19 jun 2018

VM-blogg nummer 9

Det var med lätta steg vi promenerade från hotellet till konferenslokalen denna morgon. Ett par timmars arbete innan det var dags för hemresa för många och resa till Sochi för några, däribland jag själv. Jag ser redan fram emot matchen mot Tyskland på lördag.

Idag handlade konferensen i huvudsak om presentationer från tre intresseorganisationer, Ettanfotboll, Elitfotboll Dam samt Svensk Elitfotboll. Ett imponerande arbete görs av klubbarna i samverkan genom sina intresseorganisationer. Lysande exempel när 1+1 blir väldigt mycket mer än 2. Media, marknad och kommunikation är i stort fokus plus förstås utvecklingsfrågor kopplat till fotboll och föreningar. Samhörigheten och den gemensamma viljan att jobba för svensk fotbolls bästa är uppenbar.

Vi lyssnade till Daniel Johnsson från vårt fotbollskontor i Solna. Han är med i en RF-utredning om RF:s stödformer och pekade bland annat på den orättfärdiga diskriminering som vår idrott och våra föreningar drabbas av genom den så kallade takregeln. Den borde bort och ersättas av något mer rättvist system. Fortsättning följer i denna fråga...

Jag fick sedan möjligheten att prata om några av våra viktiga frågor inför valet i höst. Anläggningsfrågor och därmed bra tillgänglighet för våra olika idrotter står högt på listan. Men också föreningsutveckling och resurser för kanslistöd till våra föreningar. Föreningar med omfattande breddverksamhet behöver det för att klara rekrytering av såväl organisationsledare som aktivitetsledare. Kan ovanstående lösas har vi mycket bättre förutsättningar att kunna göra individ- och samhällsnytta till gagn för alla. Fotbollen skapar ett bättre samhälle och om samhället skapar förutsättningar för oss får samhället mångdubbelt tillbaka. Den 23 augusti ska vi presentera en gedigen UEFA-rapport om fotbollens positiva påverkan på samhälle och ekonomi i vårt land.

Fick sedan möjlighet att summera våra dagar innan Lena Wallgren framförde deltagarnas tack och konferensgeneralen, Jörgen Eriksson, avslutade årets Ordförandekonferens.

På eftermiddagen reste vi till Sochi via Moskva och nu väntar vi, ivrigt, på att få möta Tyskland!

Karl-Erik

18 jun 2018

VM-blogg nummer 8

Igår kväll avslutades konferensen med en Sverige-kväll som arrangerades av Svenska Ambassaden tillsammans med Nizhny Novgorod. Det var svensk underhållning genom Jenny Abrahamsson och det var riktigt bra. På bilden har jag tackat den svenske ambassadören, Peter, och Nizhny Novgorods kulturchef Olga! De gula tröjorna uppskattades.

Karl-Erik med svenske ambassadören, Peter, och Nizhny Novgorods kulturchef Olga.

Idag, äntligen matchdag. Vi har väntat 12 år på en VM-match för vårt herrlandslag. Jag lämnade hotellet redan 08.30 för några timmars konferens innan det var dags för match. Idag handlade konferensen i huvudsak om organisatoriska frågor. Efter några timmar träffade vi våra viktiga samarbetspartners och under en gemensam lunch laddade vi upp för match.

Jag var på arenan cirka 1,45 före avspark och njöt av miljön och det faktum att vi tagit oss ända hit. Samtalade och överlämnade gåva från Svenska Fotbollförbundet till min kollega i Sydkorea. FIFA-presidenten, Gianni Infantino, var på plats och han fick en Sverige-tröja som souvenir.

Äntligen började matchen och de svenska supportrarna skapade mycket fin stämning på arenan. Vi skapade många chanser i första halvlek men fick inte hål på Sydkorea förrän genom en straff i andra halvlek. Och Andreas Granqvist blev vår matchhjälte. Senast våra herrar vann en VM-match var 15 juni 2006. Då nickade Fredrik Ljungberg in segermålet mot Paraguay i Berlin.

Ikväll firar tusentals svenskar segern i Nizhny Novgorod och den lokala chefen för det största bryggeriet fick avstå möte med Ambassadören idag. Ölen tog slut igår så det har nog blivit övertid för personalen i bryggeriet idag, och lite extra att göra även för bryggerichefen.

Tänk vad roligt det är att vinna tävlingsmatcher i fotboll...

Imorgon drar vi mot Sochi och jag ser verkligen fram emot att träffa min tyske kollega där!

Karl-Erik

17 jun 2018

VM-blogg nummer 7

Söndagen började med frukostmöte med representanter för Elitfotboll Dam. Bra snack om viktig framtidsfråga plus förstås om Damallsvenskans häftiga seriefinal igår, i midnattssol, mellan Piteå och Rosengård. Fin publiksiffra i svensk sommarmiljö.

Efter frukost kickade vi igång årets Ordf-konferens. Efter upprop och praktisk information började vi prata Vision, Värdegrund och Verksamhetsidé plus våra tre utvecklingsområden: Fotbolls-, Förenings- och Förbundsutveckling. Deltagarna fokuserade på att dela med sig om tips och idéer kring hur vi nu går från ord till handling i kommande verksamhetsplaner. Bra diskussioner och en stor ambition finns hos svensk fotboll att bli ännu bättre! Härligt positiv anda.

Nästa, viktiga, programpunkt handlade om hur vi utvecklar framtidens förening och om vår satsning på "Diplomerad förening", ett arbete som syftar till att kvalitetssäkra våra föreningar.

Eftermiddagen handlar om Spelarutbildning, Våra mötesplatser och beslutsstrukturer i framtiden. Det är en givande dag med debatt och diskussioner som syftar till att skapa underlag för kommande beslut.

Ikväll träffar vi företrädare för svenska ambassaden samt guvernören för Nizhny Novgorod i samband med kvällens middag.

Och imorgon är det dags för första matchen i herr-VM på 12 år, som vi har längtat!

Karl-Erik

16 jun 2018

VM-blogg nummer 6

Ännu en tidig imorgon i Moskva. Morgontrafiken var mycket lugn och en timma efter vi lämnat hotellet var vi incheckade och hade passerat säkerhetskontrollen. Får ju ärligt säga att det gick oerhört mycket fortare än första gången jag besökte Moskva, tidigt 90-tal. Det blev frukost på flygplatsen och sedan flygtransport med en splitter ny Airbus från Aeroflot till Nizjnij Novgorod. Landade kl 11.00 lokal tid.

Samtidigt samlas en stor grupp nyckelpersoner från svensk fotboll på Bromma för resa hit. Den årliga ordförandekonferensen startar ikväll och under några intensiva dagar pratar vi om viktiga utvecklingsfrågor för svensk fotboll. Representanter för våra distrikt samtalar tillsammans med företrädare för elitfotbollen på herr- och damsidan. Lägg därtill förbundsstyrelsen och ledningsgruppen på fotbollskontoret i Solna och vi får en utmärkt mix av erfarenhet och kompetens. Mycket viktiga och intressanta diskussioner väntar.

Ordförandekonferensen samlades till middag och kick-off på kvällen i Nizjnij Novgorod och samtidigt landade landslaget. Nu laddar vi inför första VM-matchen för herrar på 12 år. Kan Island ta poäng av Argentina så kan vi slå Sydkorea.

Karl-Erik

Visa fler inlägg