27 mar 2017

Verksamheten i svensk fotboll

Så här inledde jag på Förbundsmötet lördagen den 25 mars 2017.

Karl-Erik Nilsson

Vi kan se tillbaka på 2016 som ett nytt framgångsrikt år för svensk fotboll; ett historiskt OS-silver för damlandslaget, EM-slutspel för herrlandslaget, VM-spel för F20-tjejerna och U21 herrar kvalade in till ett nytt EM-slutspel. Den inhemska fotbollen är mycket stark, futsal och beach soccer växer – kort och gott: Tillsammans gör vi det bra även om vi självklart har utmaningar och förbättringsområden framför oss.

2016 kommer således också att skriva in sig i svensk fotbolls historia som ett mycket bra år.

Vi börjar med OS: damlandslaget bärgade sin första OS-medalj någonsin efter en sällsynt dramatisk turnering i Brasilien. Straffdrama mot såväl USA som Brasilien ledde till final mot Tyskland. Finalen blev turneringens bästa match och vanns av Tyskland. Men Sverige VANN verkligen ett OS-silver!

Vårt herrlandslag kvalade in till OS via EM-guldet 2015 för U21. Tre matcher blev det för killarna efter såväl riktigt bra som lite mindre bra matcher men ovärderlig internationell erfarenhet fick både spelare och ledare, och vi får se vad framtida diskussion betyder för herrfotbollens OS-deltagande framöver. Det finns frågor att räta ut såväl nationellt som internationellt kring detta.

Vi kände optimism inför EM i Frankrike efter ett fantastiskt förläger i Båstad och en klar 3–0-seger mot Wales i genrepet. Alla förstod dock att det krävdes tre topprestationer för att ta sig vidare från gruppen, där Irland, Italien och Belgien återfanns. Vi lyckades inte med det och fick lämna EM besvikna över att inte gått vidare från gruppspelet. Erik Hamrén lämnade landslaget efter EM och även flera spelarprofiler som varit med sedan början på 2000-talet: den unike lagkaptenen Zlatan Ibrahimović, en världsspelare, och det är en ynnest för oss alla att ha varit med och fått ta del av hans insatser för svensk fotboll. Lämnade gjorde också bl a Kim Källström och Andreas Isaksson, två enormt lojala, kloka och duktiga spelare, som gjort storstilade insatser under många ar: STORT TACK från svensk fotboll! Och härligt att ni är tillbaka i den glödheta Allsvenskan 2017.

Ett EM-tack också till Jonas Eriksson och hans domarteam som än en gång lyckades fint i ett stort mästerskap och inte nog med det de fick också döma Europa League-finalen. Bra jobbat!

I september påbörjades en ny landslagsera med sikte på VM i Ryssland 2018. Janne Andersson tog över som förbundskapten för våra herrar och har snabbt satt sin prägel på spelet och miljön runt laget. Välkommen i arbetet, Janne!

Senare på hösten vann damlandslaget sin EM-kvalgrupp och blev klara för EM i Holland 2017, där vi senare lottades mot Tyskland, Ryssland och Italien.

F20-tjejerna spelade VM i Papua Nya Guinea sent i november, ett mästerskap som vi i Sverige för övrigt borde ha arrangerat men det är historia nu. En vinst, en oavgjord räckte tyvärr inte för att gå vidare från gruppen.

Vid F20-VM representerades vi också av domarna Sara Persson och Julia Magnusson. Grattis till fina domarinsatser!

Vårt U21-landslag klarade på ett bragdliknande sätt att kvala in till EM i Polen 2017 genom att obesegrade vinna en kvalgrupp bestående av bland annat Spanien och Kroatien. Respekten för våra landslag, äldre som yngre, och vårt sätt att förädla talanger är mycket stor i Europa och ett bevis på att bredd och elit, klubbfotbollen fungerar bra och lirar gott ihop med våra landslag. Den svenska modellen fungerar fint! Tack alla företrädare för svensk fotboll som gör detta möjligt.

Grattis till de svenska mästarna!

Vi säger grattis till de svensk mästarna Linköping och Malmö FF och segrarna i svenska cupen FC Rosengård och BK Häcken. 2016 är efter 2015 det år som haft flest åskådare i den svenska toppfotbollen på klubbsidan. Våra toppserier på herr- och damsidan tilldrar sig stort intresse från publik och andra, vilket är glädjande. Nästan varenda elit match är en positiv upplevelse. Ett fåtal av matcherna blev negativa och det tar alla inblandade på största allvar. Vårt samarbete mellan klubbar, Supporterunionen, EFD, SEF, SvFF, domare och Polisen är bättre än någonsin.

Vi har tillsatt två Riksombud vars uppgift är att jobba med delegatrapporterna för att se om något ska anmälas till Disciplinnämnden för vidare åtgärd, men framförallt även utveckla matchdelegaterna och stärka deras roll och del i arrangemangen samt i samarbete med klubbarna göra arbetet runt evenemangen ännu bättre.

Intresset för futsal ökar. Svenska Futsalligan har genomförts för tredje gången. Grattis till de svenska mästarna: IFK Uddevalla, herrar, och Lindahl FF, damer.

Futsal är den snabbast växande inomhussporten i världen och i Sverige är futsal landets största hallidrott! Vi arrangerade under 2016 bl a nordiskt mästerskap i futsal där för första gången ett lag från Grönland deltog. Vår idrott växer och nya aktörer vill vara med. Mycket positivt!

Minstingen i fotbollsfamiljen beach soccer gläder många under några intensiva sommarveckor och Kalmar har blivit något av ett Mecka för denna gren på fotbollsträdet. Grattis till de svenska mästarna från Glömminge på herrsidan och från Vetlanda på damsidan.

FIFA och UEFA!

Såväl FIFA som UEFA har valt nya presidenter under 2016. Gianni Infantino, tidigare generalsekreterare i UEFA, fick utmaningen att förbättra den allmänna uppfattningen om arbetet inom FIFA. Få internationella organisationer har väl lyckats skada sitt renommé såsom FIFA gjorde under Sepp Blatters ledning. Endast framtiden kan utvisa om Infantino lyckas, mycket återstår för honom och FIFA att jobba med men vi ser positiva tecken och det känns lovande inför framtiden.

Aleksander Ceferin från Slovenien valdes till ny president för UEFA. Vi, Norge, Danmark och Finland ville att Ceferin skulle bli ny UEFA-bas framförallt efter de möten vi haft med honom. Ceferins värderingar och ståndpunkter ligger oss nära och det var avgörande. De nordiska ländernas ambition är nu att jag ska ersätta Danmarks Allan Hansen i UEFA:s exekutiva kommitté vid mötet 5 april i Helsingfors. Ett av våra strategiska mål är att vi ska ta plats där viktiga beslut om internationell fotboll fattas och i dagsläget är det 12 kandidater som slåss om åtta platser till UEFA:s exekutiva kommitté och jag är medveten om att det blir tufft på precis alla sätt. Men låt oss vara optimistiska även här för svensk och nordisk fotbolls position. Och tack till Allan Hansen för gott jobb och gott samarbete med svensk fotboll under de åtta åren i UEFA:s ExCo.

Några viktiga nationella framtidsfrågor:

Mentor och adeptprogram

Vi har sjösatt ett mentor och adeptprogram för unga ledare kopplat till Förbundsstyrelsen. 14 adepter har rekryteras per år och kick-off skedde den 10 oktober.

Vi sparkar under året igång Plus 10 000 där vi ska rekrytera 10000 nya kvinnliga ledare under de kommande fem åren i ett spännande landsomfattande projekt. Ja, steg för steg blir vi bättre och i ett internationellt perspektiv får vi mycket beröm, men mer återstår förstås att göra, mycket mer…

Vårt samhällsansvar inom mångfaldsarbetet paketerar vi inom ramen för

Alla är olika – Olika är bra!

Vår föreningstraditon som hänger ihop med våra städer, byar och kommuner gör att med fotbollen som utgångspunkt gör våra föreningar stora insatser i sin närmiljö. Flyktingbarnen som får en vettig sysselsättning, landsbygdföreningen som stöttar bygdens utveckling och stadsdelsklubben som skapar nattfotboll till gagn för alla i närmiljön. Det görs oerhört mycket överallt.

– och fotbollsföreningarna har faktiskt välkomnat invandrare och flyktingar som kommit till Sverige sedan mitten på 1900-talet.

2016 kunde vi glädjande dela ut 2 miljoner kronor till 105 föreningar i deras arbete med mångfald, integration, jämställdhet, funktions och hbtq-acceptans tack vare ett samarbete med Svenska Spel, ICA och våra landslagsspelare. Vår ambition är att även 2017 kunna fördela pengar till föreningarna i deras arbete.

Vi har på nyåret haft en uppskattad utvecklingskonferens och nyligen genomfört fyra mångfaldsseminarier i Sundsvall, Skellefteå, Växjö och Stockholm för att samla in behoven hos föreningar och distrikt i det fortsatta arbetet med mångfald och vilket stöd de har behov av på olika sätt. Den som leder det arbetet i tre år framöver är Sevana Bergström som glädjande nog är projektanställd hos oss med stöd av RF.

Internationell solidaritet

Matcherna mot Iran och inte minst dammatchen som spelades i oktober var viktiga milstolpar för oss. Vi kan inte göra allt, men vi kan göra lite för att ge människor hopp om bättre förutsättningar. Höstens match gav miljontals kvinnor hopp i en del av världen som är mycket annorlunda än vår. Tack alla som på olika sätt var inblandade före, under och efter matchen. Inte minst våra fantastiska ledare och spelare som var de bästa tänkbara ambassadörer för Sverige och för svensk fotboll.

Spelpolitiken

I dagarna kommer utredaren, Håkan Hallstedt, att presentera sina tankar för den framtida svenska spelpolitiken. Vi har varit och är oerhört aktiva i frågan eftersom den är av största betydelse för oss. Vi måste säkerställa våra intressen och dessutom är vi den största leverantören av spelobjekt till sportspel. Vi utgår ifrån att beslutsfattarna lyssnar på oss och våra starka argument. Vårt samarbete med Svenska Spel är även i denna fråga alldeles utmärkt.

Tack!

Två av våra distriktsordförande Gerhard Sager, Västergötlands FF, och Jens Persson, Södermanlands FF, har lämnat sina uppdra i vår. Stort tack för ert arbete!

Varmt välkomna till förbundsarbetet säger vi till efterträdarna Peter Karlsson respektive Nina Lindström.

Tack och grattis också till trotjänaren Håkan Danielsson som lämnade sitt SvFF-uppdrag efter många år som styrelseledamot och kommittéordförande. Håkan utsågs av årsmötet till hedersledamot i Svenska Fotbollförbundet. Synnerligen välförtjänt!

Till alla medaljörer och trotjänare som hyllades efter otroligt lång och trogen tjänst inom olika delar av Svensk fotboll.

Karl-Erik

22 mar 2017

Dialog och samarbete framgångsfaktorer när vi närmar oss Förbundsmötet 2017!

Vi har lämnat ett framgångsrikt 2016 bakom oss, och det nya året innehåller lika många spännande händelser med VM-kvalet för herrar, Europa League-finalen i Solna, Dam-EM i Holland och U21-EM i Polen, som höjdpunkter på förhand.

Precis som andra idrotter har vi ett tapp av spelare framförallt i övre tonåren och vi behöver fler ledare, inte minst kvinnliga. Vi vill gärna att fler vuxna stannar längre i vår sport både som aktiva och ledare. Varför inte följa Borens IK och starta Gå-fotboll och hitta en ny grupp aktiva...

Fler utövare som håller på längre kommer säkert att bli ett av flera prioriterade områden. Vi vet att vi har en bra utbildning för våra spelare, ledare och tränare och det visar sig bland annat genom att våra unga spelare blir allt bättre, även i ett internationellt perspektiv, och det gynnar alla och ytterst våra elitklubbar och våra landslag.

I senaste numret av vårt husorgan "Magasinet" beskrivs den diskussion som pågår just nu kring hur vi bäst ska ta hand om våra unga spelare, utvecklingsläger, distriktsturneringar, regionala samlingar, utveckling på klubbnivå med mera. Och det är bra! Om det fanns en formel att arbeta efter bromsar det kreativitet, tankar och utveckling.

Vi har förstås olika förutsättningar i olika delar av Sverige och yttre omständigheter påverkar – inte minst befolkningsomflyttning och därmed tillgång på anläggningar. I många av våra största tätorter och framförallt i Stockholm är behoven stora när det gäller tillgång på planer för träning och matcher. Så debatt och dialog är en förutsättning för framtiden. Det är så vi driver vår fotboll framåt.

Vårt pågående strategidokument sträcker sig det här året ut och därför blir det fokus på framtidsfrågorna i år. Under våren går det ut en ny enkät till föreningarna att fylla i under perioden 24 april till 3 maj.

Det är viktigt att vi hjälps åt att få in grundfakta om vilka vi är, spelare och ledare, i vilken ålder, för att just forma en ny strategi. I det arbetet får vi också hjälp av distrikten att stämma av svarsfrekvensen, som vi vill ska bli lite bättre än tidigare. 15 juni ska vi ha en rapport som ska gälla för svaren i landet och presentation sker på ordförandekonferensen den 26 juni. Då kickar vi också igång det kommande strategiarbetet och notera två veckor i höst:

Strategiveckor i svensk fotboll är veckorna 38 och 39, 18/9 -1/10. Då kan alla intresserade vara med i olika rådslag runt om i landet för att vara med och forma framtiden för svensk fotboll. Välkomna! Föreningarna och dess verksamhet är grunden i vårt arbete – så vi behöver er medverkan!

Vi har tillsammans med Svenska Fäktförbundet lämnat in en motion till Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) där vi anser att Riksidrottsförbundet (RF) och SOK måste samarbeta betydligt bättre i precis alla idrottsfrågor av samma skäl: Vi måste samarbeta inom idrottsrörelsens alla delar!

Stefan Lindeberg lämnade SOK-skutan förra våren och har tidigare i en krönika klargjort att han anser att man ska skilja på vad som gäller för svensk idrott och svensk fotboll. Bland annat kritiserar han fotbollen för de pengar som förekommer i internationell fotboll, nämner de oroligheter som finns kring några toppmatcher i herrfotbollen och också för att barn lämnar i vår idrott i större utsträckning än i individuella idrotter.

Att en före detta SOK-chef så tydligt angriper just vår sport säger mer om honom och hans agerande än idrottens grund, ambitioner och organisationsbehov. Han har inte precis bjudit in till dialog för allas bästa.

Tack och lov har den nye SOK-ordföranden Hans Vestberg en helt annan inställning och det lovar gott inför framtiden. Det behövs nämligen mer samarbete, att man möts kring framtidsfrågorna, för både lag och individuell idrott, för våra barn och alla inblandade – det är att ta ansvar för alla idrotters framgång. Det är detta vi drivs av i svensk fotboll, och det är den uppfattning beslutsfattare på alla nivåer anser att idrotten ska stå för. Så det är dags att RF, SOK, och alla specialidrottsförbund samlas kring en ny gemensam strategi där vi inte ser konkurrens bland idrotter som det viktigaste eller mellan lag och individuella idrotter. Vi ska helt enkelt hålla ihop!

Vår utmaning handlar om människors tid, att motarbeta inaktivitet, fysisk och psykisk ohälsa, att förstärka våra föreningars arbete med nyanlända och få fler att ta del av vår verksamhet som aktiva eller på annat sätt. Detta kryddat med underhållning på högsta nivå!

Den stundande helgen är en stor manifestation för svensk fotboll. Distrikten samlas på fredag för möten om strategiska framtidsfrågor, SEF och EFD samlas till sina respektive årsmöten och på lördag träffas vi alla på Svenska Fotbollförbundets årsmöte. 2017 blir året när vi startar tidigt, klockan 10.00, med förbundsmötet för att bjuda alla gäster till VM-kvalet mot Vitryssland på Nationalarenan Friends Arena klockan 18.00 på kvällen. Vi håller alla tummar för Janne Andersson och hans lag i jakten på en plats i VM i Ryssland 2018.

Allt gott!

Karl-Erik

3 mar 2017

Ännu en kontrastrik vecka nästan till ända!

Sitter på Heathrow och filosoferar över veckan som gått och kan konstatera att ännu en synnerligen kontrastrik och spännande vecka är på väg mot sitt slut, fast det återstår förstås en del ännu, bland annat Skånes Fotbollförbunds årsmöte kl 10.00 i Lund imorgon, lördag.

Vi börjar för en vecka sedan. Förra lördagen avhöll Västergötlands FF sitt 99:e årsmöte och Gerhard Sager överlämnade ordförandeklubban till sin efterträdare Peter Karlsson. Gerhard har varit med i styrelsen i 33 år varav 22 som ordförande. En alldeles otrolig ledargärning!
Stort tack, Gerhard! Vi önskar Peter lycka till.

Direkt efter VFF-årsmötet i Skövde mötte Lena och minstingarna Albin, 21, och Filip, 18, tusan vad tiden går, upp i Skövde. Vi körde till Mora och efter väckning 02.50 så kördes killarna till bussen som skulle ta dem till Sälen. Albin och Filip körde Öppet Spår och Lena och jag somnade om och sedan hejade vi fram dem vid sidan om spåret. De måste fått energin och drivet från mamma.
Stolta föräldrar tog emot dem i Mora efter ett tufft dagsverke.

I måndags deltog jag som föreläsare över hur vi i Sverige organiserar breddfotboll och hur våra föreningar fungerar samt hur samhället visar sin support för idrotten i allmänhet och fotbollen i synnerhet. UEFA arrangerade denna konferens för länder från östblocket där strukturen är väldigt annorlunda och de behöver inspiration för att hitta förmer för mer aktivitet med fokus på "gräsrötterna" inom fotbollen.

Lovade bort mig som föreläsare för väldigt länge sedan och när sedan verkligheten hinner ifatt en så är man inte alltid stolt över sina prioriteringar, MEN det var oerhört intressant och givande. Och dessutom var det uppskattat att vi ifrån Sverige delade med sig av våra erfarenheter.

Viljan att utveckla verksamheten var det verkligen inget fel på hos deltagarna. En annan av föreläsarna fokuserade på vikten av att få inaktiva unga som gamla till att bli aktiva. Vi har ofta synpunkter på hur det är hos oss och i jämförelse med de länder som var på plats är vi i framkant.

Utvecklingen av antalet överviktiga, antalet diabetiker, bristen på idrottslig infrastruktur och brist på ledare är så oerhört mycket större i många delar av världen. Vi är på rätt väg och får inte slappna av, men i ett större perspektiv är vi inte så dåliga i lilla Sverige.
SMS och telefontrafiken till Georgien var inte av högsta tekniska klass, men det är klart att tröjdebatten nådde fram med synpunkter från olika delar av världen. Och självklart även från Sverige.

Det vi gör märks och förhoppningsvis gör det också skillnad. Jag har fått oerhört positiv feedback från många internationella kontakter, bland annat i den här artikeln, som beskriver initiativet.

Nu på väg mot Sverige efter ett kort möte med mina kollegor på Brittiska öarna och imorgon klockan 10.00 klubbar Claes Olsson I Skånes FF igång årsmötet med Skåneboll. Mycket talar väl för att jag tar över klubban, för en stund, och leder deras årsmöte. Ska då berätta lite om året som gått och vilka utmaningar vi har framför oss. Det är däremot himla gott att få lite perspektiv på det vi gör genom de internationella kontakterna.

Trots allt så är det inte så tokigt det som sker I Västergötland, Skåne och i alla övriga delar av vårt land, men vi vill ju inte bli stillastående så utveckling och framåtanda gäller om vi ska behålla en stark position för vår idrott. Övriga ligger inte på latsidan.

Trevlig helg!

Karl-Erik

3 feb 2017

Vart tog januari vägen?

Sitter på tåget från Stockholm mot Uddevalla för att vända tillbaka imorgon förmiddag. Känns ändå gott att komma hem till lite fredagsmys med nära och kära. Imorgon kväll ska jag dela ut pris till årets lag på Parasportgalan, den första i sitt slag. Ett hedersuppdrag och ser fram emot den tredje idrottsrelaterade galan den senaste månaden.

Januari började med FIFA:s fotbollsgala i Zürich och där kämpade vår egen Pia Sundhage sida vid sida med tyskan Silvia Neid. Det blev tysk seger igen, men tar revansch på Tyskland när vi har premiär i dam-EM i Holland i sommar.

I samband med Zürich-galan var det kanske ändå viktigast för mig att få tid för samtal med några av mina europeiska kollegor. Fick chansen till samtal med ordförandena i Rumänien, England, Georgien och Kosovo. Positiva samtal om utvecklingen i den internationella fotbollen och spännande kontraster. Man kan väl, utan att överdriva det minsta, klart konstatera att utmaningarna i dessa fyra länder skiljer sig åt markant...

Möten med kollegor, samtal om vad jag, Sverige och Norden kan bidra med i UEFA:s styrelse, den exekutiva kommittén, samt vilka frågor som är angelägna i Europa som helhet är oerhört intressanta. Dessutom är dessa personliga möten ovärderliga och helt nödvändiga om det ska bli ett framgångsrikt val vid UEFA-kongressen i Helsingfors den 5 april. Min absoluta ambition är att ha haft personlig kontakt med alla mina 54 kollegor innan kongressen och ett ganska stort antal är faktiskt redan kontaktade. Spännande och intressant!

På tal om galor så blev nästa gala, idrottsgalan, även i år stor ur ett fotbollsperspektiv. Riktigt roligt och positivt att våra silverhjältinnor från OS fick den uppskattning de förtjänar. Väldigt positivt att också Lasse Lagerbäck fick det fina erkännande som tilldelades honom och när sedan Futebol da Forca och Cecilia Andrén Nyström uppmärksammades kändes det riktigt fint.
Det arbete som görs för tjejer runt om i världen och i Sverige är värt all beundran och kul att Cecilia också nämnde det fina samarbetet med Svenska Fotbollförbundet. Grattis och lycka till säger jag till alla pristagare.

UEFA:s nya president, Aleksander Ceferin, har tagit initiativ till att möta alla medlemsländers ordförande och generalsekreterare vid sammanlagt fem möten som genomförts i Genève. Han vill följa upp de frågor kopplat till good governance som han hade med i sitt manifest inför kongressen i höstas. Testa av förslag som kan komma till vårens kongress och därmed få en bra känsla över hur medlemsländernas uppfattning är i olika frågor.

Jag är tämligen säker på att vi bl a kommer att få förslag om tidsbegränsade mandatperioder, bibehållen åldersgräns samt att om du ska kandidera till en position i de beslutande organen så ska du vara aktiv i ditt eget nationsförbund. Så är det inte idag, vilket innebär att flera ledamöter inte har tillräcklig förankring på hemmaplan. Detta plus ett antal andra förslag kommer, med all säkerhet, att bli föremål för behandling på UEFA-kongressen i april. Saker går onekligen i rätt riktning och det känns fint.

Januari har ur sportslig synpunkt varit intressant med landskamper för såväl herrar som damer och vårt landslag i Futsal. Jag får väl vara ärlig och säga att resultaten har varit av väldigt blandad art och tyvärr innebar förlusten i Futsal mot Montenegro att vi inte gick vidare till nästa kvalomgång mot EM.
Bara att ta nya tag...

För övrigt så har det handlat om den årliga medicinska konferensen, en riktigt spännande kraftsamling med alla fotbollens distrikt och SISU-distrikt för att prata framtida strategiska frågor kopplat bl a till spelarutbildning, idrotten som varumärke, en SISU aktivitet i Trollhättan med fotboll, ishockey och bandykollegor på scenen, intressant styrelsemöte med beslut kring varumärkesfrågor och bokslut 2016. Ser bra ut!
Första mötet med den nya konstellationen, Fabege och SvFF, som nu har ansvaret för Friends Arena. Det kommer att bli bra.

Ovanstående kanske förklarar varför januari bara försvann... Full fart med massor av spännande möten på lokal, regional, nationell och internationell nivå.
Riktigt kul och stimulerande att vara förbundsordförande nu och imorgon laddar vi för gala och fest på Parasportgalan i Stockholm. Vill du följa den så följ denna länk:

http://www.parasport.nu/Nyheter/nyheterfranforbundet/klartparasportgalansandslive/

Karl-Erik

Visa fler inlägg