Konstgräs är vår framtid - liksom naturgräs

På tisdagen samlades över 100 representanter på Bosön - från Distrikt, Klubbar, Kommuner, Leverantörer och andra företag i branschen - för att diskutera och debattera konstgräsets utveckling i svensk fotboll.
-Det handlar inte om det ena eller det andra, vi behöver utveckling av båda sakerna i Sverige. Det handlar om att vi måste ha så lika förutsättningar som möjligt på både natur och konstgräs för att spela våra matcher, sa GIF Sundsvalls tränare Mika Sankala, Djurgårdens damtränare Anders Johansson och Sundsvalls allsvenske spelare Stefan Åhlander.

SvFF:s ordförande Lars-Åke Lagrell inledde dagen med att säga att SvFF i stort, liksom elitfotbollen, har samma åsikt i frågan. Idag är konstgräs accepterat i seriesystemet sedan ett tjuogtal år.
-Det betyder inte alla gillar det, det finns olika uppfattningar, men vi bejakar konstgräsutvecklingen och satsar pengar på det. Vilket underlag man väljer överlämnar vi till varje byggare av anläggningar, och vi vet att Europa i stort inte är positivt till konstgräs. Men besluten måste tas lokalt, det man anser är bäst för den egna arenan och bygden. Vi kommer ta ett sent beslut för Swedbank Arena, vår nya nationalarena i Solna, när det gäller underlaget sa Lagrell.

Även om tendensen är tydlig: konstgräs ger möjlighet att exponera andra aktiviteter på arenorna utan negativ följd på planerna, så är det inte alltid givet att det blir det man satsar på.
-Vi vet att vi ökar rekryteringen av spelare med konstgräs, vi ska nu ta fram ett policydokument kring alla frågor runt det här. Det finns många detaljfrågor: bollar, skor, och annat. men det är utmanande och positivt menade Göran Bogren från SEF som är medlem i SvFF:s konstgräsgrupp och hemmahörande i Mjällby AIF.

Marint Hägglund är sjukgymnast på Linköpings Universitet och samarbetar med fotbollslandslagets förre läkare Jan Ekstrand med att kartlägga skador kring konstgräs kontra naturgräs inom UEFA.
-Det finns idag ingen stor skillnad på träning eller match när det gäller antalet skador beroende på underlaget, Fler skador inträffar på matcher än träning. Vi kan heller inte konstatera att det idag är fler skador på konstgräs kontra naturgräs. Förr var det så, då konstgräset inte var så utvecklat som idag. Vi har heller inte fler knäskador på konstgräs, däremot fler fotledsskador, men ljumskproblemen är lägre än på gräs menade Martin, som konstaterade att underlaget för forskning på damsidan var i minsta laget.
Alla närvarande skyndade dock att säga att det bästa vore om man kunde leverera och erbjuda en bra naturgräsplan året om i Sverige. Men så är det inte, på grund av väderleken. Doften av gräs och fotboll är förstås överlägset.
-Därför behövs båda alternativen, både hemma i Skåne och i övriga Sverige, konstaterade förre VM och EM-spelaren Andreas Jacobsson, numera arbetande i konstgräsbranschen.

I övrigt:

* Brännskador förekommer inte längre med nya konstgräset,
* Klubbarna börjar tveka att förbereda sig extra för att spela på natur eller konstgräs dagen innan match - det tar tid, energi och eftersom underlaget är olika överallt oavsett gräs så spelar det ingen roll anser man,
*Södertäljes satsning på elit och bredd med konstgräs som motiv är ett spännande exempel. Från naturgräsplaner som inte håller måttet för elitfotboll - har man idag skaffat elitarena och breddplaner, fått ekonomi i samband med detta.