Magasinet Fotboll - nytt nummer ute

Magasinet Fotboll nr 3 2014i Nr 3/2014:

Torbjörn vill öka unga spelares förståelse

Torbjörn Nilsson fick en idé när han såg en match och speciellt en spelares rörelsemönster - och det slutade med att han skrev en bok.
– Förhoppningsvis en pedagogisk bok som både spelare och ledare kan ha nytta av. En ambition är att få en debatt om hur vi tränar för att få fram spelare som fattar beslut utifrån det som händer på planen runt omkring dem.
Torbjörn tycker att dagens spelare har blivit för individualistiska. Många förstår inte vikten av en avledande löpning där målet inte är att få bollen – utan i stället att skapa yta för en lagkompis.

Så vill Daniel stärka MFF ännu mer

Malmö FF tog sig till Champions League som första svenska klubblag på 14 år. Men sportchefen Daniel Andersson nöjer sig inte med det. Han vill se mer satsning på fysträning, tidigare uppflyttning av de lovande talangerna och en nytändning för multiidrottandet. I Magasinet Fotboll berättar han hur han vill förändra Malmö FF för att de ska bli ännu bättre i framtiden.

Få kvinnliga elittränare "ett enormt resursslöseri"

Ett av tolv lag i Damallsvenskan har kvinnlig tränare, tre av 14 klubbar i elitettan tränas av en kvinna, sex av 72 klubbar i division 1 har en kvinna som huvudtränare. Av de 437 personer som i dag har den högsta tränarutbildningen i landet är 9 (nio) kvinnor.
– Det är naturligtvis ett enormt resursslöseri, säger Marika Domanski Lyfors, fd förbundskapten och elittränare.
Elisabeth Gunnarsdottir i Kristianstad är ensam – och hon gillar det inte. Men i en enkät redovisar våra VM-hjältar att man, tyvärr, prioriterar annat.

Tålamodet allt kortare med tränarna

121 tränarkonstellationer har passerat de allsvenska lagen under 2000-talet. Sju av 16 allsvenska lag hade ny tränare inför årets säsong. I snitt har klubbarna bytt tränare vartannat år. Tränarföreningen upplever ett mindre tålamod i takt med att medier, sponsorer och fans ställer hårdare krav.

Göteborg vill ha jämnare ungdomsmatcher

Lag som ligger under med fyra mål får sätta in en extra spelare. Det är ett av greppen i Göteborg för att barnen ska få jämnare matcher.
– Ingen utvecklas av att inte få röra bollen, säger Madelene Ekvall, ordförande i tävlingskommittén.
Göteborgs Fotbollförbund har tagit fler beslut i riktning att ungdomsmatcherna ska bli så jämna som möjligt och för att utveckla alla spelare. Enskede IK, en av de största ungdomsklubbarna, vill att Stockholm tar efter Göteborg.

Magasinet Fotboll är officiellt organ för Svenska Fotbollförbundet. Magasinet Fotboll ska ge läsaren "inside information" om den svenska fotbollen och spegla den verksamhet som sker utanför fotbollsplanen. Här finns utrymmet att titta in bakom kulisserna och gå på djupet med de viktiga utvecklingsfrågorna.
Kort och gott - en tidning för de som påverkar och påverkas av den svenska fotbollen!

Prenumerera på Magasinet Fotboll

Magasinet Fotboll kommer ut med fyra nummer 2013.