nog med det så under måndagen hade vi dessutom kick-off för vårt nystartade adept- och mentorprogram. Fjorton unga fotbollsentusiaster med stort engagemang för svensk fotboll mötte sina sju mentorer för att kicka igång vårt pilotprojekt som ska löpa under ett år. Vi vill lyssna in deras synpunkter och tankar om hur vi kan bli bättre i svensk fotboll samtidigt som deltagarna får förkovra sig och förhoppningsvis bli sugna på att jobba vidare inom fotbollen. Jag kommer att återkomma med mer beskrivningar längre fram, men riktigt stimulerande.

Nu laddar vi för spänningen i klubbfotbollen. En del serier är redan avslutade, men många går in i slutfasen. Massor av högintressanta matcher väntar. Själv väljer jag Norrköping och matchen mellan hemmalaget och MFF. Vi ses på arenorna och njuter av att fotbollen och prestationerna på planen är i fokus!

Karl-Erik

20 sep 2016

Fortsatta bra resultat i september och glädjande besked från regeringen

I den senaste bloggen refleterar Karl-Erik Nilsson kring regeringens bekräftande av idrottens viktiga verkan i samhället, hur våra landslag fortsätter att gå bra i september - samt att det krävs satsningar på damfotboll i många förbund.

I ett pressmeddelande från RF kan vi läsa nedanstående positiva besked för idrotten:

"Sammanlagt får idrotten en ökning av det statliga stödet med 52,5 miljoner. Det beskedet lämnade Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds och idrottsminister, när idrottsanslaget för 2017 presenterades idag, inklusive höständringsbudgeten för 2016. I budgeten 2017 får idrotten 32,5 miljoner i ökat stöd - en generell uppräkning på 11 miljoner kronor, 7,5 miljoner i stöd för arbetsmarknadsinsatser och 14 miljoner för intensifierat arbete i segregerade områden. Dessutom föreslår regeringen en extra tilldelning med 20 miljoner för 2016 i höständringsbudgeten för att förstärka arbetet med etablering av nyanlända. Medel som även får användas 2017.

Folkbildningen totalt får en höjning av stödet med 43,5 miljoner kronor. Hur ökning fördelas mellan studieförbunden är inte klart i dagsläget och därmed vet vi inte hur stödet för SISU Idrottsutbildarna utvecklas 2017. Utöver det ordinarie stödet till folkbildningen fortsätter regeringen sina särskilda insatser med 175 miljoner för att stärka kunskaper i svenska och främja deltagande i samhällslivet för nyanlända. Hur dessa medel fördelas mellan studieförbunden är inte specificerat, men SISU Idrottsutbildarna har aviserat att det vill medverka i satsningen."

Efter flera år av stillastående stöd är det mycket glädjande att regeringen i rena pengar ser idrottens betydelse i de utmaningar samhället står inför. Vi har fått ett annat gehör än tidigare för att idrottsrörelsen är en positiv kraft för Sverige och vi har en bra och konstruktiv dialog med regeringen i många frågor.

September har för övrigt fortsatt med mycket positiva resultat. Förra veckans UEFA-kongress blev ett exempel. 42 av UEFA:s medlemsländer, däribland vi i Sverige, gav Aleksander Ceferin förtroendet att bli UEFA-president. Ett klart och tydligt mandat och ett besked om att vi vill se ett nytt ledarskap och att vi vill se förändring. Bra att det blev ett tydligt ställningstagande. Van Praag hanterade förlusten bra och erbjöd omgående en öppen famn om framtida samarbete med den nyvalde presidenten.

Damlandslaget blev helt klara för EM efter folkfesten på Gamla Ullevi där Slovakien besegrades med 2-1. Jag sitter nu i Danmark och väntar på att resa till matcharenan för officiell lunch inför matchen. Då träffar jag min danske kollega, Jesper Möller. Jag har varit på plats och sett damlandslagets samtliga EM-kval, utom Moldavien borta och den enda gången jag har träffat en kollega var när vi mötte Danmark hemma i Göteborg. Då var Jesper också på plats. Det finns en stor förbättringspotential hos mina kollegor när det gäller synen på damfotboll! Danmark tar för övrigt idag initiativ till en satsning på att rekrytera fler tjejer till fotbollen och jag ska vara inledningstalare på den kick-off som sker inför dagens match. Intressant att se deras satsning och den ger oss förstås också inspiration.

Våra U20-tjejer fortsatte de fina september-resultaten genom att besegra Tyskland med 1-0 i lördags. Mycket bra prestation där Sverige var det klart bättre laget. Kul! Det ser med andra ord bra ut för gänget som laddar för VM i Papua Nya Guinea i november-december.

Nu fortsätter vi till matchen i Viborg och ser till att hålla nollan igen och därmed gå obesegrade genom EM-kvalet. Lycka till ikväll!

Karl-Erik

Visa fler inlägg