13 dec 2017

Hälsar God Jul och Gott Nytt År

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson hälsar God Jul och Gott Nytt År och bjuder samtidigt på en kortare summering av fotbollsåret 2017. Dessutom om det viktiga arbetet kring mål och strategi för svensk fotboll 2018-2022.

10 nov 2017

Kan en fotbollsmatch egentligen bli mer kittlande?

I kvällens matchprogram inför playoff-matchen mot Italien kan du läsa följande rader författade av Michael Ljungberg:

I dag är hela idrotts-Sveriges fokus riktat mot en fullsatt, gungande nationalarena. Friends står rustat för en av de på förhand mest kittlande matcherna man kan tänka sig. Akt ett av två i ett direkt avgörande playoff om biljett till VM-slutspelet. På hemmaplan. Mot fyrfaldiga världsmästarna Italien.
För en fotbollskonnässör en svårslagen meny. I egenskap av just konnässör är inte Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson sen att hålla med.
– Utmaningen att möta Italien är ju enormt stimulerande, säger han.

Playoff SWE-ITA

Som ordförande i Sveriges största idrottsförbund i världens största idrott är emellertid inte allt guld som glimmar. Uppgifterna om trakasserier av framförallt sexuellt art har, i samband med den omskrivna #metoo-kampanjen, fått en enorm genomslagskraft och skär genom de flesta samhällslager.
Den svenska fotbollsrörelsen är inte undantagen.

Karl-Erik Nilsson:
– Den senaste tidens #metoo-kampanj har påverkat även svensk fotboll. Vi har fått information om företeelser som är uppseendeväckande, upprörande och som absolut inte får förekomma inom vår idrott.
– Nu tar vi med kraft itu med den information vi fått ta del av. Vi är väl rustade både organisatoriskt och personellt för att kunna ta om hand alla former utav kränkningar som dyker upp.
– Vi är också extremt måna om att få information. Ingenting ska sopas under mattan. Det här är så långt ifrån våra värderingar som svensk fotboll står för som man överhuvudtaget kan komma.

Det om detta. För tillfället, ska understrykas. Nu riktar vi strålkastarna mot dagens möte med Italien i ett playoff till VM-slutspelet i Ryssland nästa år. Nästan outhärdligt kittlande på förhand. Inte minst på grund av den långa vägen till just playoff.

– Jag var ju i S:t Petersburg på lottningen till VM-kvalet i juli 2015. När det då konstaterades att vi fick Holland och Frankrike i samma grupp kändes det nästan som en omöjlig uppgift.
– Men det här laget, både spelare och ledare, har visat att ingenting är omöjligt. Vi har spelat jämnt mot Frankrike, som vann gruppen, och vi kom före Holland över tio matcher i gruppen. En riktigt, riktigt, bra prestation, säger Karl-Erik Nilsson.

Den svenske förbundsordföranden fortsätter:
– Sedan blev det dags för en ny lottning. Till playoff. Det är väl bara att konstatera att lottningar inte är svensk fotbolls bästa gren. Snarare kanske vår sämsta. Vi drog väl egentligen ännu en nitlott, får man nog säga. Men det har vi tidigare sagt och ändå lyckats.
– Så utmaningen att möta Italien är ju enormt stimulerande. Det som är extra stimulerande i det här, är att italienarna har så stor respekt för Sverige. Dessutom talar vi nu åter om ett fullsatt Friends och en utmaning utöver det vanliga.

– Vi måste understryka vår allra största respekt för Italien. Detta världslag inom fotbollen, som det känns otroligt kul att kunna välkomna till Friends, vår hemmaborg, i en tävlingsmatch med så mycket i potten, säger Karl-Erik Nilsson, och betonar vilka förstklassiga relationer Svenska Fotbollförbundet har med kollegerna i sin italienska motsvarighet.

Ovanstående finns alltså att läsa i dagens matchprogram. Håll nu alla tummar för ett bra resultat ikväll!

Karl-Erik

13 okt 2017

Kvalfyllda tider - och en liten hint om kommande viktiga beslut i tävlingsfrågor

Vi är mitt inne i kvalfyllda tider. Herrarnas VM-kval är över med bättre resultat över tio matcher än vad jag tror någon hade förväntat. Nu laddar vi för tjejernas två kommande kvalmatcher. Den 1 december är det sedan representantskapsmöte där 45 ledamöter ska fatta beslut om bland annat tävlingsregler för kommande år. Man skulle kunna säga att det är årsmöte för tävlingsfrågor denna dag.

Vi är mitt inne i kvalfyllda tider. Herrarnas VM-kval är över med bättre resultat över tio matcher än vad jag tror någon hade förväntat. Jag minns lottningen i S:t Petersburg sommaren 2015 då vi fick de båda nitlotterna Frankrike och Holland. Väldigt många ansåg det helt utsiktslöst att vi skulle kunna rubba dem.

Det nya landslaget efter generationsväxlingen efter EM 2016 och ett helt nytt ledarteam, med Janne Andersson i spetsen, fick svårast möjliga uppgift. Inledningsmatch i kvalet, utan en enda förberedelsematch, mot Holland hemma. Utmaningen klarades och resultatet 1-1 gav en tung och viktig poäng. Resten är historia och drömmen om direktplats levde ända till sista omgången. Otroligt bra gjort av alla inblandade. Andraplatsen i gruppen gav på nytt en play off-plats och jag ser framemot lottningen tisdagen den 17 oktober kl 14.00. Varför inte Danmark igen? Det vore väl häftigt!

Direkt efter matchen mot Luxemburg, denna fantastiska tillställning med 8-0-seger och publikrekord på Friends Arena: Jag sa till min kollega från Luxemburg att vi haft finfina publiksiffror tidigare med över 49 000 åskådare mot bl a England, Argentina och Tyskland, men aldrig kommit över 50 000. För att vi skulle klara det krävdes det en riktigt attraktiv motståndare, typ Luxemburg!! Vi lyckades komma över 50 000 åskådare och det var våra vänner från Luxemburg stolta över. Det var för övrigt det enda de var stolta över i samband med insatsen på Friends Arena i lördags!

Istället för att resa direkt med laget till Amsterdam i söndags tog jag bilen hem till Uddevalla för att titta på kval till division 5 Bohuslän. Diaspora mötte Hogstorp och hemmalaget vann med 4-3 i en högdramatisk match. Hogstorp vann första kampen med 2-1 och gick vidare på mål på bortaplan. Ingen jämförelse i övrigt, men folkfest, dramatik och spänning rådde utan tvekan på Kamratgården i Uddevalla. Detta är en annan del av vår fotboll, men ack så viktig för helheten. Tack för en alldeles utmärkt underhållning inför storpublik i söndags kväll!

Nu laddar vi för tjejernas två kommande kvalmatcher. Vi fick en fin start för Peter Gerhardsson och hans tjejer nere i Kroatien i september. Nu väntar Danmark fredagen den 20 oktober på Gamla Ullevi och sedan Ungern den 24 oktober på Borås Arena. Vi hejar fram tjejerna och håller tummarna för sex poäng ytterligare. Svårt och tufft, men inte omöjligt!

Den 1 december är det Representantskapsmöte där 45 ledamöter ska fatta beslut om bland annat tävlingsregler för kommande år. Man skulle kunna säga att det är årsmöte för tävlingsfrågor denna dag. De flesta ärendena är enkla och vi kommer att fatta beslut i full enighet. Jättespännande förslag om nya spelformer i barn- och ungdomsfotboll kommer att klubbas efter en gedigen process. Detta kommer att utveckla våra unga spelare och skapa ännu roligare upplevelser runt våra matcher.

Runt frågan om att kora slutsegrare för våra yngsta lag blir det säkert en diskussion. Numera ackumulerar vi inte resultat och skapar tabeller i våra distriktsvisa serier förrän barnen är 13 år gamla. Vi har ett gemensamt förbud upp till och med tolv år för dessa tävlingar. Det är ju i seriespelet som den stora mängden matcher pågår vecka ut och vecka in under säsongen. Här är vi helt överens bland Repskapets representanter, och vi är också helt överens om vår gemensamma ambition – att skapa så bra matchmiljöer som möjligt för våra barn och ungdomar.

Beträffande tävlingar som arrangeras av våra klubbar, det vill säga cupturneringar, var det under innevarande säsong okej att kora slutsegrare om man genomförde ett bra Fair Play-program. Den cuparrangör som ville kunde utan problem få kora segrare för 12-åringar, men det krävdes en formell dispens. Många av våra distrikt tycker att dispenshanteringen varit besvärlig och vill, via flera motioner, få bort denna hantering. Förbundsstyrelsen tycker att detta är relevant och vi föreslår att inga dispenser behöver sökas, utan att alla cuparrangörer, som vill, ska kunna kora slutsegrare för 12-åringar från och med 2018. Det vill säga i praktiken exakt samma hantering som under 2017, men utan att behöva söka dispens.

Här finns det många som har uppfattningen att vi borde justera detta så att förbudet mot slutsegrare gäller även för 12-åringar i cupturneringar. Denna fråga kommer säkert att diskuteras flitigt inför och under Representantskapet. Den 1 december vet vi vilken väg till målet om bra matchmiljöer som beslutas. Förbundsstyrelsens väg som säger okej till att kora vinnare i cuper för 12-åringar, eller förslaget om att förbjuda detta för 12-åringar. Eller kanske dyker det rent av upp ytterligare tankar och förslag den 1 december?

Otroligt stimulerande diskussion och vi ska verkligen inte vara rädda för att dryfta våra olika åsikter – och det viktigaste är ju att vi faktiskt alla strävar mot målet: Bra matchmiljöer för barn och ungdomar! Vi har däremot lite olika syn på vägen dit, och det är väl inte så farligt, eller hur?

Avslutningsvis så får vi svidande kritik för ett antal olyckliga formuleringar i ett brev som gått ut till en grupp ledare. Kritiken mot innehållet i brevet är berättigad och vi var på den frågan långt innan den var aktuell i media. Verksamheten som det handlar om, sk Future Team, är däremot alldeles utmärkt och värnar om att ge flera chansen att få vara med och inte stänga dörren för de som utvecklas lite senare än sina kamrater. Att som Idrottsministern och RF-ordföranden kritisera formuleringar i brevet är OK och berättigat, men att inte sätta sig in i vad verksamheten Future Team handlar om och därmed signalera att det skulle vara något annan än vad det är, det är inte OK! Annika och Björn! Ni får gärna höra av er en annan gång så kanske vi kan hjälpa till med korrekt sakinformation innan stora sågen tas fram…

Karl-Erik

6 sep 2017

Resa i Österled, härlig start för Rolle och livets bräcklighet

Efter att ha haft lite bloggpaus under sommaren är det dags att reflektera och dela med sig av lite tankar så här på onsdagsförmiddagen. Det har varit en fotbollsintensiv sommar med tävlingar för svenska landslag i bland annat Polen, Georgien och Holland. Därefter intressanta matcher och möten i Makedonien, Grönland, Island och Monaco.

De senaste dagarna har varit fulla av resor i Österled. Först några dagar i Sofia, Bulgarien för att följa A-landslaget för herrar. Tyvärr blev det inga poäng trots två gjorda mål och en matchstatistik som visade att vi var det bästa laget, men bulgarerna drog det längsta strået i denna VM-kvalmatch. Efter att ha surat ett kort tag var det dags att ladda om för att resa till Vitryssland och söndagens viktiga VM-kvalmatch. Slutresultatet blev en svensk storseger med 4-0. Riktigt skönt och så viktigt inför den högdramatiska avslutningen i oktober. Det kan bli gruppseger, det kan bli en andraplats och det kan också sluta med att vi hamnar utanför topp två. Oerhört spännande och laget och ledningen har gjort ett oerhört gediget jobb oavsett hur det slutar.

Vitryssland besökte jag senast 1994 och gjorde där, tillsammans med två svenska domarkollegor, Kire Klenkovski och Mikael Nilsson, internationell debut som domare med FIFA-domarmärket på bröstet. Vitrysslands P17 mötte Ungern. Överledare för det ungerska laget var Ferenc Puskas, legendarisk storspelare. En upplevelse bara att möta denna storspelare. Matchen gick i en liten ort, Molodechno, och slutade 0-0. Faciliteterna på arenan var väl något spartanska. Det fanns t ex inget domarrum, men vaktmästaren på arenan hade en lägenhet ovanför omklädningsrummen och i hans sovrum fick vi byta om. Och det funkade också alldeles utmärkt.

Utvecklingen i Minsk under tiden från 1994 fram till nu var påtaglig men jag måste ärligt säga att jag fick en flashback från 1994 redan när vi stod på flygplatsen i Sofia och skulle lyfta mot Minsk. Vi skulle flyga med Belavia, det vitryska bolaget. Det fungerade alldeles utmärkt och det var inga problem.

Problem var det dock 1994, men såväl flygbolag och annan infrastruktur har blivit avsevärt bättre på de senaste 23 åren. Tack för det! För att citera generalsekreteraren i det vitryska fotbollförbundet 1994, Vadim Zhuk: "Vad trevligt att du kommer med Belavia, Karl-Erik, själva åker vi alltid Lufthansa eller Swiss..."

Dagen före VM-kvalmatchen i Vitryssland tränade laget på det vitryska förbundets anläggning och samtidigt med träningen pågick en match i den vitryska damligan. Slavianka mötte det vitryska F19-landslaget. Ja, landslaget var ett av de sju lagen i ligan och på fotot ser du de båda lagen vid line-up. Damfotbollen är under utveckling, men har lång väg till att nå den nivå vi har på flick- och damfotboll i vårt land. Ambition och vilja finns och det är väldigt positivt.

Hemkommen till Sverige kunde jag konstatera att Roland Nilsson fick en drömstart förbundskapten för U21-landslaget. Stabil 4-1 seger mot Cypern med Carlos Strandberg glödhet i första halvlek med ett äkta hattrick som resultat från hans sida. Härlig laginsats och nu drar kvalet vidare med matcher mot Belgien och Malta i oktober.

Senare i eftermiddag reser jag till Helsingfors för begravning. Imorgon torsdag klockan 10 begravs min kollega Pertti Alaja. Pertti avled fredagen den 18 augusti, samma dag som de nordiska förbunden var samlade till möte i Reykjavik. Pertti beklagade några dagar innan att han inte kunde komma, men att hans känsla för det nordiska samarbetet var stark och han lyckönskade oss.

Vi hade hoppats att få ha honom med oss, men hans tuffa kamp mot cancersjukdomen förlorades på morgonen denna dag. Pertti var en sann fotbollskille. Duktig målvakt med stora internationella meriter, sedermera generalsekreterare och sedan några år ordförande i det finska bollförbundet. Vi minns honom med värme och skänker våra djupaste tankar av medkänsla till hans nära och kära. Imorgon kommer många internationella fotbollskollegor att följa Pertti till hans sista vila.

Visa fler inlägg