13 okt 2017

Kvalfyllda tider - och en liten hint om kommande viktiga beslut i tävlingsfrågor

Vi är mitt inne i kvalfyllda tider. Herrarnas VM-kval är över med bättre resultat över tio matcher än vad jag tror någon hade förväntat. Nu laddar vi för tjejernas två kommande kvalmatcher. Den 1 december är det sedan representantskapsmöte där 45 ledamöter ska fatta beslut om bland annat tävlingsregler för kommande år. Man skulle kunna säga att det är årsmöte för tävlingsfrågor denna dag.

Vi är mitt inne i kvalfyllda tider. Herrarnas VM-kval är över med bättre resultat över tio matcher än vad jag tror någon hade förväntat. Jag minns lottningen i S:t Petersburg sommaren 2015 då vi fick de båda nitlotterna Frankrike och Holland. Väldigt många ansåg det helt utsiktslöst att vi skulle kunna rubba dem.

Det nya landslaget efter generationsväxlingen efter EM 2016 och ett helt nytt ledarteam, med Janne Andersson i spetsen, fick svårast möjliga uppgift. Inledningsmatch i kvalet, utan en enda förberedelsematch, mot Holland hemma. Utmaningen klarades och resultatet 1-1 gav en tung och viktig poäng. Resten är historia och drömmen om direktplats levde ända till sista omgången. Otroligt bra gjort av alla inblandade. Andraplatsen i gruppen gav på nytt en play off-plats och jag ser framemot lottningen tisdagen den 17 oktober kl 14.00. Varför inte Danmark igen? Det vore väl häftigt!

Direkt efter matchen mot Luxemburg, denna fantastiska tillställning med 8-0-seger och publikrekord på Friends Arena: Jag sa till min kollega från Luxemburg att vi haft finfina publiksiffror tidigare med över 49 000 åskådare mot bl a England, Argentina och Tyskland, men aldrig kommit över 50 000. För att vi skulle klara det krävdes det en riktigt attraktiv motståndare, typ Luxemburg!! Vi lyckades komma över 50 000 åskådare och det var våra vänner från Luxemburg stolta över. Det var för övrigt det enda de var stolta över i samband med insatsen på Friends Arena i lördags!

Istället för att resa direkt med laget till Amsterdam i söndags tog jag bilen hem till Uddevalla för att titta på kval till division 5 Bohuslän. Diaspora mötte Hogstorp och hemmalaget vann med 4-3 i en högdramatisk match. Hogstorp vann första kampen med 2-1 och gick vidare på mål på bortaplan. Ingen jämförelse i övrigt, men folkfest, dramatik och spänning rådde utan tvekan på Kamratgården i Uddevalla. Detta är en annan del av vår fotboll, men ack så viktig för helheten. Tack för en alldeles utmärkt underhållning inför storpublik i söndags kväll!

Nu laddar vi för tjejernas två kommande kvalmatcher. Vi fick en fin start för Peter Gerhardsson och hans tjejer nere i Kroatien i september. Nu väntar Danmark fredagen den 20 oktober på Gamla Ullevi och sedan Ungern den 24 oktober på Borås Arena. Vi hejar fram tjejerna och håller tummarna för sex poäng ytterligare. Svårt och tufft, men inte omöjligt!

Den 1 december är det Representantskapsmöte där 45 ledamöter ska fatta beslut om bland annat tävlingsregler för kommande år. Man skulle kunna säga att det är årsmöte för tävlingsfrågor denna dag. De flesta ärendena är enkla och vi kommer att fatta beslut i full enighet. Jättespännande förslag om nya spelformer i barn- och ungdomsfotboll kommer att klubbas efter en gedigen process. Detta kommer att utveckla våra unga spelare och skapa ännu roligare upplevelser runt våra matcher.

Runt frågan om att kora slutsegrare för våra yngsta lag blir det säkert en diskussion. Numera ackumulerar vi inte resultat och skapar tabeller i våra distriktsvisa serier förrän barnen är 13 år gamla. Vi har ett gemensamt förbud upp till och med tolv år för dessa tävlingar. Det är ju i seriespelet som den stora mängden matcher pågår vecka ut och vecka in under säsongen. Här är vi helt överens bland Repskapets representanter, och vi är också helt överens om vår gemensamma ambition – att skapa så bra matchmiljöer som möjligt för våra barn och ungdomar.

Beträffande tävlingar som arrangeras av våra klubbar, det vill säga cupturneringar, var det under innevarande säsong okej att kora slutsegrare om man genomförde ett bra Fair Play-program. Den cuparrangör som ville kunde utan problem få kora segrare för 12-åringar, men det krävdes en formell dispens. Många av våra distrikt tycker att dispenshanteringen varit besvärlig och vill, via flera motioner, få bort denna hantering. Förbundsstyrelsen tycker att detta är relevant och vi föreslår att inga dispenser behöver sökas, utan att alla cuparrangörer, som vill, ska kunna kora slutsegrare för 12-åringar från och med 2018. Det vill säga i praktiken exakt samma hantering som under 2017, men utan att behöva söka dispens.

Här finns det många som har uppfattningen att vi borde justera detta så att förbudet mot slutsegrare gäller även för 12-åringar i cupturneringar. Denna fråga kommer säkert att diskuteras flitigt inför och under Representantskapet. Den 1 december vet vi vilken väg till målet om bra matchmiljöer som beslutas. Förbundsstyrelsens väg som säger okej till att kora vinnare i cuper för 12-åringar, eller förslaget om att förbjuda detta för 12-åringar. Eller kanske dyker det rent av upp ytterligare tankar och förslag den 1 december?

Otroligt stimulerande diskussion och vi ska verkligen inte vara rädda för att dryfta våra olika åsikter – och det viktigaste är ju att vi faktiskt alla strävar mot målet: Bra matchmiljöer för barn och ungdomar! Vi har däremot lite olika syn på vägen dit, och det är väl inte så farligt, eller hur?

Avslutningsvis så får vi svidande kritik för ett antal olyckliga formuleringar i ett brev som gått ut till en grupp ledare. Kritiken mot innehållet i brevet är berättigad och vi var på den frågan långt innan den var aktuell i media. Verksamheten som det handlar om, sk Future Team, är däremot alldeles utmärkt och värnar om att ge flera chansen att få vara med och inte stänga dörren för de som utvecklas lite senare än sina kamrater. Att som Idrottsministern och RF-ordföranden kritisera formuleringar i brevet är OK och berättigat, men att inte sätta sig in i vad verksamheten Future Team handlar om och därmed signalera att det skulle vara något annan än vad det är, det är inte OK! Annika och Björn! Ni får gärna höra av er en annan gång så kanske vi kan hjälpa till med korrekt sakinformation innan stora sågen tas fram…

Karl-Erik

6 sep 2017

Resa i Österled, härlig start för Rolle och livets bräcklighet

Efter att ha haft lite bloggpaus under sommaren är det dags att reflektera och dela med sig av lite tankar så här på onsdagsförmiddagen. Det har varit en fotbollsintensiv sommar med tävlingar för svenska landslag i bland annat Polen, Georgien och Holland. Därefter intressanta matcher och möten i Makedonien, Grönland, Island och Monaco.

De senaste dagarna har varit fulla av resor i Österled. Först några dagar i Sofia, Bulgarien för att följa A-landslaget för herrar. Tyvärr blev det inga poäng trots två gjorda mål och en matchstatistik som visade att vi var det bästa laget, men bulgarerna drog det längsta strået i denna VM-kvalmatch. Efter att ha surat ett kort tag var det dags att ladda om för att resa till Vitryssland och söndagens viktiga VM-kvalmatch. Slutresultatet blev en svensk storseger med 4-0. Riktigt skönt och så viktigt inför den högdramatiska avslutningen i oktober. Det kan bli gruppseger, det kan bli en andraplats och det kan också sluta med att vi hamnar utanför topp två. Oerhört spännande och laget och ledningen har gjort ett oerhört gediget jobb oavsett hur det slutar.

Vitryssland besökte jag senast 1994 och gjorde där, tillsammans med två svenska domarkollegor, Kire Klenkovski och Mikael Nilsson, internationell debut som domare med FIFA-domarmärket på bröstet. Vitrysslands P17 mötte Ungern. Överledare för det ungerska laget var Ferenc Puskas, legendarisk storspelare. En upplevelse bara att möta denna storspelare. Matchen gick i en liten ort, Molodechno, och slutade 0-0. Faciliteterna på arenan var väl något spartanska. Det fanns t ex inget domarrum, men vaktmästaren på arenan hade en lägenhet ovanför omklädningsrummen och i hans sovrum fick vi byta om. Och det funkade också alldeles utmärkt.

Utvecklingen i Minsk under tiden från 1994 fram till nu var påtaglig men jag måste ärligt säga att jag fick en flashback från 1994 redan när vi stod på flygplatsen i Sofia och skulle lyfta mot Minsk. Vi skulle flyga med Belavia, det vitryska bolaget. Det fungerade alldeles utmärkt och det var inga problem.

Problem var det dock 1994, men såväl flygbolag och annan infrastruktur har blivit avsevärt bättre på de senaste 23 åren. Tack för det! För att citera generalsekreteraren i det vitryska fotbollförbundet 1994, Vadim Zhuk: "Vad trevligt att du kommer med Belavia, Karl-Erik, själva åker vi alltid Lufthansa eller Swiss..."

Dagen före VM-kvalmatchen i Vitryssland tränade laget på det vitryska förbundets anläggning och samtidigt med träningen pågick en match i den vitryska damligan. Slavianka mötte det vitryska F19-landslaget. Ja, landslaget var ett av de sju lagen i ligan och på fotot ser du de båda lagen vid line-up. Damfotbollen är under utveckling, men har lång väg till att nå den nivå vi har på flick- och damfotboll i vårt land. Ambition och vilja finns och det är väldigt positivt.

Hemkommen till Sverige kunde jag konstatera att Roland Nilsson fick en drömstart förbundskapten för U21-landslaget. Stabil 4-1 seger mot Cypern med Carlos Strandberg glödhet i första halvlek med ett äkta hattrick som resultat från hans sida. Härlig laginsats och nu drar kvalet vidare med matcher mot Belgien och Malta i oktober.

Senare i eftermiddag reser jag till Helsingfors för begravning. Imorgon torsdag klockan 10 begravs min kollega Pertti Alaja. Pertti avled fredagen den 18 augusti, samma dag som de nordiska förbunden var samlade till möte i Reykjavik. Pertti beklagade några dagar innan att han inte kunde komma, men att hans känsla för det nordiska samarbetet var stark och han lyckönskade oss.

Vi hade hoppats att få ha honom med oss, men hans tuffa kamp mot cancersjukdomen förlorades på morgonen denna dag. Pertti var en sann fotbollskille. Duktig målvakt med stora internationella meriter, sedermera generalsekreterare och sedan några år ordförande i det finska bollförbundet. Vi minns honom med värme och skänker våra djupaste tankar av medkänsla till hans nära och kära. Imorgon kommer många internationella fotbollskollegor att följa Pertti till hans sista vila.

7 jul 2017

Sommarblogg!

Igår skrev jag en sommarhälsning till de delar av svensk fotboll som jag har mest samarbete med i fotbollsvardagen. Jag delar med mig av valda delar i en sommarhälsning via min blogg på "Karl-Erik tankar"….

Så här skrev jag igår:

Sitter nu på färjan från Visby till Oskarshamn och skriver några sommarrader till dig efter att ha tillbringat ett antal dagar i Almedalen. Denna företeelse har jag blandade känslor till, men onekligen är det en alldeles utmärkt mötesplats. Var kan du inom loppet av ett par timmar träffa tre olika ministrar som det finns skäl att utbyta lite tankar med? Och det känns som att alla tunga beslutsfattare är på plats. För min del har det handlat om angelägna möten framförallt med fokus på Spelutredningen och den kommande spelpolitiken. Vi har ju, som bekant, många miljoner skäl att engagera oss och påverka frågan i en riktning som gör att vi inte blir förlorare i denna fråga. Remisstiden går ut i början av augusti och vi skriver på ett tydligt yttrande från svensk fotboll. Det mesta i förslaget är bra, men det gäller för oss att bevaka våra gemensamma intressen. Det känns som att vi blir lyssnade till och vi hyser gott hopp om att slutresultatet ska bli bra. Vi får anledning att återkomma i frågan.

Fotbollsmässigt har det varit en bra dag idag. FIFA tillkännagav sin senaste ranking på herrsidan och vi har klättrat sexton platser och innehar nu plats arton. Bäst i Norden och den bästa rankingen på elva år. Känns riktigt bra och vid ett eventuellt playoff senare i höst så är rankingen viktig inför eventuell seedning. Senaste matchen för herrarna var ju en alldeles fantastisk upplevelse med 2-1 seger mot världslaget Frankrike i slutsekunderna. För våra killar har annars slutspelen i sommar varit resultatmässigt tuffa. U21-landslaget tog sig bragdartat till ännu ett slutspel efter att bl a ha vunnit kvalgruppen före de slutliga silvermedaljörerna Spanien. I slutspelet i Polen blev det dock stolpe ut. Endast en poäng mot såväl England som Polen gjorde det omöjligt att ta sig vidare till semifinal. Straffoturen grinade laget i ansiktet denna gång. Våra P19-pojkar tog sig för första gången någonsin till EM-slutspel och när det här skrivs är de på plats i Georgien. Inledande 2-1-förluster mot såväl Tjeckien som värdnationen Georgien har inneburit att det blir hemresa efter sista gruppmatchen mot Portugal. Nu hoppas vi på en fin insats mot Portugal och att laget med flaggan i topp avslutar EM-äventyret.

Våra damer får stå för medaljhoppet när deras EM-äventyr startar på riktigt den 17 juni. Innan dess blir det EM-genrep mot Mexico i Falkenberg på lördag den 8 juli. EM-upptakten för svensk del sker mot Tyskland, ja detta Tyskland som verkar vara i storform när det gäller samtliga landslag. Jag tror dock att det är dags för de tyska damerna att få bita i gräset mot Sverige i första EM-matchen. Det känns bara så…

Sedan väntar Ryssland och Italien den 21 respektive 25 juli. Jag tror på medalj och hoppas på final för tjejerna söndagen den 6 augusti. Vi önskar Pia och hennes ledarkompisar samt alla spelare ett stort och varmt lycka till!

På klubbfotbollssidan har herrarna börjat europaäventyret och i skrivande stund närmar det sig avspark för AIK och IFK Norrköping i deras returer. Deras avancemang till nästa omgång känns mycket lovande. (Och det blev ju bra resultat för för AIK och IFK Norrköping visade det sig)

I nästa vecka är det dags för Östersund att göra internationell debut och då väntar Galatasaray. Lättare lottning kan man ju få, men samtidigt har Östersund visat ett mod som är imponerande så det turkiska storlaget har fått något att bita i. MFF spelar också sin första match på vägen mot det allra finaste, nämligen Champions League. Vardar från Skopje svarar för motståndet och vi håller alla svenska fotbollstummar för våra representanter på klubbsidan när det nu drar igång på allvar.

I förra veckan var vi samlade till årets ordförandekonferens. Ett sextiotal engagerade deltagare från SDF, EDF, SEF, Förbundskansliet samt från Förbundsstyrelsen och dess kommittéordförande var samlade till tre synnerligen intensiva dagar på Steningevik utanför Märsta. Planeringen för de tre dagarna följde våra utvecklingsområden så vi vek en dag till Fotbollsutveckling, en till Föreningsutveckling samt en dag till Förbundsutveckling. På agendan stod bl a att förbereda underlag till nästa Mål och Strategidokument och framförallt till de Rådslag som kommer att genomföras i samtliga distrikt under vecka 38 och 39 i höst. Deltagarna föreslog skarpa och tydliga medskick till det som blir underlag för fortsatta samtal och det känns utmärkt. Förbundsstyrelsen redogör för resultatet efter Rådslagen vid Rikskonferensen och därefter blir det en remisstid och så småningom ett slutligt förslag till Mål- och Strategi för perioden 2018-2022 som ska fastställas på Förbundsmötet i mars 2018.

Inom ramen för samtalen om kommande strategidokument lyftes också Plus 10000 som handlar om rekrytering av 10000 nya kvinnor som ledare inom svensk fotboll samt också frågor kopplat till vidareutveckling av samarbetet mellan SvFF och SDF framförallt med koppling till den varumärkesstrategi som antagits av SvFF.

Valberedningen hade förberett ett grupparbete och de återkommer med resultat och förslag under sommaren. En sak är dock redan klar och det är att två representanter för varje SDF kommer att bjudas in till en Valberedningsutbildning den 11 november. Notera det datumet!

Deltagarna fick också en gästföreläsning från Gothia Cup och Piteå Summer Games. Intressant och nyttigt att ta del av deras arbete inte minst med tanke på hur de jobbar med positiva upplevelser och Fair Play.

Under dagen med Fotbollsutveckling var fokus på Spelarutbildning – en helhet samt Nya spelformer. Bra synpunkter kom in och under hösten kommer båda dessa områden att landa i beslut. Det senare området hanteras i vissa delar av Representantskapet och den förra delen hanteras av Förbundsstyrelsen. Futsal är under stark utveckling och här kommer vi att behöva göra ett antal vägval i närtid. Bra inspel från Futsal- och Beachsoccerkommittén kompletterades med kloka inspel från Ordförandekonferensen. Det handlar både om bredd, elit och landslagsutveckling. Spännande!

Såväl SEF, EFD som flera SDF inspirerade med exempel på spännande utvecklingsarbete. Det känns överhuvudtaget som att det händer mycket positivt runt om i Fotbollssverige.

Ett stort orosmoln är miljön runt vissa av våra matcher och hur det påverkar möjligheten att behålla de domare vi rekryterat. Fadderverksamhet som stöd för våra domare som börjar sina första domarsteg är nödvändigt för att vi ska klara av att behålla domare. Det måste inte vara en domare som åtar sig den rollen. Vilken vuxen fotbollskompis som helst kan vara ett ovärderligt stöd för nya domare. Vi rekryterar många domare varje år men alldeles för många slutar i förtid. Här har vi ett utvecklingsområde som vi måste ta på största allvar. Förutom att stötta domare behöver det naturligtvis rent allmänt bli bättre miljö runt vissa av våra matcher och detta är förstås också en utmaning för oss.

Calle Barrling och Hans Wildow berättade om sina jobb som ungdomsförbundskaptener och Peter Gerhardsson ny förbundskapten för vårt damlandslag efter Pia Sundhage var också på plats och presenterade sig. Välkommen i arbetet, Peter!

Ja, detta var ett axplock över vad som avhandlades på årets ordförandekonferens. En av svensk fotbolls viktigaste mötesplatser. Jörgen Eriksson höll traditionsenligt i trådarna och gjorde det, som vanligt, på ett utmärkt sätt.

För ganska precis tre månader sedan var det UEFA-kongress i Finland. Jag hade förmånen att vara Nordens gemensamma kandidat och efter att ha kuskat runt i Europa under våren och till slut träffat samtliga av mina kollegor var det dags för omröstning. 55 medlemsländer skulle välja åtta ledamöter till exekutivkommittén. Jag hade en bra känsla, men det är ju först vid själva valet som man verkligen prövas och man får veta hur det står till. Det blev till slut nästan överväldigande bra. Jag fick 50 röster, flest av alla och den nervösa väntan var därmed över. Strax efter kongressen var det dags för konstituering och då föreslog UEFA-presidenten, Aleksander Ceferin, mig till förste vice ordförande. Resultatet av den här eftermiddagen översteg mina vildaste fantasier och det är naturligtvis riktigt kul och samtidigt förstås bra för Sverige och Norden.

Vilka konsekvenser får detta då på hemmaplan? Förbundsstyrelsen har vid flera tillfällen diskuterat frågan och hade en beredskap. Jag är fortsatt ordförande för SvFF med alla de plikter som följer med det, men jag kommer från och med den 1/8 att få min ersättning från SvFF halverad. Jörgen Eriksson går ned i tjänst i sitt ordinarie arbete och tar över den ersättning av SvFF som jag avstår från 1/8. Det innebär att Jörgen kan avlasta mig i vissa frågor och att han också kan skruva upp våra ambitioner att ha en närmare kontakt med våra SDF. Jörgen kommer således att under hösten och under nästa år besöka samtliga SDF i landet. Exakt hur mycket tid jag behöver lägga på UEFA är svårt att bedöma i dagsläget. Jag kommer att behöva ersätta UEFA-presidenten vid vissa tillfällen och jag kommer att leda en av kommittéerna, Hat Trick-kommittén. För övrigt hoppas jag, med Förbundsstyrelsens stöd och med Jörgens möjlighet att jobba för SvFF, att detta ska bli bättre för svensk fotboll som helhet. Vi får utvärdera och snacka om hur vi upplever denna nya situation, men spännande och utmanande är det under alla omständigheter.

Onsdagen den 24 maj var en milstolpe i svensk fotbolls historia. Vi arrangerade finalen i Europa League mellan Ajax och Manchester United. Det var ett äventyr på väldigt många sätt. De terrorattacker som skett i Europa kastar numera sin skugga över stormatcher i fotboll och säkerhetsfokus är på absolut toppnivå. Detta gjorde inte uppdraget lättare för alla inblandade. Lägg därtill att de båda finallagen har supportergrupper som ibland skapar problem för arrangörer. Transportmässigt var detta den största resdagen i Arlanda flygplats historia och det är naturligtvis ännu ett perspektiv att addera till övriga utmaningar. Ett stort och varmt tack till ALLA som på olika sätt bidrog till att göra denna final till ett oförglömligt minne och denna match och denna dag har för evigt en plats i vår och europeisk fotbollshistoria. Tack!!

Sommaren hör vårt allra minsta syskon i fotbollsfamiljen, beach soccer, till. Ifjol blev Glömminge och Vetlanda svenska mästare vid slutspelet i Kalmar. Håll ögonen öppna och varför inte ta en tur till Kalmar den 15 juli för att beskåda årets SM-slutspel. Fartfyllt och spännande aktiviteter garanteras.

Ovanstående är en liten betraktelse över något av det som hänt i närtid och sommaren är en tid för lite omkoppling och lite tanke på framtiden. Vi hoppas på EM-tjejerna och sedan när det drar ihop sig mot september är det dags för herrarna att ta fortsatta steg i jakten på en VM-plats. Bulgarien i Sofia och Vitryssland i Borisov väntar i månadsskiftet augusti/september. Spännande! Lite senare i september, närmare bestämt den 19:e då är det dags för nye Förbundskaptenen, Peter Gerhardsson, att ställa sitt första landslag på benen inför kommande VM-kval. Vägen mot VM i Frankrike blir tuff och första uppgiften blir Kroatien på bortaplan.

Ovanstående handlar mycket om våra topplag men Du vet ju att det allra viktigaste är ju att vi varje dag runt om i vårt avlånga land gör ovärderliga insatser för de killar och tjejer som finner glädje i vår idrott. Denna fostran till glädje för såväl individ som samhälle är oerhört uppskattad av alla och det vill jag att Du ska känna!

I september genomför vi våra rådslag som ska hjälpa oss att ta fram ett bra Mål- och Strategidokument för de kommande åren. Varmt välkommen att engagera dig i det arbetet.

Vi ses framöver och börjar nu hålla EM-tummarna extra hårt för våra tjejer som kommer att göra allt för att bärga en EM-medalj nere Holland!

Hjärtliga fotbollshälsningar från Karl-Erik

7 jun 2017

25 år sedan EM 1992 i Sverige

Lennart Johansson var UEFA-president, Lars-Åke Lagrell var SvFF-ordförande och Lars-Christer Olsson, GS i SvFF och ansvarig för EM 1992. På fredag möter vi Frankrike i ett synnerligen viktigt VM-kval och på söndag, 10 juni, är det 25 år sedan EM-invigningen på Råsunda. En solig försommardag, fullsatt 30.000 åskådare och Sverige mötte Frankrike, precis som på fredag. Matchen då slutade 1-1. Janne Eriksson gav Sverige ledningen i den 24 minuten och den notoriske målskytten Papin kvitterade för Frankrike i andra halvlek.

Mästerskapet blev en succé och en viktig milstolpe för svensk fotbolls utveckling på många områden. Sju lag av UEFA:s 35 medlemmar kvalade in, däribland dåvarande Jugoslavien. Danmark blev tvåa i den grupp som Jugoslavien vann. Juggarna var på plats i Sverige och förberedde sig inför mästerskapet, men på grund av inbördeskrig och sanktioner beslutades att utesluta dem från tävlingarna. Dramatiska dagar följde innan de kunde lämna Sverige och flyga hem till ett synnerligen oroligt Balkan.

Danmark kallades in direkt från stranden, mer eller mindre, och vann hela EM efter finalvinst mot Tyskland med 2-0 på Ullevi i Göteborg. Mästerskapet blev en stor succé för vårt svenska lag som vann en bronsmedalj. Det enda laget som besegrade Danmark under turneringen, men förlust mot tyskarna i semin förhindrade alla tiders drömfinal…

Med Berti Vogts i KöpenhamnI måndags var jag i min nya UEFA-roll inbjuden till Köpenhamn på en tillställning inför 25-årsjubiléet av finalen. Tyskland gästade Danmark och igår spelade de båda 1-1. Berti Vogts, tyskarnas dåvarande förbundskapten, var med i måndags och berättade att bilden av att danskarna låg på stranden var en myt. De spelade fler träningsmatcher än vi inför mästerskapet och var bättre förberedda än vad som beskrevs. Berti var nog fortfarande lite besviken över finalförlusten. Många fantastiska minnen och positiva berättelser om vårt arrangemang för 25 år sedan spreds runt borden i Köpenhamn. Riktigt kul att få del av detta!

Vi är annars mitt inne i en hektisk landskampsperiod för såväl herrar som damer. Damerna liksom U21-killarna med fokus på kommande mästerskap och herrarna med tävlingsmatch i VM-kvalet mot Frankrike. 10 juni 1992 blev det 1-1 inför 30.000 på Råsunda. På fredag den 9 juni 2017 är det 50.000 på Friends Arena och vi hoppas förstås på seger och tre poäng. Motståndet är dock svårast tänkbara!

Vi njuter fortfarande av Europa-league finalen mellan Ajax och Man United. Jag var på mitt första UEFA ExCo-möte i förra veckan och lovorden över Friends Arena och Stockholm var överväldigande. Stort tack till ALLA som på olika sätt bidragit till fantastisk fin PR för Sverige, Stockholm och för svensk fotboll. En extra blomma till alla volontärer och till Polisen för ett utomordentligt fint jobb.

Lite i skymundan av alla stora matcher och arrangemang har vårt minsta syskon också varit i farten. Våra svenska mästare i beach soccer, Glömminge och Vetlanda, spelade EM i Portugal i förra veckan i något som heter Euro Winners Cup. Glömminge fick respass efter tre raka förluster medan Vetlanda gick vidare och till slut nådde en 12:e plats. Patrick "Putte" Blomström i Vetlanda United säger så här:

"Jag är stolt över prestationen tjejerna gör. I våra bästa stunder mäter vi oss mot de bästa lagen i Europa. Havana Shots Aargau spela final i eftermiddag. Vi var tre sekunder från att gå på övre halvan av slutspelet och spela om platserna 1-8 istället."

Nu laddar beach soccer-lagen för SM som spelas i Kalmar den 15 juli.

Avslutningsvis så har vi idag haft presskonferens rörande matchfixing. Läs mer om det här.

Och även informerat om en spännande utvecklingssatsning. Läs mer om det här.

Nu håller vi tummarna för bra prestationer och bra resultat i kommande matcher!

Karl-Erik

Visa fler inlägg