3 jul 2018

VM-blogg nummer 23

Idag är det dag 23 på rysk mark och vi spelar åttondelsfinal mot Schweiz här i St Petersburg. Vädret är nyckfullt och det växlar mellan kraftiga regnskurar och lite sol mellan molnen. Det blå-gula inslaget i gatubilden ökar timme för timme och jag tror att vi vinner läktar-matchen och att våra spelare känner sig som hemma. Enligt ledningen för Schweiz fotbollsförbund har de en betydligt mindre supporterskara på plats jämfört med den svenska. Jag hoppas, så här tre timmar före avspark när jag börjar skriva, att det kommer att göra skillnad!

Mötet med våra kollegor från Schweiz var mycket positivt igår. Vi har väldigt bra relationer oss emellan och respekterar varandra mycket. De var väldigt nöjda med vistelsen och hur allt har fungerat under VM i Ryssland, så här långt. Transporter, säkerhet, hotell, mat och arrangemangen runt matcherna har varit av högsta klass. Vi kunde bara bekräfta att vi delar den bild de beskriver.

Jag gör nu en liten paus...och återkommer med slutet av bloggen efter matchen mot Schweiz.

Och nu är klockan 20.30.Tillbaka på hotellet och oerhört stolt och glad. Vi vann igen...
Och nu är det kvartsfinal i herr-VM. Det är tamejtusan inte riktigt klokt. Min inkorg när det gäller SMS och mail håller på att explodera igen och det är ju helt otroligt kul. Istället för att åka till Gelendzjik blir det övernattning i Sankt Petersburg och resa till nästa spelort, Samara, redan imorgon. Och laget och ledarna dyker upp på torsdag. Nu är det dags att sätta sig framför Tv:n för att se vem som blir motståndare. England eller Colombia!

Stort tack för alla gratulationer. Imorgon ska jag se till att svara...

Nu är jag bara så himla glad och stolt över vad som presenterats så här långt, men vi vill ha mer!!

Karl-Erik

2 jul 2018

VM-blogg nummer 22

Idag är det måndag och jag går in på fjärde veckan i Ryssland. Tiden går fort och spänningen stiger. Åttondelsfinalerna igår med ryska och kroatiska segrar efter straffsparkstävling visar hur små marginalerna är. Lider med våra danska bröder idag. De hade verkligen chansen, men tog den inte.

Idag, dagen före åttondelsfinalen mot Schweiz, har laget tränat och bekantat sig med matcharenan. Och den känns bra och modern.

Kontrasten att byta Gelendzhik vid Svarta Havet till S:t Petersburg är synnerligen stor. Vi lämnade värmen i den lilla turistorten för att mötas av duggregn och 13 graders värme i femmiljonersstaden S:t Petersburg. Denna vackra stad vid Finska viken. Senast jag var här var i juli 2015, mittemellan våra härliga EM-guld för U21 och F19. För övrigt är det fortfarande endast Sverige i Europa som vunnit EM för landslagen närmast under seniorlandslagen under ett och samma år. Flera av U21-hjältarna är för övrigt med i årets VM-trupp.

Skälet till besöket i juli 2015 var att VM-kvallottningen ägde rum här. Vi fick Nederländerna och Frankrike i vår grupp och, ärligt talat, VM kändes långt borta. Så långt borta för mig att jag på skämt erbjöd den lokala organisationen att komma hit som volontär. Och nu är vi här och till och med framme i åttondelsfinalerna efter gruppseger. Fantastiskt att få uppleva detta!

Under eftermiddagen besökte jag ett så kallat "Fan ID center" för att med egna ögon se hur det fungerar på plats. Smidigt och snabbt kunde mängder med fans plocka ut sina Fan ID. Detta system, som oroade många och även mig, har fungerat väldigt bra.

På bilden ser du mig tillsammans med GS, Håkan Sjöstrand, på Fan ID center i S:t Petersburg tillsammans med den glada och nöjda supportern Filip Nilsson.

Karl-Erik Nilsson, Filip NIlsson och Håkan Sjöstrand.

Just nu när detta skrivs tittar jag på åttondelsfinalen mellan Brasilien och Mexiko. Under första fjärdedelen av matchen står Mexiko upp fantastiskt bra. Intressant fortsättning följer.

Ikväll kommer jag och Håkan Sjöstrand att äta middag med våra båda kollegor från Schweiz. Ska bli spännande att höra hur de känner sig dagen före dagen då våra herrlandslag ska spela åttondelsfinal i VM i Ryssland. Det ska jag berätta om imorgon...

Karl-Erik

1 jul 2018

VM-blogg nummer 21

Hej!

Tre veckor på rysk mark och herrarnas fotbolls-VM har gått in i knock-out fasen. Igår fick de båda fotbollsjättarna Argentina och Portugal lämna mästerskapet och idag väntar två nya, spännande, åttondelsfinaler. Vi håller tummarna för Danmark som tar sig an erkänt svåra Kroatien och i den första matchen spelade Ryssland mot Spanien. Den har påbörjats i denna stund då jag skriver det här. Idag skriver jag på drygt 10 000 meters höjd under vår resa mellan Gelendzjik och Sankt Petersburg. 2 timmar och 40 minuter ska vi tillbringa i luften.

När vi landade i St Petersburg fick vi veta att Ryssland-Spanien slutade med hemmaseger och vi gratulerar Ryssland till att bli nation nummer tre av åtta att ny kvartsfinal. Stora fotbollsländer har redan fått packa väskorna, Tyskland, Argentina, Spanien och Portugal!

För övrigt har dagen i Gelendzjik varit ganska lik gårdagen. Frukost, träning och lunch! Och vädret har också varit sig likt dvs strålande sol och riktigt varmt. Troligen väldigt mycket svalare i St Petersburg och jag tycker nog, uppriktigt sagt, att det ska bli lite skönt. Kan vara ensam om att tycka det...

Idag i Aftonbladet gör journalisten Johan Flinck en intressant och bra artikel om Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare,Håkan Sjöstrand. Läs mer nedan:

"En del valde kriminella vägar med droger". Chefen över svensk fotboll om sin klassresa, absolutism och kontakt med Zlatan

Jag är övertygad om att alla de erfarenheter du har som människa präglar dig och din syn på andra och därmed också ditt ledarskap. Jag blir stolt när jag läser om Håkan och är väldigt glad över att han är generalsekreterare och styrelsens närmaste man och verkställare av våra beslut.

På hemmaplan börjar många resa in till Visby och Almedalsveckan. På onsdag är det idrottens dag. Jag har stora förväntningar på att politiken skapar resurser för tillgänglighet så att barn och ungdomar kan utöva de idrotter de önskar. Vi ser behov i storstäderna men även i landsorten. Föreningarna är vår viktigaste organisationsdel. De behöver ha resurser för utveckling och för många är en kansliresurs nödvändig för att klara verksamheten. Lyssna bl a på Sevana Bergström, Lars Ekholmer, Linda Wijkström och Caroline Waldheim. De har mycket klokt att säga i Visby.

Karl-Erik

30 jun 2018

VM-blogg nummer 20

Idag är det dag 20 för mig på rysk mark och därmed också VM-blogg 20. Hoppas att det blir många till!

Efter frukost idag var det dags för laget att träna och harmonin och intensiteten är synnerligen god trots den, fortsatt, intensiva värmen vid Svarta Havet. Igår var det en lite lugnare dag och dessutom vilodag i hela VM, dvs inga matcher.

Idag är det två kanonmatcher i åttondelsfinalerna, Frankrike mot Argentina och Portugal mot Uruguay. Europa mot Sydamerika och det är dessutom så att UEFA:s och Conmebols representanter som är mest framgångsrika när vi tittar på åttondelsfinalerna. Asien har ett lag, Japan, och Concacaf, Nordamerika och Karibien har ett lag, Mexiko. Resten kommer från Europa, UEFA, eller Sydamerika, Conmebol. UEFA har tio lag, Conmebol fyra, Concacaf ett och AFC ett lag.

Europa dominerar kraftig och det ska bli spännande att se kraftmätningen idag mellan UEFA och Conmebol. Och två av de tio europeiska lagen kommer från Skandinavien...och ett är Sverige! Gott!

Vårt hotell i Gelendzhik fungerar alldeles utmärkt och såväl spelare som ledare stortrivs i miljön här vid Svarta Havet. Personalen på hotellet och befolkningen i stan verkar dessutom ha tagit det svenska landslaget till sitt hjärta. När vi anlände tillbaka mitt i natten från Jekaterinburg och sista gruppspelsmatchen så möttes vi av ett gäng lokalinvånare vid flygplatsen. De hade tagit med sig flera svenska flaggor och hejade friskt när spelarbussen passerade i natten på väg till hotellet. Ett hotell som verkligen blivit vårt hem här i Ryssland under några veckor. På bilden ser du hur vi blir välkomnade när vi kommer till vårt tillfälliga "hem".

Att stå upp för mänskliga rättigheter är för oss, inom svensk fotboll, självklart. Idag kan du på vår hemsida bl a läsa följande:
SvFF har sedan mars i år ett samarbete med människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. Bland annat har Civil Rights Defenders inför VM informerat spelare, ledare och personal om situationen för mänskliga rättigheter i Ryssland. Nu har SvFF och Civil Rights Defenders, som en del av samarbetet, också träffat människorättsförsvararna Anna Dobrovolskaya, verkställande chef för Memorial, och Albert Kuznetzov, jurist på Kommittén mot Tortyr. Mötet ägde rum under pågående VM-turneringen.

De två organisationerna arbetar med att bevaka människorättsbrott i Ryssland och erbjuder kostnadsfri juridisk hjälp till de som fallit offer för kränkningar i landet. För detta betalar de ofta ett högt pris.
– Jag är mycket tacksam över att detta möte gick att genomföra. Att få ta del av och höra Anna och Albert berätta om sin kamp för mänskliga fri- och rättigheter var både lärorikt och gripande. Det vi själva många gånger tar för givet och anser vara självklart är inte det för alla andra. Om vi inom fotbollen på något sätt kan bidra till att synliggöra och uppmärksamma kampen för mänskliga rättigheter så är det bra. Jag känner en stor respekt och beundran för deras mod och engagemang – de är starka förebilder och gör ett livsviktigt arbete, säger Håkan Sjöstrand.

– Att fotbollen står upp för grundläggande fri- och rättigheter är viktigt, inte minst i en tid när den demokratiska utvecklingen backar på många håll i världen. Genom att SvFF träffar våra ryska partners kastar de ljus på den allvarliga situationen och visar sitt stöd för alla dem som dagligen kämpar för att mänskliga rättigheter ska respekteras i Ryssland. Vi hoppas att mötet kan inspirera andra idrottsaktörer att ta liknande initiativ, säger Anders L. Pettersson, chef, Civil Rights Defenders.

På mötet deltog Håkan Sjöstrand, generalsekreterare, Andreas Jansson, kommunikationschef och Göran Havik, projektledare för internationella evenemang från SvFF, Anders L. Pettersson, chef för Civil Rights Defenders, Anna Dobrovolskaya, verkställande chef för Memorial och Albert Kuznetzov, jurist på Kommittén mot Tortyr.
Tack till Civil Right Defenders för gott samarbete!

Nu återgår jag till fokus på det sportsliga och då ska vi inte glömma att det är spännande matcher, inte bara i VM, utan också i seriespelet på hemmaplan. Två matcher i Damallsvenskan och fem matcher i Superettan plus matcher i Elitettan för damer och i Division 1 herrar bland annat. Jag håller ett extra öga på toppmatchen i division 1 herrar, Oskarshamn mot Oddevold...

Imorgon reser laget vidare till Sankt Petersburg och laddningen inför åttondelen mot Schweiz går in i ett intensivare skede. Det är kul med fotboll...

Karl-Erik

Visa fler inlägg