27 apr 2017

Apropå att spela så länge som möjligt

Torsdagskväll sent i april med väder som det anstår april. Sitter och skriver dagens blogg i Hogstorp strax norr om Uddevalla. Hogstorps IF har träning på Bräckevallen. En grön, lite vårtuvig, gräsmatta gör bollbehandling till en utmaning för de knappt 20 lirarna som tränar sista passet inför helgens seriematch.

Jag är långt ifrån Friends Arena, Wembley eller Camp Nou, men engagemanget, glädjen och lusten är precis lika stor här som på någon annan fotbollsarena. Med naturen inpå knuten tränar laget rätt intensivt och detta är en av många aktiviteter runt om i fotbollssverige och ett gott vardagsexempel på breddföreningsarbete till glädje för många. Röda tröjor och vita byxor, precis som min gamla moderklubb Lindås BK och känslan här i Hogstorp får tankarna att gå till min moderklubb som inte är alls olik Hogstorps IF. En go' känsla trots att det är svinkallt.

Vad i hela friden är jag då här?

Jo, Filip, grabben, har börjat spela här och lämnat IK Oddevold efter många fina år och det var ett klokt beslut. Han får uppleva spelglädje och kan säkert få ytterligare många fina aktiva år. Kul att han inte blev en i den dystra statistik där vi tappar många i sena tonåren. Bra att bli välutbildad i IK Oddevold men när sedan konkurrensen blir för tuff är det perfekt för alla parter att spelare kan fortsätta på en annan nivå. Föredömligt!

Faktiskt skulle detta kunna bli ännu bättre om klubbar lite högre upp i seriesystemet systematiskt slussar ut spelare som inte bedöms kunna få A-lagskontrakt. De behövs på andra nivåer och kan därmed bidra till att rubriken ovan blir verklighet. Vi behöver fler som håller på längre!

Spelarutbildning var också ämnet för en riksomfattande konferens i Upplands-Väsby i måndags. Under rubriken "Spelarutbildningen – en helhet" samlades distriktens och SvFF:s spelarutbildningsansvariga, cirka 150 personer. Spelarutbildning är kanske den viktigaste frågan för svensk fotboll i framtiden och där SvFF försöker hitta en gemensam inriktning eftersom framtiden innehåller många utmaningar på olika sätt i hela landet.
Vår vice ordförande Jörgen Eriksson, tillika ordförande i vår arbetsgrupp för fotbollsutveckling, inledde konferensen:

– Vi vill få er input, som jobbar nära verksamheten i de olika delarna, och förslag som fotbollsutvecklingsgruppen föreslår och som ska läggas fram till sommarens ordförandekonferens. Vi inom förbundsstyrelsen, FS, vill ha en sammanhållen utbildning på nationell och distriktsnivå, sa Jörgen.

– Vi vill hålla ihop bredd och elit, den är vi måna om, vi vill senarelägga selekteringen och specialiseringen, bredda antalet spelare som deltar i en bra miljö och träning. Samt satsa mer på just utveckling mindre på talangutveckling, fortsatte han.

Spännande fortsättning följer!

Jag var på föreningssymposium i Skövde i januari, på tal om att få fler att hålla på så länge som möjligt och att skapa förutsättningar för motionsfotboll och folkhälsa. Nedanstående artikel står att läsa i Skaraborgs läns tidning:

"På måndag blir det en ny typ av fotboll på Axvalls IP – gå-fotboll.
– Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson var på VFF:s föreningssymposium i Skövde, och pratade då om att många slutar spela för tidigt och att man måste med att få fler att motionera och spela fotboll högre upp i åldrarna. Han lovade ett fint pris till de som introducerade gå-fotboll, så den utmaningen har vi antagit, berättar Stig Larsson, ordförande i Axvalls IF. Ålder eller kön spelar ingen roll – alla är välkomna den 1 maj då det blir det en match mellan två lag.

– Vi tror det här kan bli en kul grej och tanken är att det ska vara återkommande. Reglerna är i stort sett desamma, men springer man på planen – då blir det avblåst."

Avslutningsvis ett varmt tack till alla för den mängd gratulationer som strömmade in efter UEFA-kongressen. Har aldrig mött motsvarande värme och gratulationer tidigare. Riktigt härligt. Nu blir det spännande att se hur det blir i praktiken. Första mötet med UEFA:s exekutiva kommitté sker den 1 juni.

Njut av våren som väl snart måste komma på riktigt...

Karl-Erik

5 apr 2017

”Vi ska göra det bästa för fotbollen - i Sverige och Europa"

Tillåt mig bli lite personlig en dag som denna, när jag av Europas 55 nationsförbund blivit invald att bli en medlem i UEFA:s exekutiva kommitté, tio år efter det att Lennart Johansson lämnade sin ordförandepost.

Mina tankar går till min egen moderklubb Lindås BK, på mina uppdrag i olika sammanhang, på min nuvarande klubb Oddevold och på alla våra dryga 3000 föreningar i Sverige i våra 24 distrikt och hela fotbollen. Vi är en stark rörelse tillsammans. Jag är verkligen stolt över att få representera alla er, och Sverige och nu i UEFA fyra år framåt.

Möjljgen är jag naiv, men jag tror att Sverige och Norden kan göra skillnad.
Den europeiska fotbollen har stora utmaningar framför sig, inte minst kring öppenhet och om vad som är grunden i vår verksamhet - vilket är just fotbollen. Vi måste få fler att spela längre, försöka få de flyktingar som nu kommit till Europa att erbjudas möjlighet att spela fotboll i våra föreningar.

Vi måste utveckla flick- damfotbollen såväl för spelare som ledare. Vi måste med alla till buds stående medel motverka matchfixing och ekonomisk brottslighet inom vår sport.
Sverige är känt för sin demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och tro på alla människors rätt oavsett religion, politiska åsikter, sexuell läggning eller inkomst.

UEFA:s nye ordförande Aleksander Ceferin har börjat sin gärning att modernisera UEFA, vilket var skälet att vi stöttade honom i hans ordförandekampanj. Han uttryckte det så starkt vid öppningen av UEFA-kongressen här i Helsingfors som att "vi har inget att vara rädda för, vi ska öka samarbetet, öka dialogen och öppenheten".

Vi ska bidra och göra det bästa för fotbollen, i Sverige och Europa. Detta fick han också gehör för i omfattande stadgeändringar som röstades fram inom olika väsentliga områden och som visar ut en helt ny positiv riktning.

"Vi vill varandras framgång" – det är en bra slogan även för UEFA!

28 mar 2017

En ekonomisk återblick från Förbundsmötet

Jag återgav i min förra blogg de inledningsord som jag började med i lördags. Vill komplettera med några tankar kring vår ekonomi och hur vi handskas med överskottet från 2016 samt några kommentarer om arenan. Denna och en ännu lite djupare redovisning fick alla våra distriktsordförande för övrigt vid en videokonferens i mitten av februari.

Tusen tack för alla positiva och glada återkopplingar från en mängd deltagare i lördags. Kul att våra jubilarer upplevde en fin helg och att de återkopplar en sådan tacksamhet. Det känns verkligen fint!

Svensk fotboll har en viktig ekonomisk princip: i den löpande verksamhetsbudgeten tas ingen utgift utan att man har en inkomst som kan täcka kostnaderna. Därför gör vi alltid en nollbudget. Även om vi visste att vi skulle gå med vinst 2016 på grund av herrlandslagets deltagande i EM. Överskottet i EM blev 13 miljoner och det är cirka 10 miljoner lägre än förra mästerskapet 2012. Främst kopplat till högre kostnader för säkerhet, kost och logi samt kommunikation, men främsta anledningen står att finna i att vi 2012 vann sista matchen mot Frankrike. En vinst ger nästan 10 miljoner i högre bruttointäkt.

De överskott vi får samlas i en pott som fotbollsrörelsen beslutar om gemensamt och som kallas ändamålsbestämda medel och används till utvecklingsfrågor och som beslutas om på varje årsmöte. Det kan vara talangutveckling, anläggningsutveckling, damsatsningar, heltidsdomare, nya tränarutbildningar, ja genom åren har det blivit massor av olika utvecklingsprojekt.

Årsredovisningslagen kräver en uppställningsform som inte är anpassad till ideella organisationer, där utdelning inte görs till ägare utan medel återinvesteras i verksamheten. Det gör att verksamhetens positiva resultat inte synliggörs, men som det står i vår årsredovisning på sidan 36:

Resultatet 15 686 000 kronor är det resultat som nollbudgeten ska jämföras med, och det är bra. Vi har under året kunnat återföra mer resurser till våra distrikt och vi sätter av nästan 10 000 000 i en EM-slutspelsfond som kan användas till projekt som nämnts ovan. Våra distrikt önskade för några år sedan en fördubbling av distriktsbidraget. När vi går in i 2017 har vi levererat 75 % av dessa förväntningar och mer följer... det känns bra!

2017 är sista året som vi använder medel från försäljningen till Folksam i vår underskottstäckning av Friends Arena. Den ägarstruktur vi har sedan omstruktureringen runt årsskiftet gör att det nu endast är Fabege och SvFF som ansvarar för den framtida driften. Vi känner oss oerhört trygga med samarbetet med Fabege och vi vet varandras styrkor och svagheter kopplat till våra ägarroller. Under våra år som ägare har inte den dagliga verksamheten inom svensk fotboll påverkats negativt och vi är bättre än någonsin med vår samlade landslagsverksamhet, distrikten får mer resurser och vi mår rätt så bra. Det kommer vi att fortsätta att göra och vårt oerhört goda samarbete med Fabege är, och kommer att vara, en garant för det. Detta känns oerhört tryggt och bra inför framtiden.

Här kommer redovisningen av våra ekonomiska styrprinciper:

  • Att ha en basverksamhet som ett normalår drivs med ekonomiskt nollresultat
  • Att skapat ekonomiskt överskott ett år, till exempel slutspelsår, öronmärks för projekt/aktiviteter under kommande år, benämnt "ändamålsbestämda medel"
  • Att eventuellt ekonomiskt underskott ett år finansieras kortsiktigt genom det egna kapitalet, för att kommande år skapa motsvarande ekonomiskt överskott
  • Att det egna kapitalet, exklusive "ändamålsbestämda medel", skall uppgå till 60 mkr vid en ekonomi i balans.

Nu laddar vi inför kvällens match mot Portugal och för egen del är det naturligtvis också spännande att UEFA-kongressen i Helsingfors närmar sig med stormsteg. Om en vecka, nästa onsdag, är det dags.

Karl-Erik

27 mar 2017

Verksamheten i svensk fotboll

Så här inledde jag på Förbundsmötet lördagen den 25 mars 2017.

Karl-Erik Nilsson

Vi kan se tillbaka på 2016 som ett nytt framgångsrikt år för svensk fotboll; ett historiskt OS-silver för damlandslaget, EM-slutspel för herrlandslaget, VM-spel för F20-tjejerna och U21 herrar kvalade in till ett nytt EM-slutspel. Den inhemska fotbollen är mycket stark, futsal och beach soccer växer – kort och gott: Tillsammans gör vi det bra även om vi självklart har utmaningar och förbättringsområden framför oss.

2016 kommer således också att skriva in sig i svensk fotbolls historia som ett mycket bra år.

Vi börjar med OS: damlandslaget bärgade sin första OS-medalj någonsin efter en sällsynt dramatisk turnering i Brasilien. Straffdrama mot såväl USA som Brasilien ledde till final mot Tyskland. Finalen blev turneringens bästa match och vanns av Tyskland. Men Sverige VANN verkligen ett OS-silver!

Vårt herrlandslag kvalade in till OS via EM-guldet 2015 för U21. Tre matcher blev det för killarna efter såväl riktigt bra som lite mindre bra matcher men ovärderlig internationell erfarenhet fick både spelare och ledare, och vi får se vad framtida diskussion betyder för herrfotbollens OS-deltagande framöver. Det finns frågor att räta ut såväl nationellt som internationellt kring detta.

Vi kände optimism inför EM i Frankrike efter ett fantastiskt förläger i Båstad och en klar 3–0-seger mot Wales i genrepet. Alla förstod dock att det krävdes tre topprestationer för att ta sig vidare från gruppen, där Irland, Italien och Belgien återfanns. Vi lyckades inte med det och fick lämna EM besvikna över att inte gått vidare från gruppspelet. Erik Hamrén lämnade landslaget efter EM och även flera spelarprofiler som varit med sedan början på 2000-talet: den unike lagkaptenen Zlatan Ibrahimović, en världsspelare, och det är en ynnest för oss alla att ha varit med och fått ta del av hans insatser för svensk fotboll. Lämnade gjorde också bl a Kim Källström och Andreas Isaksson, två enormt lojala, kloka och duktiga spelare, som gjort storstilade insatser under många ar: STORT TACK från svensk fotboll! Och härligt att ni är tillbaka i den glödheta Allsvenskan 2017.

Ett EM-tack också till Jonas Eriksson och hans domarteam som än en gång lyckades fint i ett stort mästerskap och inte nog med det de fick också döma Europa League-finalen. Bra jobbat!

I september påbörjades en ny landslagsera med sikte på VM i Ryssland 2018. Janne Andersson tog över som förbundskapten för våra herrar och har snabbt satt sin prägel på spelet och miljön runt laget. Välkommen i arbetet, Janne!

Senare på hösten vann damlandslaget sin EM-kvalgrupp och blev klara för EM i Holland 2017, där vi senare lottades mot Tyskland, Ryssland och Italien.

F20-tjejerna spelade VM i Papua Nya Guinea sent i november, ett mästerskap som vi i Sverige för övrigt borde ha arrangerat men det är historia nu. En vinst, en oavgjord räckte tyvärr inte för att gå vidare från gruppen.

Vid F20-VM representerades vi också av domarna Sara Persson och Julia Magnusson. Grattis till fina domarinsatser!

Vårt U21-landslag klarade på ett bragdliknande sätt att kvala in till EM i Polen 2017 genom att obesegrade vinna en kvalgrupp bestående av bland annat Spanien och Kroatien. Respekten för våra landslag, äldre som yngre, och vårt sätt att förädla talanger är mycket stor i Europa och ett bevis på att bredd och elit, klubbfotbollen fungerar bra och lirar gott ihop med våra landslag. Den svenska modellen fungerar fint! Tack alla företrädare för svensk fotboll som gör detta möjligt.

Grattis till de svenska mästarna!

Vi säger grattis till de svensk mästarna Linköping och Malmö FF och segrarna i svenska cupen FC Rosengård och BK Häcken. 2016 är efter 2015 det år som haft flest åskådare i den svenska toppfotbollen på klubbsidan. Våra toppserier på herr- och damsidan tilldrar sig stort intresse från publik och andra, vilket är glädjande. Nästan varenda elit match är en positiv upplevelse. Ett fåtal av matcherna blev negativa och det tar alla inblandade på största allvar. Vårt samarbete mellan klubbar, Supporterunionen, EFD, SEF, SvFF, domare och Polisen är bättre än någonsin.

Vi har tillsatt två Riksombud vars uppgift är att jobba med delegatrapporterna för att se om något ska anmälas till Disciplinnämnden för vidare åtgärd, men framförallt även utveckla matchdelegaterna och stärka deras roll och del i arrangemangen samt i samarbete med klubbarna göra arbetet runt evenemangen ännu bättre.

Intresset för futsal ökar. Svenska Futsalligan har genomförts för tredje gången. Grattis till de svenska mästarna: IFK Uddevalla, herrar, och Lindahl FF, damer.

Futsal är den snabbast växande inomhussporten i världen och i Sverige är futsal landets största hallidrott! Vi arrangerade under 2016 bl a nordiskt mästerskap i futsal där för första gången ett lag från Grönland deltog. Vår idrott växer och nya aktörer vill vara med. Mycket positivt!

Minstingen i fotbollsfamiljen beach soccer gläder många under några intensiva sommarveckor och Kalmar har blivit något av ett Mecka för denna gren på fotbollsträdet. Grattis till de svenska mästarna från Glömminge på herrsidan och från Vetlanda på damsidan.

FIFA och UEFA!

Såväl FIFA som UEFA har valt nya presidenter under 2016. Gianni Infantino, tidigare generalsekreterare i UEFA, fick utmaningen att förbättra den allmänna uppfattningen om arbetet inom FIFA. Få internationella organisationer har väl lyckats skada sitt renommé såsom FIFA gjorde under Sepp Blatters ledning. Endast framtiden kan utvisa om Infantino lyckas, mycket återstår för honom och FIFA att jobba med men vi ser positiva tecken och det känns lovande inför framtiden.

Aleksander Ceferin från Slovenien valdes till ny president för UEFA. Vi, Norge, Danmark och Finland ville att Ceferin skulle bli ny UEFA-bas framförallt efter de möten vi haft med honom. Ceferins värderingar och ståndpunkter ligger oss nära och det var avgörande. De nordiska ländernas ambition är nu att jag ska ersätta Danmarks Allan Hansen i UEFA:s exekutiva kommitté vid mötet 5 april i Helsingfors. Ett av våra strategiska mål är att vi ska ta plats där viktiga beslut om internationell fotboll fattas och i dagsläget är det 12 kandidater som slåss om åtta platser till UEFA:s exekutiva kommitté och jag är medveten om att det blir tufft på precis alla sätt. Men låt oss vara optimistiska även här för svensk och nordisk fotbolls position. Och tack till Allan Hansen för gott jobb och gott samarbete med svensk fotboll under de åtta åren i UEFA:s ExCo.

Några viktiga nationella framtidsfrågor:

Mentor och adeptprogram

Vi har sjösatt ett mentor och adeptprogram för unga ledare kopplat till Förbundsstyrelsen. 14 adepter har rekryteras per år och kick-off skedde den 10 oktober.

Vi sparkar under året igång Plus 10 000 där vi ska rekrytera 10000 nya kvinnliga ledare under de kommande fem åren i ett spännande landsomfattande projekt. Ja, steg för steg blir vi bättre och i ett internationellt perspektiv får vi mycket beröm, men mer återstår förstås att göra, mycket mer…

Vårt samhällsansvar inom mångfaldsarbetet paketerar vi inom ramen för

Alla är olika – Olika är bra!

Vår föreningstraditon som hänger ihop med våra städer, byar och kommuner gör att med fotbollen som utgångspunkt gör våra föreningar stora insatser i sin närmiljö. Flyktingbarnen som får en vettig sysselsättning, landsbygdföreningen som stöttar bygdens utveckling och stadsdelsklubben som skapar nattfotboll till gagn för alla i närmiljön. Det görs oerhört mycket överallt.

– och fotbollsföreningarna har faktiskt välkomnat invandrare och flyktingar som kommit till Sverige sedan mitten på 1900-talet.

2016 kunde vi glädjande dela ut 2 miljoner kronor till 105 föreningar i deras arbete med mångfald, integration, jämställdhet, funktions och hbtq-acceptans tack vare ett samarbete med Svenska Spel, ICA och våra landslagsspelare. Vår ambition är att även 2017 kunna fördela pengar till föreningarna i deras arbete.

Vi har på nyåret haft en uppskattad utvecklingskonferens och nyligen genomfört fyra mångfaldsseminarier i Sundsvall, Skellefteå, Växjö och Stockholm för att samla in behoven hos föreningar och distrikt i det fortsatta arbetet med mångfald och vilket stöd de har behov av på olika sätt. Den som leder det arbetet i tre år framöver är Sevana Bergström som glädjande nog är projektanställd hos oss med stöd av RF.

Internationell solidaritet

Matcherna mot Iran och inte minst dammatchen som spelades i oktober var viktiga milstolpar för oss. Vi kan inte göra allt, men vi kan göra lite för att ge människor hopp om bättre förutsättningar. Höstens match gav miljontals kvinnor hopp i en del av världen som är mycket annorlunda än vår. Tack alla som på olika sätt var inblandade före, under och efter matchen. Inte minst våra fantastiska ledare och spelare som var de bästa tänkbara ambassadörer för Sverige och för svensk fotboll.

Spelpolitiken

I dagarna kommer utredaren, Håkan Hallstedt, att presentera sina tankar för den framtida svenska spelpolitiken. Vi har varit och är oerhört aktiva i frågan eftersom den är av största betydelse för oss. Vi måste säkerställa våra intressen och dessutom är vi den största leverantören av spelobjekt till sportspel. Vi utgår ifrån att beslutsfattarna lyssnar på oss och våra starka argument. Vårt samarbete med Svenska Spel är även i denna fråga alldeles utmärkt.

Tack!

Två av våra distriktsordförande Gerhard Sager, Västergötlands FF, och Jens Persson, Södermanlands FF, har lämnat sina uppdra i vår. Stort tack för ert arbete!

Varmt välkomna till förbundsarbetet säger vi till efterträdarna Peter Karlsson respektive Nina Lindström.

Tack och grattis också till trotjänaren Håkan Danielsson som lämnade sitt SvFF-uppdrag efter många år som styrelseledamot och kommittéordförande. Håkan utsågs av årsmötet till hedersledamot i Svenska Fotbollförbundet. Synnerligen välförtjänt!

Till alla medaljörer och trotjänare som hyllades efter otroligt lång och trogen tjänst inom olika delar av Svensk fotboll.

Karl-Erik

Visa fler inlägg