Konstgräs i siffror

3 000 000
3 000 000 kronor ur Allmäna arvsfonden får Töreboda IK. Kravet är att klubben anlägger en ny konstgräsplan. För Töreboda IK innebär det att föreningen kan bedriva fotbollsverksamhet året runt på Töreshov IP i hemorten. Tidigare har klubbens lag varit tvungna att träna på grus eller hyra in sig på grannkommunernas konstgräsplaner.

Finland och Ryssland i täten
Från och med säsongen 2005/2006 godkände Uefa spel på konstgräs. Luzjnikistadion i Moskva blev 2007 den första stadion där en EM-kvalmatch spelades på konstgräs. Den första Fifa-turneringen som avgjordes på konstgräs (delvis) var U17-VM i Finland 2003.

Konstgräsplaner på elitnivå delas in i 6 zoner
Samtliga zoner testas och ­resulta­ten ska ligga inom vissa intervall. För­utom studs och rullning testas bland annat vridmoment, stötdämp­ning och deformation vid hårt tryck. Samtliga allsvenska konstgräs­mattor godkändes i senaste testomgången.

No 1
I mitten av 60-talet kom det första kommersiella genombrottet för konstgräs då arenan Astrodome i Houston blev först med en anlagd konstgräsmatta. Konst­gräset Astroturf döptes efter arenan och blev hemmamatta för baseballaget Houston Astros under drygt 30 år.

En boll som släpps från två meter måste studsa minst 0,6 meter och högst 0,85 meter
Och en boll måste rulla minst fyra och högst tio meter på en konstgräsplan, när den släpps från en ränna, för att godkännas som elitarena. Varje år testas samtliga allsvenska konstgräsmattor enligt Fifas och Uefas regelverk.

Konstgräsmatcher dubbelt så många
De sju senaste åren har antalet konstgräsmatcher i herrarnas förbundsserier ökat med nästan 100 procent.

80 %...
... nästan, av elitspelarna vill att fotbollsmatcher ska spelas på naturgräs. Samtidigt föredrar drygt hälften en modern konstgräsplan framför en naturgräsmatta av dålig kvalitet. Det visar siffror från en stor studie som Fifa genomförde 2013. I undersökningen deltog 1 129 spelare från 44 länder, medan 111 var kvinnliga elitspelare.

Visste du att ...
... gränsvärdena (för bollrull, studs, vridmoment och så vidare) som du kan läsa en del om på den här sidan, och som har satts för att en konstgräsplan ska godkännas för elitspel, fastställdes för drygt tio år sedan? Detta efter att Fifa och Uefa hade testat egen­skaperna hos några av världens bästa naturgräsplaner.