Konstgräsplanerna växer i antal

På onsdagen träffades ett 80-tal personer från företag, kommuner och föreningar för att tillsammans med Svenska Fotbollförbundets Anläggningskommitté diskutera den fortsatta utvecklingen av konstgräs i Sverige och svensk fotboll på Tele 2 Arena.
- Idag ser alla det som en klok investering att satsa på konstgräs sa Raul Björk, ordförande i SvFF:s anläggningskommitté.

218 av av 290 kommuner har idag investerat i konstgräs - 2010 var det 171 kommuner som hade gjort det. 529 konstgräsplaner för 11-mannaspel finns det, varav 76 med markvärme. 2011 var siffran 357.
- Jag tror att det egentligen är fler, det är en viss eftersläpning i statistiken, sa Ronni Lundqvist, anläggningsansvarig på SvFF.

Till det ska läggas 150 planer för 5-7-9 manna fotboll, 257 Kulananläggningar.
Totalt finns det 3950 gräsplaner – men där tror man siffran sjunker.

I Allsvenskan spelar sju av sexton lag på konstgräs, i Damallsvenskan nio av tolv.
Många av befintliga planer behöver nu eller snart byta konstgräs, och åsikten är ungefär att "allt är bättre än grus". Men det kostar även att bli av med konstgräs. Dels ta bort befintligt , sätta nytt och eventuellt deponera. Om man inte gör som Borås Arena, vars befintliga konstgräs blev gräsyteplatser på sex skolor när arenan la in nytt konstgräs!
- Ett föredömligt arbetssätt, sa Bo Wedlund, anläggningsutvecklare Svealand åt SvFF.

I Stenungsund pågår ett spännande projekt där föreningens Vallens IF kämpat länge för ett sportcenter med en fullstor och en sjumanna plan med konstgräs och stött på patrull bla av miljöskäl. Nu är man igång med en investering och avgörande blev att man kunde satsa på ett nytt mer miljövänligt material som "ifyllning" (eller granulat, oftast av gummi) i gräset, som ska vara stötdämpande för spelare bla. Materialet heter "geo" och som ska accepteras av miljöskäl.

- Vi har tittat på det i italienska Bergamo och i norska Tönsberg. Det finns i Farum Köpenhamn där Nordsjaelland spelar och är tillverkat av kokkos och kork. Vi vet inte om detta klara en vinter i Stenungsund utan markvärme, men vi tycker det påminner om naturgräs och är spända över resultatet. Vi håller precis på och lägger in det nu, sa Ingemar Porsefeldt från Vallens IF.

Parken i Norrköping har konstgräs, men under UEFA Dam-EM i somras så la man in naturgräs eftersom alla matcher ska spelas på samma underlag. Niklas Wennermark berättade stolt om hela processen och att gräset sedan blev en fin fotbollsplan ute vid Bråvalla efter EM var färdigt.
- 2000 ton sand hyrde vi in, 29 rullar duk las ut på Parken. Vi använde 8700 kvadratmeter gräs och det tog en vecka att få in det och vi använde samma leverantör som Friends Arena har, sa Niklas.
- Det tog för mig sex timmar att handklippa gräset, sammanlagt gick jag då 1,8 mil - men så gick jag ned 13 kilo också under EM, så det var bra på alla sätt, fortsatte Niklas i sitt framträdande.

Det var stora diskussioner inför omläggningen, inte minst politiskt då det kostade en hel del pengar. Men den sammanlagda EM-redovisningen i veckan visar att Norrköping tjänade pengar och image på den turism som EM gav hela området.
Och när gräset väl var borta kunde han konstatera att konstgräset inte på något sätt tagit skada.

- Det var för mig som är en gräskille med erfarenhet från golf, var det en dröm att vara med om!

Konferensen hålls på Tele 2 Arena och där berättade Mats Grönlund på SGA fastigheter att konstgräs var en förutsättning inför byggandet av arenan.
- Och nu hör vi bara positiva signaler från fotbollsspelarna, sa Mats bland annat.