Magasinet Fotboll - nytt nummer ute

Magasinet Fotboll #1 2015i Nr 1/2015:

Ungdomstappet

60 % av spelarna slutar eller tar en paus i 16-årsåldern - här finns stora utmaningar att få fler att spela längre.
– Vi måste anpassa oss efter vad ungdomarna förväntar sig och vill ha, säger Peter Landström på SvFF.
Planlagd spontanfotboll (läs om Sundbybergs spännande lösning kvällstid) och nya spelformer kan vända trenden. Föreningar, ledare och föräldrar måste fundera på över ambitioner, sammanslagningar och vad som är orsak och verkan till ungdomstappet. Ett omfattande arbete görs för att vända trenden i svensk fotboll, vilket redovisas i Magasinet.

Fotbollens sociala betydelse

Domaren Salem "Sam" Zahda Aldarcazallie tvingades fly från bomberna i Syrien och lämna sin familj sommaren 2014. Han hamnade i Ljusne i Hälsingland. Nu är han på väg att bli domare i svensk fotboll och ser ljuset i bedrövelsen. Svensk fotboll betyder mycket för många. "Alla är olika och olika är bra" heter fotbollens nya projekt mot rasism och kränkningar och allas betydelse i svensk fotboll där "Sam" är en av många, många människor som berikar vår verksamhet och alla ska känna sig välkomna.

Psykologins betydelse allt viktigare

Nanne Bergstrand, en av våra mest erfarna tränare, bygger numer mycket av ledarskapet kring det psykologiska och dess påverkan på spelare och prestation. Hammarbyspelarna får påminnelser i mobilen via ett slags mentalt gym för att hålla reda på viktigt och oviktigt. Samma tankar har Maria Bergkvist, färsk tränare för Umeå IK i Damallsvenskan liksom beteendevetaren Daniel Ekvall på SvFF som intygar att psykologin ingår i allt på en fotbollsplan – men han betonar också att det är ett område som inte är lätt att orientera sig i.

Skilda världar och vägar

Barndomsvännerna Carlos Garcia och Emil Bergström följdes länge åt i fotbollen: BP där karriären startade och senare Djurgården. Carlos lockades tidigt till italienska Parma, men Emil stannade i DIF. Idag är Emil lagkapten och fansens idol och på gränsen tlll landslagen, medan Carlos karriär står och väger. Vem gjorde rätt och vem gjorde fel?

Grönt kort för domarna

I sommar kommer en ungdomsturnering i Södertälje testa ett nytt kort grönt för domarna att använda sig av. Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand har, som ungdomsledare, efterfrågat en möjlighet att stärka domarrollen och det positiva i fotbollen genom att inte bara visa på felaktigheter på planen – utan även kunna berömma när spelare, ledare – eller föräldrar! gör nåt bra: kan stäkra domarnas roll!

Magasinet Fotboll är officiellt organ för Svenska Fotbollförbundet. Magasinet Fotboll ska ge läsaren "inside information" om den svenska fotbollen och spegla den verksamhet som sker utanför fotbollsplanen. Här finns utrymmet att titta in bakom kulisserna och gå på djupet med de viktiga utvecklingsfrågorna.
Kort och gott - en tidning för de som påverkar och påverkas av den svenska fotbollen!

Prenumerera på Magasinet Fotboll

Magasinet Fotboll kommer ut med fyra nummer 2014.