Elitlicens 2016 - delbeslut från Licensnämnden

Under våren 2015 prövar Licensnämnden om klubbarna i Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan uppfyller de ekonomikriterier för elitlicensen som innebär att en klubb inte får ha negativt eget kapital per den 31 december 2014. Om kapitalet är negativt ska klubben upprätta en trovärdig handlingsplan som visar vilka åtgärder man tänker vidta för att det egna kapitalet ska vara positivt (eller noll) vid innevarande års utgång.

De klubbar som inte får sina handlingsplaner godkända eller som har arbetat under handlingsplan under 2014 men inte lyckats infria denna måste upprätta ett periodiserat bokslut per den 31 augusti 2015 som visar att man vid den tidpunkten har ett positivt eget kapital (eller noll) för att kunna beviljas elitlicens 2016. De periodiserade boksluten ska vara Licensnämnden tillhanda senast den 1 oktober 2015.

Handlingsplaner

Licensnämnden har godkänt handlingsplaner 2015 för Halmstads BK och GIF Sundsvall (Allsvenskan), IK Sirius FK (Superettan) och Hammarby IF Damfotboll (Damallsvenskan).

Periodiserade bokslut

Licensnämnden har däremot inte godkänt handlingsplaner från Athletic FC United (Superettan) och Kristianstads DFF (Damallsvenskan).

Assyriska FF, IFK Värnamo (Superettan) och KIF Örebro DFF (Damallsvenskan) har redovisat negativt eget kapitel per den 31 december 2014 och har därmed inte infriat de 2014 upprättade och godkända handlingsplanerna.
För dessa fem klubbar gäller att de måste upprätta ett periodiserat bokslut och även bifoga en likviditetsplan som visar att man kommer att klara sina betalningar under återstoden av året. De periodiserade boksluten kommer att prövas av Licensnämnden under hösten 2015.

Definitiva beslut om elitlicenser tas i höst

De beslut som hittills har fattats är delbeslut som fokuserar på eget kapitalkriteriet. Samtliga klubbar måste därutöver visa att de per den 31 augusti 2015 inte har några förfallna skulder avseende skatter och arbetsgivaravgifter och inte heller förfallna skulder till SvFF, SDF, annan medlemsförening eller till utländsk föreningar avseende spelarövergångar.

Dessa uppgifter liksom styrelsernas uttalande angående fortsatt drift under nästkommande år ska vara Licensnämnden tillhanda senast den 1 oktober 2015 och ligger tillsammans med de tidigare fattade besluten om eget kapitalkriteriet till grund för besluten om elitlicenser för säsongen 2016.

Frågor om Licensnämndens beslut besvaras av dess ordförande Richard Johnsson, 070-698 22 50.