7 jun 2017

25 år sedan EM 1992 i Sverige

Lennart Johansson var UEFA-president, Lars-Åke Lagrell var SvFF-ordförande och Lars-Christer Olsson, GS i SvFF och ansvarig för EM 1992. På fredag möter vi Frankrike i ett synnerligen viktigt VM-kval och på söndag, 10 juni, är det 25 år sedan EM-invigningen på Råsunda. En solig försommardag, fullsatt 30.000 åskådare och Sverige mötte Frankrike, precis som på fredag. Matchen då slutade 1-1. Janne Eriksson gav Sverige ledningen i den 24 minuten och den notoriske målskytten Papin kvitterade för Frankrike i andra halvlek.

Mästerskapet blev en succé och en viktig milstolpe för svensk fotbolls utveckling på många områden. Sju lag av UEFA:s 35 medlemmar kvalade in, däribland dåvarande Jugoslavien. Danmark blev tvåa i den grupp som Jugoslavien vann. Juggarna var på plats i Sverige och förberedde sig inför mästerskapet, men på grund av inbördeskrig och sanktioner beslutades att utesluta dem från tävlingarna. Dramatiska dagar följde innan de kunde lämna Sverige och flyga hem till ett synnerligen oroligt Balkan.

Danmark kallades in direkt från stranden, mer eller mindre, och vann hela EM efter finalvinst mot Tyskland med 2-0 på Ullevi i Göteborg. Mästerskapet blev en stor succé för vårt svenska lag som vann en bronsmedalj. Det enda laget som besegrade Danmark under turneringen, men förlust mot tyskarna i semin förhindrade alla tiders drömfinal…

Med Berti Vogts i KöpenhamnI måndags var jag i min nya UEFA-roll inbjuden till Köpenhamn på en tillställning inför 25-årsjubiléet av finalen. Tyskland gästade Danmark och igår spelade de båda 1-1. Berti Vogts, tyskarnas dåvarande förbundskapten, var med i måndags och berättade att bilden av att danskarna låg på stranden var en myt. De spelade fler träningsmatcher än vi inför mästerskapet och var bättre förberedda än vad som beskrevs. Berti var nog fortfarande lite besviken över finalförlusten. Många fantastiska minnen och positiva berättelser om vårt arrangemang för 25 år sedan spreds runt borden i Köpenhamn. Riktigt kul att få del av detta!

Vi är annars mitt inne i en hektisk landskampsperiod för såväl herrar som damer. Damerna liksom U21-killarna med fokus på kommande mästerskap och herrarna med tävlingsmatch i VM-kvalet mot Frankrike. 10 juni 1992 blev det 1-1 inför 30.000 på Råsunda. På fredag den 9 juni 2017 är det 50.000 på Friends Arena och vi hoppas förstås på seger och tre poäng. Motståndet är dock svårast tänkbara!

Vi njuter fortfarande av Europa-league finalen mellan Ajax och Man United. Jag var på mitt första UEFA ExCo-möte i förra veckan och lovorden över Friends Arena och Stockholm var överväldigande. Stort tack till ALLA som på olika sätt bidragit till fantastisk fin PR för Sverige, Stockholm och för svensk fotboll. En extra blomma till alla volontärer och till Polisen för ett utomordentligt fint jobb.

Lite i skymundan av alla stora matcher och arrangemang har vårt minsta syskon också varit i farten. Våra svenska mästare i beach soccer, Glömminge och Vetlanda, spelade EM i Portugal i förra veckan i något som heter Euro Winners Cup. Glömminge fick respass efter tre raka förluster medan Vetlanda gick vidare och till slut nådde en 12:e plats. Patrick "Putte" Blomström i Vetlanda United säger så här:

"Jag är stolt över prestationen tjejerna gör. I våra bästa stunder mäter vi oss mot de bästa lagen i Europa. Havana Shots Aargau spela final i eftermiddag. Vi var tre sekunder från att gå på övre halvan av slutspelet och spela om platserna 1-8 istället."

Nu laddar beach soccer-lagen för SM som spelas i Kalmar den 15 juli.

Avslutningsvis så har vi idag haft presskonferens rörande matchfixing. Läs mer om det här.

Och även informerat om en spännande utvecklingssatsning. Läs mer om det här.

Nu håller vi tummarna för bra prestationer och bra resultat i kommande matcher!

Karl-Erik

27 apr 2017

Apropå att spela så länge som möjligt

Torsdagskväll sent i april med väder som det anstår april. Sitter och skriver dagens blogg i Hogstorp strax norr om Uddevalla. Hogstorps IF har träning på Bräckevallen. En grön, lite vårtuvig, gräsmatta gör bollbehandling till en utmaning för de knappt 20 lirarna som tränar sista passet inför helgens seriematch.

Jag är långt ifrån Friends Arena, Wembley eller Camp Nou, men engagemanget, glädjen och lusten är precis lika stor här som på någon annan fotbollsarena. Med naturen inpå knuten tränar laget rätt intensivt och detta är en av många aktiviteter runt om i fotbollssverige och ett gott vardagsexempel på breddföreningsarbete till glädje för många. Röda tröjor och vita byxor, precis som min gamla moderklubb Lindås BK och känslan här i Hogstorp får tankarna att gå till min moderklubb som inte är alls olik Hogstorps IF. En go' känsla trots att det är svinkallt.

Vad i hela friden är jag då här?

Jo, Filip, grabben, har börjat spela här och lämnat IK Oddevold efter många fina år och det var ett klokt beslut. Han får uppleva spelglädje och kan säkert få ytterligare många fina aktiva år. Kul att han inte blev en i den dystra statistik där vi tappar många i sena tonåren. Bra att bli välutbildad i IK Oddevold men när sedan konkurrensen blir för tuff är det perfekt för alla parter att spelare kan fortsätta på en annan nivå. Föredömligt!

Faktiskt skulle detta kunna bli ännu bättre om klubbar lite högre upp i seriesystemet systematiskt slussar ut spelare som inte bedöms kunna få A-lagskontrakt. De behövs på andra nivåer och kan därmed bidra till att rubriken ovan blir verklighet. Vi behöver fler som håller på längre!

Spelarutbildning var också ämnet för en riksomfattande konferens i Upplands-Väsby i måndags. Under rubriken "Spelarutbildningen – en helhet" samlades distriktens och SvFF:s spelarutbildningsansvariga, cirka 150 personer. Spelarutbildning är kanske den viktigaste frågan för svensk fotboll i framtiden och där SvFF försöker hitta en gemensam inriktning eftersom framtiden innehåller många utmaningar på olika sätt i hela landet.
Vår vice ordförande Jörgen Eriksson, tillika ordförande i vår arbetsgrupp för fotbollsutveckling, inledde konferensen:

– Vi vill få er input, som jobbar nära verksamheten i de olika delarna, och förslag som fotbollsutvecklingsgruppen föreslår och som ska läggas fram till sommarens ordförandekonferens. Vi inom förbundsstyrelsen, FS, vill ha en sammanhållen utbildning på nationell och distriktsnivå, sa Jörgen.

– Vi vill hålla ihop bredd och elit, den är vi måna om, vi vill senarelägga selekteringen och specialiseringen, bredda antalet spelare som deltar i en bra miljö och träning. Samt satsa mer på just utveckling mindre på talangutveckling, fortsatte han.

Spännande fortsättning följer!

Jag var på föreningssymposium i Skövde i januari, på tal om att få fler att hålla på så länge som möjligt och att skapa förutsättningar för motionsfotboll och folkhälsa. Nedanstående artikel står att läsa i Skaraborgs läns tidning:

"På måndag blir det en ny typ av fotboll på Axvalls IP – gå-fotboll.
– Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson var på VFF:s föreningssymposium i Skövde, och pratade då om att många slutar spela för tidigt och att man måste med att få fler att motionera och spela fotboll högre upp i åldrarna. Han lovade ett fint pris till de som introducerade gå-fotboll, så den utmaningen har vi antagit, berättar Stig Larsson, ordförande i Axvalls IF. Ålder eller kön spelar ingen roll – alla är välkomna den 1 maj då det blir det en match mellan två lag.

– Vi tror det här kan bli en kul grej och tanken är att det ska vara återkommande. Reglerna är i stort sett desamma, men springer man på planen – då blir det avblåst."

Avslutningsvis ett varmt tack till alla för den mängd gratulationer som strömmade in efter UEFA-kongressen. Har aldrig mött motsvarande värme och gratulationer tidigare. Riktigt härligt. Nu blir det spännande att se hur det blir i praktiken. Första mötet med UEFA:s exekutiva kommitté sker den 1 juni.

Njut av våren som väl snart måste komma på riktigt...

Karl-Erik

5 apr 2017

”Vi ska göra det bästa för fotbollen - i Sverige och Europa"

Tillåt mig bli lite personlig en dag som denna, när jag av Europas 55 nationsförbund blivit invald att bli en medlem i UEFA:s exekutiva kommitté, tio år efter det att Lennart Johansson lämnade sin ordförandepost.

Mina tankar går till min egen moderklubb Lindås BK, på mina uppdrag i olika sammanhang, på min nuvarande klubb Oddevold och på alla våra dryga 3000 föreningar i Sverige i våra 24 distrikt och hela fotbollen. Vi är en stark rörelse tillsammans. Jag är verkligen stolt över att få representera alla er, och Sverige och nu i UEFA fyra år framåt.

Möjljgen är jag naiv, men jag tror att Sverige och Norden kan göra skillnad.
Den europeiska fotbollen har stora utmaningar framför sig, inte minst kring öppenhet och om vad som är grunden i vår verksamhet - vilket är just fotbollen. Vi måste få fler att spela längre, försöka få de flyktingar som nu kommit till Europa att erbjudas möjlighet att spela fotboll i våra föreningar.

Vi måste utveckla flick- damfotbollen såväl för spelare som ledare. Vi måste med alla till buds stående medel motverka matchfixing och ekonomisk brottslighet inom vår sport.
Sverige är känt för sin demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och tro på alla människors rätt oavsett religion, politiska åsikter, sexuell läggning eller inkomst.

UEFA:s nye ordförande Aleksander Ceferin har börjat sin gärning att modernisera UEFA, vilket var skälet att vi stöttade honom i hans ordförandekampanj. Han uttryckte det så starkt vid öppningen av UEFA-kongressen här i Helsingfors som att "vi har inget att vara rädda för, vi ska öka samarbetet, öka dialogen och öppenheten".

Vi ska bidra och göra det bästa för fotbollen, i Sverige och Europa. Detta fick han också gehör för i omfattande stadgeändringar som röstades fram inom olika väsentliga områden och som visar ut en helt ny positiv riktning.

"Vi vill varandras framgång" – det är en bra slogan även för UEFA!

28 mar 2017

En ekonomisk återblick från Förbundsmötet

Jag återgav i min förra blogg de inledningsord som jag började med i lördags. Vill komplettera med några tankar kring vår ekonomi och hur vi handskas med överskottet från 2016 samt några kommentarer om arenan. Denna och en ännu lite djupare redovisning fick alla våra distriktsordförande för övrigt vid en videokonferens i mitten av februari.

Tusen tack för alla positiva och glada återkopplingar från en mängd deltagare i lördags. Kul att våra jubilarer upplevde en fin helg och att de återkopplar en sådan tacksamhet. Det känns verkligen fint!

Svensk fotboll har en viktig ekonomisk princip: i den löpande verksamhetsbudgeten tas ingen utgift utan att man har en inkomst som kan täcka kostnaderna. Därför gör vi alltid en nollbudget. Även om vi visste att vi skulle gå med vinst 2016 på grund av herrlandslagets deltagande i EM. Överskottet i EM blev 13 miljoner och det är cirka 10 miljoner lägre än förra mästerskapet 2012. Främst kopplat till högre kostnader för säkerhet, kost och logi samt kommunikation, men främsta anledningen står att finna i att vi 2012 vann sista matchen mot Frankrike. En vinst ger nästan 10 miljoner i högre bruttointäkt.

De överskott vi får samlas i en pott som fotbollsrörelsen beslutar om gemensamt och som kallas ändamålsbestämda medel och används till utvecklingsfrågor och som beslutas om på varje årsmöte. Det kan vara talangutveckling, anläggningsutveckling, damsatsningar, heltidsdomare, nya tränarutbildningar, ja genom åren har det blivit massor av olika utvecklingsprojekt.

Årsredovisningslagen kräver en uppställningsform som inte är anpassad till ideella organisationer, där utdelning inte görs till ägare utan medel återinvesteras i verksamheten. Det gör att verksamhetens positiva resultat inte synliggörs, men som det står i vår årsredovisning på sidan 36:

Resultatet 15 686 000 kronor är det resultat som nollbudgeten ska jämföras med, och det är bra. Vi har under året kunnat återföra mer resurser till våra distrikt och vi sätter av nästan 10 000 000 i en EM-slutspelsfond som kan användas till projekt som nämnts ovan. Våra distrikt önskade för några år sedan en fördubbling av distriktsbidraget. När vi går in i 2017 har vi levererat 75 % av dessa förväntningar och mer följer... det känns bra!

2017 är sista året som vi använder medel från försäljningen till Folksam i vår underskottstäckning av Friends Arena. Den ägarstruktur vi har sedan omstruktureringen runt årsskiftet gör att det nu endast är Fabege och SvFF som ansvarar för den framtida driften. Vi känner oss oerhört trygga med samarbetet med Fabege och vi vet varandras styrkor och svagheter kopplat till våra ägarroller. Under våra år som ägare har inte den dagliga verksamheten inom svensk fotboll påverkats negativt och vi är bättre än någonsin med vår samlade landslagsverksamhet, distrikten får mer resurser och vi mår rätt så bra. Det kommer vi att fortsätta att göra och vårt oerhört goda samarbete med Fabege är, och kommer att vara, en garant för det. Detta känns oerhört tryggt och bra inför framtiden.

Här kommer redovisningen av våra ekonomiska styrprinciper:

  • Att ha en basverksamhet som ett normalår drivs med ekonomiskt nollresultat
  • Att skapat ekonomiskt överskott ett år, till exempel slutspelsår, öronmärks för projekt/aktiviteter under kommande år, benämnt "ändamålsbestämda medel"
  • Att eventuellt ekonomiskt underskott ett år finansieras kortsiktigt genom det egna kapitalet, för att kommande år skapa motsvarande ekonomiskt överskott
  • Att det egna kapitalet, exklusive "ändamålsbestämda medel", skall uppgå till 60 mkr vid en ekonomi i balans.

Nu laddar vi inför kvällens match mot Portugal och för egen del är det naturligtvis också spännande att UEFA-kongressen i Helsingfors närmar sig med stormsteg. Om en vecka, nästa onsdag, är det dags.

Karl-Erik

Visa fler inlägg